De Leidenaar

21 mei 2019

De Leidenaar 21 mei 2019


Heerlijk Leids loopfestijn

Dringen aan de start op de kop van de Breestraat. | Foto: Emile van Aelst.

marathon n De Leiden Marathon is weer achter de rug: het afgelopen weekend stond geheel in het teken van dit jaarlijkse loopevenement dat dit jaar voor de 29ste werd gehouden. Druk, maar niet té, gezellig en sportief. En wat een geweldige sfeer in de hele binnenstad! Voor iedere hardloper werd geapplaudisseerd: bekend of onbekend. En de laatste loper werd binnengehaald door het publiek en een aantal van de vele vrijwilligers in oranje hesjes op de Vismarkt: samen uit volle borst You Never Walk Alone zingend. Kippenvel.

Experiment met gesloten coffeeshopketen

hennep n Sinds 2007 is het ministerie bezig met de voorbereidingen om te kunnen experimenteren met een zogenaamde gesloten coffeeshopketen. Momenteel kunnen burgemeesters van gemeenten kenbaar maken of zij willen deelnemen aan het experiment.

De burgemeester stuurt de gemeenteraad een brief over het experiment, waarin hij de raad verzoekt wensen en bedenkingen kenbaar te maken op het voornemen om de gemeente Leiden aan te melden voor het experiment.

Het college heeft aangegeven het standpunt van de burgemeester te ondersteunen. Nadat de gemeente is aangemeld, zal het ministerie uit de aanmeldingen 6 tot 10 gemeenten selecteren voor deelname. Indien de gemeente Leiden wordt geselecteerd zullen alle 11 coffeeshops in Leiden meedoen en enkel nog legaal geteelde hennep mogen verkopen. De hennep komt van door het ministerie geselecteerde telers. Het experiment zal minimaal vier jaar duren. In die vier jaar vindt ook een evaluatie plaats. De verwachting is dat het experiment in 2021 van start gaat.

'We zullen dóórgaan!'

crowdfunding n In het Terweepark tussen Leiden Centraal en het LUMC-terrein komt een eerbetoon aan Ramses Shaffy.

Dit weekend is de crowdfunding waarmee de 9.000 euro bijeen moest worden gehaald die nodig is voor het metershoge kunstwerk 'Hoog Sammy', succesvol afgesloten. Peter van der Geer, een van de initiatiefnemers voor de plaatsing van het werk van de Leidse kunstenaar Janine liet weten: "We zullen doorgaan!". Shaffy bracht in Leiden zijn jeugd door bij een pleeggezin, de familie Snellen. Rondom het monument staat op 65 stenen Ramses' woorden 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven' gebeiteld. Onder elke steen zit een verhaal. Voor het kunstwerk brachten tot nu toe 181 donateurs 9.022 euro bijeen. Op 15 juni wordt het onthuld.

De Leidse rugbyclub DIOK heeft in Amsterdam vandaag de titel veroverd in de Ereklasse ten koste van aartsrivaal RC 't Gooi uit Naarden. De eindstand was uiteindelijk 12-20 in het voordeel van de Leidenaren. Daarmee was het eerste landskampioenschap sinds 1999 een feit.

In de eerste helft gaven de spelers van DIOK de regerend landskampioen uit Naarden geen ruimte om te scoren en met 17 punten tegen 0 kan de Leidse ploeg met een gerust hart aan de thee. Na de pauze komt 't Gooi knap terug tot 12-17. Maar uiteindelijk trekken toch de mannen uit Leiden aan het langste eind. In de competitie moesten ze de ploeg uit Naarden nog voor laten gaan, maar in deze finale toonden ze zich de beste van Nederland.

DIOK haalt landstitel binnen

rugby n De Leidse rugbyclub DIOK heeft in Amsterdam de titel veroverd in de Ereklasse ten koste van aartsrivaal RC 't Gooi uit Naarden.

De eindstand was uiteindelijk 12-20 in het voordeel van de Leidenaren.

Daarmee was het eerste landskampioenschap sinds 1999 een feit. In de eerste helft gaven de spelers van DIOK de regerend landskampioen uit Naarden geen ruimte om te scoren en met 17 punten tegen 0 kan de Leidse ploeg met een gerust hart aan de thee. Na de pauze komt 't Gooi knap terug tot 12-17.

Maar uiteindelijk trekken toch de mannen uit Leiden aan het langste eind. In de competitie moesten ze de ploeg uit Naarden nog voor laten gaan, maar in deze finale toonden ze zich de beste van Nederland.

Expositie omgekomen militairen in Nederlands-Indië

herdenking n De Stichting Militair Indië Monument Leiden heeft een expositie samengesteld over 26 uit Leiden afkomstige militairen die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen bij de 'politionele acties' die tussen 1945 en 1949 plaatsvonden.

Burgemeester Henri Lenferink zal de tentoonstelling op woensdag 5 juni om 17.00 uur openen.

De expositie is tot en met 5 september 2019 te zien in de Hal van het Stadhuis van Leiden (ingang Stadhuisplein).

Met afbeeldingen en documenten van familieleden geeft de stichting een gezicht aan de gesneuvelde militairen. Militair Museum Bronbeek en de Gemeente Leiden hebben de expositie mogelijk gemaakt.

Dit jaar wordt in september voor de 20ste maal een herdenking gehouden bij het Indië Monument in het park bij molen De Put.

Op dit terrein was vroeger de Morspoortkazerne gevestigd.

De jaarlijkse herdenking vindt plaats op donderdag 5 september om 20.00 uur.

Gastspreker dit jaar is de minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten.

Nieuwe voorzitter Singelpark

wissel n De Stichting Vrienden van het Singelpark krijgt een nieuwe voorzitter. Alexander Geertsema treedt per direct toe tot het bestuur en neemt per 1 juli de voorzitterstaken over van Conny Broeyer.

Het Singelpark heeft zich onder Broeyer de afgelopen vijf jaren ontwikkeld van een idee op papier tot een park in uitvoering. Later dit jaar en begin volgend jaar worden ook de Singelparkbruggen aangelegd, waardoor er daadwerkelijk een aaneengesloten park ontstaat. Het langste van Europa.

Op weg naar de

finish

Vandalen vernielen kunst

Marianne Thieme op bres voor varken

puzzel n Doe mee en win kaartjes van FM Events

Vandalisme smet op openluchttentoonstelling

De blokken marmer van de winnares Milena worden door spanbanden bij elkaar gehouden. | Foto: Emile van Aelst

zinloos n Achter jaar geleden is het als een spontaan experiment gestart: Beelden in Leiden. Ondertussen is het culturele evenement uitgegroeid tot een internationaal bekende openluchttentoonstelling met deelnemers uit binnen- en buitenland. Vandalisten lijken er echter lol in te hebben de kunstwerken te vernielen.

De opzet van de tentoonstelling is in grote lijnen om jonge kunstenaars de kans te geven te exposeren in de open lucht. Een beeld of sculptuur ontwerpen voor de open lucht is heel anders dan iets maken voor binnen. De opening van de tentoonstelling was in de Hooglandsekerk, waar de deelnemers, publiek, vrienden en familie vol spanning moesten afwachten wie dit jaar de Frans de Witprijs ging winnen.

Voorzitter Henriëtte van der Linden heette iedereen welkom en was blij met de grote opkomst bij de opening. De presentatie was in handen van de Vlaamse kunstenaar, theaterregisseur en presentator van het programma Kunstuur, Lucas de Man. De openingstoespraak werd verricht door Jan Teeuwisse, directeur van museum Beelden aan Zee. Hij was onder meer vol lof over het feit dat Beelden in Leiden zich in zo'n korte tijd zo'n grote naam had verworven. Conservator Sandrine van Noort was terecht trots op en blij met de kunstenaars en hun kunstwerken.

Prijs van 1000 euro

Lucas de Man hield korte interviews met alle kunstenaars en gaf daarna het woord aan de jury die bekend maakte wie dit jaar de Frans de Witprijs, een bedrag van 1.000 euro heeft gewonnen: Milena Naef. Voor Milena was het een gevoel van blijdschap en verdriet, want iemand vond het nodig om een van de spanbanden van haar kunstwerk door te snijden, waardoor het kunstwerk beschadigd was.

Voor Josua Wechsler werd de opening ook een feest. Zijn kunstwerk is aangekocht door het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld en zal vanaf half oktober, na de kermis, daar geplaatst worden.

Bij de expositie komen nog wat extra dingen kijken: de beelden moeten tegen alle weersomstandigheden kunnen en sloopbestendig zijn. Maar dat laatste bleek helaas onmogelijk: binnen 48 uur waren de vandalen al los gegaan op de kunstwerken. Bij het beeld van Damian Kapajos hoort bijvoorbeeld nog een roos, maar iemand vond het schijnbaar leuk om de roos af te breken. Iets verderop werd de roos teruggevonden: zinloos.

Niet de eerste keer

De blokken marmer van de winnares Milena worden door spanbanden bij elkaar gehouden. Milena wist tijdens het poseren bij haar sculptuur nog steeds niet of ze moest lachen om de prijs of huilen om het vernielen van haar kunstwerk. Volkomen terecht: je schrijft je in, je bedenkt een kunstwerk, bent er maanden aan bezig, enorme moeite met douane en vervoer vanuit Zwitserland en dan wordt het vernield.

Het kunstwerk van Koos Buster, die vertelde een hekel aan scooters te hebben en daarom dit als onderwerp heeft uitgekozen, is ook vernield: de spiegel is hier afgebroken. Het is niet de eerste keer dat Beelden in Leiden te maken heeft met vandalisme. Er is elk jaar wel wat vernield. Twee jaar geleden werd een beeld van kunstenaar Twan Berendsen toegetakeld. "We er aan gewend zijn geraakt, maar het is nooit leuk", laat de organisatie weten.

De tentoonstelling aan de Hooglandse Kerkgracht is nog tot en met 6 augustus te zien.

Hoe heurt het training voor SIB

Etiquette n Niemand minder dan etiqutte- en protocolexpert Jan Jaap van Weering gaf leden van de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) een lesje tafelmanieren.

De SIB, opgericht in 1947, is de grootste internationaal georiënteerde vereniging van Leiden. Elke woensdagavond organiseren ze een activiteit met professionele sprekers. Na deze activiteit gaat iedereen mee naar de stamkroeg, Café de Uyl van Hoogland: dit keer tevens de locatie van de etiquettetraining.

Toekomstige diplomaten en rijks-trainees in de dop, kregen adviezen en tips hoe te manifesteren in het internationale diplomatieke veld. Daarbij was het eten van een 'moeilijk' nagerecht zoals het door hen zelf te injecteren puddingbol met rum, een aardige uitdaging.

column/nieuws

In Memoriam

Wim en Jantien Hoppezak op de voorgrond. In dankbare herinnering aan een bijzondere man.

Wim Hoppezak, lief, levendig en luisterrijk

Vakman n Aardig, aimabel, aaibaar. Welke termen je ook op hem loslaat, zo zal hij voor velen in het geheugen blijven. Helaas is vorige week zaterdagavond Wim Hoppezak (82) overleden, een paar dagen voor zijn 83e verjaardaag. Hij was al geruime tijd ziek. Hoppezak genoot grote bekendheid in Leiden en omgeving vanwege zijn kledingverhuurbedrijf aan de Pieterskerkgracht, ook wel 'de grootste verkleedkist van Nederland' genoemd. Jaarlijks verzorgt de firma de 3-oktoberoptocht.

| Foto: archief

Alleen al de naam Wim Hoppezak doet mensen glimlachen. Hoppezak begon op zijn 24ste voor zichzelf als kledingverhuurder en grimeur. Hij werkte 25 jaar voor de televisie en kreeg zo minister-presidenten in zijn stoel. Hij was een vakman pur sang, die tot op hoge leeftijd assistentie in de zaak, die door zoon André en schoondochter Adrienne wordt gerund.

Hij bouwde een unieke onderneming op, waar niet alleen Leidenaars maar ook mensen uit de verre omgeving naar toekwamen. Van het bekende hoekpand in Oegstgeest verhuisde hij met zijn kledingverhuurbedrijf naar de Pieterskerkgracht waar hij een stevige stempel drukte op stad en omgeving.

Omliggende dorpen

De man met zijn karakteristieke krulsnor en geweldige humor was meer dan een bekende Leidenaar. Misschien werd hij in de vele dorpen in de omgeving nog wel het meest bekend door het schminken voor de diverse toneelverenigingen die de streek toen rijk was. Iedereen kende hem of wist hem te vinden. Hij leerde het vak van zijn vader Gerard, maar toen zijn zoon André de leeftijd kreeg om mee te gaan, leerde hij hem al gauw de kneepjes van het vak.

Schminken was zijn grote liefde. Dat maakte hem ook een van de besten van Nederland. Naast dat hij mensen mooier kon maken, kon hij ze ook transformeren tot andere persoonlijkheden. Zijn kostuumverhuur beslaat meer dan 60.000 stuks en bestaat uit de meest bijzondere kostuums. Van klein tot groot, Iedereen wist Wim te vinden en Wim kende iedereen. Geen onderscheid in wie men was.


Actief

Wim werd in 2014 lid in de orde van Oranje-Nassau en Hoppezak Kledingverhuur kreeg bij het eeuwfeest in 2017 de erepenning van de stad. De laatste twintig jaar woonde en leefde Wim met zijn al even stralende vrouw Jantien in Rijnsburg en Voorschoten. In Rijnsburg voelde hij zicht thuis, hij grimeerde decennialang toneelgroep het Centrum en was daar jarenlang actief lid van het Shantykoor. Leiden heeft bij hem altijd een bijzondere plaats ingenomen.

Hij overleed zaterdag 11 mei jongstleden, een kleine week voor zijn 83ste verjaardag (16 mei) en werd na een gigantisch drukke condoleancebijeenkomst vrijdagavond, in besloten kring begraven.

Ziekenhuisopname na mazelen

Foto: Gemeente Leiden

infectie n Bij een kindje in Leiden is op 15 mei mazelen vastgesteld. Het kindje werd voor de zekerheid opgenomen in het ziekenhuis. In de tijd dat het ziek was, ging het kindje naar een kinderdagverblijf in Leiden. Mazelen is zeer besmettelijk. GGD Hollands Midden doet dan ook onderzoek om verspreiding te voorkomen. In principe zijn kinderen vanaf 14 maanden gevaccineerd tegen mazelen.

Mazelen is een virus dat door hoesten, praten, niezen en via speeksel (bv via speen) in de lucht komt en door een ander ingeademd kan worden. Contacten van het zieke kindje die mazelen hebben doorgemaakt of tegen deze ziekte zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd. Contacten die niet beschermd zijn is geadviseerd te letten op klachten. Mazelen begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Deze verschijnselen verdwijnen vrij snel. Na twee tot drie dagen ontstaat opnieuw koorts, nu hoger. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts. Als blootgestelde mensen klachten krijgen wordt hen geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Meer info: www.ggdhm.nl.

Figuranten voor optocht gezocht

3october n In de ochtend van 3 oktober verzamelen alle figuranten zich op een locatie aan het begin van de optocht.

Daar krijgen zij hun kostuum en worden ze geschminkt door de professionele grimeurs van Hoppezak en de Roze Draakjes.

Na een intro van de commissarissen van de Optochtcommissie vertrekt de stoet exact om 13.00 uur vanaf de Zoeterwoudsesingel.

En weer of geen weer, het publiek staat altijd rijen dik langs de route.

Enkele zaken om te overwegen voordat degenen die zich zouden willen aanmelden.

Houd goed in de gaten dat de optocht ongeveer drie uur duurt. De afstand die wordt gelopen is pakweg zes kilometer.

Voor de figuranten is er koffie, thee, frisdrank en broodjes. Na afloop ontvangen alle deelnemers een cadeautje.

Inschrijven of aanmelden als figurant kan via de website van de 3 October Vereeniging.

Leidse Museumnacht minder druk, wel boeiend

Ook het museum van Volkenkunde had een gevarieerd programma. | Foto: Caroline Spaans

cultuur n De Museumnacht, alweer voor de elfde keer, kan inmiddels een traditie worden genoemd.

Onder de deelnemende musea waren ook de Hortus Botanicus en de Oude Leidse Sterrewacht. Het weer was goed, maar het evenement trok toch minder bezoekers. Misschien dat de finale van het Eurosongfestival daar debet aan was, wie zal het zeggen. In één van de tuinen van Japanmuseum Sieboldhuis was een theeceremonie.

Dit ritueel staat voor eenvoud en verenigt traditie met kunst. Er schuilt dan ook een wondermooie geschiedenis achter dit drankje. Bijzonder om te ervaren dat de zorgvuldigheid en de aandacht van deze ceremonie vanzelf leidt tot rust. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering gaf nog een masterclass etiquette waarin de verschillen in de westerse en Japanse cultuur onder de loep werden genomen. "De verschillen zijn groot, voornamelijk op zakelijk vlak."

Voor het Rijksmuseum voor Oudheden stond het Uitvindersgilde: een groep van acht kunstenaars die diverse apparaten bouwen waarmee bijvoorbeeld behendigheid kan worden getest.

Nieuwe Valkbrug voorlopig dicht

verkeer n De Valkbrug tussen het Schuttersveld en de Molenwerf is drie weken dicht voor gemotoriseerd verkeer.

De vier deelbruggen worden aangesloten en de weg wordt geasfalteerd. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de hulpbrug.

7 / 20

Leiden Marathon 2019

Levensliedzanger Mart Hoogkamer

Mart Hoogkamer steelt regelmatig de show tijdens diverse optredens.

TOP n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan de Leidse zanger die onlangs in het Circustheater optrad met Willeke Alberti en 1e Pinksterdag optreedt bij Home Noordwijk- Mart Hoogkamer.

TEKST RONNE THEUNIS

Zingen zit Mart Hoogkamer in het bloed. Mart Hoogkamer senior deed in zijn jonge jaren ook mee aan een talentenjacht en bracht daarna een cover uit van de hit Wij Blijven Vrienden. Geïnspireerd door zijn muzikale vader, begon Mart al op zesjarige leeftijd met zingen op feesten en partijen. Op zijn tiende stond hij in het Gelredome, waar hij met Gordon en René Froger zong in de finale van Kinderen zingen met sterren. Dan al heeft Mart een voorkeur voor de levensliederen van Willy Alberti en André Hazes, volkshelden die hij ook daarna regelmatig zal eren met zijn repertoire. Mart Hoogkamer heeft zich anno 2018 ontwikkeld tot dé nieuwe volkszanger van Nederland, die met zijn karakteristieke stem - ondanks zijn leeftijd - jong en oud weet te raken.

Solo

In februari 2017 brengt Mart zijn eerste solosingle In Mijn Droom uit, geschreven door Bram Koning en Hans Aalbers. In de zomer die volgt, zet hij met het vrolijke nummer Lekker Leven elke Nederlandse enclave op de Spaanse Costa Brava op zijn kop. Dat levert hem bovendien een #10-notering op in het Sterren.nl Jaaroverzicht van 2017. Mart treedt dat jaar onder meer op tijdens Muziekfeest op het Plein en Dutch Valley en hij wordt als Grootste Talent genomineerd voor een BUMA NL Award. Eind 2017 gaat Mart samen met Willeke Alberti op theatertour en in 2018 zal Mart zijn langverwachte debuutalbum uitbrengen.

Wat betekent Leiden voor je?

Leiden is de stad waar ik geboren en opgegroeid ben. Ik ben trots op deze stad waar ik geboren ben het is altijd weer fijn als wij na een optreden in het land Leiden weer binnen komen rijden. We noemen Leiden allemaal een Stad maar het lijkt wel een dorp want de echte Leidenaars kennen elkaar allemaal. Tegenwoordig zou je Leiden het nieuwe Volendam kunnen noemen met zoveel zangtalent.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Ik kom er niet graag maar het is wel een bijzondere plek voor mij persoonlijk, dat is op het graf bij mijn overleden opa (Rhijnhof) Ik kom hier eigenlijk alleen als ik me rot voel of als ik er even doorheen zit.

Wat mag verdwijnen uit Leiden en wat perse niet?

Uit Leiden mag verdwijnen alle jaloezie en afgunst onder elkaar zodra je boven het maaiveld uitkomt dan gaat het niet goed...….
Wat absoluut niet mag verdwijnen zijn natuurlijk de Lakenfeesten en de 2&3 oktober feesten, dat blijft voor de Leidenaar toch echt wel HET feest van het jaar.

Wat mis je in Leiden?

Wat ik echt mis in Leiden is eigenlijk wel één goede club voor 18+. Eigenlijk heb je hier helemaal niks voor deze doelgroep, we zijn verplicht om buiten Leiden op stap te gaan.

Meestal als we niet te ver van Leiden weg willen gaan we even naar HOME in Noordwijk, hier geef ik trouwens een optreden op 9 juni (PinksterZondag) met meerdere artiesten waaronder Wesly Bronkhorst en Wesley Klein. Dit is echt een leuke Hollandse avond die al om 19.00 uur begint en echt een feestje wordt. Met vele verrassingen.
Het leuke aan de HOME is dat er op de zaterdagavond er alleen maar jeugd is 18+ en weinig tot geen Nederlandstalig wordt gedraaid, maar tijdens de Pinksterzondag is het juist alleen maar Nederlandstalig. Voor 9 Juni PinksterZondag zijn nog kaarten te bestellen:
www.fm-events.nl

Wat doe je op 3 oktober?

Ik zorg altijd dat ik eerst netjes mijn optredens heb gedaan in het land, voorafgaand aan de optredens eten wij met de hele familie Hutspot.

Na de optredens ga ik als een gek terug naar Leiden en dan meteen de stad in en over de Kermis lopen en een drankje drinken. Het is één groot feest, alleen maar bekenden en gezelligheid oliebollen eten het reuzenrad in en weer wat drinken…

Zet Leiden op de kaart

Foto: caroline spaans

nomineren n Leiden heeft er een nieuwe prijs bij: De Leiden Awards.

Op de site van Visit Leiden is te lezen dat met deze nieuwe onderscheiding Leidenaren in het zonnetje worden gezet die de stad op een leuke manier in het nieuws weten te krijgen. Dat kan op verschillende manieren.

Bijvoorbeeld een foto van Leiden die je ineens langs ziet komen bij het weerbericht van het Acht Uur Journaal, of de website van een B&B waar mooi wordt verhaald waarom Leiden de ultieme bestemming is, een lied over Leiden of een museumcampagne.

Allemaal inspanningen die op geheel eigen wijze bijdragen aan het bekender maken van Leiden. Maar wie doet dat nou het beste? Lokaal, regionaal, nationaal en zelfs internationaal?

Leiden Marketing beloont inspanningen die Leiden op excellente wijze op de kaart zetten. Een vakjury onder leiding van Gerda Schukking beoordeelt de ingezonden nominaties. De Leiden Awards worden uitgereikt op het Leidsche Plein, de halfjaarlijkse partnerbijeenkomst van Leiden Marketing. De eerstkomende Award-editie vindt plaats tijdens het Leidsche Plein op 21 november 2019.

Nomineren kan via visitleiden.nl. Een paar aandachtspunten zijn:

1. Alles is te nomineren (online, offline, personen, dingen, enz.)
2. Liefst zo actueel mogelijk
3. Twee categorieën: professionals en liefhebbers.
4. Nomineren kan tot en met 5 oktober

Vragen? Mail naar: nominaties@leidenawards.nl.


Feest n De bekende Leidse zangers Mart Hoogkamer, Wesly Bronkhorst, Wesley Klein, Luciano Vermeer en vele andere bekenden zoals Ruby van Urk, Bart Heemskerk, Theodoor. Naomi Noëlle en Leo Kleijn treden zondag 9 juni op in HOME, aan de Grent in Noordwijk. De presentatie is in handen van zanger/entertainer John Medley. Vanaf 19.00 uur staat de club bol van de optredens. Met een oppervlakte van meer dan 350 m2 en een (overdekt) terras is HOME een prachtige club aan de Grent. Een ruim opgezette evenementenruimte biedt voor elke gelegenheid een perfecte locatie! Fans van het Nederlandstalige levenslied of Engelstalige toppers kunnen kaarten op de website van FM Events en voor 20 euro genieten van een onvergetelijke avond met topentertainment. www.fm-events.nl

Sleutel van/lokaal

Jongeren zoeken reisgenoten

Malawi n Een groep jongeren wil in de zomer van 2020 op reis naar Malawi. Dat de groep gaat staat bijna vast, maar nog niet helemaal. Er zijn nog minimaal twee extra reisgenoten nodig om de trip voor reisorganisatie World Servants haalbaar te maken. Geïnteresseerden kunnen zich deze maand nog melden.

Het plan om de handen uit de mouwen te steken in Afrika ontstond eerder dit jaar vanuit de Protestantse Gemeente Leiderdorp. De Leidse Binnenstadsgemeente sloot zich aan. Intussen hebben zich zeventien jongeren tussen de 16 en 30 jaar gemeld. Het reisdoel is verlegd van Zambia naar het noorden van Malawi, in de buurt van de grens met Zambia.

De groep helpt daar mee aan een onderwijsproject van CCAP, een lokale kerkelijke organisatie die ontwikkelingswerk doet in gemeenschappen. Wat de klus wordt, het bouwen van lerarenwoningen of extra klaslokalen, wordt rond Pinksteren bekend. Naast het bouwen kunnen deelnemers veel contact maken met kinderen en volwassen bewoners van het dorp waar de reis heen voert.

De reis duurt drie weken, van 18 juli tot 8 augustus 2020. Deze periode is gekozen omdat diverse deelnemers na die zomer gaan studeren en mee willen doen aan introductieweken van universiteiten. Lidmaatschap van een van de kerken is geen voorwaarde om mee te kunnen. Het aantal deelnemende jongens en meisjes is ongeveer gelijk.

World Servants is een christelijke organisatie die dertig jaar ervaring heeft in het organiseren van jongerenreizen naar ontwikkelingslanden. World Servants werkt altijd samen met lokale instanties.

Meer info: Martijn Vink, mmtvink@hotmail.com.

Snackbar met patat, frikadellen, loempia's en slaatjes

Bert en Riet Planjer waren jarenlang het gezicht van Snackbar De Drie Vissers in de Haarlemmerstraat.

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: een typisch Leidse snackbar. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Wie snel rijk wilde worden begon gewoon een snackbar. Dat was het motto in de jaren vijftig en zestig, en wellicht gold dat ook voor het echtpaar Bert en Riet Planjer. Bert begon rond 1950 De Drie Vissers in het nu stille gedeelte van de Haarlemmerstraat. Deze foto is gemaakt door Niek Bavelaar op 4 februari 2001, tien maanden voor de sluiting. In die tijd was patatbakken vooral een beroep van in Nederland geboren Nederlanders, zoals deze twee Leidenaars

Bert stond liefst 50 jaar in de zaak. In de jaren dat hier nog er eindpunt van een tram was, en een zwembad aan de overkant, was dit een druk deel van het centrum. De zaken gingen lange tijd dan ook prima. In de beginjaren werd er naast patat veel vis verkocht. Toen dat te duur werd, schakelde Bert over op loempia's, nasiballen, bamiblokken en slaatjes. Door kwaliteit te bieden, en bijna alles zelf te maken, kon de eigenaar tot zijn pensioen door blijven gaan.

Pensioen halen in een snackbar wordt steeds moeilijker. Nederland telde op het hoogtepunt circa 6.000 snackbars en cafetaria's. Na 1997 zette de daling in. In 2010 telde Nederland nog ruim 4.900 snackbars en cafetaria's tegenwoordig ongeveer 4700, wat neerkomt op 2,8 snackbars per 10.000 inwoners.

Tegenover de lichte daling is het aantal filialen van fastfoodketens tussen 2007 en nu juist met 11 procent gestegen. Ook is er een behoorlijke stijging van hippe biologische patatzaken.

Eric Hoenson


Thieme op de bres voor varken in veeteelt: 'Ze kunnen hun kont niet keren'

Het kunstwerk 'Ode aan het varken' staat nog tot eind juni in Leiden. | Foto's: Emile van Aelst

dierenwelzijn n "Maak een selfie met het varken en deel het op de sociale media met de hashtag #stopdekooien en een linkje naar de petitie." Dit is het door Marianne Thieme verwoordde doel van kunstwerk 'Ode aan het Varken' dat vorige week werd onthuld door de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Met het lostrekken van een groen lint onthulde Thieme het enorme varken in de stralende zon. En dat is meer dan de meeste varkens in de vee-industrie ooit zullen zien. Ook de vreugdesprong die het varken op de Lammermarkt lijkt te maken is er voor de minder fortuinlijke soortgenoten in de veehouderij niet bij. Niet alleen omdat ze er geen reden toe hebben, ook is het fysiek vaak helemaal niet mogelijk. Doorgaans liggen ze in dichte stallen, in kooien of, bij zeugen, tussen stalen balken. "Ze kunnen dan letterlijk hun kont niet keren," weet de Leidse fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren. Ze gaat de komende tijd gebruik maken van het kunstwerk om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. "Belangrijk, want op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement."

Het was al de vierde keer dat Marianne Thieme het varken onthulde. Het kunstwerk van Jantien Mook reist door Nederland en doet ook nog Brussel aan. Als er minimaal een miljoen geldige handtekeningen onder de petitie staan, moet de Europese Commissie zich over het onderwerp van het Europese burgerinitiatief uitspreken. Dat is een verbod op het gebruik van ligkooien in de intensieve veeteelt. Of zoals de campagne in het Engels heet 'End the cage Age'.

Nederland doet het goed in de internationale campagne. Van de inmiddels ruim 925.000 petitionarissen komen er zo'n 150.000 uit Nederland dat daarmee in absolute aantallen op plek twee staat, na het vele malen grotere Duitsland. De organisatie wil graag anderhalf miljoen handtekeningen ophalen. Dan kan er ook nog een flink aantal ongeldig worden verklaard, zonder dat men onder de miljoen daalt.

De Partij voor de Dieren is geïnspireerd door 'Ode aan het Varken'. Martine van Schaik ziet een Leiden Zoo al helemaal voor zich.

"Het zou toch fantastisch zijn om op de plek waar vroeger de veemarkt was een Leidse dierentuin te maken met kunstwerken van allerlei dieren die leuk zijn om naar te kijken, maar er niet onder hoeven te lijden." | Bron: Sleutelstad.nl en leidseglibber.nl

Zelf kokkerellen in het Oogcafé

gezellig n De Oogvereniging houdt vrijdag 7 juni tijdens het Oogcafé Leiden een middag waar onder begeleiding van een professionele kok hapjes worden gemaakt.

Een ideale manier om elkaar beter te leren kennen. Het Oogcafé Leiden is open tussen 13.30 en 16.30 uur in het Huis van de Buurt Stevenshof. Aanmelden is mogelijk via bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl.

Het Oogcafé Leiden wordt georganiseerd door de Oogverenging en vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats tussen 13.30 en 16.30 uur in het Huis van de Buurt Stevenshof aan de Trix Terwindtstraat 4 in Leiden. Deze locatie ligt op loopafstand van station Leiden de Vink en is bereikbaar met bus 1, 3 en 4 (uitstappen bij halte Station Leiden de Vink) en bus 2 (uitstappen bij halte Stevensbloem). Aanmelden voor het Oogcafé Leiden is mogelijk via bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl.

Fut n Het tekende zich vorige week al af toen Trigon zich verkeek op Synergo, dat de koploper een belangrijk punt afhandig maakte. Afgelopen zaterdag in het rechtstreekse duel met de naaste belager KVS, dat op plek twee punten minder had, werd de neerwaartse spiraal doorgetrokken. De rek is er uit.

Dat liet de opening van de druk bezochte topper nog niet zien, want Trigon scoorde als eerste, maar moest bij 2-2 de opponent al laten gaan. De vlotter combinerende Scheveningers liepen in korte tijd uit naar 2-5, maar de thuisclub probeerde met alle macht aan te haken. Dat leek te lukken bij 6-8 maar in de fase daarna had de Leidse formatie niet het geluk dat de bezoekers wel hadden met enkele makkelijk gegeven strafworpen.

Te laag tempo en moeizame aanspeelbaarheid hadden de 7-11 halverwege tot gevolg.

In het tweede deel vergrootte KVS de marge tot ogenschijnlijk beslissend (7-13), maar dat was nog even geen zekerheid. Een korte opleving van Sporting leverde een serie van drie goals op rij op en daarmee deed de Leidse formatie de poging om de niet te ontlopen nederlaag zo klein mogelijk te houden.

Trigon had uit bij KVS met 2 punten verschil gewonnen en bij eventueel gelijk eindigen telt het onderlinge resultaat. Maar bij 10-13 bleef de equipe van coach van Duuren steken en wikkelde de nieuwe koploper na 10-14 de verdiende zege af naar 10-18. Waar de leidse spelers terneergeslagen het kunstgras verlieten namen de gasten aan de "overkant" het applaus van de in groten getale opgekomen supporters in ontvangst.

Het kan nog altijd, de dubbel, maar dan moet KVS een misstap maken en Trigon opgepept worden.

Dubbelslag Leidse gymnasten op NK

kampioenen n Terwijl Nederland nog aan het bijkomen was van de winst bij het songfestival en Leiden het grootste hardloopfeest van het jaar vierde, reisden negen ritmisch gymnasten van Gymsport Leiden af naar Hilversum voor hun Nederlands Kampioenschappen. Het werden succesvolle wedstrijden.

Anouk Vermond werd dubbel kampioen. Al vroeg in de ochtend was zij aan de beurt voor haar individuele oefeningen met bal en hoepel. Met een puntentotaal van 37,550 werd zij Nederlands Kampioen.

Goud was er ook voor Anouk samen met haar zus Robin. Met maar liefst 19,550 punten en een verschil van 2,10 punten met de nummer 2, werden zij kampioen bij de senioren met hun duo oefening met lint.

De individuele wedstrijd bij de senioren werd een spannende strijd. Ook voor hen stonden de oefeningen met hoepel en bal op het programma. Robin Vermond, 1e jaars senior, legde uiteindelijk beslag op de tweede plaats. Brons was er tenslotte voor het duo Maja Wasilewicz en Angéline Girault voor hun duo oefening zonder materiaal bij de pré junioren.

Overige plaatsen van de Leidse gymnasten waren: Anja Ilchenko 4e bij de junioren, duo Robin Vermond en Selina Gitis, vijfde bij de senioren, duo Flaminia Sallusti en Victoria Toscano twaalfde bij de benjamins, Nikita van Veggel zestiende bij de senioren, Maja Wasilewicz negentiende bij de pré junioren en Victoria Toscano 24ste bij de benjamins.

De gymnasten van het selectieteam van Gymsport Leiden vertegenwoordigen de club in de 1e en 2e divisie op nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Er is ook een afdeling voor recreanten.

Foto: Tom Sebus

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Zondag 26 mei, 17.00 uur

Eevensong Hooglandse Kerk

Om 17.00 uur, verzorgt het Roden Girl Choristers onder leiding van Sonja de Vries de tweede evensong van dit seizoen in de Hooglandse Kerk. Het Willisorgel wordt bespeeld door Sietze de Vries en voorganger is ds. Margreet Klokke. Als introïtus klinkt 'Beatus homo' van Orlando di Lasso. Daarna volgen onder andere Henry Walford Davies' Psalm 121 en Psalm 122 in de uitvoering van Sietze de Vries. Verder worden de 'Canticles in D' van Herbert Sumsion gezongen en staat als anthem 'Cry out with Joy to the Lord' van Richard Lloyd op het programma. Meer info op www.evensongsleiden.nl.

Dinsdag 4 juni, 20.00 - 22.00 uur

Zonneboom Leiden, de Laat de Kanterstraat 5

Lezing over Hooggevoeligheid en autisme door Hans Lemmens. Lemmers is auteur van het boek Het elastiek tussen lichaam en ziel. Dit boek verkent "het grijze gebied tussen hoog gevoeligheid en autisme". Hij zal hoog gevoeligheid en autisme beschrijven als gevolg van de moderne cultuur en tegelijkertijd als een mogelijk antwoord op de problemen waar deze cultuur ons mee confronteert. De lezing is bedoeld voor ouders, leerkrachten en zorgverleners die met hoog gevoelige of autistische kinderen te maken hebben. Verder voor mensen die in zichzelf hoog gevoeligheid herkennen en die willen onderzoeken hoe ze hier een zin aan kunnen geven. Zowel tijdens als na de lezing zal er ruimte zijn voor vragen. Deelnamekosten 15 euro, inclusief koffie en thee. Opgeven bij info@dezonneboom.nl

Woensdag 5 en 12 juni

Filosoferen in de Lokhorstkerk

Piet Hagenaars, theoloog en filosoof, bespreekt achtereenvolgens de God van het Oude Testament en de God van het Nieuwe Testament. Zijn centrale vraag tijdens deze filosofiecursus in de Lokhorstkerk (Pieterkerkstraat 1): zijn die twee 'Goden' dezelfde? Hoe redelijk of onredelijk is het eigenlijk om te geloven in het bestaan van God? Verschillende vormen van godsgeloof worden tijdens deze korte filosofiecursus naast elkaar gezet.

De cursus begint op deze woensdagavonden om 19.30; toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Stadse fratsen

Ik hou van de stad. Ik ben in een dorp geboren en getogen en heb het grootste deel van mijn leven in dorpen gewoond . Maar ik ben een stadsmens.

Als kind keek ik mijn ogen uit bij mooie gevels, oude straatjes en torens. Ik was geloof ik 8 toen ik met mijn vader mee mocht, die voor z'n werk een klusje had in Doesburg. Met de trein. De reis alleen al: langs Zwolle, Deventer, Zutphen. Al die gebouwen, spoorlijnen, bruggen. En dan Doesburg: een vriendelijke kantinejuffrouw nam me mee en liet me het stadje zien. Dorpen hebben hun eigen sterke kanten, dat is waar. Gemeenschapszin, saamhorigheid, feesten waar het hele dorp zich bij betrokken voelt. Maar het blijven dorpen: geen mooie grachtjes, geen eeuwenoude steegjes en slopjes, geen rijen gevels die zich spiegelen in het water. Geen wallen, geen poorten, geen muren, geen restanten daarvan of op z'n minst herinneringen daaraan. En ook niet de hectiek van drukke stationspleinen, stadsbussen die kris-kras door elkaar hun weg zoeken tussen fietsers, wandelaars en overig verkeer. En altijd wel ergens een carillon dat boven de daken uit zijn klanken laat horen. Minder mooie kanten heeft een stad ook: grote wonden van onzalige doorbraakplannen. Soms jammerlijk doorgezet. Vaker ten halve gekeerd en tenminste nog enigszins mooi afgemaakt. Ik hou van de stad: ook van de 19e-eeuwse uitbreiding, de typische woonwijken uit de jaren '20 en '30, sjiek en minder sjiek, met bakstenen en erkers, hier en daar een school of een kerk in de stijl van de Amsterdamse of Haagse School. En daarna de sporen van de Wederopbouw of de (in mijn ogen) klungelige architectuur van de jaren '80 en '90, die dan weer mooi is van lelijkheid. Drukke wegen en hoge flats – heeft een eigen schoonheid. Begrijp me goed: Warmond bevalt prima. Ik hoop de rest van mijn leven hier te slijten en als dorpsbewoner te sterven. Maar telkens wanneer ik op maandagavonden door de binnenstad naar m'n cursus Italiaans fiets, ben ik zo blij als een kind. Een stad als Leiden zo dichtbij, dat is een feest.

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Meezingen of -spelen Open Podium Leiden-Noord

De Big Band van BplusC: een grote groep blazers en andere muzikanten. | Foto: pr

muziek n Het Muziekcentrum Leiden-Noord houdt zaterdag 25 mei om 20.15 uur in Buurtcentrum De Kooi aan de Driftstraat 49 weer een Open Podium. De toegang is gratis.

De spits wordt afgebeten door Wouter en de Draak, een swingend folkduo met accordeon en gitaar.

Vervolgens is het de beurt aan Aisling die mooie Ierse, Keltische en Engelstalige folk brengen.

De avond wordt afgesloten door de Really Big band, de Big Band van BplusC, een grote groep blazers met verder piano, gitaar, bas, drum.

        

De volgende Open Podia zijn op 5 oktober en 23 november.

Wie een keer wil optreden mag contact opnemen met Maarten Witkam via 071-5222798 of 071-5219637. Een mail sturen kan ook: muziekcentrum_leidennoord@kpnmail.nl.

Lekker puzzelen

meedoen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden: voor de vele goede inzendingen van vorige week hebben we dit keer geen prijs kunnen kunnen verbinden.

De oplossing week 20: appelboom. De winnaar: Dinah Tuinhof.

Voor volgende week hebben we weer een prijs beschikbaar: twee tickets van FM Events op Pinkster Zondag 9 juni in de Home in Noordwijk. Een Hollandse avond met o.a. Mart Hoogkamer, Wesly Bronkhorst en Ruby van Urk. Stuur de oplossing naar: redactie@deleidenaar.nl vóór zondag 26/5.