De Leidenaar

12 juni 2019

De Leidenaar 12 juni 2019


Theater tussen dag en nacht

Langs de Oude Rijn, hoek Hooglandsekerkgracht speelde Kraamkamer waarbij lady MacBeth een dialoog hield met een fagotspeelster. | Foto: Emile van Aelst.

cultuur n Het was alweer de tiende editie van Schemerstad dit weekend waarbij bezoekers een tocht over water maken van zo'n 2,5 uur tussen de diverse theaterlocaties in. Om de buurt niet teveel te belasten dit jaar twee- in plaats van drie avonden maar wel met meer boten en evenveel bezoekers. Even na negenen vertrokken de tientallen sloepen en andere rondvaartboten diverse richtingen uit om op vijf locaties korte voorstellingen te zien, onder andere in het Ankerpark, het Plantsoen en de Meelfabriek waar een dansvoorstelling te zien was.

Geslaagd!

examens n Zoals ieder jaar gebruikelijk rond deze tijd van het jaar, hebben andere edities van onze kranten een speciale felicitatiepagina voor de geslaagde eindexamenkandidaten van het voortgezet onderwijs.

Woensdag 12 juni maken alle scholen bekend welke leerlingen zijn geslaagd voor hun eindexamen. In de loop van de middag zullen ook in Leiden en omstreken weer vele rugtassen en vlaggen buiten hangen. Iedereen die de geslaagden op een originele wijze wil feliciteren, mag op deze pagina gratis een felicitatie-advertentie plaatsen. Wat heeft de redactie hiervoor nodig? Mail een foto, liefst staand (portrait) en in een hoge resolutie (minimaal 1 MB) met een kort felicitatietekstje van maximaal 30 woorden naar: redactie@deleidenaar.nl. Vergeet in de tekst niet de naam van de geslaagde én de afzender te vermelden. Stuur de tekst en de foto op vóór zondag 16 juni. Het is afhankelijk hoeveel berichten er binnenkomen of alle felicitaties geplaatst kunnen worden.

Lijk gezocht

figurant n De Leidse Rembrandt Dagen zoeken een lijk.

Dit historisch theaterspektakel wordt in Leiden gehouden op 13 en 14 juli en gaat bestaan uit veel toneel, tableaux vivants en muziek uit de zeventiende-eeuw, de tijd van de jonge Rembrandt. Het festival zit met 300 acteurs en figuranten inmiddels vol. Alleen voor de Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp worden nog enkele acteurs gezocht, waaronder een mannelijke figurant die het lijk wil spelen. Het lijk op het schilderij is van de 41-jarige Leidenaar Adriaan Adriaansz., die bekend stond als Het Kindt en eerder die dag in 1632 was opgehangen voor diefstal. Behalve Nicolaes Tulp staan ook de chirurgijns Jacob Blok, Hartman Hartmansz., Adraen Slabran, Jacob de Witt, Mathijs Kalkoen, Jacob Koolvelt en Frans van Loenen afgebeeld. Opgeven kan via: leidserembrandtdagen@gmail.com.

Hudson's Bay nu al weg?

economie n De Canadese warenhuisketen Hudson's Bsay Company (HBC), waaronder in Nederland de Hudson's Bay warenhuizen vallen, trekt zich verder terug uit Europa.

Dat heeft het moederbedrijf bekend gemaakt in een persverklaring. Zo vertrekt het bedrijf helemaal uit Duitsland. De winkels en het vastgoed worden verkocht aan SIGNA. HBC koopt het meerderheidsbelang van 50,01 procent dat die Oostenrijkse investeerder heeft in de Nederlandse warenhuizen terug als onderdeel van de transacties. Het zijn met recht onheilsberichten voor de Nederlandse warenhuizen van het concern. HBC gaat zich weer volop richten op de Noord-Amerikaanse markt. De Nederlandse winkels lijken daarom hun langste tijd gehad te hebben. Een door HBC aangetrokken expert onderzoekt de komende tijd wat er met de warenhuizen in Nederland gebeurt. Deze presteren volgens het moederbedrijf niet naar verwachting. De kans lijkt reëel dat ze (deels) worden gesloten.

LUMC streeft naar rookvrij terrein

welzijn n Ieder jaar overlijden circa 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Het is daarmee de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden die voorkomen kan worden.

Het LUMC ziet graag dat kinderen rookvrij opgroeien en dat mensen niet in de verleiding komen een sigaret op te steken. Daarnaast hebben ze een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. Niet alleen richting de patiënten, maar ook naar bezoekers, collega's, studenten én de samenleving. Daarom zetten zij zich in voor een rookvrije generatie. Een rookvrij LUMC houdt in dat op het hele terrein niet meer gerookt wordt. Dus ook niet op de stoep of voor de ingang van het complex. Iedereen moet de gebouwen rookvrij kunnen betreden.

Sinds december 2018 is het voorterrein rookvrij. Het streven is dat het hele terrein in 2020 rookvrij is.

470 studentenwoningen op campus Leidse Schans

extra n Studentenhuisvester DUWO gaat nog eens circa 470 nieuwe studentenwoningen aanbieden op de studentencampus (Y)ours aan de Leidse Schans in Leiden.

De sleuteloverdracht voor het eerste blok nieuwe woningen was donderdag 6 juni. Het tweede blok volgt in juli. . DUWO beheert via aanhuur twee nieuwe woonblokken met studenteneenheden. De toezichthouder toetst de inhoud van het huurcontract en beoordeelt tevens een door de gemeente uitgevoerde markttoets. De in totaal 467 woningen liggen verspreid over twee woonblokken, één van zes verdiepingen en één van vijftien verdiepingen. Er zijn verschillende typen woningen. In totaal komen er op de Leidse Schans 1.900 woningen, waarvan een kleine 1.300 studentenwoningen. De laatste woningen worden medio 2020 opgeleverd. De gemeente Leiden is zeer blij met de nieuwe toevoeging. Daaraan wordt al jaren gewerkt met de gemeentelijke Taskforce Studentenhuisvesting, waarin ook de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn vertegenwoordigd. "Het zijn mooie nieuwe woningen op een prima plek," zegt wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking.

De Sleutel Van... Emile van Aelst

SONY DSC

Hoe schrijf je een boek in één jaar?

Foto: Bas Koolstra

De Poort viert 20ste verjaardag

puzzel n Doe mee en ga voor de eeuwige roem!

Een boek schrijven in één jaar

Jacqueline Zirkzee.| Foto: Joep Derksen

n 'Het begint met een vonkje inspiratie'

schrijftalent n Heb je er wel eens van gedroomd om jouw eigen boek te schrijven? Met een mooie inval als basisidee, maar heb je hier nooit gevolg aan gegeven? Iedere dag sterven boekideeën al binnen tien minuten na het eerste gouden idee. Door onzekerheid of onwetendheid over wat je moet doen om een boek te schrijven, gaan mensen niet over tot het schrijven van de mogelijke bestseller. Of stoppen ze gedurende het schrijfproces, omdat ze vastraken. Maar nu is er: 'Schrijf je boek in 1 jaar'.

De Kaapstander op het Burchtplein. | Foto: Emile van Aelst

Door Joep Derksen

Dit boek is gezamenlijk geschreven door de drie auteurs Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti. Niet toevallig hebben zij ook de 'Schrijfkalender 2018' uitgebracht.

Op welke manier verschilt dit boek van de kalender? Zirkzee: "Natuurlijk zou je het leukste uit de Schrijfkalender kunnen halen, om er vervolgens een cadeauboekje van te maken. Maar daar zijn we alle drie te perfectionistisch voor. Wij willen mensen stimuleren om hun eigen boek te kunnen schrijven. Een boek begint met een vonkje inspiratie, maar dan heb je nog geen verhaal. Als je het schrijfproces onderverdeelt in vier seizoenen, gebruik je het eerste seizoen (de lente; de fase waarin alles groeit en bloeit, JD) om te bedenken voor wie je het boek gaat schrijven en hoe je het gaat maken." In het tweede seizoen gaat de auteur-in-spé het echte schrijfwerk doen. Waarbij een goede balans gevonden moet worden tussen structuur en creativiteit. "Je moet niet té gestructureerd bezig zijn, maar stapje voor stapje verder gaan, zonder dat je het einddoel uit het oog verliest.'' In het derde seizoen vraag je aan vrienden en familie, wat zij van de tekst vinden en wat beter kan. Voor het vierde seizoen heeft 'Schrijf je boek in 1 jaar' tips over onder meer hoe je de juiste uitgever vindt en hoe je een boekpresentatie regelt.

Originele details

In het boek zelf komen enorm veel verschillende onderwerpen naar voren, waarbij de lezer handige tips krijgt. Zo wordt geschreven over 'de kracht van originele details', hoe je uit je schrijvende comfortzone kunt stappen en technische onderdelen als synopsis en zintuiglijk schrijven. Tussen de verhalen en tips door staan leuke quotes, zoals deze van Oscar Wilde: "Ik heb de hele ochtend aan mijn boek gewerkt en heb een komma geschrapt. 's Middags heb ik hem weer teruggeplaatst.'' Schrijven is een topsport, beaamt Zirkzee lachend.

Geen fouten

Dus iemand die dit boek leest, kan gegarandeerd een bestseller schrijven? "Nee, het zou niet eerlijk zijn als ik hier een ander antwoord op zou geven. Als ik wist, hoe je een bestseller schrijft, zou ik alleen maar die bestsellers schrijven. Het gaat er om dat wij mensen willen helpen een mooie tekst uit te dragen en wereldkundig te willen maken. Als je die drang hebt, helpen wij met het proces, maar of het goed gaat verkopen; daar kan ik geen zinnig woord over zeggen." Ook met 'Schrijf je boek in 1 jaar' is het realiseren van je boekwens geen sinecure. Zirkzee tipt tot slot: "Zorg dat er geen fouten in jouw tekst staan. Pas als je het echt perfect vindt, vraag je een uitgever of redacteur om er naar te kijken. Het is niet zo, dat je een verhaal op papier kunt knallen en denkt dat een uitgever er direct een boek van gaat maken.

En: kill your darlings. Haal tekst eruit, dat niet bij het verhaal past. Ook al zijn het heel mooi verzonnen zinsgedeeltes; als deze niet bij de rest van de tekst passen, horen ze niet in dit boek thuis.''

Harde wind spelbreker

Door de storm moeten veel bomen het ontgelden. | Foto: pr

storm n Code Oranje en kans op zware windstoten. Dat was wel even wennen na de tropische dagen van het weekend daarvoor. Verschillende evenementen die voor afgelopen zaterdag gepland stonden, werden afgelast in verband met de harde wind en de brandweer Hollands Midden is tientallen keren uitgerukt. Omdat bomen deze tijd van het jaar vol in het blad staan, moesten vooral zij het ontgelden.

Zo werd onder meer aan de Briniostraat een boom verwijderd; deze was door de harde wind deels ontworteld en trok daardoor de straatstenen omhoog. Aan de Zoeterwoudsesingel waaide een grote boom om, ontwortelde en viel net naast een plezierboot in het water.

Ook verwijderde de brandweer een flinke gevaarlijk hangende tak aan de Uiterstegracht. Deze hing los boven een geparkeerde auto. Aan de Vondellaan is een aantal takken verwijderd uit een boom boven het fietspad. Een tak was al afgebroken. Om letsel te voorkomen werd uit voorzorg nog een aantal takken uit de boom verwijderd. Het fietspad is daarna weer vrijgegeven.

Aan de Zoeterwoudseweg is een woonboot losgekomen van zijn verankering aan de kade. De woonboot kwam los doordat de harde wind de boot lostrok van de kade. De brandweer kwam ter plaatse om de bewoners te helpen de boot weer vast te maken. Met een noodmiddel is de boot alsnog vastgemaakt aan de steiger. Een deel van het Stationsplein werd zaterdag afgesloten vanwege vallende delen van een steiger. Door de harde wind was een aantal onderdelen losgekomen.

Ook aan de Fagelstraat is een boom gesneuveld: de boom ontwortelde zichzelf en kwam daarna met een harde klap in twee voortuinen terecht. Omdat de toegang tot de woningen was versperd heeft de brandweer de boom in stukken gezaagd.

Aan de Frederik van Eedenlaan viel een grote tak bovenop een bestelbus. De brandweer moest eraan te pas komen om de tak te verwijderen. De schade aan de bus was groot.

Storm doet maritiem feest geen kwaad

shanty n Rumor di Mare viert dit jaar haar 25ste verjaardag en pakte daarom extra uit bij haar maritiem festival Naar Zee Naar Zee dat ze vrijdag en zaterdag voor de zevende keer organiseerden.

Door de harde storm werden de optredens op het buitenpodium bij de Hooglandsekerk verplaatst naar de Tuinzaal van Grandcafé de Burcht. Gelukkig was het buitenpodium op het Burchtplein wel stormbestendig genoeg. 's Ochtends kwam de regen nog met bakken uit de lucht, maar tegen de middag toen het festival begon, knapte het op en werd het droog. Door het wegvallen van het podium bij de Hooglandsekerk waren nu alle optredens in een straal van 50 meter, waardoor je eigenlijk in korte tijd veel optredens kon zien. Alle groepen traden wisselend op de diverse podia op, dus je hoefde niets te missen.

Afspraken over sociale huurwoningen Bizetpad

Vlnr: Christoffel Klap, Fleur Spijker en Laurens Cramer. | Foto: Pr

ondertekening n Christoffel Klap, bestuurder Woningstichting Ons Doel en Laurens Cramer namens de gemeente Leiden, ondertekenden donderdag 6 juni een intentieovereenkomst. Zo werden op de Provada-afspraken over de ontwikkeling van sociale huurwoningen aan het Bizetpad tussen de gemeente Leiden en Ons Doel vastgelegd.

Ons Doel heeft het verzoek gedaan om op deze locatie een bouwplan te realiseren met een programma van 80 tot 100 sociale huurwoningen, waarvan een deel is bestemd voor bijzondere doelgroepen . De gemeente omarmt het initiatief en heeft tevens de wens om het onderkomen van de scoutinggroepen de Marnix en Waingunga te integreren in het plan.

De ontwikkeling vindt plaats in lijn met de ambities uit het ontwikkelperspectief Zuidwest. Zijdekwartier Architecten is aangetrokken voor het ontwerp.

Wethouder Fleur Spijker: "Wat fijn dat Ons Doel gaat onderzoeken of er op deze plek een ontwikkeling kan komen met zoveel sociale facetten. Een mooi initiatief dat naadloos aansluit op de plannen die er zijn voor Leiden Zuid-West."

Leidenaar in hart en nieren Emile van Aelst

Sleutel n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan: Emile van Aelst

Wat betekent Leiden voor je?

Leiden betekent eigenlijk alles voor me en wil er nooit meer weg. In 1974 heb ik 8 maanden in Zwitserland gewerkt. Ik werkte in het mooiste hotel aan het Vierwoudensteden meer, maar wist na een maand al dat ik eigenlijk niet buiten Leiden kon.

Naast de prachtige binnenstad en de vele musea is het mooiste aan Leiden dat we een groot dorp zijn, waar iedereen elkaar wel kent en de lijnen kort zijn.

Het is nooit netjes om het over je zelf te zeggen, maar ik hoor van zoveel van mijn lezers van buiten de stad, dat Leidenaren zo vriendelijk en behulpzaam zijn.

Dan is het toch mooi als je in zo'n stad kan wonen.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Eigenlijk is heel Leiden mooi, ook de buitenwijken, maar het centrum is natuurlijk geweldig mooi opgeknapt.

Ik kan mij nog de onbewoonbaar verklaarde woningen achter de Haarlemmerstraat herinneren, als ik daar nu loop kan ik intens genieten van hoe mooi het daar allemaal geworden is.

In de Nieuwstraat tegenover de Hooglandsekerk heb je een antiekwinkeltje.

Wat bijna niemand weet is dat de winkel helemaal doorloopt tot aan de Nieuwe Rijn met in het midden diverse binnenplaatsjes.

Ik kom daar helemaal tot rust, even snuffelen tussen de spullen en genieten van de stilte.

Wat mag weg in Leiden en wat moet hier persé blijven?

Wie er ooit toestemming voor gegeven heeft weet ik niet, maar de reclame op het kantoor van Heerema aan de Plesmanlaan zou er echt af moeten.

Als je over de Nieuwe Rijn en de Apothekersdijk vaart dan knalt die reclame je tegemoet, waardoor de mooie omgeving je totaal ontgaat. Wat nooit mag verdwijnen is ons Leidse taaltje.

Je hoeft natuurlijk niet dagelijks plat Leids te praten, maar wel het beheersen en de betekenis van een aantal echt Leidse woorden en begrippen kennen.

Wat mis je in Leiden?

Ondanks dat we de mooiste musea hebben, mis ik een echt Leids museum.

Regelmatig merk ik dat mensen geen idee hebben van welke grote bekende er in Leiden geboren zijn of er gewoond, gewerkt of gestudeerd hebben. Daarom zou er een museum moeten komen met bekende Leidenaren uit heden en verleden.

Ik mis een echt Leids Museum

Er hoeven daar geen dure topstukken te hangen of te staan, maar de toerist moet op een luchtige en ongedwongen manier in een uurtje tijd kunnen zien wie hier gewoond en gewerkt hebben.

Wat doe je op 3 october?

2 en 3 October zijn topdagen voor me met hooguit 3 uurtjes slaap. Ik probeer zoveel mogelijk overal bij te zijn en dat begint natuurlijk al met de Hutspotmaaltijd en de Taptoe, daarna even her en der een biertje pakken en dan toch thuis nog even de honderden foto's snel verwerken.

Om 7 uur sta ik alweer bij de Reveilll-je en ga dan naar de Waag om de uitreiking van Haring & Wittebrood te fotograferen. De afgelopen jaren liep, ik ook voor de Optocht uit om toeschouwers te fotograferen voor de Rood Wit Wedstrijd. Ik geloof dat we daar na 10 jaar nu mee stoppen, scheelt wel een stuk lopen. Vorig jaar stond er op mijn stappenteller dat ik 17 kilometer gelopen had op 3 October. De Optocht kijk ik bij Café de Plantage en daarna zak ik af door de stad om te eindigen in een van de boten van de Leidse Rederij die het bestuur, commissarissen en gasten van de 3 October Vereeniging naar het Vuurwerk varen. Om ongeveer 02.00 uur duik ik dan volledig tevreden maar wel gesloopt mijn bed in.

Rijk geeft minder dan gemeente had verwacht

financien n Leiden krijgt minder geld van het rijk, dan de gemeente had verwacht. Er is daardoor geen ruimte voor nieuw beleid.

Dat zei wethouder Paul Dirkse van financiën tijdens een persconferentie vorige week waar hij een toelichting gaf op de gemeentelijke cijfers over 2018 en de meerjarenbegroting voor de komende jaren. Over 2018 speelt Leiden bijna quitte. Na verwerken van de nodige plussen en minnen resteert een tekort van drie ton.

De focus van het Leidse college ligt de komende jaren op nieuwe en betaalbare woningen en voorzieningen, een klimaatneutrale stad, betere wateropvang, biodiverse vergroening en circulaire economie.
Dirkse: "De duurzame stad vormt, samen met het kenniscluster en de sociale stad, de leidraad voor de investeringen van Leiden in het komend decennium. Als college stellen we de raad voor te investeren in de transitie naar circulaire economie en MVO en in publiek internationaal basisonderwijs in de stad. Uit onderzoek, aangekondigd in het beleidsakkoord, blijkt dit laatste een bepalende randvoorwaarde voor bedrijven en hun werknemers om zich in Leiden en omgeving te vestigen." Voor deze structuurversterking trekt het college structureel 356 duizend euro uit.

Minder geld voor mediafonds

Andere zaken waar de gemeente geld voor uittrekt zijn verbetering van de digitale dienstverlening aan de inwoners, de verhuizing naar het Stadskantoor bij station Leiden Centraal en groenonderhoud. Voor de dierenambulance en het vogelasiel wordt per jaar 25.000 euro uitgetrokken en de bijdrage aan het Mediafonds wordt voor 2021 en 2022 verlengd. Wel gaat de bijdrage omlaag van 250.000 naar 100.000 euro per jaar. Vanaf 2023 trekt de gemeente geen geld meer uit voor de kwaliteitsimpuls voor lokale journalistiek. In de tweede helft van volgend jaar wordt de werking van het fonds geëvalueerd.

Dreigend megatekort

Recent werd al bekend dat Leiden dit jaar 4,9 miljoen euro tekort komt voor jeugdhulp. Zonder bijsturingsmaatregelen en zonder extra compensatie door de rijksoverheid verwacht het college een structureel tekort van 12,7 miljoen euro. Vanaf volgend jaar kan de gemeente dit tekort niet meer zonder beleidsaanpassingen opvangen. Ook is meer geld nodig voor sociale wijkteams. De gemeente Leiden steunt daarom de roep van veel gemeenten dat het rijk structureel extra geld ter beschikking moet stellen. In reactie op die oproep die via de VNG is gedaan, heeft het kabinet inmiddels laten weten de gemeenten alleen incidenteel met extra geld te hulp te willen schieten. Het tempo waarmee het college de Leidse investeringsagenda wilde realiseren, is aangepast. Het 'planningsoptimisme' is verder bijgesteld, zo heet deze temporisering van de uitvoering van plannen en de daarmee samenhangende uitgaven. (bron: Sleutelstad. Lees het hele artikel ook op: www.deleidenaar.nl)

Een andere manier om de gemeentelijke financiën, in elk geval op papier, te verbeteren is een boekhoudkundige truc. De gemeente houdt in de begroting rekening met een rentepercentage van 3,5 procent, terwijl in praktijk 1,73 procent wordt betaald over de leningenportefeuille. "Uit het onderzoek blijkt dat vergelijkbare gemeenten rekening houden met een veel lagere risico-opslag of zelfs werken zonder risico-opslag. In dit licht is het verantwoord het begrote rentepercentage met een half procentpunt te verlagen. Dat bespaart structureel 1,7 miljoen euro," aldus Dirkse.

Naast minder geld van de rijksoverheid, wordt door het rijk ook extra belasting geheven. Op de verbranding van restafval. Volgens jaar kost dat Leiden naar verwachting 560.000 euro. Dirkse: "Per huishouden leidt dat tot een kostenstijging van ongeveer tien euro per jaar." Die extra kosten zullen volgens het college weer dalen als de hoeveelheid restafval in Leiden volgens plan afneemt van 249 kilo per inwoner in 2018 naar 150 kilo in 2022.

Tenslotte is de gemeente de kom,ende jaren veel meer geld kwijt aan gas en elektra. Door hogere energiebelastingen en een tegenvallende aanbesteding stijgt de jaarlijkse energierekening van de gemeente met 623.000 euro

'In Leiden moet het anders'

Voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen en Bart van der Steen. | Foto's: Emile van Aelst.

boek n Historicus Bart van der Steen presenteerde zaterdag 8 juni in Koetshuis de Burcht zijn boek over de afdelingsgeschiedenis van de SP.

Het boek bevat het verhaal over de geschiedenis van de Leidse SP tussen 1970 en 1982. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Jan Marijnissen, voormalig fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Van der Steen reconstrueert in zijn nieuwe boek alle grote acties en campagnes van de Leidse SP-afdeling in de jaren zeventig en plaatst ze in een bredere context. Hij laat zien hoe de partij zich ontwikkelde, wat het betekende om lid te zijn van de SP en hoe lokale Leidse acties zelfs invloed hadden op het landelijke beleid. De geschiedenis van de Leidse SP maakt duidelijk hoe belangrijk de afdelingen waren voor de doorbraak van de partij.

Ook de bijhorende website werd gepresenteerd: www.geschiedenisspleiden.nl.

Sleutel/lokaal

Duur geintje

Een beetje te hard rijden. Heel eventjes fout parkeren. Nét an door rood rijden. Ik heb het allemaal wel eens gedaan en doe het nog steeds. Ik kwam en kom er nooit mee weg. Bijna nooit. Dus leren van mijn (verkeers)fouten doe ik niet. Deze ezel stoot zich net zo makkelijk aan dezelfde (straat)steen.

Een foute parkeeractie heb ik wel eens voor de rechter laten komen. Het gebeurde jaren geleden op de Hooglandse Kerkgracht. Mijn auto had ik voor de deur van de poort naar het Oude Weeshuis gezet. De ingang van het gebouw ligt aan de andere kant van een binnenplaats, achter de poort, pak 'm beet een meter of 25 verderop. (Bent u er wel eens binnen geweest? Doen! Het is open voor publiek tegenwoordig en prachtig! Maar dit terzijde.) Ik moest een diascherm in m'n auto hijsen. Dus: gevarenlichten aan, achterklep open, snel de binnenplaats over, scherm oppakken en teruglopen naar mijn auto. Daar aangekomen staat een agent met uitgestreken gezicht een bon uit te schrijven. Een paar maanden later velde de kantonrechter, ondanks mijn 'not guilty'-pleidooi, mijn oordeel. Wat een farce. 180 ouderwetse guldens kostte me dat geintje.

Niets vergeleken met het bedrag dat ik moest betalen voor de verkeersovertreding die ik onlangs maakte. Lang verhaal kort: mijn dochter speelt hockey. Op zaterdag verzamelt haar team op een afgesproken plek voor een uitwedstrijd: een parkeerplaats in de buurt van een kruispunt in Bennebroek. (Bennebroek ja! Wel 1,7 vierkante kilometer met 5000 inwoners, nét an.)

Het is zaterdagochtend, half negen. Het is stil op de weg.

Ik herhaal: het is zaterdagochtend, half negen. Het is stil op de weg. Ik sta op de nagenoeg lege kruising voor rood licht. Achter mij staat een politieauto. Aan de de andere kant van de kruising staat één auto die rechtdoor moet. Wanneer mijn licht op groen springt, trekt deze auto niet gelijk op. Of het is daar nog rood, of hij heeft motorpech, denk ik. Hij seint met zijn lichten: ik denk: hij laat me voor. Ik sla af. Dit alles gebeurt in zeggen en spreken 5 seconden. 30 meter verder draai ik de parkeerplaats op met de politieauto in mijn kielzog. De agent stapt direct uit en staat naast mijn raampje. Met zijn vuist maakt hij een naar rechts draaiende beweging. Bijna wil ik terug-gebaren dat ik een knopje heb om mijn raam naar beneden te drukken, maar ik houd me in. Of ik enig idee heb waarom WE staande worden gehouden? Dat hebben WE wel, maar daar zit een grote MAAR aan vast. Daar had de diender niets mee te maken. Ik had recht doorgaand verkeer geen voorrang gegeven! En dát geintje kostte me 240 euro! Twéé-hónderd-véértig euro!!

Caroline Spaans, redacteur

Plastic in de Leidse gracht

In het Ideecafé krijgen bezoekers meer te horen over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. | Foto: pr

ideeencafe n Plastic tasjes van de markt, menukaarten van terrasboten en vele plastic flesjes belanden dagelijks in de gracht. Via rivieren drijft dit naar zee en wordt deel van de plastic soep. Hoeveel van dit afval daadwerkelijk in zee belandt is onduidelijk.

Een deel blijft namelijk hangen achter boten en riet of zinkt naar de bodem. Daarom gaan bewoners en wetenschappers samen in een citizen science project de hoeveelheid en verspreiding van dit afval in kaart brengen voor de Leidse regio. Met deze kennis kunnen maatregelen worden genomen om het probleem van plastic vervuiling beter aan te pakken.

In het Ideecafé krijgen bezoekers meer te horen over het probleem van plastic vervuiling en verhalen van mensen die werken aan een oplossing. Fanatieke drijfvuilvissers en wetenschappers van onder andere Universiteit Leiden, TNO, Wageningen Universiteit en The Ocean Cleanup schuiven aan. Daarna is het tijd om te brainstormen en is het mogelijk om het nieuwe project mede vormgeven. Dit citizen science project is ontstaan vanuit vragen van bewoners in Leiden. Deze vragen ontving het Citizen Science Lab naar aanleiding van een oproep in het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Universiteit zal dit project komende maanden worden opgezet.

Het Groene Ideecafé is maandag 17 juni, duurt van 20.00 tot 22.00 en is bij Scheltema Leiden, Marktsteeg 1. Toegang is gratis. Aanmelden via ideecafe@ideewinkel.nl of via Facebook.

De mantelzorger vertelt

welzijn n Dementie is ingrijpend voor de betrokkene, maar ook voor partners en anderen. Hoe ga je om met het proces, je veranderende rol en het steeds een beetje afscheid nemen van wat zo vertrouwd was?.

In het Alzheimer Café op donderdag 13 juni komt Atie van Lieshoud, de schrijfster van het boek "Dat dingetje waar jij van houdt". Zij vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de wereld van de dementie.

Ze gaat in op wat het betekent om niet alleen je man, maar ook de hele relatie te zien veranderen.

Meer nog dan de weergave van het proces is het een verslag van een liefde die zich 'voegt' naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wél is en huwelijk en relatie inhoud te blijven geven.

Dat er op een ander niveau en op een andere manier een waardevolle relatie kan bestaan, waarin beide partners/partijen, ondanks alles, hun menselijke waardigheid behouden.

Niet alleen de nare, maar juist de positieve kant

Atie heeft ervaren hoe het is om met verdriet, afscheid en zorg te leven. Zij vertelt dat het niet over hoeft te zijn als je dierbare in het verpleeghuis komt, met alles wat daarbij komt kijken. Iedereen weet hoe afschuwelijk en verdrietig de ziekte is, maar zij vertelt juist over die andere positieve kant.

Er is uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.

De livemuziek wordt deze avond verzorgd door de Netz.

Het Alzheimer Café Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen.

De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De locatie is: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298. De zaal is open om 19:00, het programma start om 19.30 uur.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o.

Veel informatie is te vinden op dementie.nl

Dijkgraaf Rogier van der Sande (3e van links) met v.l.n.r. de hoogheemraden Marco Kastelein, Sjaak Langeslag, Ineke van Steensel, Waldo von Faber en Jeroen Haan. | Foto: Marja Spiering Foto: Marja Spiering

bestuur n De nieuwe hoogheemraden van Rijnland zijn woensdag 5 juni geïnstalleerd. Het dagelijks bestuur onder leiding van dijkgraaf Rogier van der Sande bestaat uit Ineke van Steensel (VVD), Sjaak Langeslag (Agrarisch & Bedrijven), Jeroen Haan (PvdA), Waldo von Faber (Water Natuurlijk) en Marco Kastelein (CDA)

Met het coalitieakkoord 'Water raakt ons!' wil het bestuur van het waterschap een krachtig geluid brengen. De rode draad daarin is: "Investeren in water is een investering met een bredere uitstraling dan ons watersysteem alleen. Het is een investering in onze directe leefomgeving, in mens, dier en milieu".

Formateurs Ineke van Steensel en Jan de Vries geven aan: "De komende bestuursperiode werkt Rijnland aan het vergroten van het waterbewustzijn onder de inwoners en bedrijven. Het is daarvoor nodig om aan te sluiten bij maatschappelijke initiatieven om de ondernemerskracht van bewoners en bedrijven te benutten."

(Lees het hele artikel op: www.deleidenaar.nl)

Nieuwe invulling afspraken met welzijnspartners

politiek n De gemeente Leiden geeft met het programma Sterke Sociale Basis een nieuwe invulling aan de samenwerkingsafspraken met de welzijnspartners in de stad.

De nieuwe werkwijze die deze week door het college is vastgesteld, moet leiden tot meer duidelijkheid en continuïteit voor organisaties en voor inwoners. Om de uitvoering hiervan mogelijk te maken, wordt in juli gestart met een aanbestedingsprocedure. De aanbestedingsprocedure voor het programma Sterke Sociale Basis geldt alleen voor organisaties die werken met professionele inzet. De uitvraag aan organisaties vindt plaats vanuit drie kernopdrachten op basis van de thema's Opgroeien, Samen meedoen en Basiskracht. Organisaties kunnen apart of gezamenlijk een voorstel indienen voor het uitvoeren van deze opdrachten. De ingangsdatum voor nieuwe overeenkomsten is naar verwachting 1 april 2020.

Vrijwilligersorganisaties kunnen in 2020 subsidie blijven aanvragen zoals ze gewend waren. Daarbij wordt wel gevraagd om aan te sluiten bij de benoemde thema's.

In de afgelopen periode is tijdens verschillende bijeenkomsten en werkbezoeken veel met sociale partners, inwoners en medewerkers gesproken over de mogelijkheden voor een nieuwe samenwerking. De gemeente blijft ook de komende periode in gesprek met de betrokken organisaties in de stad. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat de dienstverlening gedurende het verandertraject gewoon door kan blijven gaan.

Inwoners en vrijwilligers moeten ongeacht de ontwikkelingen gebruik kunnen maken van de voor hen essentiële voorzieningen

column/lokaal

Volop plezier op de Peurbak van nieuwswebsite dichtbij.nl

De sfeer was goed op de boot. Foto: Patrick Ravensbergen

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden uit Leiden. Deze week: een nogal ambitieuze deelnemer aan de Peurbakkentocht van 28 juni 2014. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto uit een recent verleden, vijf jaar terug in de tijd slechts. Tijdens de Peurbakkentocht voer een boot mee van de nieuwssite dichtbij. Het motto loog er niet om: 'dichtbij deelt de lakens uit' . Hiermee werd het massaal toegestroomde publiek langs de route ingelicht over de ambities van de website, die samen met het Leidsch Dagblad het publiek in Leiden wilde bedienen.

Er werd iets te voortvarend gedacht. Niet alleen gingen de prijzen naar andere boten, ook dichtbij scoorde slechter dan verwacht. Eigenaar de Telegraaf Media Groep stopte een jaar later dan ook met het project.

Dichtbij was een vervolg op het Noord-Hollandse WebRegio.nl, en werd in 2011 gestart. Er werd volop ingezet op de zogenaamde 'meeschrijvers', mensen die hun nieuws mochten brengen, maar vooral ook op nieuws konden reageren. Dat mondde vaak uit in een heen en weer geschrijf van enkele mensen. Aanvankelijke kon het nieuwsplatform onder leiding van hoofdredacteur Bart Brouwers uitbreiden in Brabant en Zuid-Holland, maar rendabel werd het nooit.

Dat nam niet weg dat de mensen op deze boot het reuze naar de zin hadden. Overigens is de komende Peurbakkentocht op vrijdag 28 juni.

Eric Hoenson

Brasserie de Poort viert 20-jarig bestaan

Eigenaren Bob Meijer en Johan Klerks. | Foto's Bas Koolstra Foto: Bas Koolstra

jubileum n Groot feest bij Brasserie de Poort. Op 18 juni is het twintig jaar geleden dat eigenaren Bob Meijer en Johan Klerks voor het eerst de deuren openden. En dat vieren zij met twintig dagen feest.

In een tijd dat er nog maar weinig grote horecazaken in Leiden waren maakte Brasserie de Poort een vliegende start. "Vanaf de legendarische opening met George Baker is het een levendige zaak", vertelt Bob. "Vooruitstrevend zijn we ook altijd geweest. We waren de eerste in de stad met sushi en Kantonese fondue op de menukaart." Johan vult aan: "En we hadden een boot voor rondvaarten voor de deur liggen, want Leiden is toch het allermooist vanaf het water.

Oud en Nieuw op een boot

Zo is ook de nauwe samenwerking met de later opgerichte Leidse Rederij ontstaan. Een gouden greep was ook het verhuren van de bovenzaal, waar al snel ieder weekend een bruiloft werd gevierd." Bob: "En we organiseerden zelf feesten met Oud en Nieuw en op een boot, daar hebben mensen het nog steeds over."

In de jaren erna openden de mannen, die elkaar al vanuit hun jeugd kennen, Brasserie Park en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom in Leiderdorp en Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer, tezamen de Brasserie Groep. Vier unieke zaken die één ding gemeen hebben: allen beschikken ze over zalen.

"Daarmee onderscheiden we ons en dat moet ook wel. Het horecalandschap is enorm veranderd in de afgelopen twintig jaar", zegt Bob. "Zo zijn er in Leiden alleen al duizenden stoelen bijgekomen. De concurrentie is groot. Wat Brasserie de Poort ook bijzonder maakt is ons 'love to share'-concept. Je bestelt er geen voor-, hoofd- en nagerecht, maar een tafel vol met de lekkerste gerechtjes om samen te delen. Een geweldige manier om met elkaar te tafelen."

Dat Brasserie de Poort al bijna twee decennia bestaat, daar hebben Bob, Johan en hun team hard voor gewerkt. "We zijn dan ook mega trots op ons jubileum en dat gaan we goed vieren met iedereen die heeft bijgedragen aan deze prestatie: onze gasten en al ons (oud-)personeel."

Twintig dagen feest

Gasten die in de periode tussen 30 mei en 18 juni besluiten om bij De Poort te eten, beneden in de brasserie, worden nóg meer in de watten gelegd dan normaal.

Ze krijgen een cadeautje en bruidsparen die in de afgelopen twintig jaar in de feestperiode in de Poortwachterszaal getrouwd zijn mogen op hun huwelijksdag op vertoon van hun trouwkaart gratis komen eten.

Ook is er een grote Poort reünie voor oud-personeelsleden.

Meer info: www.poort.nl/poort-20-jaar.


Brasserie de Poort, Haven 100 Leiden. Telefoon: 071-5240933, mail: info@poort.nl.

Veel belangstelling voor Leidse hofjesconcerten

muziek n Dit jaar waren de Leidse Hofjesconcerten op 9 en 10 juni. Veel nieuwe topartiesten vonden hun weg naar de Steulelstad en trakteerden het publiek op een zeer gevarieerd muzikaal programma.

In 2008 zijn de Leidse Hofjeconcerten onder de naam 'Cum Laude Concerten' begonnen: Leidse hofjes als muziekpodium tijdens Pinksteren. De eerste editie van de Leidse Hofjesconcerten vond plaats in 2009. Michiel van Westering nam het initiatief om Leiden tijdens de cultuurmaand op de kaart te zetten met een muzikaal spektakel. Achterliggende gedachte was het combineren van cultuur, historie en muziek. Bij de eerste editie werd het openingsconcert nog gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden, en een herdenkingsconcert voor het Japan-jaar in de oude Universiteitsbibliotheek en vonden er diverse concerten plaats in de verschillende Leidse hofjes.

Tijdens de tweede editie in 2010 gaf de inmiddels wereld beroemd geworden pianiste Valentina Lisitsa een onvergetelijk optreden in de Stadsgehoorzaal van Leiden. Vanaf 2011 is er voor gekozen de Leidse hofjes te gebruiken als openlucht podia. Inmiddels is de organisatie dankzij de inzet van de besturen en bewoners van de hofjes in staat om de concerten in bijna 25 hofjes verspreid over de stad aan te bieden.

Het Pinkster-muziekevenement met meer dan 200 concerten is uitgevoerd in twintig van de mooie hofjes die Leiden rijk is en op acht overdekte locaties. Van klassiek tot pop en van jazz tot volksmuziek en een kinderprogramma. Dit jaar zijn er ook twee programma's in het kader van Het Rembrandtjaar.

| Foto: Emile van Aelst


column/lokaal

Padelen wordt hot

nieuw n Tennisclub Unicum opent 22 juni als eerste club in Leiden de padelbanen.

Padel, (spreek uit: padèl), is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Het is een mix van tennis en squash. De bal gaat over het net als bij tennis en je mag de glazen wanden gebruiken als bij squash. Het is een snel spel wat over het algemeen 2 tegen 2 wordt gespeeld. Padel is zeer toegankelijk voor spelers van jong tot oud en ook zeker de moeite waard als je nog nooit een racket hebt vastgehouden.

T.C. Unicum zal de banen verhuren, clinics geven en trainingen aanbieden voor leden maar ook voor niet leden. De open dag is zaterdag 22 juni van 14.00 tot 18.00 uur en begint met een opening door de KNLTB en een clinic, daarnaast is er gelegenheid om zelf een balletje te slaan.

Meer info: www.tcunicum.nl.

Clayton Vette verlaat Zorg en Zekerheid

basketball n Clayton Vette keert na twee seizoenen niet terug bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. De 30-jarige Amerikaan gaat zijn carrière voortzetten in België. Vette heeft een contract getekend bij Okapi Aalstar, de club waar Tony van den Bosch (ex-coach Aris Leeuwarden) technisch directeur is.

Vette (1988) kwam twee seizoenen terug over van Landstede Basketbal. De 2.04 meter lange forward kreeg in zijn tweede seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball een andere rol in het veld. Hij speelde niet meer als center, maar opereerde veelal van buiten. Vette ontpopte zich afgelopen seizoen als een ware driepuntschutter, wat hem ook de Kees Akerboom Trofee opleverde. Schoot hij in zijn eerste Leidse seizoen in de reguliere competitie 24 driepunters raak, afgelopen seizoen waren dat er 88. In de reguliere competitie was Vette in het seizoen 2017-2018 gemiddeld goed voor 14.3 punten en 7.4 rebounds. Afgelopen seizoen kwam Vette in de competitie tot 14.4 punten en 7.7 rebounds (vijfde rebounder van de DBL). In totaal droeg Vette in 106 officiële wedstrijden het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Daarin kwam hij tot 1377 punten (gemiddeld 13.0) en 741 rebounds (gemiddeld 7.0). Vette knalde in twee seizoenen ook 164 driepunters raak. De technische staf van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball had Vette graag nog een seizoen langer willen houden.

SRON verruilt Utrecht voor 'space' in Leiden

nieuwbouw n Michiel Leenders (directeur Vastgoed Universiteit Leiden), wethouder Paul Dirkse en Annemieke Beers (instituutsmanager ruimteonderzoeksinstituut SRON) tekenden 6 juni de gronduitgifteovereenkomsten voor het nieuwe SRON-gebouw op het Leiden Bio Science Park.

SRON (Netherlands Institute for Space Research) is het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut en bouwt instrumenten voor internationale ruimtemissies, zoals ESA's röntgentelescoop Athena, NASA's klimaatsatelliet PACE en de exoplanetenjager PLATO. Bovendien verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek op het gebied van exoplaneten, de aardatmosfeer, astrofysica en detectietechnologie.

Het instituut verhuist in 2021 van Utrecht naar het Leiden Bio Science Park. De stap van Utrecht naar Leiden creëert nieuwe kansen voor versterking van het nationale ruimteonderzoek én voor de economie en het kennisklimaat in Zuid-Holland. Annemieke Beers: "SRON komt in een vruchtbaar ecosysteem terecht door de zeer nauwe verbinding met de Universiteit Leiden en TU Delft en de nabijheid van ESA's research centrum ESTEC.

Dat versterkt onze samenwerking. Bij SRON kijken we ernaar uit om vanuit die positie verder te werken aan de ontwikkeling van steeds gevoeligere detectoren die nieuwe ontdekkingen in de ruimte mogelijk maken."

Begin 2021 klaar

De bouw van de nieuwe hoofdvestiging van SRON start in juli 2019. De nieuwbouw is naar verwachting begin 2021 klaar. Het biedt dan plaats aan 180 medewerkers. De medewerkers verhuizen in de loop van 2021.

Ladies trainen zich in 12 weken fit voor Ladiesrun

sportief n In de Stevenshof is vrijdag 6 september de Ladiesrun. Een mooi initiatief waarbij vrouwen lopen voor het goede doel. Dit jaar is dat: Stichting Muco & Friends. Deze stichting zet zich in voor de genezing van de taaislijmziekte. Personen die aan deze ziekte lijden worden zelden ouder dan 40 jaar.

De Leiden RoadRunners Club wil dit initiatief graag steunen door zoveel mogelijk vrouwen te stimuleren mee te doen. Daarom bieden ze met Ladies trainen de mogelijkheid om in twaalf weken klaar te stomen voor de Ladiesrun. Deze clinic start donderdag 20 juni, de trainingen zijn telkens op donderdag om 19.00. uur. Meer info via www.leidenladiesrun.nl en via www.lrrc.nl.

Minerva verstevigt band met Leidenaren

Foto en tekst: Emile van Aelst

borrel n Studentensociëteit Minerva had vorige week haar jaarlijkse Leidenaren borrel. De borrel is bedoeld om de band tussen Minerva en de Leidenaren te verstevigen.

Ondanks de enorme hitte waren er toch nog veel Leidenaren naar de borrel gekomen. Veel bezoekers lieten zich ook door de Minervanen rondleiden in het gebouw en keken hun ogen uit. Praeses Philip Ackerman en de organiserende commissie Extern waren blij dat weer zoveel Leidenaren langs kwamen om het glas te heffen en gezellig een praatje te maken.

B-meisjes opnieuw landskampioen

| Foto: Mariëlle van Donge Foto: Marëlle van Donge

waterpolo n De meisjes van ZVL-1886 zijn voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen van de Eredivisie B-jeugd (onder de 17).

De ploeg van coach Niels Joor speelde vorig weekend in de finale van de play-offs tegen ZV de Zaan uit Zaandam. De eerste wedstrijd plaats in Zaandam. ZV de Zaan kwam al gauw op drie punten voorsprong en hield deze voorsprong vast tot halverwege de wedstrijd. Daarna wist ZVL-1886 terug te komen, en gingen de ploegen ongeveer gelijk op. De wedstrijd eindigde dan ook in een gelijkspel: 7-7. De returnwedstrijd was in zwembad de Zijl in Leiden. Ondanks de tropische temperatuur (die binnen nog wat hoger was dan buiten), was de tribune overvol. Het publiek zag een mooie wedstrijd te zien, waarbij ZVL-1886 het overwicht had. ZVL-1886 kwam halverwege de wedstrijd op voorsprong (4-3), en gaf deze niet meer uit handen. De wedstrijd eindigde in 8-5. Het was dit seizoen al het tweede succes: twee weken geleden werden ook de C-meisjes (onder de 15) landskampioen.

Kaarsje, kaasje, glaasje én cultuur

Klezmerband Di Krenitse. | Foto: pr.

opdeplanken n Theatercafé Leiden biedt zondag 16 juni vier acts op het podium: de kaarsen aan, zoutjes op tafel en een glaasje erbij, dát is een samenzijn tijdens het theatercafé in Scheltema Leiden.

Op de planken staan Bridget and the Goldfish: een mix van folk, indie, jazz, country en een vleugje Franse chanson. Thjum Arts is 25 jaar en woont in Utrecht en weet als comedian het publiek te vermaken. Thjum won zowel de jury als de publieksprijs van het Amsterdam Studenten Cabaret Festival 2018. Ook won hij in 2017 de publieksprijs van de Comedy Talent. Theo Sieben bracht onlangs zijn vierde album uit: Market Meat. Een mix van oude country-blues, gospel en ballads, veelal gespeeld op zijn oude National gitaren. Er is vanzelfsprekend ook een vierde act maar die houdt de organisatie nog even geheim.

Het café opent om 14.30 uur, de eerste artiest begint om 15.00 uur. Locatie: Scheltema, Marktsteeg Leiden. Entree: euro 5 euro. Het volgend theatercafé staat gepland op 13 oktober.

Zondagmiddagconcert in de Waterlelie

gezellig n Nog tot en met 6 oktober is er elke zondag van 13.30 uur tot 15.30 uur (met uitzondering van 8 juli en 29 september) én als het weer het toelaat een concert in de Waterlelie (Leidse Hout).

Harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, koren en allerlei andere groepen.

Speels en informeel.

Meestal zijn het amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten, maar in deze mooie ambiance treden soms ook professionals op.

Dit seizoen zijn er twintig zondagmiddagconcerten gepland met in totaal 23 ensembles.

De toegang is gratis.

Zondag 16 juni treedt klezmerband Di Krenitse op. Klezmer is een oude, veelzijdig muzieksoort die de sporen draagt van een internationaal verleden.

Het is van oorsprong de muziek van Jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa die op bruiloften en traditionele feesten gespeeld werd.

Di Krenitse' bestaat uit de volgende bezetting: Karel Das (viool en zang), Dorien Hooman (accordeon en zang), Rob Nederhof (klarinet), Ellen Kruyt (contrabas) en Vera Prijs (basklarinet).

Bakkerij houdt kookateliers

speciaal n Gezond koken hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Om dat te laten zien organiseert Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leidse buurt- en kerkcentra speciale kookavonden, kookateliers genoemd.

De kookateliers zijn onderdeel van het project 'Op de Kook toe' dat bedoeld is mensen het plezier en de aandacht voor het koken van een gezonde maaltijd weer opnieuw te laten ontdekken.

Tamara Breton van De Bakkerij: "Veel mensen denken dat je met weinig geld geen gezonde maaltijden kan klaarmaken. Wij proberen met deze ateliers te laten zien dat dat wel kan én dat de maaltijden ook nog eens lekker zijn. We leggen de nadruk op slim inkopen, slim koken en slim bewaren. Voor 2 of 3 euro kan je zo een gezonde drie-gangen-maaltijd koken."

Drie thema's

Regelmatig komt een diëtiste of andere deskundige langs om informatie te geven.

De kookateliers laten niet alleen zien hoe je eenvoudig een gezonde maaltijd kan bereiden: "We hebben drie thema's aan de bijeenkomsten gegeven: voeding en gezondheid, voeding en budget en voeding en zingeving. We bieden dus ook de gelegenheid om te praten over wat de deelnemers bezighoudt en waar je energie van krijgt."

Isolement

De reacties van de deelnemers van de kookateliers die reeds zijn gehouden waren enthousiast: het levert niet alleen veel nuttige informatie op maar het zijn ook gezellige bijeenkomsten. "Mensen worden ook uit hun sociale isolement gehaald. Gezondheidsproblemen of armoede brengen maar al te vaak met zich mee dat mensen ook op sociaal vlak niet meer volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij."

Zie voor verdere informatie www.opdekooktoe.nl.

Midzomer in de Hortus

Foto: Ven, L. van de

genieten n Hortus botanicus Leiden maakt zich op voor het jaarlijkse Midzomernachtfeest op 21 juni.

Deelnemers kunnen zich laten verrassen door verschillende muzikale optredens zoals dat van Popkoor Prestige - die tevens de openingsact van de avond verzorgt – maar ook van the Stream en Bovenste Knoopje Open. In het kader van onze zomertentoonstelling Beter met planten krijgt het publiek door middel van uiteenlopende activiteiten meer te weten over geneeskrachtige planten. Leer meer over de geurinstallatie van Attic Lab Perfumes en het gebruik van planten in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook is dichter Lars van der Werf van de partij. In de Oude Sterrewacht start vanaf 19.30 uur elk halfuur een inlooprondleiding. Het feest duurt van 19.30 tot 00.00 uur. Voor het volledige programma staat op de site van de hortus.

Voor toegang tot het Midzomernachtfeest gelden de reguliere entreetarieven (8 euro per volwassene). Een e-ticket aanschaffen is niet nodig voor bezitters van een Museumkaart, Hortus Vriendenkaart of studenten LU-card: zij hebben gratis toegang. De avond is er een beperkt aantal tickets aan de kassa verkrijgbaar.

Schaken tot verheffing?

denksport n Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Leidse schaakvereniging Philidor organiseert de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) samen met Philidor een jubileumlezing.

Deze vindt plaats op donderdag 20 juni, 20.00 uur, in de zaal van de Bibliotheek, Nieuwstraat. Vooraanstaand Philidor-lid Roel In 't Veld spreekt over het onderwerp 'Schaken, tot verheffing?'.

De Leidse schaakvereniging Philidor bestaat honderd jaar. De naamgever was een groot schaker en een getalenteerd componist. In 1745 kwam hij in Holland aan. Daar schreef hij later ook zijn beroemde analyse van het schaakspel. Zijn beroep bleef musicus. Gedurende de Franse revolutie werd hem de toegang tot Frankrijk ontzegd, omdat hij in de ogen van de revolutionairen verdacht was. Hij stierf in 1795.

Het jubileum is wel de aanleiding voor de lezing, maar in de lezing gaat het om de vraag of het schaakspel tot verheffing leidt.

Leden van HVOL en van L.S.C. Philidor hebben gratis toegang, anderen betalen 5 euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Kracht, verbondenheid en empowerment

vrouwenpower n Wat doe je met je leven nadat je bent afgestudeerd? Dat vroegen Leidenaren Sophia Blijden (25) en Fenna Jensma (22) zich vorig jaar allebei af. Met veel vrije tijd en een gedeelde interesse voor kunst&cultuur besloten zij daarom samen Stories of Womanhood te organiseren.

Enerzijds om (voornamelijk) vrouwen een podium te bieden om aan de hand van theater, muziek en poëzie persoonlijke verhalen te vertellen. Anderzijds om tegengeluid te bieden tegen politieke discussies waar links vaak lijnnrecht tegenover rechts wordt gezet.

Hun missie: dat iedereen na afloop naar buiten loopt met een warm gevoel van kracht, empowerment en verbondenheid. Dat gaat donderdag 13 juni gebeuren in de theaterzaal van Scheltema in Leiden.

De afgelopen maanden stelden de dames met financiële steun van Fonds1818 een divers programma samen. Stephanie Afrifa (tafeldame DWDD) zal de avond leiden, en onder andere optredens van Mevrouw Tamara (De Beste Singer Songwriter), Anneloes Dijkman (Women's March NL) en Zaïre Krieger (spoken word) zullen de revue passeren.

Naast het theaterprogramma, kunnen de bezoekers in de pauze op de minimark terecht voor creatieve spulletjes van jonge kunstenaars en ondernemers uit de omgeving. Oftewel: een avond vol kunst&cultuur, muziek&theater en gezelligheid&inspiratie.

Entree kost 7 euro en de voorstelling duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Scheltema bevindt zich aan de Marktsteeg 1.

uitgaan/sport

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Zondag 16 juni, Hooglandse Kerk

De Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons verzorgt de derde evensong van dit seizoen in de Hooglandse Kerk. Het introïtus is van Giovanni Pierluigi da Palestrina: 'Osculetur me'. De Preces & Responses zijn van Philip Radcliffe en verder worden composities gezongen van George Dyson ('Canticles in F'), Edward Elgar ('Give unto the Lord') en William Mathias ('As truly as god is our Father'). Het Willisorgel wordt bespeeld door Willeke Smits. Voorganger is ds. Margreet Klokke. Aanvang 17.00 uur. Meer info op www.evensongsleiden.nl.

Donderdag 27 juni, Gebr. de Nobel

Sink the Bismarck is terug met een nieuw album, Songs on the Styx. De mannen uit de omgeving van Leiden en Den Haag veroverden harten met wervelende liveshows en sleepten onder meer de Popprijs Haarlemmermeer en de Grote Prijs van de Bollenstreek (tegenwoordig Nobel Award) in de wacht. Zo'n 9 jaar na het begin pakken ze de volgende golf om fier over de zee van rock en roll te surfen.

Op donderdag 27 juni is de albumpresentatie. Meer info: https://gebrdenobel.nl. Aanmelden via ahoy@sinkthebismarck.nl.


Zaterdag 29 juni Festival de Fusie

Afgelopen jaar was de eerste editie en dit was een groot succes. De tweede editie is op het USC terrein. Naast verschillende soorten muziek (disco, groovy house, hitjes) wordt op het festival veel aandacht besteed aan kunst en cultuur, zij het op een laagdrempelige manier.

Zo komt er bijvoorbeeld een live kunstenares, singer-songwriter en dichter. Fe naam 'Festival de Fusie' komt voort uit het woord 'fusie', wat in de studentenmond 'woonkamer' betekent.

De sfeer die hier aanwezig is, wordt in het groot nagebootst door het festival volledig in woonkamersfeer in te richten. Zo staan er overal op het terrein banken, lampen, lp's, kasten en er is zelfs een piano aanwezig. Het doel van het evenement is om de verschillende jongeren uit Leiden en omstreken samen te brengen op één festival. Meer info op facebook (zoek op: festival de fusie Leiden)

In beeld

Het begrip 'kerktelefoon' stamt nog uit de tijd van de PTT. Daarvoor gingen op maandag hordes vrijwilligers met bandrecorders langs huiszittende gemeenteleden en parochianen. Tegenwoordig gaat dat alles digitaal. Ik ken ouders die zelf ter kerke gaan en de computergestuurde wekkerradio van hun kerkonwillige puberkinderen stiekem afstellen op 10 u en afstemmen op de kerkradio. Galmt opeens de stem van de dominee of priester door hun immer rommelige slaapkamer. Dat ik dat zelf niet bedacht heb destijds… De vooruitgang in dezen gaat door en trekt zich van secularisatie en kerkverlating niets aan. Er zijn kerken met kerktelevisie: op strategische plekken in een kerkgebouw hangen dan camera's die alles registreren. Ook in de Matthiaskerk in Warmond hangen die. Eentje is gericht op het koor van de kerk, waar het kerkkoor zit. Of staat, als ze zingen. Omdat ik ad hoc wel eens meezing met een van die koren weet ik dat je, zodra de camera wordt ingeschakeld, geacht wordt je gedeisd te houden. Het staat zo rommelig, klessebessende zangers. Dus houdt men zich stil. Nu hoop ik maar dat die camera's uitgaan wanneer de dienst voorbij is. Want als die koren daar staan te repeteren op maandag gaat het er minder stemmig aan toe. Niks onoorbaars, wees gerust. Maar om in te zingen moeten we soms wel hele rare dingen doen en zingen. En tussen het oefenen door worden nog wel eens wat wisecracks ten beste gegeven. Ik ben geloof ik niet het rustigste koorlid, wat dat aangaat… Het leek me daarom goed om ons op deze plaats in te dekken. Want als nu wel iemand (per ongeluk of, na dit stukje, expres) de camera gewoon laat draaien en u nietsvermoedend op maandagavond uw beeldscherm aandoet, dan bent u gewaarschuwd. Zwaaien de sopranen opeens vervaarlijk met hun linkerarm dan is dat om de hoge tonen des te beter te kunnen halen. Dat brandweergeluid is om de stembanden los te krijgen. 'Iewiewiew' betekent niet dat we allemaal opeens op onze tong bijten. Als het opeens stil blijft en de dirigent kijkt enigszins verstoord naar links dan betekent dat dat de tenoren weer niet opletten – of erger. Het is maar dat u het weet.

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

'Tell me more'

De verhalenvertellers van Tell Me More hebben allemaal hun eigen verhaal over 'spelen'. | Foto: pr

verhalenvertellen n Tijdens de Tell Me More avond op 14 juni worden verhalen verteld en gezongen. Dit keer staat de Tell Me More storytellingavond in het teken van Play, oftewel: Spelen.Kinderen spelen de hele tijd en leren veel door te spelen. Ze rennen, springen, giechelen en gebruiken hun fantasie.

Ergens tussen kind zijn en volwassen worden, lijkt het of het spelen is gestopt. Mensen worden serieuzer. Spelen maakt jonger en spelen is leuk en werkt ontspannend. De verhalenvertellers van Tell Me More hebben allemaal hun eigen verhaal over het spel(en). Een balletje trappen, verstoppertje spelen, een game spelen, een gok wagen. Ze spelen hun eigen spel. Met onder andere Esther Kornalijnslijper, Cené Hale, Daan Grootenboer, Jacqueline Korevaar, Lucille Bacon Gibot. Deur open om 19.30 uur, de voorstelling begint om 20.00 uur, entree 10 euro. Adres: Middelstegracht 36. Theater de Generator is een nieuw Leids initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst, dat dit jaar officieel opengaat, maar al volop evenementen organiseert. Meer info: www.theaterdegenerator.nl

Lekker puzzelen

winnen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we hieraan een prijs te verbinden. Vorige week mochten we tickets weggeven voor het FM Event op 9 juni in Noordwijk. De winnaars hebben de prijs inmiddels ontvangen. Voor komende week helaas geen prijs, maar wel de eeuwige roem! Oplossingen kunnen naar: redactie@deleidenaar.nl. De oplossing van vorige week was: incognito.