De Leidenaar

28 mei 2019

De Leidenaar 28 mei 2019


Huldiging rugbykampioenen

Feest op de trappen van het stadhuis, afgelopen zaterdag. | Foto: Chris de Waard

feest n Rugbyliefhebbers zal het niet zijn ontgaan: DIOK is rugbykampioen van Nederland. In de finale, zaterdag 18 mei, werd 't Gooi met 12-20 verslagen. Het is het dertiende landskampioenschap voor de Leidenaren. De laatste nationale titel was in 1999. De mannen zijn zaterdag 25 mei gehuldigd. Na een boottocht op het Leidse water, kwamen ze aan op het raadhuisplein waar jeugdspelers en honderden belangstellenden hen opwachtte en een erehaag vormde naar de trappen van het bordes. (Lees verder op pagina 9.)

De landskampioenen werden hier gehuldigd door wethouder van sport en locoburgemeester Paul Dirks en wethouder Yvonne van Delft. Van Delft, zelf vervend rugby-liefhebber en oud international is nog altijd lid van DIOK. Dirks sprak de mannen vol lof toe. Tegen het publiek zei hij: "Ik wil u horen tot aan Katwijk wanneer ik aanvoerder Ross de bokaal overhandig!" En dat verzoek werd luidkeels gehonoreerd.

Nominatie voor Citymarketing Trofee

onderscheiding n Leiden is genomineerd voor de Nationale Citymarketing Trofee 2019 met haar brandstory 'Het Leids Continuüm'.

De Nationale Citymarketing Trofee (NCT) wordt jaarlijks uitgereikt aan 'De beste citymarketing gemeente van Nederland' tijdens het Nationaal Congres Citymarketing. Net als voorgaande edities zijn er twee categorieën: gemeenten tot 100.000 inwoners en gemeenten met 100.000+ inwoners. Leiden valt binnen de tweede categorie.


Leiden Marketing is genomineerd met 'Het Leids Continuüm', het verhaal van Leiden en het integrale startpunt van alle citymarketingactiviteiten. Deze 'brandstory' van Leiden is een continuüm van ontwikkelingen waar het een door de eeuwen heen heeft geleid tot het ander. Een stad waar niets toeval is. Leiden is. Gisteren, vandaag, morgen en overmorgen.

"We zijn echt ontzettend trots op deze nominatie en daarmee de erkenning van onze aanpak. Dit is waar citymarketing om draait. Wij vertellen een integraal kloppend verhaal en blijven dit vertellen. Een unieke aanpak waar we samen met onze partners onze inspanningen aan ophangen", aldus een trotse Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing.

De vier genomineerden (Eindhoven, Leeuwarden, Zwolle en Leiden) presenteerden maandag 27 mei hun nominatie en gaven een toelichting aan de vakjury. Daarbij is gekeken naar vakinhoudelijke elementen zoals een beleidsmatige aanpak, organisatie, mediaprofilering en monitoring. Maar ook naar hoe vernieuwend de bijdrage is aan het vakgebied.

De Nationale Citymarketing Trofee wordt uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing op 17 juni in Eindhoven. Het Leids Continuüm is te bekijken via YouTube. Meer info: www.nationaalcongrescitymarketing.nl.

Hoogste punt Lorentz fase 1

boom n De nieuwbouw tegenover station Leiden Centraal, genaamd Lorentz fase 1, heeft het hoogste punt bereikt. Om dit te vieren en het duurzame karakter van het gebouw te benadrukken, werd onder andere een grote boom op het dak gehesen.

Lorentz is het eerste project in de totale vernieuwing van het stationsgebied. Het Leidse stationsgebied wordt een plek waar wonen, werken en horeca op een prettige en duurzame manier samenkomen. Eind dit jaar wordt Lorentz opgeleverd. Er komen onder andere 167 huurappartementen, verschillende commerciële ruimten en kantoren. Ook kunnen 4.800 mensen in de kelder hun fiets stallen. De retail- en kantoorruimten in het plintgebouw worden nagenoeg geheel gehuurd door Heineken Nederland Commercie. Door een goede samenwerking met de gemeente is het gebouw volledig gasloos gemaakt en is een uniek waterbergingssysteem aangelegd dat in droge tijden automatisch de planten op het dak van water voorziet.

Tweede lustrum Dummie de Mummie

feest n Tien jaar nadat kinderboekenschrijfster Tosca Menten haar Dummie de Mummie presenteerde, was zij zaterdag, tien succesvolle boeken - in menig taal vertaald - en drie films later, terug op de grond waar het allemaal begon: het Rijksmuseum voor Oudheden.

Het werd een kinderfeest dat zijn weerga niet kende. Álle Dummie boeken passeerden de revue, Menten vertelde over de avonturen die zij had meegemaakt tijdens haar inspiratiereizen, er werd gezongen en zelfs gedanst en natuurlijk mochten alle jonge fans met haar op de foto.

De onvermoeibare Menten trok er vooral voor dat laatste ruim de tijd voor uit: Twee uur na de voorstelling ging de laatste fan met haar op de foto. Ze vertrouwde de aanwezigen toe dat het tiende deel van Dummie zéker niet de laatste is. Volgend jaar beleeft de tot leven gekomen mummie gewoon weer een nieuw avontuur. | Foto en tekst: Patrick Ravenbergen

Boek is in menig taal vertaald en drie keer verfilmd

De Sleutel van...

Gerda Schukking

Docos heeft veel te vieren

Gouden spelt voor jazz-icoon

puzzel n Doe mee en win kaartjes muziekevent

Vriendenlezing Leidse Synagoge

Foto's © Kinneret Regional Project.

historie n De jaarlijkse lezing van de Vriendenstichting van de Leidse Synagoge staat gepland op zondag 2 juni om 15.30 uur in de synagoge aan de Levendaal 14.

Spreker is Prof. dr. Jürgen Zangenberg. De titel van zijn lezing luidt: Grondig graven in Galilea: Resultaten van de opgravingen door het Kinneret. Een unieke stenen zetel (niet zozeer comfortabel als wel opvallend), een basalten tafel met intrigerende versiering, een waterput vol met complete stukken vaatwerk, heerlijke "aardappelen" en sappige "mango's", een leeuw zonder tanden en een prachtig stukje mozaïek – dit zijn slechts enkele van de spectaculaire vondsten tijdens recente opgravingen van het Kinneret Regional Project in de synagoge van Horvat Kur in Galilea.

Tijdens de lezing wordt ook gekeken naar wat de opgravingsresultaten betekenen voor de kennis over vroege synagogen in Galilea in het algemeen. Voor meer informatie over het project zie ook: www.kinneret-excavations.org.

Jürgen Zangenberg is hoogleraar Antiek Jodendom en Vroeg Christendom te Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de plaats van vroegjoodse en vroegchristelijke samenlevingen binnen de Romeinse context. In 2008 ondernam Zangenberg met zijn collega's van het Kinneret Regional Project de eerste opgravingen op de Galilese heuvel Horvat Kur, waar tot nu toe een synagoge en woonhuizen uit de periode van 350-700 na Chr. zijn blootgelegd. Gratis toegang voor donateurs en hun partners, overige belangstellenden betalen 7,50 euro. Belangstellenden die geen donateur zijn, dienen zich van tevoren aan te melden via vriendenleidsesynagoge@gmail.com zodat hun naam bij toegang bekend is.

Dalton Voorburg levert praalwagen Leids Ontzet

Feest n Leerlingen en docenten van Dalton Voorburg mogen een praalwagen maken voor de optocht tijdens de viering van het Leids ontzet op 3 oktober.

Door Esdor van Elten

Peter van Delft is technisch onderwijsassistent op Dalton Voorburg en de bedenker van de actie. "Want Peter vindt Leiden leuk", zo legt Nienke, één van de leerlingen, uit. "Jaarlijks schrijft de 3 October Vereeniging een wedstrijd uit voor de mooiste praalwagen", vertelt Peter, die in de Leidse regio opgroeide en daar nog steeds woont. "De afgelopen drie jaar heb ik samen met een vriend een ontwerp ingestuurd, maar nooit gewonnen. Dit jaar hebben we ook weer meegedaan, maar daarnaast leek het me leuk om ook de school erin te betrekken. Het onderwerp is namelijk De Jonge Rembrandt. En de bekende historische Nederlander Constantijn Huygens geldt als de 'ontdekker' van het jonge talent Rembrandt van Rijn. Dus daar zat een link." Het idee vond gehoor bij kunst- en handvaardigheidsdocent Margriet Mulder, die een aantal leerlingen enthousiast kreeg om mee te doen. "Het leuke is dat we dit konden doen met leerlingen uit verschillende klassen en verschillende niveaus. Het is echt een project mèt elkaar."

Historie en actualiteit

Uiteindelijk bleken zowel het ontwerp van Peter als die van de leerlingen in de prijzen te vallen. "Een gedeelde eerste plaats", legt Peter uit. "Dat betekent dat we nu de twee ontwerpen gaan samenvoegen tot één mooie praalwagen." In het ontwerp van Peter staan Leidse iconen als de Rembrandtbrug en Molen De Put centraal. En natuurlijk het atelier van Rembrandt en de schilder zelf. "En Constantijn Huygens krijgt waarschijnlijk ook wel een plek." In het ontwerp van de leerlingen speelt naast het historische component ook de actualiteit mee: "We willen deze gelegenheid aangrijpen om aandacht te vragen voor het (plastic) afvalprobleem", vertelt de Ypenburgse Lydia Foerster. Hoe dat precies vorm krijgt? "Dat moeten we nog bekijken", aldus Peter. "Wellicht zal Rembrandt in plaats van met verf, in zijn atelier met plastic bezig zijn." De komende weken gaan de leerlingen en docenten nadenken over het definitieve ontwerp. En daarna moet er gebouwd worden. Ook dat gaan de leerlingen zelf doen Gelukkig krijgen we daarbij ook ondersteuning van de 3 October Vereeniging en van collega's", aldus Margriet.

Collegiale ondersteuning

Zijn Danique, Nienke, Amber, René, Lydia, Jinte, Pam en hun collega-ontwerpers ook van plan om met de optocht zelf mee te gaan? "Sommige van ons wel, anderen niet", verwacht Danique. "Een aantal collega's die uit Leiden komen hebben zich in ieder geval al aangemeld om mee te doen", weet Margriet te melden.

"Dus we moeten ook nadenken over accessoires en kostuums", aldus Peter. "De komende tijd hebben we dus nog heel wat werk te doen!"

Gouden Speld voor Frits Landesbergen

onderscheiding n Wethouder Yvonne van Delft reikte zondag 26 mei de Gouden Speld van de stad Leiden uit aan Frits Landesbergen (86).

Landesbergen was in 1969 de oprichter van de Frits Landesbergen Big Band en dit jaar viert de band haar vijftigjarig bestaan. De uitreiking vond plaats na afloop van een speciaal jubileumconcert in The American School in The Hague te Wassenaar.

Landesbergen is een Leidse pianist, vibrafonist en arrangeur. In 1969 richtte hij de Frits Landesbergen Big Band op en trad op mét en vóór de groten der aarde. Daarnaast verzorgde hij ook vele malen belangeloos muzikale optredens voor verzorgingshuizen, buurtverenigingen, evenementen en andere instellingen in Leiden. Zowel muzikaal als sociaal is hij een inspiratiebron voor velen. Met zijn tomeloze energie is hij al meer dan een halve eeuw een voorbeeld voor veel jongeren. Hij wordt in heel Nederland gekend en gewaardeerd en is daarom al ruim vijftig jaar een visitekaartje van de gemeente. Landesbergen heeft Leiden op de nationale jazzkaart gezet en is een ware ambassadeur van de stad. Toen de band veertig jaar bestond, kreeg Landesbergen een koninklijke onderscheiding. Vanwege het vijftigjarig bestaan van de Frits Landesbergen Big Band vond het stadsbestuur het hoog tijd om hem te eren met deze onderscheiding.

Tentoonstelling "De wezen spreken"

Open n Het voormalige Weeshuis aan de Hooglandsekerkgracht is opengesteld voor het publiek!

Een deel van de benedenverdieping is ingericht als permanente tentoonstellingsruimte. De tentoonstelling 'De wezen spreken' geeft een indruk hoe weeskinderen in dit pand tot 1961 geleefd hebben. De woonkamer van de binnenvader en -moeder, de Regentessenkamer en de voormalige kinderkamer zijn te bezoeken. Er is een aangrijpende film te zien met interviews van een tiental oud-wezen en een 3D-presentatie van de bouwgeschiedenis. De historische Regentenkamer is op afspraak en onder begeleiding op woensdag te bezoeken. Voor meer informatie: www.weeshuisleiden.nl.

Versterking belangenbehartiging Leidse ondernemers

Hans Janssens Voorzitter CML, Hans Gennotte: Centrum-manager, Erwin Roodhart: Manager Stadsbreed OL, Nico Tates: Voorzitter, Ondernemend Leiden

n Ondernemend Leiden en Centrummanagement kiezen boegbeelden

Management n Erwin Roodhart start met ingang van 1 juni als Manager Stadsbreed bij Ondernemend Leiden. Binnen Centrummanagement Leiden zal hij worden opgevolgd door Hans Gennotte. Waar Centrummanagement Leiden zich inzet voor een bruisende en economische vitale binnenstad heeft Ondernemend Leiden de focus juist op een stadsbreed niveau.

Ondernemend Leiden is een samenwerkingsverband van de overkoepelende ondernemersverenigingen Bedrijvig Leiden, BV Leiden, Leiden Bio Science Park, Centrummanagement Leiden en het Ondernemersfonds Leiden.

"Erwin heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor de ondernemers en hun belangen in het centrum en de doorontwikkeling van de taken vanuit Centrummanagement Leiden. Het afgelopen decennium heeft de binnenstad een grote metamorfose doorgemaakt. Met Erwin aan het roer heeft het Centrummanagement door middel van lobby-trajecten en
organisatorische inzet een belangrijke bijdrage kunnen leveren." Aldus Hans Janssens, voorzitter van het bestuur van het Centrummanagement Leiden.

Nico Tates, de nieuwe voorzitter van Ondernemend Leiden, zegt: "Ondernemend Leiden wil dat de stadsbrede belangen beter op de kaart worden gezet en dat er meer en nadrukkelijker rekening wordt gehouden met Leidse ondernemersbelangen. Samen met het bestuur, gaat Erwin Roodhart een nieuwe impuls geven aan de communicatie met onze achterban en de lobby-activiteiten richting de gemeente. Wij zijn daarom zeer verheugd dat Erwin Roodhart met zijn in 8 jaar opgedane schat aan kennis, ervaring en contacten binnen het Leidse centrum en daarbuiten, ons in de uitvoering daarvan gaat versterken."

Centrummanager

Hans Gennotte, momenteel interim-centrummanager, zal Erwin Roodhart opvolgen als Centrummanager. Hans heeft in het verleden veel retailervaring opgedaan, als bedrijfsleider bij C&A en V&D. Daarnaast was hij in verschillende ondernemersverenigingen actief, waardoor hij weet wat er bij de ondernemers speelt. Met deze kennis en zijn opgedane ervaring van de afgelopen 3 jaar bij het Centrummanagement Leiden, is Hans Gennotte de ideale opvolger van Erwin Roodhart.

Afbouwen

Gedurende de komende maanden zal Erwin zijn werkzaamheden voor Centrummanagement Leiden afbouwen en overdragen.

Oordelen

Als ik ergens een hekel aan heb, is het wanneer iemand me 'vrouwtje' noemt.

Ze mogen alles tegen me zeggen; mama, collega, muts, doos, Caro of lekker wijf voor mijn part, maar geen vrouwtje. Dan word ik boos. Ik ben geen hond. Over honden gesproken. Sinds kort heb ik een hond.

Niet zomaar eentje, nee. Het is een teef met stamboom. Een dame op stand, de crème de la crème onder de honden. Onder het mom: het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. En het is nog een Française ook. Ze weegt nog geen 10 kilo, heeft oren waar je hallo-Jumbo tegen zegt en een blik in haar ogen waarvan zelfs ijskonijn Bridget zou smelten. Het is een handzaam modelletje, verhaart nauwelijks en luistert best goed met die kroepoek-oren van d'r.

Bovendien bezorgt ze me de broodnodige lichaamsbeweging, want je moet er wel mee aan de wandel natuurlijk. Regelmatig komen we andere honden tegen: heel gemoedelijk gaat dat altijd. Beetje snuffelen aan elkaars achterste en dan weet ze instinctief dat het goed zit. Of niet. Als dat laatste het geval is, loopt ze door: geen interesse. (Zou bij ons mensen ook makkelijk zijn, als we daar zo snel en op die manier achter konden komen, ha!)

Pasgeleden kwam ik tijdens het laatste avondrondje een man tegen met twee van die kleine ADHD-keffers. Mijn vader noemde ze vroeger heel anders, maar laat ik het netjes houden. U kent ze wel. Op zich niets mis mee, maar ze blaffen zo irritant. Blaffen is het niet. Ze keffen. Grote honden keffen niet. Die blaffen. Zelfs die kleine van mij.

Enfin. Lang verhaal kort: mijn hond liep los en die twee van hem ook. Hysterisch keffend naar mijn mademoiselle, die vervolgens opkijkt naar mij met een blik van: waar is de Retalin? Mijn hond negeert de twee hysterica, maar de man reageert net zo opgewonden als z'n viervoeters: "HAAL DIE PITBULL WEG", schreeuwt hij naar me. Ik kijk hem verbaasd aan en zeg dat mijn hond een Franse Bulldog is en bovendien geen kwaad in zich heeft. "KAN ME NIET SCHELEN WAT HET IS!", blaft hij (hij kan het wel). Volgens de man is mijn 'soort' hond agressief. Ondertussen is een van zijn honden tussen ons in gaan staan en plast bijna over mijn nieuwe Nikes. Hond en baas kijken me venijnig aan. Als hij het zou kunnen, had ook de baas zijn bovenlip grommend omhoog getrokken.

Mijn welopgevoede Française huppelt ongestoord verder. Ik blijf vriendelijk, dat lijkt me beter. Als de man eindelijk bedaart en inziet dat hij te vroeg oordeelde, biedt hij zijn excuses aan. "Een van mijn schatjes is pas gebeten door nét zo'n hond, vandaar", legt hij uit.

Terwijl hij zijn weg vervolgt kijkt hij nog even om en glimlacht verontschuldigend: "Sorry hoor vrouwtje!" roept hij me na...

Caroline Spaans, redacteur

Netwerken voor Ondernemers

Er werd belangstellend geluisterd naar wethouder Yvonne van Delft.

Succes n Sinds enkele jaren organiseert de gemeente Leiden de Ondernemersborrel.

Vorige week woensdagavond kwamen ongeveer 600 ondernemers bijeen in de Stadsgehoorzaal voor deze jaarlijkse borrel. De bedoeling was om in zomerse sferen met Spaanse muziek en hapjes een gezellige avond te maken. Dat is gelukt. Voor iedereen die zich aangemeld had lag er een keycord. In de gang werd iedereen verwelkomd door de wethouders, Paul Dirkse, Martine Leewis, Yvonne van Delft en Fleur Spijker. Wethouder Yvonne van Delft hield een korte toespraak te houden en ook het bijbehorende interview duurde bleef voor iedereen boeiend. Bevlogen vertelde ze over de stad en de laatste ontwikkelingen. Het gaat goed met de stad en steeds meer bedrijven vinden hun weg naar Leiden. Goed voorbeeld is Heineken, die haar kantoor wil vestigen in gebouw De Lorentz dat eind van het jaar opgeleverd wordt.

nieuws/column

Hoofdredacteur LEVEN Gerda Schukking

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan de Hoofdredacteur van LEVEN, Gerda Schukking.

Wat betekent Leiden voor je?

Als Friezin ben ik opgevoed met een gevoel van verbondenheid met je geboortegrond en je geschiedenis. Leidenaren hebben dat ook. Niet zo gek, want er ligt hier onder elke straatsteen wel een verhaal.
Toen ik ging studeren werd Leiden mijn thuis en ontdekte ik de diversiteit van de hedendaagse stad.

De samenstelling van de bevolking is heel divers en de verschillende groepen leven soms volledig langs elkaar heen, maar ze weten elkaar wel te vinden als het nodig is.
Inmiddels woon ik langer in Leiden dan in Friesland en ik wil hier nooit meer weg.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Eigenlijk moet ik die plek niet verklappen, want het is er meestal heerlijk rustig. Veel Leidenaren zijn er zelfs nog nooit geweest.
Als je rechts van de Oude UB op het Rapenburg door het poortje van het Begijnhof gaat, dan kom je achter het hof in een tuin met een groot grasveld, een paar oude bomen en wat bankjes.
Als ik tussen twee afspraken door wat tijd heb, dan koop ik een broodje en ga daar lekker in m'n eentje zitten mijmeren.
Helemaal buiten in hartje binnenstad. Niet dat ik de drukte nou zo vaak wil ontvluchten hoor, ik ben niet voor niks in een stad gaan wonen.

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat persé niet?

Soms zie ik bouwsels die in een tijd van woningschaarste en wederopbouw haastig in elkaar zijn gefrummeld. Het was destijds ongetwijfeld een oplossing, maar dan ben ik blij dat niet alle Leidse huizen voor de eeuwigheid bewaard hoeven te worden.
Dat er steeds weer ruimte ontstaat voor wat nieuws, een ander inzicht.
Het tanende winkelaanbod vind ik wel jammer. Natuurlijk is online shoppen soms makkelijker, dat snap ik ook wel. En je kunt de tijd niet terugdraaien.

Toch probeer ik zoveel mogelijk te kopen bij lokale leveranciers. Je moet er toch niet aan denken dat je straks alleen nog maar bij oppermachtige multinationals als Amazon en Ali Baba terecht kunt.

Wat mis je in Leiden?

De ruimte voor ondernemingen is beperkt en door de alsmaar groeiende vraag naar woningen zullen we keuzes moeten maken. Het Bio Science Park biedt broodnodige ruimte voor ontwikkeling en groei van banen, maar we kunnen niet allemaal voor de universiteit gaan werken.

Om te voorkomen dat het merendeel van de inwoners straks de stad uit moet om naar zijn of haar werk te gaan, zullen we samen met de randgemeenten moeten kijken hoe we een divers bedrijvenbestand houden, dat ook nog bereikbaar is. Niet alleen per auto, maar ook met de fiets of hoogwaardig openbaar vervoer.

Wat doe je op 3 october?

Als voorzitter van het 3 October Gilde ga ik op 2 en 3 oktober helemaal kopje onder in de feestelijkheden.

Het Gilde is een gezellige groep ondernemers uit Leiden en de omliggende gemeenten, die geld bijeen brengen voor de viering.
Zo sponsoren wij bijvoorbeeld de Grote Hutspotmaaltijd op 2 oktober.
Op 17 juni aanstaande hebben we onze jaarlijkse Haringveiling. Met de opbrengst daarvan wordt een spetterend feest georganiseerd voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de Leidse regio.
Want 3 oktober is voor en met iedereen. Het Gilde is een fijne club en iedere ondernemer is welkom.

DIOK beste van Nederland

Rugby n (vervolg van de voorpagina) De landskampioenen werden hier gehuldigd door wethouder van sport en locoburgemeester Paul Dirks en wethouder Yvonne van Delft.

Van Delft, zelf vervend rugby-liefhebber en oud international is nog altijd lid van DIOK. Dirks sprak vol lof de mannen toe: "Ik wil u horen tot aan Katwijk wanneer ik de aanvoerder de bokaal overhandig!" En dat verzoek werd luidkeels gehonoreerd.

Een avondje met Kennedy's favoriet: Daydream Believers

uitgaan n Bij QBus, Middelstegracht 3, treden vrijdag 7 juni om 20.00 uur Maarten van den Hoonaard en Xavier Baudet op.

Zij brachten in 2015 een album uit met de groep Glossy Jesus maar zijn sindsdien hun eigen weg gegaan. Een gemeenschappelijke interesse in Amerika en passie voor folk- en countryrock brachten hen op het idee om een avond te wijden aan Kennedy. Eén van Robert Kennedy's vrijwilligers was de singer-songwriter John Stewart, voormalig lid van The Kingston Trio, van wie de hit: 'Where Have All The Flowers Gone?', één van Kennedy's lievelingsnummers. Nadat hij die band verliet schreef Stewart de superhit 'Daydream Believer' voor The Monkees.

Voor boekingen, interviews of andere informatie: 0633928907 / 0624709078 of mail: xavierbaudet@hotmail.com.

Feest n De bekende Leidse zangers Mart Hoogkamer, Wesly Bronkhorst, Wesley Klein, Luciano Vermeer en vele andere bekenden zoals Ruby van Urk, Bart Heemskerk, Theodoor. Naomi Noëlle en Leo Kleijn treden zondag 9 juni op in HOME, aan de Grent in Noordwijk. De presentatie is in handen van zanger/entertainer John Medley. Vanaf 19.00 uur staat de club bol van de optredens. Met een oppervlakte van meer dan 350 m2 en een (overdekt) terras is HOME een prachtige club aan de Grent.Fans van het Nederlandstalige levenslied of Engelstalige toppers kunnen kaarten op de website van FM Events en voor 20 euro genieten van een onvergetelijke avond met topentertainment. www.fm-events.nl

sleutel/uitgaan

Rijksmuseum Boerhaave wint European of the Year Award 2019

Award n Rijksmuseum Boerhaave is zaterdagavond uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa.

De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden: "De uitzonderlijke openbare kwaliteit van dit museum komt voort uit de kunstzinnige benadering van het communiceren van de wetenschap. Belangrijke en mooie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en de persoonlijke verhalen van mensen die worden gedreven door een passie voor het nastreven van kennis. gezicht, inspirerende nieuwsgierigheid en verwondering en het betrekken van een breed publiek bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd. "

Directeur Amito Haarhuis ontving de prijs tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. "Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen. Deze prijs is echt de kers op de taart." De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.


Prijswinnende vernieuwing

Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie. De presentatie van de vaste collectie kreeg een make-over en is nu op de eerste verdieping en is nog net zo esthetisch als voorheen. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema's; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).De tijdelijke tentoonstellingen zijn op de begane grond. De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica's die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. "Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.", aldus directeur Amito Haarhuis.

KZ Leiden op gras met een korf van riet

Een stukje Leidse sportcultuur in beeld gebracht door fotobureau Monica van der Stap.

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: een fraai stukje sportgeschiedenis in Leiden Zuid. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Terwijl sportend Leiden na een lang seizoen zo'n beetje aan het infuus ligt, gaat één tak van sport nog vol door: het korfbal. Na een intensieve najaarscompetitie en een zaalcompetitie, werken de dames en heren ballengooiers nu de laatste wedstrijden af in de voorjaarsreeks. Echte mannetjesputters zijn het.

Ook op deze foto, gemaakt in maart 2006, is veel inzet te zien. Wat er naast de paal gebeurt is een typische pose voor deze sport, moeilijk uit te leggen voor buitenstaanders lijkt me. Maar het is een schitterend beeld van deze bij uitstek Nederlandse sport. In vele opzichten een foto uit het verleden. Op de achtergrond ligt het winkelcentrum De Luifelbaan, dat kort daarna werd verbouwd en beschikt over de hoogste woontoren van Leiden. Die had er vanuit dit standpunt op gestaan.

Ook het spel is flink veranderd. Korfbal wordt tegenwoordig gespeeld op kunstgras en de korven zijn van kunststof en niet meer van riet. Thuisclub KZ Leiden (blauw) is per 1 juli 2010 gefuseerd met De Danaïden tot KZ Danaïden.Beide clubs waren op dat moment meer dan zestig jaar actief en zijn echte overlevenden in het korfbal, dat net als het Leidse voetbal zwaar gedecimeerd is.

Eric Hoenson

Pop-up Resto-route voor Stichting Vluchteling

inzameling n Op verschillende locaties in de stad zijn van 7 tot en met 14 juni lunches en diners om geld op te halen voor Stichting Vluchteling Nederland.

Op initiatief van Gebke van Gaal, die 40km meeloopt tijdens de actie Nacht van de Vluchteling, hebben verschillende ondernemers in Leiden hun steun toegezegd om een inzameling te doen voor Stichting Vluchteling. Onder de naam Food for Thought vragen zij met de restaurantroute aandacht voor Vluchtelingen. Zij doneren voedsel, stellen ruimtes beschikbaar of doen een financiële bijdrage. "Stichting Vluchteling doet belangrijk werk om mensen die huis en haard ontvlucht zijn hulp te bieden. Ik loop daarom mee in de Nacht van de Vluchteling en het leek me goed om voorafgaand mensen bewust te maken van dit initiatief.

Met lezingen willen we mensen informeren, met de diners halen we geld op om Stichting Vluchteling te promoten," aldus van Gaal. Food for Thought is een pop-up Restaurantroute door Leiden waar diners en lunches van "gered" voedsel worden geserveerd.

Initiatief draait volledig op vrijwilligers

Onder andere InStock, EkoPlaza Leiden en Albert Heijn Hooigracht zullen voedsel doneren dat anders zou worden weg gegooid. De lunches en diners worden afwisselend georganiseerd bij OldSchool Leiden, Sijthoff en het Nico van der Horstpark-Tuinhuis. Ook Tuin van de Smid ondersteunt de actie en meerderen volgen. Het precieze schema met alle data en locaties is te vinden op: bit.ly/schemafoodforthought. Het initiatief Food for Thought draait volledig op vrijwilligers. Verschillende koks zijn benaderd om de maaltijden te bereiden en de etablissementen stellen gratis hun ruimte ter beschikking.

'De wezen spreken'

indrukwekkend n Het voormalige Weeshuis aan de Hooglandsekerkgracht is opengesteld voor het publiek. Een deel van de benedenverdieping is ingericht als permanente tentoonstellingsruimte.

De tentoonstelling 'De wezen spreken' geeft een indruk hoe weeskinderen in dit pand tot 1961 geleefd hebben.

De woonkamer van de binnenvader en -moeder, de Regentessenkamer en de voormalige kinderkamer zijn te bezoeken.

Er is onder andere een aangrijpende film te zien met interviews van een tiental oud-wezen en een 3D-presentatie van de bouwgeschiedenis.

De historische Regentenkamer is op afspraak en onder begeleiding op woensdag te bezoeken.

Meer informatie: www.weeshuisleiden.nl. Adres: Stichting Utopa-Weeshuis, Hooglandsekerkgracht 17.

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur. Rondleiding Regentenkamer: woensdag 13.30 uur. Toegang: gratis/reserveren voor rondleiding verplicht.

column/nieuws

Kuyper De Visspecialist Bevrijdingsplein Leiden

Van links naar rechts Opa Leen, Jorg en Patrick Kuyper. Drie generaties visspecialisten.

n Nu weer drie generaties visspecialisten

Zoon n Het Bevrijdingsplein in Leiden krijgt zijn eigen Kuyper De Visspecialist. Het familiebedrijf is al decennia lang gevestigd met een uitstekende naam in Wassenaar. De zaak is vakkundig doorgezet van vader op zoon Kuyper. Een naam die ze nu ook graag in Leiden willen uitbouwen.

Zoon Jorg Kuyper, die de vishandel in het bloed zit, gaat ervoor zorgen dat Leiden een gerenommeerde viswinkel krijgt. Hij zal in Leiden de scepter zwaaien. De familie Kuyper is al 3 generaties bekend als visspecialist. 'Nu gaat de 4e generatie zijn eigen winkel beginnen in Leiden', vertelt Patrick Kuyper, die met zijn team in het centrum van Wassenaar een prachtige zaak heeft opgebouwd. 'Jorg is 17 jaar jong en loopt al sinds zijn 12e mee in de viswinkel in Wassenaar, dus hij kent het klappen van de zweep. Zijn grote wens was, een eigen viswinkel. Wij zijn supertrots dat hij zijn eigen zaak aan het Bevrijdingsplein begint, uiteraard met dezelfde kwaliteit.'

De overgrootvader van Jorg liep met een haringkar langs de huizen en opa Leen die 60 jaar geleden een viswinkel begon, werkt nog steeds hard mee. 'Wij kopen de verse vis niet in via de groothandel', vertelt Patrick, 'maar mijn vader gaat nog elke dag naar de visafslag in Scheveningen om zelf verse vis in te kopen. Wij gaan de viswinkel van de familie van Nimwegen die hier 45 jaar een succesvolle viszaak had met ere voortzetten.'

Jorg gaat met zijn eigen team een winkel opbouwen met diverse soorten verse vis en lekkere broodjes. Er komt een koeling met producten waaruit men kan kiezen. En wie eventueel onze bekende salades wil bestellen zoals ze in Wassenaar hebben, heeft ze op bestelling met een dag.

Kuyper De Visspecialist aan het Bevrijdingsplein 18 in Leiden opent de deuren op vrijdag 31 mei, direct na Hemelvaartsdag.

Drukte van belang bij heropening Aldi

supermarkt n De eerste klanten waren vrijdag 24 mei al om half acht aanwezig voor de feestelijke heropening van de vernieuwde Aldi-vestiging aan het Stationsplein.

De officiële opening van de winkel werd gedaan door de filiaalleider Alain Haan. Na de opening stroomden de vele mensen nieuwsgierig naar binnen en werden direct verrast door de geur van versgebakken broodjes. Klanten waren zichtbaar tevreden met de nieuwe formule van de winkel. Het team werd veelvuldig gefeliciteerd. "Fantastische winkel!" werd door vele klanten gezegd. Binnen twee uur krasten 400 klanten prijzen als tablet, draagbare DVD-speler tot de hoofdprijs van 250 euro.

De hele dag bleef het een drukte van belang. De nieuwe opzet van de winkel was bij velen dan ook onderwerp van gesprek. Vooral de brede paden, de indeling van de winkel en de vele versproducten vielen erg in de smaak.

"We hebben er met z'n allen heel hard voor gewerkt de afgelopen week. Het is dan ook ontzettend leuk om vele blije klanten te zien en positieve reacties te horen. Daar doe je het tenslotte voor", laat Haan trots weten. De Foodtruck die op de parkeerplaats stond werd veelvuldig bezocht. Daar werden verse gerechtjes met de producten van Aldi bereid die klanten gratis konden proeven.

Nadruk op verse producten

In dit verbouwde filiaal ligt de nadruk op de presentatie van de vele verse producten zoals groente, fruit, brood, vlees en vis. De goed geteste producten, bekend als de 'Trots van Aldi', geven aan dat naast de voordelige prijs ook goede kwaliteit hoog in het vaandel staat. Aldi heeft naast huismerken ook steeds meer bekende merkartikelen in het standaardassortiment.

Steeds meer duurzaam geproduceerde producten zijn in het assortiment opgenomen en is er de nodige keuze uit vegetarische producten. De vernieuwde winkel aan het Stationsplein 220 tot 230 beschikt over zo'n 93 parkeerplaatsen. De openingstijden zijn op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Nieuwe directeur voor basisschool De Viersprong

onderwijs n PROOLeiden, de stichting voor het openbaar primair en speciaal onderwijs in Leiden, heeft een nieuwe directeur voor De Viersprong: met ingang van 1 augustus 2019 is Suzanne Fallaux directeur van de school en volgt hiermee Guillermo Holman op.

Suzanne Fallaux werkt sinds 1 augustus 2018 al als interim-directeur op De Viersprong en heeft veel ervaring in het onderwijs. Ze werkte jarenlang op de Stevenshof (ook behorend bij PROOLeiden) als leerkracht van groep 1 tot en met groep 8. Naast haar huidige functie als interim-directeur van De Viersprong coacht ze startende leerkrachten binnen PROOLeiden en maakt ze deel uit van een auditteam. De Viersprong is een school met ruim 200 leerlingen en maakt onderdeel uit van de Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden (PROOLeiden). PROOLeiden vormt samen met OBSG Leiderdorp het bestuur van twintig openbare basisscholen in Leiden en Leiderdorp: achttien reguliere basisscholen en twee scholen voor speciaal onderwijs

De stichting verzorgt onderwijs aan ongeveer 5.500 kinderen van 4 t/m 12 jaar.

DoCoS viert vele kampioenen bij jeugd

n Stadsderby in nacompetitie DoCoS tegen Lugdunum

Nacompetitie n Het eerste en tweede elftal van DoCoS nemen allebei deel aan de nacompetitie. Het eerste team van DoCoS speelt de nacompetitie om behoud van het tweede klasserschap.

Het tweede selectieteam van DoCoS speelt de nacompetitie voor promotie naar de reserve eerste klasse. De strijd om behoud van het tweedeklasserschap vergt voor DoCoS, dat als twaalfde eindigde, het winnen van drie duels. Het eerste elftal van DoCoS bereidt zich na een behoorlijke wedstrijd bij titelkandidaat DSO (4-2 verlies) voor op de kwartfinale in de nacompetitie. De tegenstander is stadgenoot Lugdunum dat als derde eindigde in de derde klasse en winnaar van de derde periode. De inzet voor de wedstrijd DoCoS-Lugdunum is dat een van beide Leidse clubs in de race blijft om volgend seizoen tweede klasse te spelen! Deze kwartfinale in de nacompetitie wordt in verband met het eeuwfeest van Lugdunum gespeeld op dinsdagavond 4 juni 2019. Het selectievoetbal van DoCoS bij de senioren heeft naast het eerste team ook een tweede elftal, die de beste prestatie ooit leverde van DoCoS in het zaterdagvoetbal: de derde plaats in de tweede klasse dus winnaar van een vervangende periodetitel. DoCoS 2 mag in de nacompetitie proberen de eerste reserve klasse te bereiken. Het tweede team begint 1 juni met een kwartfinale tegen Lyra 2 in De Lier.

Vier jeugdteams van DoCoS hebben het voetbalseizoen afgesloten met het kampioenschap: DoCoS JO13-2007-1 werd kampioen, evenals het team van de JO11-3 en de pupillenteams DoCoS JO9-1 en DoCoS JO8-1. In het jeugdvoetbal van DoCoS staat het opleiden van spelers tot voetballers centraal, maar leren winnen en leren kampioen te worden met je team aan het einde van het seizoen is ook een ervaring die geleerd mag worden. DoCoS feliciteert daarom de spelers en begeleiders van deze jeugdteams met hun kampioenschap!

Swingend 10 jaar O'NINE Festival

Feest n Wie jarig is geeft een feestje en als je als band jarig bent, geef je met zijn allen een feestje, maar als je O'NINE bent geef je niet zomaar een feestje, maar een festival.

DOOR EMILE VAN AELST

Het festival swingde vanaf de eerste tot de laatste tonen, maar misschien kwam dat ook wel omdat de jarige zelf als openingsact stond. Ze speelden nummers waarmee ze 10 jaar geleden begonnen, met lekker lang uitgewerkte solo's. Sommige dingen zijn in 10 jaar niet veranderd. Drummer Kyle en toetsenist Bastiaan zitten achteraf en zijn ingetogen met hun muziek bezig, maar genieten uiteraard met volle teugen van de rest van de band.

Entertainment

De show wordt echt gemaakt door zanger Casper, basgitarist Max en slag/sologitarist Maarten. In het filmpje onderaan gedeeltes uit zowel het eerste optreden als het slotoptreden van O'NINE. Tijdens de paar minuten ombouwen moet je je toch vermaken en kan je als kind mooi even oefenen op de 'catwalk'. De tweede band was Local 6. Een band uit drie personen, maar ze swingenden voor 6.

Ondanks dat het festival nog maar net begonnen was begon het al gezellig vol te lopen. Miss Noeka was een van de vele toppers van het festival. De hele middag en avond stroomde het publiek toe. Het was een verrukkelijke sfeer,

's Avonds volgde het slotoptreden van O'NINE en natuurlijk van Barry Badpak. Het terrein was nu helemaal vol en iedereen had het helemaal zijn zin, zoals de Kwikkies, die vroeger bij Kwik Events werkten en eens per jaar een reünie hebben. Als je op een en dezelfde dag het repertoire van 10 jaar geleden en nu hoort dan zijn er duidelijke verschillen. Het is allemaal ruiger, sneller en niet meer lang uitgewerkte nummers. De show is ook een stuk volwassener en professioneler geworden in de loop der jaren.

Het nummer I'm a believer van The Monkees is in Leiden omgedoopt tot Mijn golden retriever. En wie kunnen dat beter zingen dan de mannen van Barry Badpak. Dat werd uiteraard een swingend feestje op het podium. De voice kon zich weer eens lekker uitleven op zijn mondharmonica. Barry Badpak maakte er weer een half uur een lekker zooitje van met nummers als: Kamelenteen, Kratje bier en natuurlijk de Grasmaaier. Aan alles komt een eind, zo ook dit eerste O'NINE festival, de band sloot met een laatste set het festival af.

Tip de redactie

Nieuws n Heeft u nieuws of wilt u ons op de hoogte stellen van een bijzonder feit? E-mail ons uw persbericht met foto of laat ons weten via de mail of telefoon wat het nieuws is: redactie@deleidenaar.nl of bel 071 4022901.

sport/uitgaan

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Vrijdag 31 mei, 14.00 - 16.00 uur

Gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28. Speciaal voor ZZP-ers of kleine zelfstandigen die rondlopen met vragen over het ondernemerschap, of voor hen die van plan zijn een bedrijf te starten of een nieuwe uitdaging willen aangaan met een bestaand bedrijf. Meer info: www.ondernemersklankbord.nl.

Vrijdag 31 mei, 21.00 uur

In Jazz & Wijncafe de Twee Spieghels treedt het Thomas de Visser Trio op.

Zondag 2 juni, 13.30 - 15.30 uur

Zondagmiddagconcerten in de Waterlelie (Leidse Hout) tot en met 6 oktober (met uitzondering van 8 juli en 29 september); als het weer het toelaat. Al meer dan 25 jaar treden op deze plek vele soorten ensembles op: harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, koren en allerlei andere groepen. Speels en informeel. Meestal zijn het amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten, maar in deze mooie ambiance treden soms ook professionals op. Dit seizoen zijn er 20 zondagmiddagconcerten gepland met in totaal 23 ensembles. De toegang is gratis. Meer info: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Zondag 2 juni, 14.00 uur

In het kader van de 444 jaar Universiteit Leiden, is op de begraafplaats Groenesteeg een rondleiding met het thema 'Leidse hoogleraren op Groenesteeg'.

De rondleiding gaat langs de graven van een aantal Leidse professoren. Het betreft Snouck Hurgronje (arabist), Kaiser en Van de Sande Bakhuyzen (sterrenkundigen), Fruin (historicus), Bake (classicus), Reuvens en Holwerda (archeologen), Van der Burg en Zaaijer (resp. toxicoloog en anatoom patholoog; die de moorden Goeie Mie onderzochten), Hoffmann (Japanoloog), Greven (staathuishoudkundige), Holwerda (archeoloog), Simon Thomas (medicus), Siegenbeek en De Vries (neerlandici) en Van Boneval Faure (jurist). Velen van deze hoogleraren zijn ook geëerd met een straatnaam in Leiden, vaak in de Professorenwijk. Over deze geleerden zal aan hun graf het een en ander worden verteld. Bij slecht weer zullen de verhalen als een soort lezing in de aula worden gepresenteerd. Op 2 juni zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld.

Landrotten en zeebenen

Drenten zijn landrotten. Waar ik vandaan kom waren in mijn jeugd hooguit nog wat dichtgegroeide veensloten over. De kanalen die ooit dwars door mijn geboortedorp liepen, zijn stukje bij beetje gedempt, het laatste gedeelte ging dicht toen ik 10 was.

Daarenboven was ik het meest vatbaar voor de waterangst van mijn ouders. Voor een pierenbad was ik niet bang, maar schoolzwemmen was een regelrechte ramp. Ik haalde mijn zwemdiploma's pas toen ik 12 was. Het meeste van die watervrees heb ik inmiddels overwonnen. Maar zeilen heb ik nooit geleerd. Ik kan het misschien nog wel leren, maar m'n handen en voeten laten het me niet meer toe. Het zij zo. Dat een mens nooit te oud is om te leren bewijst mijn eigen vrouw. Ook een Drent, ook een landrot – zij het bepaald niet bang voor water. Maar het zeilen was ook aan haar voorbijgegaan. Totdat ze een jaar of wat geleden de geest kreeg. Een zeilcursus die ze van onze kinderen cadeau kreeg beviel haar uitstekend, de instructeur ontwaarde zelfs enig talent. Eén van onze vrienden is een geboren Waterfries, hij zeilde denk ik al nog in de luiers. Toen hij en zijn vrouw mij dan ook voorstelden om samen aan mijn vrouw voor haar jongstleden verjaardag een zeilweekend cadeau te geven, was ik daar meteen voor te porren. Er werd een huis gehuurd, pal aan een Overijsselse plas. Een boot besteld, proviand ingeslagen, de catering verdeeld en de wederzijdse kinderen uitgenodigd om één van die dagen de reis te ondernemen om ons en elkaar te ontmoeten – onze kinderen zijn 8 jaar lang samen opgegroeid. Het huis was perfect. Het was een vrolijk weerzien. De zeilweergoden waren ons gunstig gezind, de eerste dagen scheen de zon overvloedig. Op de laatste dag waaide het geducht, maar dat verhoogde de pret alleen maar. Onze vriend was een prima instructeur. Mijn vrouw heeft verse zeilervaring opgedaan, weer nieuwe kneepjes en knoopjes geleerd. We zijn allemaal het schip ingegaan – niet tegelijk, dat werd wat krap met 15 mensen. En ik heb me heerlijk over het water laten zeilen…

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Rrrollend goes Live

| Foto: Jordi Sloots, FB Rrrollend Leiden. Foto: jordi sloots, FB Rrrollend Leiden

uitgaan n Rrrollend Foodtruckfestivals timmert al jaren aan de weg met onder andere haar knusse Foodtruckfestivals in heel Nederland. Vijf jaar geleden ontstaan in Leiden op het Pieterskerkplein. Rrrollend zit niet stil en heeft weer een gaaf, nieuw concept ontwikkeld: Rrrollend Live.

Op 24 en 25 augustus wordt het prachtige, archeologische Park Matilo in Leiden omgetoverd tot een waar Pop & Rock spektakel. Voor het eerst een Rrrollend muziekfestival met zeer bekende namen uit de muziekwereld. De volledige line-up wordt de komende weken bekend gemaakt; een tipje van de sluiter: op 24 augustus treedt Glennis Grace op en 25 augustus komt Barry Hay met zijn nieuwe band en dj Gerard Ekdom komt draaien. De nadruk ligt op de artiesten en hun muziek en dan nu gecombineerd met de sfeer die de bezoekers van Rrrollend Food Festivals kennen. Het festival op zaterdag duurt van 14.00 tot 23.00 uur en zondag van 12.00 tot 21.00 uur en vindt plaats in Het Park Matilo in Leiden. Tickets: vanaf: 21,50 euro, exclusief servicekosten. Er zijn ook groepstickets (5 personen) beschikbaar. Meer info: www.rrrollend.nl.

Lekker puzzelen

Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden. Zoals vorige week vermeld, mogen we twee tickets weggeven voor het FM Event op Pinksterzondag, 9 juni in de Home in Noordwijk. De oplossing week 21: vergezicht. De winnaar: Dinah Tuinhof Bouw. Gefeliciteerd! De kaartjes komen per post naar u toe. Voor volgende week hebben we nog twee kaartjes weg te geven: Stuur de oplossing naar: redactie@deleidenaar.nl vóór zondag 2 juni.