De Leidenaar

21 februari 2018

De Leidenaar 21 februari 2018


Nijntje-sfeer in theaterfoyer

evenement n Na de succesreeks van de afgelopen twee seizoenen kwam het Nijntje-prentenboekjesfestival opnieuw naar de Stadsgehoorzaal. Bekende figuren uit Nederlandse kinderboeken zorgden vrijdagochtend voor feest voor jong en oud. Rond de voorstellingen konden kinderen spelen in de creatieve Prentenboekenstad in de foyer van het theater. Niet alleen papa's en mama', en opa's en oma's, maar zelfs de oppassers waren met de kinderen meegekomen en vermaakten zich zo te zien prima. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Aanpak problemen Slaaghwijk

wijk n De gemeente gaat de komende drie jaar de problemen in de Slaaghwijk proberen te verhelpen. In dit gedeelte van de Merenwijk dat vol staat met flats komt een intensieve wijkaanpak, gericht op het gebied en op personen.

De wijk heeft te maken met overlast, sociale problematieken en veel aanbod van welzijnsorganisaties. Doel is een verbinding tot stand te brengen tussen diverse initiatieven, functionarissen en projecten die een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in Slaaghwijk, zodat een duurzame samenwerking ontstaat.

Twee vrouwen met rollator beroofd

112 n Vorige week woensdag (Valentijnsdag) zijn rond winkelcentrum De Luifelbaan twee bejaarden beroofd, allebei nadat ze boodschappen hadden gedaan. Van een 93-jarige vrouw werd vroeg in de middag de rollator met spullen afgepakt door een blanke man die de weg vroeg op de Vijf Meilaan. Een 77-jarige vrouw werd tegen etenstijd op het Rietveldpad opzij geduwd door een licht getinte man die haar rollator met spullen in zijn geheel meenam. De laffe daders zijn nog niet gepakt. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Lach raden goed voor 28.500 euro

Spel n Erik van IJken uit Leiden heeft met het raden van een lach een bedrag van 28.500 euro verdiend.

Dat gebeurde tijdens het radiospel 'De Lach van 10'. Daarin werd dagelijks een lach afgespeeld van Loïs Lane zangeres Monique Klemann. Luisteraars moesten de juiste persoon raden. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwam Van IJken in actie. '''Loïs Lane was mijn eerste ingeving, maar ik wist niet welke van de twee zusjes ik moest noemen en ik besloot nog even te wachten met meespelen. Toen ik Monique later op TV zag wist ik zeker dat het haar lach was!'' |Foto facebook.

Zeldzame file op de Breestraat

verkeer n Een bijzonder beeld afgelopen vrijdag op de Breestraat.

Drukte door fietsers en bussen is dagelijks het geval in de Breestraat. Voor deze weggebruikers is het de belangrijkste route door het centrum en vooral in de spits en de hele zaterdag levert dit vaak chaotische situaties op.

Maar ook vrachtwagens moeten op de Breestraat zijn, echter alleen 's ochtends en wanneer de chauffeur beschikt over een ontheffing. Laden en lossen is toegestaan van 5.30 tot 7.00 uur en van 9.00 tot 11.00 uur. In het weekeinde is de straat verboden voor deze activiteiten. Meestal loopt het goed, maar afgelopen vrijdagochtend ging het behoorlijk mis. De reden: een bierwagen van Heineken bracht vaten naar binnen bij studentenclub Minerva.

Tja, dan kan het allemaal wat langer duren... Met een behoorlijke file als gevolg.

|Foto: Fotobureau Monica van der Stap

Politici verdeeld over groei horeca

politiek n Leidse politici zijn verdeeld over de groei van de horeca in de stad. Dat blijkt uit onze stellingenpagina die wij zes keer brengen in aanloop op de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 juni. Het CDA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie zijn tegen nog meer horeca, terwijl er de PvdA, D66 en de VVD nog best groeimogelijkheden zien in deze branche. Zie elders in de Leydenaer.

Rubrieken n Natuur in de Stad, Het Duimpje

Registratie bezoekers via wifi

Kung Fu master in restaurant

Barnhoorn verzoekt wethouder

Bijzondere zaken uit politieke programma's

verkiezingen n Binnenkort zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, op woensdag 21 maart 2018 om precies te zijn. De kandidatenlijsten zijn vastgesteld en de verkiezingsprogramma's zijn geschreven. In die programma's staan altijd een paar bijzondere zaken. Hieronder een kleine opsomming.

Rien van Vliet

Het CDA breekt een lans voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen. Deze partij vindt dat er gedurende de breng- en haalmomenten geen betaald parkeerregime bij de scholen zou mogen gelden. Er moeten Kiss&Ride-plekken komen waar kinderen door hun ouders veilig bij school kunnen worden afgezet en opgehaald. Verder is het CDA helemaal voor het stimuleren van sporten door kinderen en daarbij moet ook ruimte zijn voor nieuwe sporten. Hierbij denkt het CDA onder meer aan padel en lacrosse… Ik moest het ook opzoeken.

Partij Sleutelstad wil een 'permanent/hoogfrekwent online raadplegend (soms raadgevend) indicatief referendum' als uiting van directe democratie. Dat klinkt ingewikkeld. Tevens geeft de partij als tip om geen hout te stoken want dat is slecht voor uw gezondheid.

D66 wil Leiden al in 2022 vuurwerkvrij hebben. De gemeente faciliteert dan wel zelf vuurwerkshows.

Ook de Partij voor de Dieren wil eigenlijk af van het privé-vuurwerk. Zolang burgers nog zelf mogen afsteken wil de partij dat de afsteektijden strikt worden gehandhaafd. Dat is nogal naïef want dan moeten er tijdens de laatste dagen van het jaar letterlijk tientallen GOA's worden ingezet om achter die jochies met rotjes aan te gaan. Verder haalt de PvdD weer het aloude plan om gedempte grachten weer te openen uit de kast; ditmaal om meer hemelwateropvangcapaciteit te creëren. En de PvdD wil dat musea minstens één dag in de week gratis toegankelijk zijn.

Als het aan de VVD ligt komt er in de binnenstad veel meer openbaar vervoer van lokale aanbieders met kleine elektrische busjes, een idee dat sommige andere partijen ook in hun programma hebben staan. En, als traditionele law & order-partij, wil de VVD vaker handhavers inzetten die letterlijk een ondergrondse container een paar uur in de gaten houden en lik-op-stuk boetes uitdelen. Een GOA verstopt achter een boom, als het ware.

GroenLinks wil dat de gemeente ruimte vrijmaakt voor hippe tiny housing-projecten. Verder wil de partij voorkomen dat mensen radicaliseren en stelt een aantal maatregelen voor. In het streven om politiek correct te blijven veronderstelt GroenLinks voor het gemak dat "extremisme bij iedereen kan ontstaan". Zo hoeven er geen beestjes bij de naam genoemd te worden.

De PvdA wil weer hofjes bouwen: zorg en wonen bij elkaar. En er moet een jaarlijkse 'Week van de uitwisseling' komen tussen verschillende groepen Leidenaren. Kunt u eindelijk eens op de koffie in de Burgemeesterswijk.


Stormschade

Gewoon laten liggen dat dood hout, vindt Dick de Vos. Goed voor de biodiversiteit.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Een bos is geen park. Een park is netjes aangelegd, met rechte paden en prullenbakken, en de bomen zien eruit als op een kleutertekening: een stokje met een bolletje erop. In een echt bos in het een absolute teringzooi. Niks paden. Overal door klimop overwoekerde bomen, afgebroken bomen, scheefstaande of half omgewaaide stammen en al helemaal geen paden: geen doorkomen aan. Zo zagen de oerbossen aan het begin van de jaartelling eruit.

Het meest opvallende verschil is de hoeveelheid dood hout. Na een storm blijft het hout liggen. Een oerbos, schat men, bestaat voor wel 10-30% uit dood of rottend hout. In Nederlandse bossen is dat maar 3%. Sinds de jaren '70 is er ook in onze bossen een ander beleid. Dood hout maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Maar liefst 600 paddenstoelen en wel 1350 keversoorten zijn betrokken bij de afbraak van dood hout, afhankelijk van de houtsoort en de staat van rotting. De afbraak zorgt ervoor dat de mineralen weer opgenomen worden in de bodem: bouwstoffen voor nieuwe plantengroei.

Al die insecten zijn zelf ook weer voedsel voor vogels. Plus dat dode bomen nestholtes opleveren voor vleermuizen, eekhoorns, spechten en andere holenbroeders. Veel van die kevers zijn bovendien zeldzame soorten, zoals het vliegend hert, dat hier niet vliegt. Onder rottend hout schuilen verder ook reptielen zoals salamanders en de gladde slang.

Kortom er is alle reden ook ook in de Leidse parken en tuinen hout gewoon te laten liggen om de biodiversiteit te bevorderen.

Met allerlei spullen gingen de koopjesjagers in maart 2011 naar buiten. De spullen werden volgens inschrijving verkocht. Foto: De Leydenaer.

Horde hongerige consumenten voor Its

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Maart 2011, 'de Its' aan de Lammenschansweg wordt leeggehaald door een horde hongerige consumenten. En geef ze eens ongelijk. Tv's, computers, koffiezetapparaten en haardrogers gingen voor een prikkie weg, want de elektronicazaak was failliet. Later volgden andere vergelijkbare winkels zoals De Block onder de parkeergarage Haarlemmerstraat. Slechts elektronicawinkels met een grote service en goedkope prijsvechters hebben de economische crisis overwonnen. Op de plek van Its zit nu sportschool Fit for Free.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die verbetering en ongevraagd advies behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Opgepakt

Een zogenaamd EVA-team van de politie heeft vorige week een veroordeelde man uit zijn huis aan de Beatrixstraat gehaald omdat hij nog een geldboete had openstaan.De 38-jarige Amsterdammer werd in maart 2007 veroordeeld voor het hebben van geld en/of goederen, verkregen door criminele activiteiten. Hij kreeg hiervoor een geldboete van 7300 euro. Omdat de man de boete niet betaalde, kreeg het team de opdracht hem op te sporen. De man moet 120 dagen zitten en daarna de geldboete van 7300 euro alsnog betalen.

Vlaggen

Sommige politieke partijen hebben er vorig jaar al negatieve opmerkingen geplaatst, en wij dachten dat de stad er van af was, van de gemeentelijke promotievlaggen in een een bak. Maar nee, op de Lammenschansweg staan ze weer te wapperen. Deze keer voor de tentoonstelling Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook dit jaar vinden wij dat een slordig gezicht en we hopen deze scheefstaande vlaggen na de pr-actie van RMO dan ook niet meer te zien langs de openbare weg.

Weekgetal: 333

uitgerekend n 333. Zoveel meter moet de nieuwe schaatsbaan worden die op sportterrein De Vliet wordt aangelegd. Maar de gemeente kan slechts betalen voor een baan van 250 meter. Daarom zijn de Stichting Schaatshal Leiden en Leidse en regionale ijsverenigingen aan de slag gegaan met de financiering van 333 meter ijsbaan. Het motto: 'Langer is beter, help mee aan 333 meter!' Er is een bedrag van 3,2 miljoen euro nodig, afkomstig vanuit de regionale gemeenten en crowdfunding. Vorige week is website 333m.nl gelanceerd. 1 oktober is de deadline.

Protest tegen komst 'Toekantoren' houdt aan

infrastructuur n Verontruste bewoners van Leiden-Zuid hebben zaterdagochtend een kraanbedrijf ingeschakeld om te laten zien hoe hoog een geplande torenflat in hun omgeving gaat worden.

Een streng ballonnen van 75 meter maakte inzichtelijk maken hoe de 'Toekantoren' de omgeving gaat domineren. De initiatiefnemers werden in december verrast door het nieuws dat projectontwikkelar Timpaan een 75 meter hoge woontoren aan de Ommedijkseweg wil realiseren. Dit zal direct het hoogste flatgebouw van Leiden worden. De gemeente Leiden heeft er wel oren naar en wil graag een landmark op deze plek 'om Leiden vanaf de snelweg te markeren', zo laat men weten.

Buurtbewoners vrezen verlies aan woongenot, als de flat er komt. Maar er zijn volgens hen ook objectieve redenen waarom zo'n gebouw op deze plek geen goed idee is. Men vreest verkeersdruk in de Stevenshof, uitstoot van fijnstof en verlies van groen. Ook het uitzicht vanaf de historische buitenplaats Rhijnhof wordt aangetast (zie afbeelding).

Omwonenden zijn een actie op Facebook begonnen (Nee tegen Toekan-toren) en een online petitie (Petitie24.nl Nee tegen Toekantoren).

Handreiking Teylingen naar boze bewoners Merenwijk

De Kagerzoom moet een recreatiegebied worden waar voor veel leeftijdsgroepen iets is te doen. |Foto: PR.

natuur n De gemeente Teylingen stelt alles in het werk om omwonenden te betrekken bij de plannen met De Kagerzoom, een natuur- en recreatiegebied tussen Warmond en Leiden. Inmiddels ligt er een eerste globale visie voor dit gebied in de vorm van een brochure. De gemeente krijgt graag zoveel mogelijk reacties op deze visie.

In de Regenboogkerk in Leiden presenteerde Teylingen drie weken geleden de eerste globale visie met ideeën voor De Kagerzoom. De volle zaal met betrokken, kritische en ook boze deelnemers, in meerderheid Merenwijkers, deelden hun tips, zorgen en wensen. Inmiddels komen ook via mail, telefoon en sociale media reacties binnen op de brochure 'Kagerzoom – Levend Landschap'. Samengevat waren de reacties zowel bezorgd over de toekomstige ontwikkelingen als positief over de plannen om het natuur- en recreatiegebied verder te versterken.

Op kagerzoom.info is de brochure na te lezen. Hierin is de in de Regenboogkerk gepresenteerde globale visie voor het gebied te vinden. Hierop kan tot 1 maart gereageerd worden.

Een woordvoerder: ''Wat vindt u van deze visie? Wat vindt u mooi? Waar heeft u zorgen over? Of wat is uw wens? Dat hoort de gemeente graag. Reacties kunnen ingediend worden via het reactieformulier op internet of schriftelijk, Gemeente Teylingen, Kagerzoom, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout.

De bundeling van alle reacties wordt gebruikt om de globale visie uit te werken tot een plan. Dit verder uitgewerkte plan wordt weer gepresenteerd tijdens enkele inloopavonden. Inmiddels hebben bewoners van de Merenwijk, Warmond en Oegstgeest een brief thuis gekregen.

In de Oude Marenpoort smeltkroes van rangen en standen

Barvrouw Anna: ''Het leuke is dat onze vaste klanten heel trouw zijn en van alles organiseren. |Foto Bas van der Weijden.

In de rubriek Kroegpraat bezoekt Bas van der Weijden steeds een andere bar, café of koffiehuis in Leiden. Hij tekent de sfeer op, maakt een praatje met de barman, checkt de bierprijs en zoekt naar bijzondere feitjes. Deze week Café in de Oude Marenpoort.

Na de stevige rock van vorige keer, maken we nu een uitstapje naar de Lange Mare. Op de hoek, op nummer 36, bevindt zich, onder de rook van de Marekerk, Café in de Oude Marenpoort.

Het café ademt bij binnenkomst al historie. Het prachtige oude pand, de grote raampartijen, het authentieke trapje naar beneden naar de toiletten en de hoger gelegen rookruimte geven de kroeg een heerlijke warme uitstraling. In de zomer staat er voor de Marenpoort een gezellig klein terras met een prachtig uitzicht over de Lange Mare, Oude Singel en Oude Vest. Ook binnen in de kroeg is de omgeving nog goed te bewonderen.

Achter de lange bar verdwijnt iemand in de kleine kelder. ,,Daar staan de vaten", lacht barvrouw Anna (23). ,,Het is soms even bukken, maar op deze manier heb je er natuurlijk verder geen last van. Ook de kerstversiering heeft daar een plekje gevonden. In december herken je de Marenpoort bijna niet terug. Zo leuk is het hier dan versierd", lacht de sympathieke barvrouw.

''Het leuke is", vertelt Anna, ''onze vaste klanten zijn heel trouw. Ze organiseren zelfs van alles. Zomers worden er regelmatig barbecues en dergelijk door groepjes vaste gasten georganiseerd. Iedereen die zin heeft om aan te sluiten is dan welkom. "

,,Het mooie is ook dat iedereen hier gelijk is en door elkaar staat", vult collega Pieter aan. ,,Timmerman, verpleegster, advocaat of tandarts het maakt niet uit. Op de een of andere manier werkt dat hier erg goed.

Klapdeurtjes

''In het weekend hebben we veel jongeren en studenten over de vloer", vervolgt Pieter zijn verhaal. Overdag zijn we echt een bruin café, maar in de avond gaan regelmatig de voetjes van de vloer. Zondagmiddag staat in het teken van voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Wij sponsoren ook diverse sportteams zoals de dames van LOHC en Roomburg en de korfballers van Pernix. Verder hebben we een historische band met studentenvereniging Quintus. Dat zat hier vroeger aan de overkant en sindsdien werkt hier altijd minimaal één Quint."

Op de vraag of er nog een bijzondere anekdote te vertellen valt moet Pieter lachen: ''Je zou het klapdeurtjesincident kunnen opschrijven, maar doe dat maar niet. Als iemand wil weten hoe het zit mag hij, of zij langskomen, dan leg ik het uit."

Zoals elke keer de laatste vraag: ,,Wat kost een biertje bij de Marenpoort?" ,,Een fluitje kost 2,45 en een vaasje 2,65 euro", laat Anna weten."

Jongeren als uitvinders

Onderwijs n Voor de elfde keer organiseert Technolab Leiden de Willie Wortel Wedstrijd. Deze uitvinderswedstrijd is voor leerlingen uit de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs en staat open voor alle niveaus. Er doen 13 scholen mee uit Leiden en omgeving, in totaal 1081 jonge uitvinders. 10 uitvindersgroepjes gaan door naar de finale begin juni. Hier presenteren zij een prototype van hun eigen idee, dat ze hebben gemaakt in samenwerking met een bedrijf.

Uitbreiding sportpark

Tennis n De gemeente staat garant voor het renoveren van negen tennisbanen en het aanleggen van twee padelbanen op het Sportpark Haarlemmerweg. Dit is in lijn met het beleid om het mogelijk te maken dat (sport) verenigingen het onderhoud en beheer zelf doen en tevens eigenaar kunnen worden van de (sport)accommodatie.

Dubbele boost dankzij Scratch Muziekdagen

Het evenement in de Pieterskerk brengt vier dagen achter elkaar vele honderden mensen op de been. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

uitgaan n De kassa rinkelde afgelopen weekeinde niet alleen in de Pieterskerk, waar vanaf donderdag De Scratch Muziekdagen plaatsvonden, ook de Leidse horeca had veel profijt.

Bij het evenement wordt 's middags een muziekstuk ingestudeerd onder leiding van een professionele dirigent. 's Avonds is uitvoering voor publiek in de Pieterskerk. Dagelijks is er een koor nodig van enkele honderden personen. Die moeten allemaal eten, evenals de muzikanten. Voeg daarbij een deel van het publiek, en het is duidelijk dat de restaurants en hotels een paar dagen afgeladen waren.

Actie tegen hoogbouw

infrastructuur n Bewoners in de Merenwijk zijn in actie gekomen tegen de geplande hoogbouw rond winkelcentrum De Kopermolen. Er zijn affiches verspreid met de tekst 'Geen woontoren in ons wijkpark'. De woningbouw is bedoeld om de geplande facelift van het winkelcentrum te betalen.

Praalwagen in bloemencorso

Evenement n Leiden rijdt dit jaar mee in het Bloemencorso van de Bollenstreek. De praalwagen heeft als thema het Rembrandtjaar 2019. Het is een van de zeventien praalwagens van het corso, dat wordt gehouden op 21 april en eindigt in Haarlem.

Doel-puntjes

* vv DoCoS is met UVS de grootste voetbalvereniging van Leiden. Om dat te blijven zijn er vrijwilligers nodig. Op de site van DoCoS staan de vacatures.

* vv Leiden is weer een spaaractie begonnen met Jumbo. Bij elke besteding van € 10.00 krijgt de klant een Sportpunt. Geef de punten aan de club en die koopt er extra sport- en spelmaterialen voor.

* Nog iets over vv Leiden: de club fuseert met FC Rijnland en roept de hulp van iedereen in voor een clubnaam en clubkleuren.

* Bij RCL verlaat 2e doelman Arie v/d Niet de club, hij stapt over naar FC Rijnvogels. De geblokte Bram Brandt wil weer terug op doel.

* Voorzitter Henk Matters van Watersportvereniging Leiden stopt in 2018. Het bestuur zoekt een opvolger. Bij Voorschoten '97 is door het vertrek van Peter van Noort de functie van jeugdvoorzitter vacant.

* Bij Lugdunum rouwt men om het overlijden van Kees Botermans; bij SJZ heeft oud-clubhuisbestuurder Cor Verhagen-Overdevest het tijdelijke met het eeuwige gewisseld.

* De Leidse Vliegvisvereniging De Hackleplayers doen op 20 februari aan Vrij Binden, op 6 maart aan Ronald Pop, Flats en Bonefish. Rara, wat is dat? Laat het even weten.

* Bij de Nederlandse indoorkampioenschappen werd zorgde B-juniore Amina Maatoug van Leiden Atletiek voor Goud op de 800 meter. Amina verbeterde haar eigen clubrecord en versloeg kampioene Anne Knijnenburg.

* De financiële positie van Bowlingvereniging Leiden Zuid-West is wankel. Leden wordt verzocht sponsors te werven. Thuisbakkerjan.nl is al binnengehaald.

* De mannen van De Zijl Zwemsport spelen zondag 11 maart in Den Haag de bekerfinale waterpolo tegen AZC Alphen. De dames van ZVL Tetteroo moeten die dag, ook in de finale en ook in Den Haag, knallen tegen Polar Bears.

* LeidenAmateurVoetbal eert vrijwilligers, clubiconen en geblesseerde voetballers met een tray Ruhrgolder Bier.

* Schaatsers, heel blij met de nieuwe ijshal die er komt, gaan nu knokken voor een ijsbaan van 333 meter, in plaats van 250 meter. Daarvoor moet 3,4 miljoen euro op tafel komen. Jos Arts, voorzitter van Stichting IJshal startte grote inzamelingsactie. Bezoek www.333m.nlte

* UVS verwelkomt twee nieuwe sponsors: NVVH Jobs en Uitvaartzorg Suprema. Wie volgen? De Kikkerpolderclub organiseert op 7 maart een talentendag.

* Bij FC Oegstgeest is per direct wedstrijdsecretaris Nick van Leeuwen vertrokken; hij wordt tot het einde van dit seizoen opgevolgd door Frans Bekkerin.

Wil jij ook een doel-puntje scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl

Kung Fu master luidt Chinees Nieuwjaar in

Mark Horton met de acht gouden plakken die hij vorig jaar veroverde. In Azië.  |Foto Hong Ying.

china n Op de Breestraat, hoek Bruidstraatje is het afgelopen maandagmorgen nog een hele oploop geworden. Daar werden in het kader van het Chinees Nieuwjaar leeuwen- en drakendansen uitgevoerd. Een spectaculair schouwspel, waarvoor elk jaar meer en meer belangstelling bestaat.

Geen wonder overigens, steeds meer Aziaten studeren, ondernemen of vestigen zich in Leiden en directe omgeving. De grote animator om het Chinees Nieuwjaar uitbundig in te luiden is Mark Horton, de Britse Leidenaar, wereldkampioen in de vreedzame 'vechtkunst' Kung Fu, en onlangs uitgeroepen tot de Leidse Sportman van het Jaar.

Voor hem zijn dit drukke tijden. Als ambassadeur van de Chinese sport en cultuur geeft hij workshops, onder meer in zijn Hong Ying Center, onder anderen met zijn uit Engeland afkomstige docente Sue Maeds en Harm Poelman. Afgelopen vrijdag werd de 'kids' al verteld over het fenomeen Chinees Nieuwjaar, compleet met dans, kindervuurwerk en uitleg.

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als Lentefeest, staat in het teken van de Hond, is afgelopen vrijdag begonnen en duurt tot de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender.

Maandagavond verzorgde Mark Horton twee optredens in het Chinees-Indisch Restaurant Woo Ping, ook dat is inmiddels een traditie. Het werd een avond, die waar het de Leeuwen- en Drakendans betreft er een waarbij de nodige stuurmanskunst werd vereist. Dit maal gaf Horton ook enige flitsende demonstraties Kung Fu.

Sport uit het weekend

Verrassende winnaar

schaken n Robby Kevlishvili is zondag verrassend winnaar geworden van het 78ste Daniël Noteboomtoernooi in zalencentrum Corpus in Oegstgeest. Het talent is pas zestien jaar en verdiende hierbij 650 euro.

Vier medailles

gymnastiek n Tijdens de 1e plaatsingswedstrijd voor de 1e divisie Ritmische Gymnastiek heeft Gymsport Leiden vier maal eremetaal gewonnen. Matilde Monteleone (goud), Liliane IJben (twee keer brons) en Lidewij de Vos (brons) namen de medailles mee naar huis. Met nog één plaatsingswedstrijd te gaan, hopen de gymnastes zich te plaatsen voor de landelijke halve finale en het NK.

Derby ruim gewonnen

rugby n DIOK heeft zondag de derby tegen Bassets gewonnen met 51-19. Er was veel publiek. Door de overwinning staat de Leidse ploeg tweede in de kampioenspoule achter RC Hilversum.

Koppositie kwijt

waterpolo n De waterpolosters van ZVL Tetteroo hebben fors verloren van concurrent Polar Bear: 9- 3. Slechts tot de rust kon de ploeg van Jacob Spijker de Edese topper bijbenen. Beide teams hadden alles gewonnen. ZVL is die gedeelde koppositie dus nu kwijt.

Cruciaal duel voor play-offs

tafeltennis n De vrouwen van Scylla kunnen ondanks tegen 5-1 Nederlaag tegen koploper Den Helder nog meedoen aan de play-offs. De Leidse ploeg staat vijfde en moet daarom het komende weekend wel winnen van SKF, de nummer vier van de competitie. De strijd vindt plaats in Veenendaal.

'Wethouder praat met ons'

Dick Barnhoorn en zijn Mia, samen hebben zich 38 jaar voor De Sleutels en later GHC ingezet. |Foto Pieter Hoebrichts.

voetbal n Dick Barnhoorn wil met sportwethouder Paul Dirkse aan tafel voor de financiële afwikkeling van het jeugdhonk van zijn gestopte voetbalclub GHC.

Twee jaar geleden werd fusieclub Groene Hart Combinatie opgeheven wegens een grote schuldenlast. Er werd met de gemeente een financiële regeling getroffen. Schulden werden weggestreept tegen bezittingen. Iedereen tevreden? Nee!

In een openhartig interview met de website Leiden Amateur Voetbal vertelt Barnhoorn, 38 jaar voorzitter van De Sleutels en vervolgens van GHC, dat er nog een 'dingetje' speelt: een afwikkeling van het 200.000 euro kostende Jeugdhonk. De bouwkosten waren 100.000 euro, sponsors kochten voor 100.000 euro obligaties. Dat bedrag wil de gemeente niet betalen, terwijl dat honk momenteel wordt verhuurd aan een dartsvereniging.

Barnhoorn en Patrick v/d Graaf (de laatst zittende GHC-voorzitter) willen met Dirkse om de tafel om te praten over de Leidse ondernemers die in de kou staan. De twee zoeken financiële genoegdoening voor deze Vrienden van GHC. Barnhoorn: ''Wanneer de gemeente 50 miljoen kan uittrekken voor een zwembad, een ijshal en een sporthal, moet er met enige boekhoudkundig vernuft 200.000 euro gevonden kunnen worden.''

"Meneer Dirkse, wanneer wij er in slagen dit vuiltje met elkaar weg te werken, zou dat een prachtige afsluiting zijn van mijn carrière als sportbestuurder. Ook geeft het mijn Gouden Huwelijksfeest met Mia in juni, extra glans."

Voetbaloverzicht

Uitslagen

Zaterdag 2e klasse

Nieuwkoop - RCL 1 - 4

Voorschoten`97 - Honserlersdijk 2- 0

UVS - Die Haghe 1- 1

Docos - Lugdunum 2 - 0

Zaterdag 3e klasse

Leiden - Zwammerdam 2- 1

LSVV - Oudewater 1 - 3

Zaterdag 4e klasse

Meerburg - Roodenburg 9 - 1

Football Factory - Alphia 0 -1

Zondag 1e klasse

Hoogland - FC Boshuizen 4 - 1

Zondag 3e klasse A

Voorschoten '97 - REMO 2 - 1

Zondag 3e klasse B

Bernardus - Aalsmeer 1 - 3

SJZ - Van Nispen 3 - 1

Rijnland - DIOS 2 - 1

ASC - Altior 0 - 2

Warmunda - Kickers afgelast

Zondag 4e klasse A

Roodenburg - HDV niet bekend

Standen

Zaterdag 2e klasse

4. Lugdunum 16 - 27 +5

5. UVS 16 - 25 +3

9. Voorschoten`97 15 - 20 -1

10 RCL 15 - 20 -4

12 DoCoS 15 -19 +6

Zaterdag 3e klasse

12 LSVV 14 - 14 - 9

13 Leiden 14 - 12 - 14

Zaterdag 4e klasse

1. Oegstgeest 11 - 31 +40

4. Meerburg 13 - 23 +15

9 UDO 12- 12-19

10. Roodenburg 12- 11 -24

11. Football Factory 13- 5 -27

Zondag 1e klasse

6. FC Boshuizen 13- 19 +5

Zondag 3e klasse A

4. FC Rijnland 15 - 25 - 3

8. SJZ 14 - 19 -1

9 ASC 14 - 18 +6

10. Warmunda 14 - 18 -4

13 Bernardus 15 - 10 -15

Zondag 3e klasse B

9. Voorschoten 15 - 20 - 5

Zondag 4e klasse

10. Roodenburg 12 - 10 -7

Programma

Zaterdag 2e klasse

RCL - Voorschoten`97

Zaterdag 3e klasse

LSVV - Van Nispen

Zaterdag 4e klasse

UDO - Alpnia

WVC - Oegstgeest

KSD - UDO

Zondag 1e klasse

Den Hoorn - FC Boshuizen

Zondag 3e klasse A

Voorschoten '97 - WIK

Zondag 3e klasse B

RKDS - Bernardus

SJZ - Stompwijk

WVC - ASC

Rijnland - Warmunda

Zondag 4e klasse A

Delfia - Roodenburg

Bij de foto's, met de klok mee:

Octavio Paz met Aqui, op een woonhuis aan de Roosevelstraat; Guillaume van der Graft met Art rythmé; tic/Lit temps nie, op een zijmuur van het Da Vinci College aan de Kagerstraat; Dylan Thomas met Was there a time, op een huis aan de Lage Rijndijk; Waring Cuney met Charles Parker op een blinde muur op de Langegracht; Universele Rechten Breestraat naast stadhuis; Federico García Lorca met De profundis op een universiteitsgebouw aan de Zonneveldstraat; en onder: Pieter Jelles Troelstra met Maaie op it iis, op een huis aan het Galgeweater.

|Foto's Peter van Evert en De Leydenaer.

Muurgedichten

Ze zijn een vertrouwd beeld geworden in de stad, gedichten op de muur. In alle talen en in alle soorten en maten. Ruim 25 jaar geleden bracht de stichting Tegen-Beeld het eerste muurgedicht aan. Nu zijn er meer dan honderd. Deze pagina is een eerbetoon aan het initiatief.

Bezoek aan binnenstad bijgehouden via wifi

Onder een dergelijke boom moeten jongeren buiten samen naar muziek luisteren.

n Gemeente slaat gegevens smartphones op

samenleving n De gemeente wil graag weten hoeveel bezoekers de binnenstad heeft. Daartoe maakt het gebruik van een passantentelsysteem waarmee het wifi-signaal van een smartphone wordt geregistreerd.

Hoeveel mensen lopen waar langs? Via het meten van smartphones kan de gemeente dit weten. |Foto: De Leydenaer.nl

door Rien van Vliet

Op een aantal geheime locaties in de binnenstad hangen sensoren die het wifisignaal van een smartphone herkennen en zo het aantal voorbijgangers in een bepaald gebied tellen.

Het werkt als volgt: smartphones, tablets en laptops zenden, op zoek naar een wifi-netwerk, continu hun zogeheten Mac-adres uit. Mac staat voor 'Media access control' en elk apparaat heeft zijn eigen unieke adres. Door dit adres op te vangen kan het meetapparaat zien waar en hoe lang een drager van bijvoorbeeld een smartphone ergens is geweest.

Bezoekersstromen

De gemeente krijgt middels dit 'passantentelsysteem', ontwikkeld door het bedrijf Citytraffic, een beter inzicht in de bezoekersstromen. 'Met deze kennis kunnen we de kwaliteit en de beleving van de binnenstad verbeteren.' Dit staat in een bewonersbrief die onlangs is verspreid. In de brief wordt niet toegelicht wat het passantentelsysteem precies bijdraagt aan de beoogde kwaliteitsverbetering. Uit informatie van Citytraffic blijkt dat de gebruiker van het systeem (dat ook wel wifi tracking wordt genoemd) indien gewenst kan zien wat de loopstromen van bezoekers zijn, de tijd die de bezoeker in een bepaald gebied doorbrengt en hoe vaak een gebied wordt bezocht. Tientallen gemeenten maken gebruik van dit systeem.

Privacy

De gemeente benadrukt dat het systeem geen toegang heeft tot de smartphone van de voorbijganger. Het opgepikte signaal is niet herleidbaar tot een persoon en de privacy wordt gewaarborgd. Bovendien kan men er voor kiezen om niet mee te doen aan het systeem door zich af te melden bij CityTraffic (waardoor dat bedrijf dan wel beschikt over iemands afgemelde Mac-adres).

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2016 in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laten weten dat gemeentes alleen wifi tracking mogen toepassen zolang dat niet de bepalingen in de Wet bescherming persoonsgegevens schendt. De gemeente is verplicht om aan het publiek duidelijk kenbaar te maken dat er wifi tracking plaatsvindt. De achterliggende gedachte is dat een ieder zich onbespied door de openbare ruimte moet kunnen bewegen. Dit betekent dat het voor een ieder duidelijk moet zijn dat de gemeente wifi tracking toepast in een bepaald gebied.

Het verwerken van gegevens via wifi tracking is toegestaan wanneer dit gebeurt op grond van een 'gerechtvaardigd' belang, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. De vraag is of een kwaliteitsverbetering van de binnenstad een gerechtvaardigd belang is. Ook is het de vraag of het belang van de gemeente vereist dat wifi tracking 24 uur per dag plaatsvindt, dus ook wanneer de winkels gesloten zijn.

Bluetooth

Reeds in 2016 heeft de Leidse fractie van D66 schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over wifi tracking. Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat zij al sinds 2011 op enige wijze passanten telt (in het begin via bluetooth-signalen).

WifiBoom leidt jeugd naar buiten

internet n 5 VWO leerlingen van het Leonardo College willen via het plaatsen van een 'Spotify Spot', een leukere stad maken.

Het gaat om een WifiBoom met een Spotify verbinding, zodat mensen buiten met vrienden naar muziek kunnen luisteren. ''Ons doel is het naar buiten krijgen van de jeugd en mensen met elkaar in contact laten komen. De plek die we voor de Spotify Spot hebben gekozen is bij het Papegaaisbolwerk in het Singelpark.''

Timo Vonk, Marijn Kroese, Mees van Leeuwen, Victor Schepen en Nassira el Aïachi zijn een crowdfundingsactie gestart op voorjebuurt.nl.

Theatergroep Imperium zoekt naar de Mens

Wij hebben geen begin en wij hebben geen eind en we zitten in het midden, maar zonder eind of begin is er geen midden. |Foto: PR.

n 'Wij wonen in een huis in het midden van nergens'

theater n 'Heb je ooit de controle losgelaten, de rede vaarwel gezegd en het gevoel laten heersen? Wij dagen je van harte uit om dit alles toe te laten zodat Toneelgroep Imperium je kan hypnotiseren met Over Iedereen Die Er Niet Is.'

Dit is de wervende tekst van de nieuwe reeks van Imperium, die vrijdag 23 februari start. In deze nieuwe productie zoekt de theatergroep naar 'de mens' en is bestemd voor alle nieuwsgierige ervaringsdeskundigen: iedereen die er is!

Woestijn

Het verhaal: Midden in de woestijn rijdt een jongeman (Jan) een jonge vrouw (Anne) aan. Hij belandt bij haar thuis: een huis in de woestijn waar zij samen met Anton, Daniel en Daphne woont. Anne vertelt Jan dat zij een robot is; net als de rest van de 'familie'. Om zo menselijk mogelijk te zijn, hebben ze allerlei rituelen ontwikkeld: zij gaan op vaste tijden aan tafel zitten en doen alsof zij eten; zij gaan 's avonds in bed liggen en komen hier 's ochtends pas weer uit; ze slapen niet en ze kunnen ook niet dromen en daar balen ze van; zij nemen hun gesprekken op om die vervolgens terug te luisteren. De opnames laten echter niet horen wat zij graag willen horen.

Het motto: "Wij zijn eindeloos en dat is het probleem. Wij hebben geen begin en wij hebben geen eind en we zitten in het midden, maar zonder eind of begin is er geen midden. We zitten nergens, wij wonen in een huis in het midden van nergens'.'

De vijf enthousiaste spelers zetten hun personages vol overgave neer. De absurditeit, rust, chaos en het poëtische van de tekst vind je ook terug in hun spel. Het is een mengelmoes van dit alles. Soms lijken ze als in een trance, soms zijn ze scherp en snel, dan weer bewegen ze als een lief liedje en vaak zijn ze een tikje absurd. Benieuwd? Zij zijn ook heel benieuwd naar jou…

Gegevens

Schrijver is Alexander Peterhans. De regie is in handen van Laura Liefting, de spelers zijn Els van Midden, Carlijn Pereira, Alex-Jan Friso, René Huinen en Michel Lausberg. Speeldata: 23 en 24 februari, 2, 3, 4 (15.00 uur), 8, 9 en 10 maart, aanvang 20.30 uur. Imperium Theater, Oude Vest 33e Leiden, toegang 12 euro.

Kans voor talent in Leiden Jazz Award

muziek n De Leiden Jazz Award 2018 begint donderdag in de hal van de Stadsgehoorzaal. Op zondagmiddag 25 maart is in het Leids Volkshuis de finale. De winnaar krijgt 1.000 euro en een beeldje en mag een album opnemen op Challenge Records dat zorgt voor een worldwide release.

De competitie is bedoeld voor jazzstudenten onder 30 jaar van de Nederlandse conservatoria.

Op de eerste voorronde op 22 februari (20.15 uur) is de presentatie in handen van Erick Douwes, jazzconnaisseur, all round muzikant en restaurateur schilderijen. Er zijn optredens van Seon-Mi Hong (drums, conservatorium Amsterdam); Yuri Rhodenborgh (14 okt 1994; gitaar, Fontys Hogeschool); Isabel Bermejo (29 sep 1989; zang, conservatorium Rotterdam); en Ante Medic (15 mrt 1995; gitaar, HKU Utrechts Conservatorium). Iedere kandidaat speelt in een band.

De tweede voorronde is op donderdag 8 maart, zelfde locatie en aanvang. Dan zijn artiesten: Humberto Rios (18 apr 1988; piano, conservatorium Codarts); Ashton Sellars (25 sep 1991; guitar, conservatorium Amsterdam); Dillon Baiocchi (7 may 1991; saxofoon, conservatorium Codarts); en Maria Josefa Contreras Gámez (15 nov 1989; oboe, conservatorium Amsterdam)

Om 23.15 uur komt de uitslag van de jury, die bestaat uit Rik van Boeckel, Pieter van Santen, Reinier Dozy, Els Voorhoeve, Frank Schermer Voest en een studentenjury.

De finale vindt plaats op zondagmiddag 25 maart in Het Volkshuis, aanvang 14.30 uur. De presentatie is dan in handen van Gerhard ten Hoopen, jazzpromotor, presentator en contrabassist. De deelnemers aan de finale verzorgen elk een optreden van 20 minuten. De juryleden zijn dan: Ken Vos , Dineke Bogchelman, Martijn Groen, Bert Vuijsje, Francis de Souza, Martijn Verlinden en Kika Sprangers.

Op de foto een beeld in de Stadsgehoorzaal van een eerdere voorronde van festival. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

'Leidse' Ramses

muziek n In de Concertzaal Pianohandel Emile van Leenen staat zaterdag 24 februari Ramses Shaffy's Leidse jaren centraal. Flip Noorman en Oukje den Hollander (zang), Thijs Cuppen (vleugel) en Jorn ten Hoopen (gitaar) brengen een voorstelling, inclusief een mooie Shaffymedley en 'Er was een jongetje' dat herinnert aan de Ramses' Leidse jeugd. Pianohandel Van Leenen in het nieuwe cultuurkwartier van Leiden is niet ver van de plek waar Shaffy opgroeide. Als zesjarig jongetje improviseerde hij dagenlang achter de pianovleugel in de woonkamer van zijn Leidse pleegouders. Over deze jaren zei hij later: 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven.' Er wordt gespeeld om 16.00 en 20.00 uur, kaarten kosten 5 euro, inclusief consumptie vooraf.

Matthäus Passion

muziek n C.O.V. Ex Animo vertolkt woensdag 28 maart in de Pieterskerk de Matthäus Passion van J.S. Bach. Dit bijzondere werk over de lijdensweg van Jezus wordt traditiegetrouw op de woensdag voor Pasen uitgevoerd. Voor de gelegenheid is het koor uitgebreid met projectkoorleden en het jeugdkoor Kleyn Noordwijk. Orkestbegeleiding wordt verzorgd door professionele musici van het Holland Orkest Combinatie. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim de Ru. Aanvang 19.30 uur.

De volgende dagen is het de beurt aan Het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend. Zij brengen het oratoriumvoor voor liefhebbers uit het hele land, waaronder premier Rutte en andere Haagse politici,. Data: donderdag 29 maart, 19.30 uur en Vrijdag 30 maart, 11.30 uur.

Kingsday

festival n Jus D'Orange -­ Kingsday Festival keert dit jaar terug. Vorig jaar vond op Koningsdag 27 april een groot festival plaats Cultuurplein Lammermarkt. Zonder Armin van Buren, maar met veel andere goede acts. dat smaakte naar meer, en daarom komt er een vervolg. Tussen 13.00 en 23.00 uur zijn er optredens van onder andere Erick E & Roog (als Housequake), La Fuente, Mr. Belt & Wezol en DJ Paul Elstak . Het festival wordt wordt aangevuld met talent van Leidse bodem. In de komende weken wordt het programma bekend gemaakt. Naast muziek is er een 'food area', waar verschillende foodtrucks te vinden zijn.

Farbod wint

Cabaret n De voormalige Iraanse vluchteling Farbod Moghaddam heeft het Leids cabaretfestival gewonnen. De publieksprijs ging naar Kasper van der Laan. Samen met de derde finalist, Jeroens Clan, maken de drie acts een tour door Nederland.

Paul Dirkse

D66

D66 kiest voor gedoseerde groei van de horeca: in de Leidse horecavisie hebben we vastgesteld dat tot 2020 5 procent groei ten opzichte van het aantal vierkante meters in 2016 is toegestaan, en dan alleen op sommige plekken in het centrum. Bovendien ziet D66 dat de manier waarop mensen willen winkelen verandert. Daarom staat D66 positief ten aanzien van blurring (verbinding van horeca, retail en andere dienstverlening in één zaak).

Marleen Damen

PvdA

Door de opkomst van internet verdwijnen veel winkels. Hierdoor staan er veel panden leeg ook in de Leidse binnenstad. Dit is een treurig gezicht. Wij willen die leegstand aanpakken door winkels om te vormen naar woningen en meer horeca toe te staan. Ook willen we onze binnenstad groener maken. Dit maakt onze binnenstad nog mooier en economisch sterker. Echter, zonder bewoners zou de binnenstad geen ziel hebben. Fijn kunnen wonen in de binnenstad vinden wij daarom essentieel. Met heldere regels en afspraken met de horeca voorkomen we overlast.

Paul Laudy

VVD

De VVD wil dat ondernemers nieuwe, creatieve winkelconcepten kunnen introduceren. Daarom willen wij dat winkeliers en horecaondernemers in Leiden kunnen experimenteren met mengvormen van winkels en horeca. Zo kunnen kunstenaars hun werk te koop aanbieden in cafés of kan een bruidswinkel een glaasje bubbels schenken als de droomjurk gevonden is.

Antoine Teeuwen

SP

De SP wil een goede verdeling tussen winkels en horeca in de binnenstad, we vinden het onbegrijpelijk dat er in bij de Aalmarkt voor 23 miljoen belastinggeld, van de Leidse burgers, dure winkels worden bijgebouwd en er tegelijkertijd panden aan de Nieuwe Rijn omgedoopt worden van winkels naar horecagelegenheden. Alleen omdat de verhuurder meer geld met horeca kan verdienen is voor de SP geen reden om dan maar overal horecazaken van te maken. De binnenstad gezellig daar zijn we helemaal voor maar er moet ook ruimte voor winkeltjes blijven.

Joost Bleijie

CDA

De binnenstad van Leiden bruist en is gezellig! Dat komt onder meer door het diverse aanbod aan horeca dat wij hebben. Het CDA is daar trots op. Wij zijn dan ook terughoudend om nog meer horeca toe te voegen. Het zou natuurlijk gek zijn als de bestaande horeca, de horeca die Leiden sinds jaar en dag gezellig maakt, uit de markt gedrukt worden omdat we maar ongelimiteerd nieuwe horeca toevoegen. Bovendien is de binnenstad van Leiden geen pretpark. Het is een plek waar veel mensen wonen en dus ook slapen. Nu bestaat er een mooie balans tussen horeca en woningen. Dat wil het CDA graag zo houden.

Walter van Peijpe

GroenLinks

Een borrel, een hapje eten of gewoon een bakkie koffie in de zon: elke Leidenaar bezoekt wel eens de horeca in het centrum. Ook toeristen komen er graag. Dat is ook logisch, want dankzij de horeca bruist het centrum, zowel voor bewoners als bezoekers. De sector is dan ook een belangrijke motor van de Leidse economie. GroenLinks vindt daarom niet dat er per se een rem op de horeca in Leiden moet komen. Wel vinden wij dat er altijd goed overlegd moet worden met omwonenden en ondernemers. Ook verdienen bepaalde winkelgebieden bescherming. Zo houden we het centrum veelzijdig en gezellig.

Martine v. Schaik

PvdD

Mee eens! De leefbaarheid van de binnenstad komt in de knel als er steeds meer horeca bijkomt. Daarom willen we een rem op nieuwe horeca en we staan extra horeca in het centrum alleen nog maar toe onder strikte voorwaarden. Zo willen we er een quotum om te voorkomen dat er teveel horeca in bepaalde buurten komt. Ook hebben we liever duurzame horeca erbij dan extra kiloknaller cafés.

Pieter Krol

ChristenUnie

Helemaal mee eens. Leiden heeft een binnenstad die veel te bieden heeft en veel publiek trekt. Het is echter bovenal ook een woonwijk voor veel Leidenaren. De ChristenUnie vindt dat de bewoonbaarheid van de binnenstad teveel onder druk staat door horeca en evenementen. De ChristenUnie zet zich daarom in voor een goede balans tussen evenementen, winkels, toerisme, horeca en bewoning. De binnenstad kent veel gezellige horeca. Het huidige aanbod is wat de ChristenUnie betreft voldoende. Aan uitbreiding van de horeca in de binnenstad moet de gemeente niet meewerken. Niet alleen vanwege mogelijke overlast, maar ook om de binnenstad als winkel- en woongebied te kunnen behouden.

Maarten Kersten

Partij Sleutelstad

Dit is nou typisch zo'n onderwerp waar PS wel eens haar stads- en/of wijk-referendum op wil loslaten. Niet dat we geen mening over de horeca hebben, maar dat zullen we in de raad altijd inruilen voor een andersluidend standpunt van de burger, zeker die uit de binnenstad. Enerzijds slecht dat wethouder Strijkzijn belofte niet nakwam, dat er geen horeca meer bij komt in de binnenstad, zoals Nieuwe Rijn, Botermarkt en Aalmarkt. Er is al hap en tap genoeg. Aan de andere kant doet het stadhuis kinderachtig waar terasregeltjes betreft, of het door een horecabaas in gebruik nemen van zijn kelder.

'Blind date' met een echtpaar

column n Een tweewekelijkse column over alles wat met groen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling. Reacties op Agnes@groen10.nl.

Het is altijd weer een beetje spannend; kennismaken met nieuwe klanten. Ik bel aan en weet niet wie er open zal doen, vervolgens stap je binnen in het leven van een onbekend iemand. Eenmaal binnen aan tafel met een kopje thee begint de kennismaking. Zij hebben een wens, en een verwachting die ik moet waarmaken. Zo voelt het overigens meestal niet, eenmaal met elkaar in gesprek krijg ik al snel ideeën bij hun vragen en word enthousiast. Het voelt helemaal niet als werken, dat maakt dat ik nog iedere dag blij ben met mijn werk als tuinontwerper!

Vorige week had ik een 'blind date' met een echtpaar, op neutraal terrein deze keer. Niet thuis maar in een winkel waardoor de start van de kennismaking anders verliep dan gewoonlijk. De inrichting van het huis zegt veel over de bewoners en ook over de wensen voor de tuin, heb ik gemerkt. Is de inrichting rustig, zijn de wensen voor de tuin vaak ook zonder al te veel poespas. Dit hoeft overigens geen relatie met een beschikbaar budget te hebben, het is meer het type klant van 'doe maar gewoon, dat is voor ons prima'. Heb je te maken met mensen die hun huis heel doordacht inrichten, met bewuste keuzes qua kleur, verlichting en meubels dan is er ook een duidelijke wens waar al lang over nagedacht is. Zij weten ook wat ze persé niet willen. Die variatie in klanten, opdrachten en wensen maakt mijn werk ontzettend leuk en afwisselend.

De 'blind date' was goed voorbereid waardoor ik ondanks de afwezigheid van huiselijke omgeving en tuin, toch al snel een goed beeld kreeg van de situatie en wensen.

Foto's op een telefoon vertellen al een heleboel, maar een afspraak voor bezichtiging is wel nodig om een goede indruk te krijgen van het uitzicht, lichtval, hoogte van ramen en privacy om het huis heen. Daarna wordt er een ontwerp gemaakt dat desgewenst in drie fasen uitgevoerd kan worden en na uitvoering toch als een harmonieus geheel zal ogen. Dat kan wanneer in het ontwerp rekening wordt gehouden met materialen en kleuren die terugkomen, passend bij de uitstraling van het huis en het interieur. Dat is de kracht van een goed ontwerp.

Tips voor de vrije tijd

Kunstenaars gezocht

Op Goede Vrijdag 30 maart en zaterdag 31 maart start het kunstkippenproject in Winkelcentrum de Kopermolen. Een vijftal kunstenaars uit Leiden zullen vijf witte kippen tijdens het weekend voor Pasen tot ware kunstkippen omtoveren. Meedoen kan door een mail te sturen naar info@blitz-events.nl. Als alle kunstkippen klaar zijn worden ze geveild voor het goede doel.

Snuffelmarkt

Zondag 25 februari is er in het verenigingsgebouw van Tuinvereniging Ons Buiten (Joop Vervoornpad) weer een snuffelmarkt. Tussen 10.00 en 14.00 uur kan men terecht voor kleding, boeken, zaden, curiosa, speelgoed, tuinartikelen, vogelschilderingen en andere leuke gebruikte spullen.

Dummie de Mummie

Op 26 februari is er Dummie de Mummie – De Musical (6+) in de Leidse schouwburg. Stel je voor. Je loopt je slaapkamer in en ziet ineens een mummie in bed. Wat doe je dan? Je telt tot tien. Maar wat doe je als hij na tien tellen en zelfs na twintig tellen er nog steeds ligt? Aanvang 13.30 uur en 16.00 uur.

Uilenballen

Zondag 25 februari is om 14.00 uur in theehuis 'De tuin van de smid' de kinderactiviteit Uilenballen pluizen. Deelname kan alleen na aanmelden via: info@polderparkcronesteyn.nl.

Herinnering aan een militair bolwerk

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een ietwat vreemde bank.

Tekst: Eric Hoenson

Het bakstenen reliëf waarvan het moeilijk te raden is waar het voor dient. |Foto: De Leydenaer.

Opvallend onopvallend

Is dit een creatief aangelegde groene zitbank of een bijzonder kinderspeelwerk? Of heeft dit te maken met een speurtocht door de stad? Wie achter de voormalige Kweekschool voor Zeevaart op het Noordeinde loopt, ziet een bakstenen reliëf waarvan het moeilijk te raden is waar het voor dient. Na enige speurwerk blijkt het een herinnering aan een vestingwerk te zijn.

In 1871 werd op deze plaats de stadstoren van Bourgonje gesloopt. Enige jaren later volgde het Pelikaanbolwerk aan het water. Om een herinnering levend te houden aan dit stukje militaire geschiedenis, besloot het toenmalige gemeentebestuur een gereconstrueerde herinnering aan te brengen van de stadsverdediging op die plek, die overigens al in de veertiende eeuw werd aangelegd.

Het heeft dus verder geen enkele functie meer, hoewel sommige mensen er bij mooi weer op kunnen zitten en ook kinderen nog wel eens rondjes lopen op het mini-bolwerk.

Smeekbede voor 30 km

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters.

Door Rien van Vliet

De bewoners willen het, het gaat om een stukje weg van slechts een paar honderd meter, het is aangetoond dat een verlaging van de maximumsnelheid naar 30 km/u echt het aantal aanrijdingen vermindert en het is beter voor het milieu. Waarom duurt het dan zo lang voordat de maximumsnelheid in de Herenstraat wordt verlaagd?

Vrijdag 23 februari

* Inloopspreekuur ondernemers in het Leids Handelshuis Stationsweg, 14.00 -16.00 uur.

* Discozwemmen in De Zijl, 18:00 - 21:00 uur.

* Start nieuwe reeks Imperiumtheater: Over Iedereen Die Er Niet Is, 20.30 uur.

* De Leidse schaatser Kjeld Nuis komt tijdens de Olympische Spelen uit op de 1.000 meter, 11.00 uur.

Zaterdag 24 februari

* Start voorjaarsvakantie basisscholen.

* Voetbalderby RCL - Voorschoten`97, 15.00 uur.

* Open dag universiteit Leiden, 9.00 – 17.30 uur, Pieterskerk en andere locaties.

* Benefietconcert in de Klaverhal in Zoeterwoude voor zieke Leidse vrouw Leonieke.

* Creatieve workshop Re-style Lab Leiden in Kringloopwinkel het Warenhuis, van 13.00 tot 16.00 uur.

* In de Concertzaal Pianohandel Emile van Leenen staat Ramses Shaffy's Leidse jaren centraal, optredens om 16.00 en 20.00 uur.

* Playbackshow voor kinderen, Het Gebouw, 19.00 uur.

Zondag 25 februari

* Muzikale geschiedenis van Italië op de Boekenzolder, 14.30 uur.

* Vlooienmarkt in Holiday In.

*Snuffelmarkt in het verenigingsgebouw van Tuinvereniging Ons Buiten, van 10.00 tot 14.00 uur.

* Kinderactiviteit Uilenballen pluizen, theehuis 'De tuin van de smid' in polderpark Cronesteyn, start om 14.00 uur.

* Klaverjasmarathon voor koppels bij voetbalvereniging Roodenburg. Koffie 10.00, start 11.00, einde 17.00 uur.

Donderdag 22 februari

* Start Leiden jazz award, hal Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

Maandag 26 februari

* Dummie de Mummie – De Musical (6+) in de Leidse schouwburg, 13.30 uur en 16.00 uur.

Dinsdag 27 februari

* Folk Jamsessie, in Café Plantage, onder leiding van Ben van Leeuwen, 20.30 uur.

* Lezing door Marita Mathijsen over Jacob van Lennep, boekhandel Kooyker aan de Breestraat, 19.30 uur.

Woensdag 28 februari

* Optreden Mr. Boogie Woogie in Café de Twee Spieghels, 21.00 uur.

Donderdag 1 maart

* Start tiendaags festival ter ere van cultuurorganisatie tien jaar BplusC.