De Leidenaar

16 april 2019

De Leidenaar 16 april 2019


Erepenning voor eeuweling

Vanaf links: Meta Knol, Henri Lenferink, Haro Schultz van Hagen, Yvonne van Delft en Jaap Smit. | Foto: Emile van Aelst

jarig n Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag heeft de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal een boek laten maken over het ontstaan van het Leidse museum. Dit boek werd vorige week gepresenteerd in het stadhuis. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Henri Lenferink. Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, kwam naar Leiden met een koninklijke erepenning voor de vereniging. Smit overhandigde de penning aan voorzitter Haro Schultz van Haegen. (Vervolg op pagina 3.)

Cornelis Joppensz beeldje voor Wim Duinker

onderscheiding n Wethouder Marleen Damen reikte maandag 15 april het Cornelis Joppensz beeldje uit aan Wim Duinker.

Duinker was sinds 2002 bestuurslid en penningmeester van het Platform Gehandicapten Leiden. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Platform nam hij afscheid. Het Platform behartigt de belangen van chronisch zieken en gehandicapten in de breedste zin van het woord en zet zich zich in voor toegankelijkheid en bereikbaarheid van de openbare ruimte, gebouwen en het sociale domein. Duinker heeft zich samen met andere bestuursleden zeer actief beziggehouden met de fysieke toegankelijkheid in Leiden. Hij is de man achter de organisatie van de 'obstakeltochten' voor ambtenaren en politici. Raadsleden en wethouders moesten zélf ondervinden dat de Kippenbrug een lastig te nemen horde is, dat veel wild geparkeerde fietsen doorgangen belemmeren en dat er een blindengeleidelijn midden op de Stationsstraat eindigde. Daarnaast deed Duinker onderzoek naar de meest toegankelijke winkel van Leiden en organiseerde mede de jaarlijkse 'Week van de Toegankelijkheid' met spandoeken in Breestraat en Haarlemmerstraat. Hij werkte mee aan het project uitlenen van scootmobiels op het Haagwegterrein en hielp bij de beoordeling van invalidenparkeerplaatsen in de binnenstad. Hij leverde kritische inbreng voor de Kadernota Openbare Ruimte 2015 en het Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte 2025. Hij was berucht vanwege de grote hoeveel klachten over het Taxiplatform bij het Centraal Station en samen met de Oogvereniging besprak hij veelvuldig de inrichting en functioneren van het busplatform voor Leiden CS. Het Platform werd in 2015 officieel aangewezen als gesprekspartner van de gemeente bij de bouw en renovatie van openbare gebouwen en ruimtes. Mede dankzij Duinker's inbreng zijn er in Leiden verbeteringen gekomen in plannen en in de uitvoering.

FBL bij

Claudia de Breij

Appen met gemeente groot

succes

Puzzel n Doe mee en win kaartjes

Koninklijke erepenning als verrassing

verjaardag n (vervolg voorpagina) Museum De Lakenhal in Leiden heropent op 20 juni de deuren weer voor het publiek, na restauratie van het rijksmonument en uitbreiding met een nieuwe vleugel. In dit feestelijke openingsjaar bestaat de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL) honderd jaar.

Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum werd vorige week in het stadhuis van Leiden, in aanloop naar de feestelijke heropening, het eerste exemplaar van het Museumboek door VBL-voorzitter Haro Schultz van Haegen uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink.

Jaap Smit (links) en Haro Schultz van Haegen. | Foto: Emile van Aelst.

Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, kwam naar Leiden met een koninklijke erepenning voor de vereniging. Smit overhandigde de penning aan Schultz van Haegen.

De Vereniging telt inmiddels 557 leden en vanaf haar oprichting in staat gebleken een groot aantal voorwerpen te verwerven die een vaste plaats in de presentatie van Museum de Lakenhal hebben gekregen. Diverse malen heeft de directie een beroep op de vereniging gedaan om te helpen bij de aanschaf van kunstvoorwerpen die de draagkracht van het museum te boven gaat. Dankzij haar heeft de collectie van Museum de Lakenhal nationale en internationale uitstraling gekregen.

Tijdens de bijeenkomst waar de uitreiking plaatsvond, werd ook het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging aangeboden aan burgemeester Lenferink.

Het dikke Museumboek is een kroon op 145 jaar museale geschiedenis. Voor het eerst wordt in één publicatie een overzicht gegeven van de historie van het gebouw, het museum en de collectie. Het rijk geïllustreerde boek werd samengesteld door museumdirecteur Meta Knol, conservator geschiedenis Jori Zijlmans en eindredacteur Aukje Vergeest. Conservatoren en andere deskundigen schreven hoofdstukken over deelonderwerpen, gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek. Van fotografe Karin Borghouts werd een fotoserie toegevoegd waarin het museum tijdens de restauratie en uitbreiding werd vastgelegd. De vormgeving is van Karen Polder.

Lenferink: "Museum De Lakenhal is onlosmakelijk verbonden met Leiden en haar bewoners en geeft het DNA van Leiden prachtig weer. De betekenis van Museum De Lakenhal voor de stad, met een op de stad gerichte collectie, is dan ook groot. Na een lange voorbereidingstijd werd gestart met de verbouwing en nu die achter de rug is kan het museum weer een flinke tijd vooruit."

Het Museumboek is een jubileumcadeau van de vriendenvereniging VBL aan het museum. In het boek is vanzelfsprekend een apart hoofdstuk gewijd aan de 100-jarige geschiedenis en collectie van de vriendenvereniging, die behoort tot de oudste van Nederland. Op 11 januari 1919 werden de statuten van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Daardoor viert de VBL in het heropeningsjaar van het museum ook haar 100-jarig jubileum. De vrienden steunen het museum bij het uitbreiden van de collectie, bij restauraties en publicaties, en zij bevorderen in het algemeen de bekendheid van het museum. In dit bijzondere jubileumjaar heeft de vriendenvereniging zich ten doel gesteld het ledenaantal te verdubbelen tot 1000 leden.

Lakenfeesten verder als stadsfestival

traditie n De Lakenfeesten die jaarlijks eind juni worden gehouden, moeten meer een vier dagen durend stadsfestival worden waarbij de verschillende onderdelen meer met elkaar verbonden worden.

Daar wil de met ingang van dit jaar sterk uitgebreide organisatie de komende jaren naar toe werken. Voor die organisatie tekenen dit jaar naast Nilles Raken ook Daaf Sloos, Mels Hartman, Monique IJsselstein en Eveline van Boxel. Inhoudelijk blijven de populaire onderdelen als de Drakenbootraces, de Peurbakkentocht, het Gouden Pet straatmuzikantenconcours en het Leids Bierfestival. Ook de samenwerking met Leiden Culinair dat in dezelfde periode weer wordt gehouden op de Lammermarkt blijft bestaan. Niet alles blijft hetzelfde. Als het aan het organisatoren ligt wordt de komende jaren de verbinding met het verleden weer meer gezocht. Naar het textielverleden van Leiden bijvoorbeeld. Ook moet met name de Peurbakkentocht weer meer terug naar de oorspronkelijke bedoeling. Van een bak herrie naar een kleurrijke zelfbouw peurbak of toch minimaal naar een creatief versierde boot of sloep in plaats van een varende tap met een paar ballonnen en vooral veel decibellen. "Als iedereen meer rekening met elkaar houdt, komen alle deelnemers ook beter tot hun recht", zegt Nilles Raken die hoopt dat een dringende oproep voldoende zal zijn op de mentaliteitsverandering in gang te zetten. "We zijn niet zo van het verbieden, maar we willen deze verandering wel echt heel graag".
De Lakenfeesten zijn van 27 tot en met 30 juni. Meer info: www.lakenfeesten.nl. | Bron: steutelstad.nl

Ramses Shaffy is van alle Leidenaren

monument n In het Terweepark was vorig weekend de aftrap van de crowdfunding voor het monument 'Hoog Sammy' met de onthulling van een 'billboard'.

Al in Shaffy's jonge jaren was het Terweepark een trefpunt van gezelligheid, muziek en interessante ontmoetingen. Het monument is een wijkinitiatief van bewoners bij Leiden Centraal. Zij diepten al tal van verhalen op over Shaffy's Leidse jaren. Daarover zal ook een boek verschijnen. De buurtbewoners raakten nieuwsgierig en diepten talrijke verhalen op uit die tijd. Peter van der Geer: "We ontdekten dat Ramses - pas 8 jaar oud - bij zijn eerste optreden het publiek al versteld deed staan, hij in 'Sneeuw voor Wendela' over het afscheid van zijn Leidse jeugdliefde zingt. Je begrijpt meer van Shaffy als je zijn Leidse jaren kent." Kunstenaar Janine Melai werkt momenteel aan het 5 meter hoge ontwerp van Hoog Sammy. Haar ouders kwamen bij Ramses' pleegouders, de familie Snellen, over de vloer. Geïnspireerd door het functionalisme van architect J.P. Kloos, een huisvriend van de Snellens, koos ze voor een ontwerp met strakke lijnen en een sierlijke boog. Rondom het monument heeft Janine op 65 stenen Ramses' woorden 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven' gebeiteld. Onder elke steen zit een verhaal. Doneren kan vanaf een tientje op: hoogsammy.nl. Daarvoor krijgt de donateur iets moois terug.

Koningsspelen sportief feest!

Foto's: Emile van Aelst

n Duizenden kinderen in beweging

Beweging n Ruim 9.000 kinderen deden mee aan de zesde editie van de Koningsspelen in Leiden. De weersverwachtingen waren eerder deze week ronduit slecht met regen en natte sneeuw, maar vrijdagmorgen scheen de zon en was het heerlijk weer om te sporten.

De opening van de Koningsspelen in Leiden was op de velden van voetbalvereniging Docos. Het werd één groot feest. De dansgroep van het Leonardo College liet zien hoe de Pasapas, het Koningsspelen lied 2019, gedanst moest worden. Zowel kinderen als gemeentebestuurders waren de hele dag feestelijk in beweging.....(foto's Emile van Aelst)

Seks

Seksuele voorlichting op de basisschool heet tegenwoordig: lentekriebels. Wie de Luizenmoeder heeft gevolgd (ik vond het hi-la-risch), kan zich ongetwijfeld de uitzending herinneren waarin Juf Ank uitgebreid vertelt over de voorbips en de pielemuis. Die tuttige, strenge, maar oh zo gevoelige juf Ank, die op geaffecteerde toon tegen directeur Anton zegt: ge-neukt! Van het werkwoord neu-ken! Hier thuis rolden we van de bank.

Maar dit soort types bestaan echt, begreep ik van een vriendin waarvan haar kinderen nog op de basisschool zitten. Wellicht dat het op tv allemaal wat gechargeerd wordt, maar in grote lijnen zijn de serie en de personages, zeker voor de huidige basisschoolouders, zéér herkenbaar. Vandaar wellicht het grote succes van dit npo-kijkcijferkanon.

Die vriendin waarover ik het had, heeft een bijdehante dochter van 8. Ze krijgt les van 'een soort van' Juf Ank. De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en vindt plaats rond het begin van de lente. Deelnemende scholen geven les over seksualiteit. Zo ook op de basisschool van haar dochtertje.

De juf in kwestie sprak haar zorgen uit over de dochter van mijn vriendin tijdens het 10-minutengesprek (mét eierwekker trouwens). "Oh!" reageerde deze geschrokken. "Wat is er gebeurd?" De juf had aan de kinderen in de klas gevraagd of ze wisten hoe baby's gemaakt worden. Niemand stak z'n vinger op. Behalve die bijdehante tante van mijn vriendin. "Dat weet ik!" riep ze triomfantelijk. Ze moest staand voor de klas tekst en uitleg geven. "Dat heet seks: de piemel van de papa gaat in de flum van de mama, dan komen er zaadjes uit en negen maanden later is er een baby!" vertelde ze zonder blikken of blozen. 'Flum', dat was een woord dat haar moeder ooit een andere moeder hoorde gebruiken tegen haar dochter, op een vol strand. Toen haar peuter wijdbeens, en plein public de boel eens uitgebreid inspecteerde, zei ze: niet aan je flum! Dat vond ze zo'n leuk woord, dat ze dat ook ging gebruiken. Maar dit terzijde.

Terug naar die 10 minuten. De juf vond het maar raar, dat een meisje van 8 'alles' al weet. De ouders kregen een soort kruisverhoor. Hoe kwam ze aan die informatie? "Je kind duidelijk vertellen hoe het zit wanneer ze vragen heeft. Niks meer, niks minder," antwoordde de moeder. "Je kan het Lentekriebels noemen, maar het is en blijft gewoon seks. Met een piemel en een flum. Of een pielemuis en een voorbips voor mijn part."

Caroline Spaans

redacteur

What's in a name

Scholieren op bezoek tijdens de tunnelboordagen in het infocentrum Rijnlandroute. | Foto: PZH

naam n De tunnelboormachine van de RijnlandRoute komt naar Nederland. En start in juli ter hoogte van het recreatiegebied Vlietland in Leidschendam met het boren van de eerste tunnel. Volgens traditie krijgt de boor eerst een vrouwelijke naam en wordt zij ingezegend. Nadat leerlingen onlangs namen voor de tunnelboormachine verzonnen, mag iedereen nu stemmen op de naam.

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen langs de RijnlandRoute een toepasselijke naam voor de tunnelboormachine (TBM) bedacht. Nu is de keus aan het publiek wat de definitieve naam van de TBM wordt. Uit de inzendingen heeft de jury drie namen gekozen: Gaia, Louise en OliVia. Tot en met woensdag 24 april kan iedereen op een favoriet stemmen via www.zuid-holland.nl. Uit alle stemmers wordt één iemand geloot die een rondleiding wint bij RijnlandRoute. De naam van de winnaar staat op de site. Tijdens de inzegening volgt de onthulling van de naam.

column/lokaal

Marathoncoördinator Mok Scheffer

sleutel n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar om de week vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan sportcoördinator Mok Scheffer

Wat betekent Leiden voor je?

Ik heb 24 keer in verschillende plaatsen gewoond. Geboren in Katwijk (ja ja) en verder onder andere in Curacao, Lisse, Sassenheim en Den Helder. Mijn moeder zegt altijd: 'Waar je brood is, is je vaderland'. Ik woon nu sinds 1994 in Leiden en dit is toch wel echt mijn stad geworden. Deze stad voelt voor mij als een warm bad.

Is er een plek in Leiden waar je graag komt?

Toen ik net in Leiden woonde las ik, onder andere, de verhalen over de Pilgrim Fathers. Dat de Leidenaren ze zo gastvrij opvingen en ook hielpen. Op een zondag ben ik in alle vroegte naar de Pieterswijk gegaan en daar gewoon gezeten. Ik voelde die sfeer van toen! Ik denk dat ook dit dat warme bad is.

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat zeker niet?

De Leiden Marathon mag nooit verdwijnen! Vraag maar aan onze ruim duizend vrijwilligers. Het is namelijk HUN marathon. De Leiden Marathon voor het eerst in 1991 georganiseerd is inmiddels uitgegroeid tot een van de gezelligste en best georganiseerde hardloopwedstrijden van Nederland. Volgens bureau Respons in grootte het 12e sportevenement van NL.

Wat uit Leiden mag verdwijnen? Het blik in de binnenstad Ik zou het wel mooi vinden als de binnenstad van Leiden autoluw en het liefst autovrij wordt.

Wat mis je in Leiden?

Ik kan hier zo snel even niet opkomen.

Wat doe je op de '3 october?'

Naar de andere helft van Leiden kijken, heerlijk kletsen over helemaal niets en bier drinken!

Leiden kleurt Corsostoet

Het achterste deel van de praalwagen van Leiden rijdend door Noordwijk.

n Leve de Vrijheid in Bloemencorso voor de Bollenstreek

Vrijheid n Of Leiden het nu wel of niet zo had bedacht en het ze aan denken zet voor de volgende Bloemencorso's, maar Leiden kleurde het afgelopen weekend op bijzondere wijze het Bollenstreekcorso.

Leiden hoort thuis in de corso's van de Bollenstreek en Rijnsburg, vooral met een dergelijke presentatie. De praalwagen van Leiden, stad van ontdekkingen was er een vol symboliek die refereerde aan de praalwagentitel Leven in vrijheid. Op de voorwagen bevond zich een deel van een VOC schip met manden vol specerijen en kunst uit de 17e eeuw waarmee een link wordt gelegd naar leven in vrijheid, toen en nu. Daarom op de achterwagen een bed vol bloemen waarin jongeren (studenten) van de vrijheid genieten die wordt uitgebeeld door een duif, het symbool van vrede en vrijheid. Een prachtige praalwagen gestoken door Stekersvereniging: Eurokoor Nederland Leiden/C.V. De Vikings.

Theatercafé Leiden

Cultuur n Vier fijne acts op het podium van het Theatercafé Leiden in Scheltema aan de Markt op eerste paasdag 21 april.

Andries en André ontmoeten elkaar binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking... daar werkten zij al veel met muziek en theater en ontstond de drang om buiten werk ook op het podium te staan. In de uit Berlijn afkomstige en in Leiden studerende Fenja vinden ze precies de contrabassiste die ze zoeken voor de muziek die ze willen maken en No Ordinary Family is geboren. Een combinatie van pop, folk, country. Het boek 'Ik, Jan Cremer' zette begin jaren zestig Nederland op zijn kop. Cremer kleurde buiten de lijntjes met een stoer jongensverhaal dat ging over seks, rock & roll en de wereld ontdekken. Daphne Gakes was dertien toen ze het boek onbedoeld vond en las het met rode oortjes. Haar leek Jan Cremer zijn veel interessanter dan haar moeder zijn. De voorstelling toont de weg naar volwassen worden.
Paul Schoolderman is een cabaretier met een achtergrond in het onderwijs. Schoolderman is een schrijver en perfectionist pur sang en won al eerder de juryprijs van het Utrechts Cabaret Festival. "Uit angst schiep de mens God en ik zag dat het niet goed was". Hij heeft mooie tempowisselingen, durft rust te nemen en heeft een mooie stemnuancering. Eysir bestaat uit Robert Siroen en Hartog Eysman. Siroen (Arnhem) is een gitarist met oor voor sound en feel. Hij wisselt zijn partijen met gemak af van klein en subtiel naar strakke grooves. Eysman (Amsterdam) zingt met doorleefde emotie, zoals hij eerder deed in zijn acoustic indie project Hartog waarmee hij vier albums uitbracht.
Vier kleine, vriendelijke voorstellingen op zondagmiddag in Scheltema, wat verandert zijn de acts, steeds weer anders. Theatercafé Leiden, 21 april, deuren open 14.30 uur, aanvang 15.00 uur. Scheltema, Marktsteeg Leiden. Entree: euro 5,-

sleutel/nieuws

Venetiaanse sferen in Café van Engelen

Expositie n In oktober 2018 reisde fotografe Cynthia van der Brugge (lid van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging) per trein naar Venetië en liet zich daar betoveren.

Gewapend met camera en statief verplaatste zij zich in volle vaporetto's, en liep zij over de hoofden van mede-reislustigen op zoek naar memorabele beelden. Ook die waren er gelukkig in overvloed. Tot eind mei exposeert zij in Café Van Engelen met een selectie straatbeelden uit deze illustere stad. Venetië, 'La Serenissima'. Van veraf lijkt de tijd stil te staan in deze waardige stad aan de rand van de lagune. Dichterbij zie je de tekenen van de tijd. De dynamiek op de kanalen, de drukte op straat, het verval van de huizen en paleizen.

Sfeer vangen

Voor een rustiger straatbeeld hoef je maar een zijstraatje in te schieten. Hier gaan de ware inwoners hun gewone gangen. Boodschappen, naar school, aan het werk. Maar ook midden in het toeristische centrum zijn er plekken om even te beschouwen. En toen iedereen het San Marcoplein ontvluchtte voor de regen, nam Cynthia pontificaal stelling om de sfeer te vangen. Ze kwam terug uit Venetië met meer dan duizend bonte beelden op haar camera. Naast inmiddels deels bekroonde losse foto's, kwam er een serie straatfoto's bovendrijven. In kleur konden deze volgens Cynthia hun rust niet vinden, maar omgezet in zwart-wit ontpopten ze zich tot tijdloze beelden, waarin de sfeer de overhand heeft.

Venetiaanse Sferen

Straatbeelden uit Venetië door Cynthia van der Brugge van 1 april tot eind mei 2019. Café van Engelen (1e verdieping). Nieuwe Rijn 1, Leiden.

Universiteit Leiden 444

Het team dat voor verbinding zorgde tussen universiteit en ondernemers. (Foto: Emile van Aelst)

n Binnenstadsborrel bindt universiteit en ondernemers

Kennis n Met groot succes is de Binnenstadsborrel van het Centrummanagement gevierd in het Academiegebouw van de Universiteit van Leiden.

Ook hier een perfecte verbinding. De altijd uitnodigende pedel en Claas Griffioen.

Het is dan ook bijzonder het 444 jaar van de oudste universiteit van Nederland mee te kunnen vieren. In Nederland werd de eerste universiteit (Universiteit van Leiden) in 1575 opgericht door Willem van Oranje, toen door de Nederlandse Opstand studie in Leuven, de centrale universiteit van de Lage Landen, bemoeilijkt werd. Tien jaar later volgde de universiteit van Franeker.

Er waren diverse sprekers met een ondernemersupdate va Erwin Roodhart, Hans Gennotte en wethouder Yvonne van Delft. Hester Bijl, vice rector Magnificus voerde het woord, evenals Lilian Visscher, directeur Alumnirelaties en Renée Merkx, directeur Communicatie & Marketing van de Universiteit.

Netwerkborrel

De Pedel nodigde aan het eind uit om mee te doen aan de rondleiding. Daarna stond een eventuele toekomstige samenwerking tussen Universiteit en Ondernemers centraal. Een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst van Leiden en de City of Science in 2022.

500 Mensen willen beeld van het K.U.T. op De Burcht behouden

De uitgeknepen verftube van kunstcollectief K.U.T. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: Koninginnedag 2005. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Horen we nog wel eens iets van opstandige kunstenaars? Niet veel. Dat was net na de eeuwwisseling wel anders. September 2005. Het Leidse beeldhouwerscollectief Kunst Uitschot Team (K.U.T.) heeft via Joli (6) en Tila (8) vrijdag meer dan 500 handtekeningen overhandigd aan wethouder Geertsema van Toerisme. Zo wil het steun krijgen voor het Rembrandtbeeld dat zij op 16 juli, ter gelegenheid van het Rembrandt festival illegaal hebben geplaatst op de Burcht in Leiden. De sculptuur is tijdelijk en alleen bedoeld om tijdens het nationale Rembrandtjaar in de Burcht te laten staan.
De gemeente Leiden liet echter al snel weten niet gelukkig te zijn met de actie. De sculptuur, die een uitgeknepen verf tube voorstelt, en tevens gebruikt kan worden als bank, zou verwijderd worden op kosten van de kunstenaars. Later werd de sculptuur gedoogd en mocht dus blijven staan.

Het Kunst Uitschot Team (K.U.T.) was een beeldhouwercollectief dat opereerde van juli 2003 tot 2010. Kern van het team waren Joost Haasnoot en Merijn Tinga, de laatste is bekend als The Plastic Soupsurfer.

K.U.T. had als handelsmerk het op eigen initiatief en of illegaal plaatsen van sculpturen in de openbare ruimte. Zo bleven zij onafhankelijk van de gemeente, welstandscommissies en galeries en bereikten door het 'verrassingseffect' gemakkelijker het grote publiek. Het werd vooral bekend door het bewerken van strandpalen in één nacht en het plaatsen van een houten urinoir op het Stadhuisplein.

nieuws/column

Uniek optreden drumfanfare FBL in theatershows Claudia de Breij

FranciscusBand Leiden en Claudia de Breij. | Foto: pr.

optreden n Drumfanfare FBL trad afgelopen donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond op in de theatershow van Claudia de Breij.

Een unieke muzikale samenwerking in drie keer een uitverkochte Leidse Schouwburg.

Een onderdeel van haar show wordt besteed aan 'de Harmonie'. En als verrassing voor het publiek wordt dat muzikaal ondersteund door een echte fanfare of harmonie.

Keuze voor FBL lag niet voor de hand

In iedere stad waar Claudia de Breij optreedt wordt hiervoor een plaatselijke muziekvereniging gevraagd. In Leiden koos zij voor FBL.

En dat is voor een kleine muziekvereniging als FBL best uniek omdat het aanbod aan grotere muziekverenigingen in Leiden groot is. De keuze voor FBL was hierdoor niet vanzelfsprekend. In het diepste geheim werd in de afgelopen maanden een aantal muziekstukken ingestudeerd die tijdens die shows gespeeld moest worden.

'Dit is een uitzonderlijke gebeurtenis, waarop we heel trots zijn'

Hierbij stond FBL in nauw contact met het management van Claudia de Breij en met haar muzikale begeleidingsteam.

Donderdag vroeg in de avond volgde een generale repetitie in de Leidse Schouwburg waarna FBL zich vol zelfvertrouwen op kon maken voor haar optredens.

Na het laatste optreden op zaterdag organiseerde FBL een afsluitende feestavond in haar clubhuis dat zich direct naast de Schouwburg bevindt. Zowel Claudia de Breij als haar team waren hierbij uitgenodigd en zijn nog even langs geweest.

"FBL heeft erg van deze optredens genoten," zegt de enthousiaste FBL-voorzitter Natascha Bakx-Braamzeel.

"Voor FBL zijn dit uitzonderlijke gebeurtenissen en we zijn dan ook heel trots dat wij dit konden doen. Dankzij het harde werken van vele betrokken FBL-ers hebben wij dit voor elkaar gekregen", is de eindconclusie van Bakx.

Nieuw muziekbloed

Drumfanfare FBL wil graag groter worden.

Nieuwe leden kan zij dan ook goed gebruiken.

Mannen, vrouwen, jongens en meisjes die interesse hebben in een muzikale carrière bij FBL kunnen zich melden via aanmelden@drumfanfarefbl.nl of via 06-23857095.

Muzikale voorkennis is niet vereist.

Bedankt voor die rotzooi

Pasen n Je hoort het maar al te vaak langs de voetbalvelden. Maar dat goddeloze geschreeuw heeft weinig van doen met het zalige feest dat eens per jaar gevierd wordt door de verhevenen onder ons. Want zo zien gelovigen zich over het algemeen toch wel als zij naar ons, de gevallenen, kijken. Het grappige is dat zij onderling elkaar ook de tent uitvechten. Voor ons gevallenen is de wereld wat dat betreft een stuk eenvoudiger. Maar goed, Pasen dus!

De tijd waarin de verlosser, niet zijnde wijlen de heer Cruijff, aan het kruis werd gespijkerd. Wat dat betreft is het christendom wel het meest masochristische geloof onder de geloven, geloof ik. Ook de tijd waarin de zogenaamde paasplicht roept richting alle katholieken onder ons. Wel, laten we hopen dat de plicht zo hard roept, dat elke kindmisbruikende klerk abrupt een einde maakt aan zijn aardse bestaan. Dat zou respect afdwingen en wellicht het geloof terug brengen in de mens, geloof ik.

En geloof in de mens, dat kunnen wij Hollanders goed gebruiken in deze tijd. Massaal doken wij op het jongensboek van Marco Kroon. What's in a name. De Erik Hazelhoff van de 21ste eeuw. Onze nieuwe Ceasar werd zonder aarzelen op de sokkel gehesen en we riepen allen driewerf hoera! Hoe treurig om te zien dat onze Marco ook maar een schlemiel bleek die wraak nam om het simpele feit dat hij in een achterafkamertje op een maagdelijk plekje was genomen waar nooit de zon schijnt. En dat hij ook niet wist wat hij met al die aandacht aan moest.

Hoezo held? Marco speelde zonder te willen ineens de hoofdrol in Life of Brian. De here Jezus himself, zonder het te willen. Want ons Marco bleek allesbehalve smetteloos. Ja hij nam wel 's een snuifje. En ja, hij was ook wel 's agressief ja! Marco voelde zich onbegrepen. En toen hij, als een gezonde Brabo, tijdens carnaval even lekker uit zijn buik stond te huilen tegen de fundamenten van de kerk, en hij daarop aangesproken werd door een iets te rechtgesnaarde bromsnor, knapte er iets bij Brother Number One.

Scottisch kiss

Dat bromsnor vervolgens een onvervalste Scottish Kiss ontving was natuurlijk buitenproportioneel. Maar, zo liet de VVD weten, dat moesten we met een snuifje zout nemen. Marco bleef een held waar je met je poten vanaf diende te blijven. Blijkbaar had de VVD de film, laat staan het boek, niet gezien of gelezen. Marco weet het zelf ook wel. Aan het kruis kerel. In ruil voor eeuwige roem. Dat dan weer wel.

Filosofyische prullenbak

Wij, de stervelingen, moeten het met minder doen. Hoewel ik de gemeente bij deze wel vanuit het diepste van mijn ziel wil bedanken voor de filosofische prullenbak die zij onlangs hebben geplaatst in de stad. Bij het inwerpen van afval reageert de bak met "bedankt voor je rotzooi". Kijk, daar kan ik wat mee. Dat geeft de burger moed en zin om Pasen met opgeheven hoofd tegemoet te treden. Wat nou bedankt voor uw dagelijks brood en vergeef ons van alles? Wat een quatsch. Bedankt voor die rotzooi! Ik hoor het de Paus zo zeggen. Want laten we eerlijk zijn; hij of zij of wat-dan-ook heeft ons niet echt achter gelaten onder ideale omstandigheden. Ja toch, niettan?

Vrolijk Pasen!

Deze column wordt geschreven door Remi van Zelst en verschijnt maandelijks in deze krant. Reageren? Mail naar: redactie@deleidenaar.nl.

Koninklijk bezoek in Pieterskerk

gala n Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden was begin deze maand in de Pieterskerk aanwezig tijdens het galadiner van de The Netherland-America Foundation (NAF). Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn beschermpaar van de NAF.

De NAF zet zich in om de vriendschapsbanden tussen Nederland en Amerika te bevorderen. Het doel van het galadiner is om fondsen te werven voor studiebeurzen en uitwisselingsprogramma's. Het is voor het eerst dat de stichting een galadiner in Nederland organiseert naar het Amerikaanse voorbeeld van het jaarlijkse Peter Stuyvesant Ball in New York. Jan Jaap van Weering heeft voor het Goede Doel een veilingkavel aangeboden. (Op de foto vlnr: Christine Philips, fondsenwerver Koninklijk Conservatorium, Lies Boelrijk, hoofd marketing Kröller-Muller Museum, Jan Jaap van Weering, etiquette en protocolexpert en Nina Glorie uit New York, Program Manager NAF.)

Goud voor Leidse roeiers

NK n De roeiers van Die Leythe gaan met een goed gevoel naar het NK: tijdens de Ghent International Spring Regatta in Belgie werd maar liefst viermaal goud veroverd. Ook Njord ging er met twee gouden plakken vandoor. De wedstrijd werd aangegrepen als voorbereiding op de Nationale Kampioenschappen, die van 19 t/m 21 april op de Bosbaan plaatsvinden. Op het NK worden de eerste tickets voor het EK en WK 2019 verdeeld.

Finn Florijn verraste in Gent door met grote overmacht en mooi roeien het 'onder 23' jaar veld te winnen. Isabel van Opzeeland won met voorsprong bij de junioren tot 18 jaar én een paar uur later bij de dames senioren. Hilmar Verbeek, won het lichte mannenveld (tot 72,5 kg). Benthe Boonstra die tijdelijk bij Die Leythe roeit, won in het dames 'onder 23' veld. Benthe is lid van De Laak, Den Haag maar roeit wekelijks bij Die Leythe, om samen met Vam Opzeeland te kunnen trainen. De Leidse roeivereniging Njord mocht ook twee overwinning bijschrijven: de Lichte Vrouwenvier (W4-) en Mannen onder 23 Dubeltwee (MU23 2x) gingen er met de winst vandoor. Op de foto vlnr: Isabel van Opzeeland, Benthe Boonstra, Finn Florijn, Hilmar Verbeek. (Foto: Esther Boonstra). | Bron: sleutelstad.nl.

column/lokaal

WhatsAppen met de gemeente groot succes

Betere communicatie met inwoners

WhatsApp n De proef van de gemeente Leiden om via WhatsApp beter te communiceren met haar inwoners, lijkt helemaal gelukt. Dat tonen in ieder geval de tussentijdse resultaten aan. Honderden inwoners hebben via 06 3069 6384 al een appberichtje verstuurd, waardoor kleine en grotere ongemakken (snel) verholpen zijn.

Een feestelijk moment.

DOOR JOEP DERKSEN

De Leidse WhatsApp is geschikt voor het beantwoorden van korte en duidelijke vragen, die tijdens kantooruren door de ambtenaren behandeld worden. Vragen van inwoners gingen over allerlei verschillende onderwerpen: klachten over troep in de openbare ruimte, wegwerkzaamheden, parkeren of hoe je jezelf moet uitschrijven bij de gemeente Leiden. Een inwoner wilde ook graag weten, hoe hij bezwaar kon maken tegen een opgelegde parkeerboete.

Klantwaardering

Niet iedere vraag of probleem kon direct naar alle tevredenheid beantwoord of opgelost worden, maar de inwoners blijken het systeem een 8 als klantwaardering te geven. Een gemeentelijk woordvoerder somt enkele successen op: ,, Er kwam een app dat de parkeerapp niet goed werkte. Dit was binnen 2 minuten opgelost. In de Da Costastraat was een ondergrondse container defect. Toen de inwoner hierover appte is dit direct opgelost en kon de klant zijn afval weer kwijt.''


Pincode

Een andere inwoner was zijn pincode vergeten voor het bezoekersparkeren. Via de app werd hij door het programma geloodst zodat hij direct een nieuwe pincode had en zijn bezoek kon aanmelden. Ook waren er veel mensen, die een afspraak op het gemeentehuis wilden annuleren. Dat werd 'á la minuut' geregeld.

Wat maakt deze WhatsApp zoveel beter dan andere communicatiemiddelen met de inwoners? In de gemeente Teylingen is er bijvoorbeeld een app genaamd Fixi. De woordvoerder: ,,De gemeente Leiden heeft voor WhatsApp als extra dienstverleningskanaal gekozen omdat onze visie is dat we de kanalen willen inzetten die door de inwoners het meest gebruikt worden. Daarnaast is WhatsApp laagdrempelig, makkelijk, snel en klanten kunnen hun vraag op elk moment van de dag stellen. Over alle onderwerpen waar de gemeente zich mee bezighoudt en daarnaast kunnen inwoners meldingen doen over zaken in de openbare ruimte. In tegenstelling tot Fixi. dat alleen bedoeld is om meldingen in de openbare ruimte te doen. WhatsApp is dus voor veel meer onderwerpen te gebruiken.''

Veel berichten

Tot nu toe heeft de gemeente Leiden 4176 berichten via WhatsApp ontvangen, van in totaal 924 verschillende mensen. Dat is gemiddeld zeventig berichten per werkdag, terwijl de gemeente gerekend had op zo'n 25 appjes per dag. De woordvoerder: ,,Op basis van de cijfers over de eerste maanden verwachten we aan het eind van het jaar rond de 16.000 appjes te hebben gehad met vragen en meldingen etc. Het aantal unieke gebruikers zal ook stijgen. In 92% van de gevallen worden vragen binnen twee uur behandeld.

Tevreden

Wethouder Yvonne van Delft is tevreden met deze resultaten: ,,Wij vinden het belangrijk dat de gemeente makkelijk te bereiken is voor onze inwoners. WhatsApp is een applicatie die dit mogelijk maakt. Ik ben blij dat inwoners ons nu ook gewoon een appje kunnen sturen." Rond de vakantieperiode besluit het college van burgemeester en wethouders of deze Whatsapp een blijvertje is.

Help anderen Nederlands spreken en schrijven

| Foto: Herman Zonderland. Foto: Herman Zonderland

vrijwilligers n Vanwege de toenemende vraag naar taalondersteuning, organiseert EpiCentrum Slaaghwijk meer activiteiten rondom de Nederlandse taal.

Hiervoor is de organisatie op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden anderen de taal bij te brengen. Taalvrijwilligers zetten zich in om anderen te helpen met het verbeteren van hun algemeen welbevinden door ze, via taal, een plek te geven in de samenleving. Ook interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan en anderen de Nederlandse taal bij te brengen? Vrijwilligers geven les aan een grotere of kleinere groep mensen. Tijden zijn in overleg en uiteraard is er vooraf een training. Tijdens deze training komt begeleiding bij het leren lezen, spreken en schrijven aan bod en wordt het lesmateriaal- van Lezen en Schrijven- behandeld.

Loop binnen bij het EpiCentrum

Meer info: Gioia Conte, 071-5232022, gioia@stichtingpiezo.nl of loop binnen in het EpiCentrum Slaaghwijk (Valkenpad 34-36).

Petitie tegen kunstgras

roomburg n De Gemeente Leiden wil hockeyclub Roomburg twee extra kunstgrasvelden geven in de Professoren- en Burgemeesterswijk.

Eén veld zou in het Roomburgerpark moeten komen (samen met een extra parkeerterrein), het tweede op het huidige Trigon-terrein aan de Cronesteinkade. Dit leidde tot grote verontwaardiging bij buurtbewoners.

Zij startten een handtekeningenactie voor behoud van groen in de wijk.

De buurtbewoners haalden tot nu toe 3.098 steunbetuigingen op, waarvan 2.476 digitaal en 622 op papier. De actie loopt door totdat de plannen van de Gemeente worden behandeld in de Raadscommissie Onderwijs en Samenleving (gepland donderdag 9 mei).

Volg het verloop van de petitie op: roomburgpark.nl en geenkunstgrasleiden.petities.nl

Meeting & Event-center open

City Resort Hotel Leiden heeft het nieuwe Meeting & Event-center officieel geopend. In het bijzijn van relaties en genodigden liet General Manager Stoffel Verjaal weten erg trots te zijn op het resultaat dat werd bereikt na een ingrijpende verbouwing van slechts drie maanden. Verjaal ziet de toekomst op de vijfde etage van het Level-gebouw met vertrouwen tegemoet. "Leiden had echt behoefte aan een luxe accommodatie voor grote zakelijke bijeenkomsten. "

Rotary Santa Run in voorbereiding

Foto: Emilie van Aelst/archief

hardlopen n De voorbereidingen voor de Rotary Santa Run is alweer begonnen. Hoewel pas over acht maanden had de organisatie, Rotary Club Leiden Oost, donderdag een lunch-meeting met sponsors van de eerste editie. Dit om hen nogmaals te bedanken én om verslag uit te brengen van de eigenlijk wel unieke prestatie die Leiden geleverd heeft: meer dan 1.000 kerstmannen, -vrouwen en –kinderen liepen voor het goede doel door de stad.

Dit aantal deelnemers is ongebruikelijk hoog voor een eerste editie. In Nederland worden zo'n 55 Rotary Santa Runs gehouden. En daar werd dit aantal nooit gehaald. Hoe komt dat? Is het vanwege de Leidse binnenstad, die (zeker met sneeuw) één grote kerstkaart is? Komt het door de stadsfeestopvoeding, die elk Leids kind meekrijgt? Hoe dan ook, de organisatie hoopt wederom een beroep te kunnen doen op de vrijgevigheid, het meedenken en de grote inzet vanuit de Leidse samenleving. In 2018 werd in totaal voor 14.000 euro opgehaald voor de Nierstichting en drie Leidse goede doelen: STUV, Merel Foundation en de Stichting Leiden helpt. Ook dit jaar wordt gelopen voor de Nierstichting, het vaste landelijke doel. De twee Leidse doelen zijn Vrienden van de Voedselbank en de Stichting Jeugd en Welzijn. De run is gepland op vrijdag 20 december om 18.00 uur bij het Stadhuis. Meer info: leiden@rotarysantarun.nl of bel 06-53236318.

TOP/SolarCompleet A1 na spectaculaire inhaalrace Nederlands kampioen

| Foto: René van Dam.

korfbal n TOP/SolarCompleet A1 heeft de juniorenfinale om het landskampioenschap in Ziggo Dome gewonnen. Pas in de laatste minuut werd DVO met 20-19 verslagen.

De ploeg van coaches Bas Harland en Christiaan Germans wist in de playoffs beide duels tegen Dos'46 A1 te winnen. In de finale troffen ze DVO A1 als tegenstander, dat te sterk was voor Fortuna A1.

| Foto: Emile van Aelst

In de eerste helft was het stuivertje wisselen tussen de twee ploegen. DVO kwam beter uit de startblokken, maar na de 3-0 kwam TOP terug tot 3-3. Bij rust stond DVO met 10-11 voor. Ook in de tweede helft kwam de ploeg uit Bennekom beter uit de startblokken. Via 11-13, komt TOP nog bij tot 12-14, maar moet DVO daarna laten gaan. De ploeg loopt uit naar zes verschil (12-18), met nog twaalf minuten op de klok.

Inhaalrace

TOP begint aan een inhaalrace en komt terug tot 14-18. De ploeg gelooft erin en na een actie van Thijs van der Zaag scoort Stan Olsthoorn de strafworp (15-18). DVO maakt nog een doelpunt (15-19), maar kan de resterende vijf minuten niet meer scoren. Stan Postma en Milou Schuiling schieten TOP dichterbij, waarna Julia Schuiling met twee goals TOP langszij brengt (19-19).

Strafworp in laatste minuut

DVO krijgt de bal uit, maar Alon Keijzer kan de afvallende bal pakken. De laatste aanval van TOP kan met nog 40 seconden op de klok de winnende maken. Na een overtreding bij de rebound fluit de scheidsrechter voor een strafworp. Siem van Osnabrugge blijft koel en maakt de winnende, waardoor TOP A1 voor het eerst in de geschiedenis landskampioen zaal is.

De degens kruisen in de binnenstad

schermen n Wethouder Paul Dirkse hield er een floret aan over, maar werd wel verslagen door de negenjarige schermer van de Leidse schermvereniging AEW tijdens een demonstratiewedstrijd op de Koornbrug. AEW bestaat 95 jaar en wilde zich graag eens laten zien aan de Leidse bevolking. Te midden van de stoffenmarkt waren op de Koornbrug een paar schermlopers geïmproviseerd waarop de leden hun kunsten met het degen vertoonden.

Dirkse kwam het jubileumtoernooi openen en mocht tegen Faris-Palko Hadithi aantreden. Het werd uiteindelijk 4-5 in het voordeel van de jonge schermer. Die na afloop verklapte dat hij de wethouder wel een paar punten had geschonken.

Het moest tenslotte wel een leuke middag blijven. Faris denkt wel dat hij de wethouder heeft kunnen enthousiasmeren voor zijn favoriete sport. Wethouder Dirkse hees zich voor het eerst in een schermpak en pakte de degen met verve op. Hij beaamt dat het een hele leuke en dynamische sport is. Ook toonde hij zich blij verrast met de gegraveerde floret, een van de drie wapens waar schermers mee strijden.

Op het demonstratietoernooi dat zondag werd gehouden in de binnenstad werd alleen met degen gespeeld. Dat is gemakkelijker voor alle spelers, vertelt clubvoorzitter Paul Edridge. "De regels zijn gemakkelijker en de techniek is eenvoudiger. Als het lampje brandt is er een punt gescoord." Bij de degen-variant van het schermen mag het hele lichaam geraakt worden, behalve het hoofd. Bij floret mag je alleen de romp raken.

Jasper Smit is al bijna drie jaar met schermen bezig, waarvan tweeënhalf jaar bij AEW. Hij heeft een voorkeur voor het floret. Dit degentoernooi levert dus wat lastige tegenstanders op voor hem.

En schermen is ook absoluut niet elitair, aldus Smit.

Je hoeft echt geen cursus Frans te doen, ondanks de Franse termen die je op de Koornbrug om de oren vliegen. "Het gaat om drie zinnetjes Frans die je moet leren: en garde, prêt en allez. Dat weten de meeste mensen ook wel zonder Frans te kunnen spreken."

Het grote talent van AEW is Thomas Lugtenburg, bijna negentien jaar oud en al bijna 12 jaar actief als schermer. Sinds een paar jaar maakt hij deel uit van het Nederlands team en doet Lugtenburg mee aan internationale wedstrijden. "Ik wil wel graag naar de Olympische Spelen. Tokio komt nog een beetje vroeg. Maar de top bij schermen haal je meestal rond je dertigste.

Dus voor die van 2024 of 2028 heb ik ook nog kansen." Lugtenburg traint twee keer per week bij AEW, op woensdag in Rotterdam met de Nederlandse selectie en daarnaast nog krachttraining. Op zijn opleiding tot docent lichamelijke opvoeding komen er nog veel meer sporten aan bod en dat is goed vertelt hij.

(Tekst en foto: sleutelstad.nl, Gerry van Bakel/Emile van Aelst)

Zilver voor Taisiya Shulga

gym n In Amsterdam was er zilver voor ritmisch gymnaste Taisiya Shulga van Gymsport Leiden tijdens de tweede en tevens laatste plaatsingswedstrijd voor de 1ste divisie, zondag 14 april.

Taisiya is afkomstig uit de danswereld. Vorig jaar debuteerde zij in de ritmische gymnastiek en behaald daarbij een podiumplaats in de 2de divisie. Dat betekende dat zij dit jaar uit kon komen in de 1ste divisie. En met succes: een mooie tweede plaats bij senioren geboortejaar 2002/2003. En het all around klassement, het klassement van alle senioren, werd zij derde.. Bij de benjamins, de jongste categorie, behaalde Jildes Han een knappe vierde en Emily van Wel een vijfde plaats. De plaatsingswedstrijden voor de 1ste divisie zitten er nu op. Komende week zal duidelijk worden wie zich heeft geplaatst voor de halve finale. Inzet daarbij is het behalen van een NK plaatsing.

Nationale en internationale toernooien

Bij Ritmische Gymnastiek laat je op het ritme van muziek je lenigheid zien met gebruik van de materialen lint, knotsen, bal, touw en hoepel. De gymnasten van het selectieteam van Gymsport Leiden vertegenwoordigen de club in de 1ste en 2de divisie op nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Er is ook een afdeling voor recreanten.

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Passieconcert

woensdag 17 april, 19.30 uur

Het jaarlijkse passieconcert in het LUMC (Boerhaaveplein).

VOF de kunst

donderdag 18 april, 19.30 uur

Bij Gebr. De Nobel, Marktsteeg 8, treedt de Nederlandse band VOF de Kunst op. Het is al weer 35 jaar geleden dat 'Suzanne' van VOF de Kunst op nummer 1 stond in Nederland. 'Eén Kopje Koffie', 'Als ze Lacht dan Lacht ze Echt', 'Oude Liefde Roest Niet' en al die andere klassieke VOF de Kunst-hits komen voorbij. Kaartjes via: www.gebrdenobel.nl.

Muzikale Vesperdienst

vrijdag 19 april, 19.30 uur

Op Goede Vrijdag is er in de Leidse Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, een muzikale vesperdienst. Het lijdensverhaal wordt gelezen door dominee Sonja van der Meulen. Een blokfluitconsort, bestaande uit (oud-)studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, speelt muziek uit verschillende periodes met werk van o.a. Palestrina, Bach en Hirose. Het ensemble wordt gecoacht door Daniël Brüggen, blokfluitdocent aan het Koninklijk Conservatorium en oprichter van het bekende Amsterdam Loeki Stardust Quartet.

Expositie Rembrandt

vrijdag 19 april tot 28 april

In de Old School, Pieterskerkhof 4a, is werk te bewonderen van leerlingen van basisschool De Meerpaal. Zij maakten dit in het kader van Project Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Lucas Passie, Henk Gijzen

20 maart, 16.00 uur

Concert in de Marekerk op Stille zaterdag, uitgevoerd door het Brederode Consort. De solo's worden vanuit het koor vertolkt. De verteller is Ds. G.F. Smaling. De toegang is gratis.

Open Joodse Huizen

4 mei, tussen 10.00 en 16.00 uur

Voor de tweede maal Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet plaats in Leiden. Verhalen over hoe joodse bewoners de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt zijn te horen in onder andere de pastorie van de Sint Petruskerk, bij Erfgoed Leiden en Omstreken en bij Coffeeshop Leidseplein, maar ook in verschillende woonhuizen.

Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet, een landelijke activiteit die in 2011 is opgericht, bieden huidige bewoners ruimte aan vroegere bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden om samen verhalen over de vroegere joodse bewoners en helpers uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen en zo nieuwe herinneringen te maken. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

De herdenkingen vinden plaats in woonhuizen en andere panden waar joodse bewoners, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, woonden en werkten. In Huizen van Verzet worden verhalen verteld over helpers en verzetsmensen die hun leven op het spel hebben gezet in een poging anderen te redden.

Familie over de grens

Het is zondagmorgen, half 9. Iedereen is nog in diepe rust. Het was laat, het was gezellig en er was wijn. Ik ben al op. Rond 7 word ik wakker, steevast. Net zo steevast slaap ik dan nog even, maar om 8 uur ga ik er uit. Ook vandaag. Ik heb me stilletjes gedoucht en aangekleed en geniet nu van een kop thee met uitzicht. Dit is niet mijn eigen huis. Dit is niet mijn eigen land. Het landschap waar ik een prachtig uitzicht op heb, heuvelt on-Hollands. Ik ben dan ook op visite bij de zuiderburen, in Belgisch Brabant. Slechts twee uur rijden en toch is alles anders. Men eet hier patatten en leest de gazet. Men schrikt hier toch nog altijd een beetje van de dikdoenerij en luidruchtigheid van boven de grote rivieren. Allee, dien Ollanders hé? Leuk is hier plezant. Heb je het naar je zin dan zijt ge 'ne contente mens. En dat alles met een vriendelijke tongval en een zachte g. We zijn een soort van familie, onze gastgevers en wij. Hun kleinkind is mijn achterneefje. 't Menneke is net anderhalf en weet amper dat hij ons zo bindt.

Eigenlijk gebeurde dat al toen zijn Hollandse vader zijn Belgische moeder ontmoette. Kouwe kant, zult u zeggen. Ver weg. U hebt gelijk. Maar dan voelt u niet de verbondenheid en de warmte die ik hier ervaar. Die is hartelijk en gul. De heer Baudet heeft ons een Nexit beloofd. Een vertrek uit de Europese unie wordt ons voorgespiegeld als de oplossing voor al onze problemen. De gulden terug en alles wordt weer zoals vroeger. Alsof dat kan, en nog dommer: alsof vroeger alles beter was. Ik geloof er dan ook niet in, en het gesteggel naar de uitgang dat we nu in het Verenigd Koninkrijk zien, doet ook hem zich achter de oren krabben. De soep wordt niet zo heet gegeten. Voortschrijdend inzicht, zal hij roepen, als hij er aan wordt herinnerd. Maar mocht hij zijn zin krijgen, mogen we dan alsjeblieft wel in de Benelux blijven?

Het leven is zoveel leuker met wat Vlaamse slag en Brabantse zwier….

(Deze column is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond en verschijnt wekelijks in deze krant)

Romeinse meivakantie

Ontdek hoe de Romeinen woonden, welke goden ze vereerden en hoe de grens van het Romeinse Rijk (die langs Leiden liep!) werd bewaakt. | Foto: pr.

museum n De meivakantie (20 april tot en met 5 mei) staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de Romeinen. Er zijn elke dag knutsel- en kleuractiviteiten in de Tempelzaal, en wie is uitgeknutseld kan met een speurroute de museumzalen verkennen.

Zondag 28 april is Julius Zebra, bekend van de gelijknamige kinderboeken, in het museum. Gary Northfield, de schrijver en tekenaar van de kinderboeken over deze heldhaftige Zebra, vertelt over Julius' nieuwe avonturen in Griekenland. Er is een tekenworkshop, een wedstrijd en een signeersessie. Fans kunnen ook verkleed als gladiator met Julius en Gary op de foto. Vooraf aanmelden kan viawww.rmo.nl. Romeinenfans kunnen Romeinse sieraden of een geldbuideltje knutselen. Verder zijn er kleurplaten voor de kleintjes en bakken vol Kapla om Romeinse gebouwen mee te maken. Avonturiers kunnen op reis door het Romeinse Rijk: met een speurroute gaan ze op zoek naar de Romeinen in de museumzalen. Tijdens de meivakantie is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur, ook op maandag 22 en 29 april. De knutselactiviteiten in de Tempelzaal zijn gratis bij een bezoek aan het museum.

meedoen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden: onder de goede inzendingen van deze week worden 2 kaartjes weggeven voor een optreden van de New Cool Collective op zaterdag 21 december bij: GEBR.DE NOBEL

De oplossing kan worden verzonden naar: redactie@deleidenaar.nl of per post naar Uitgeverij Verhagen t.a.v. de Leidenaar, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. De oplossing van week 15: standbeeld. De prijswinnaar: Cat Lens.