De Leidenaar

28 maart 2018

De Leidenaar 28 maart 2018


Enthousiasme over afval-oogst

evenement n In de Merenwijk is zaterdag van alle kanten zwerfvuil aangepakt. Meer dan 45 vrijwilligers ruimden rommel op in diverse buurten en rond de Kopermolen. Het enthousiasme was groot en de oogst goed voor vijf afvalcontainers en vier containers met blikjes. Het evenement werd voor de zevende keer georganiseerd door de werkgroep Zwerfvuil van Wijkvereniging Merenwijk. Dit keer was de actie gelijktijdig met de Landelijke Opschoondag, de landelijke actiedag om zwerfvuil onder de aandacht te brengen. | Foto PR - Carolina d'Andrea.

Dé Fietsmetropool van Nederland

n Leidse Architectuurweek van 19 tot en met 25 april

verkeer n Het thema van de Leidse Architectuurweek is dit jaar Fietsmetropool. Van 19 tot en met 25 april biedt architectuurplatform RAP Leiden een congres voor professionals en daarnaast allerlei activiteiten, zoals een expositie waar je alleen met de fiets naartoe kunt, een Flinke Fietstocht en een filmontbijt.

Wat is een Fietsmetropool? En bestaat zoiets eigenlijk wel? Henk Hartzema, stedenbouwkundig supervisor van het Leiden BioScience Park en bestuurslid van RAP Leiden: "De Leidse regio, dat zijn bij elkaar 400.000 inwoners, waarmee het de vierde grootste stad van Nederland is. Binnen een straal van 7,5 kilometer kriskrassen zij elke dag door het gevarieerde landschap: van polder naar school, van huis naar supermarkt of sportclub; van strand naar

theater. Stel dat fietspaden breder worden dan rijbanen om ruimte te bieden aan alle soorten fietsers. Dat afstanden verkleinen omdat fietsers twee keer zo snel gaan. Dat er een groene golf wordt in gesteld voor tweewielers. Dat je met de fiets zo de trein in kunt rijden. Dat de straten straks leeg zullen zijn

omdat geparkeerde auto's zelfrijdend zijn opgeborgen."

Tijdens de Architectuurweek is de blik van de internationale fiets- en architectuurwereld voor even gericht op de Leidse regio. De wereldberoemde Australische fietsarchitect Steven Fleming komt naar Leiden voor een lezing. Louise Kielgast (DK) van het vermaarde GEHL Architects, geeft de keynote van het congres.

Steven Fleming neemt in zijn kielzog de door hem gecureerde expositie 'Bicycle Architecture Biënnale' mee naar Leiden. Deze unieke tentoonstelling van fietsarchitectuur over de hele wereld is gedurende

de week gratis te bezoeken in de Tuin van de Smid. Die locatie werd niet zomaar gekozen: je kunt er namelijk alleen met de fiets komen. Tot de rest van het programma behoren onder andere de filmvertoning van Why We Cycle in filmtheater Kijkhuis en een Flinke Familie Fietstocht op zondag 22 april.

Roomburg wellicht naar sportpark De Vliet

sport n De gemeente Leiden gaat de haalbaarheid onderzoeken van twee locaties voor uitbreiding van hockey: sportpark De Vliet en het Roomburgpark en omgeving. Het onderzoek wordt gedaan samen met vertegenwoordigers van sportclubs, kinderopvang, scholen, bewoners van de Professoren- en Burgemeesterswijk, bezoekers van het Roomburgpark en gebruikers van sportpark De Vliet. Het onderzoek leidt tot een locatiekeuze.

Jonge vader verrast met 549.000 euro

financiën n Een geweldige verrassing op zondagavond voor Erik (32) uit de Blauwe Tramstraat in Leiden. Beau van Erven Dorens stond met een draaiende camera en een cheque van de Postcode Loterij voor zijn deur. Hij mocht Erik en zijn vrouw Stephanie verrassen met 549.000 euro. Erik: "Ik had net Miljoenenjacht opgezet; ik kreeg van vrienden en bekenden berichtjes met de vraag of ik met de Postcode Loterij meespeelde, want er zou een prijs worden uitgedeeld. Wat een verrassing dat jij nu bij ons binnen zit. Mijn vrouw en ik verwachten een tweede kindje, een jongetje. We wilden ons huis verbouwen, maar ik denk dat we nu wel een huisje kunnen kopen. Geweldig!"

Ongeluk door dode eend

112 n Doordat een bestuurster van een personenauto vol remde voor een dode eend, ontstond er vorige week op de Kanaalweg een botsing. Een bestelbus botste vol op zijn voorganger. De vrouw werd nagekeken in een ambulance maar hoefde niet naar het ziekenhuis. bestuurster. Het verkeer had veel hinder door afsluiting van één baan.

Randstad krijgt nog een kans van de gemeente

Werk n Randstad Uitzendbureau krijgt nog een kans van de gemeente. Het contract wordt slechts tijdelijk verlengd nadat het uitzendbureau in opspraak kwam in het tv-programma Radar.

Daaruit bleek dat de uitzendorganisatie zich schuldig maakte aan discriminatie. Onder meer Randstad bleek bereid te zijn gehoor te geven aan een oproep van een klant om mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond niet voor te dragen als kandidaat voor een tijdelijke baan.

De Leidse fractie van GroenLinks wil direct de banden verbreken met Randstad. Temeer omdat er samen wordt gewerkt met het gemeentelijk re-integratieafdeling DZB. Maar de gemeente wil eerst wachten op maatregelen die de uitzendorganisatie intern gaat nemen en neemt dan een beslissing.

Pilgrim- document gevonden

Rubrieken n Natuur in de Stad, Het Duimpje

Bokser te zien op live-stream

Column over        paaswijn

Dode ijsvogel

De late winter was zwaar voor de IJsvogels. Ze houden niet van ijs, ondanks hun naam.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Ik houd van schaatsen, vooral op natuurijs maar ben zowel blij als bang voor zo'n vorstperiode. Ik houd dan mijn hart vast voor de ijsvogels. Die houden niet van ijs, ondanks hun naam. De slootjes en vaarten waar ze hun voedsel vangen vriezen dicht. IJsvogels eten vrijwel uitsluitend kleine visjes (tot 7 cm) en andere kleine waterdieren zoals libellenlarven, garnalen, kikkervisjes enz. Als de sloten dicht liggen, kan een ijsvogel nog wel kort overleven door wat wormen, spinnen of insecten te vangen, maar ook die zijn bij strenge vorst onvindbaar.

Andere vogels kunnen overschakelen op een dieet van vetbollen of pindasnoeren in tuinen, maar ijsvogels zijn daarvoor veel te schuw. Dus gaan ze op zoek naar open wateren. Beekjes die niet dichtvriezen omdat het water altijd stroomt. Of wakken die door eenden worden open gehouden. Juist daar kun je ze weleens zien zitten, op de rand van zo'n wak. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze dus daaraan hun naam te danken. Een paar dagen vasten houden ze het nog wel vol, maar dan komt onherroepelijk de hongerdood. Die strenge vorst van een paar weken geleden heeft erin gehakt. Ik heb 'mijn' ijsvogels in het Leidse Hout en het Bos van Bosman daarna niet meer gehoord.

Mijn opvolgster in de raad vond zo'n dode, uitgemergelde ijsvogel op de Dierenweide Stevenshof. Een vrouwtje, dat zie je aan de rode ondersnavel.

Na zo'n vorstperiode duurt het altijd weer een paar jaar voordat de ijsvogelstand zich weer heeft hersteld. Dat kan snel gaan: ze hebben meerdere nesten per jaar van vier tot zes jongen.

Coalitie moet bestaan uit D66, GroenLinks en VVD

politiek n Na de verkiezingsuitslag van vorige week ligt een college van D66, GroenLinks en VVD voor de hand.

door: Eric Hoenson

Weinig nieuws uit het politiek landschap van Leiden, dat de landelijke trend volgde, behalve dat we geen grote lokale partij hebben. De twee zetels voor Partij Sleutelstad lijken rechtstreeks te zijn 'gejat', van Leefbaar Leiden, dat wegens tekort aan personeel deze keer niet mee kon doen.

Maar het verlies van D66 (12 - 9), de SP (5 - 3) en de PvdA (5 - 4) lagen in de lijn der verwachting. De socialistische gedachte is deels overgenomen door het hippe en moderne GroenLinks met landelijk Jesse Klaver en in Leiden Walter van Peijpe. Zijn partij verdubbelde van vier naar acht zetels. Het milieu scoort hoog anno 2018.

De Partij voor de Dieren lift hier overigens op mee, het steeg van één naar drie zetels. Of deze partij wordt beloond met een wethouder is maar al de vraag, want het nieuwe college heeft ze helemaal niet nodig. Evenmin als het CDA, dat dankzij de inspanning van Joost Bleijie de schade beperkt hield maar op het nippertje toch een van de vier zetels moest opgeven.

Opvallend positief

Nee, het wordt D66, VVD en GroenLinks. Read my lips. Een perfecte vertegenwoordiging van Leiden. Ze bezitten 21 van de 39 gemeenteraadszetels. Van Peijpe was voor de verkiezingen tegen De Leydenaer opvallend positief over het vorige college: ''Het heeft veel werk verzet. Op een aantal belangrijke onderwerpen zijn knopen doorgehakt en het college heeft daarmee goed werk verricht. Met GroenLinks in het college waren die keuzes wel een stuk groener en socialer geweest. Er liggen dan ook nog genoeg uitdagingen voor de komende vier jaar: een echte omslag naar een duurzaam en groen Leiden, een stad waarin we eerlijk delen en iedereen toegang heeft tot goede en betaalbare zorg, een stad waar het gemeentebestuur iedere inwoner probeert te betrekken bij de besluiten die genomen worden.''

Geen vuilspuiterij dus, maar een realistische handreiking. Met Paul Dirkse en de zijnen van D66 is het goed werken, maar met de andere Paul, de VVD'er Laudy, zullen nog wel knopen doorgehakt moeten worden. De liberaal heeft de afgelopen vier jaar bij wijze van spreken dagelijks zelf de graafmachine bediend om maar zoveel mogelijk grond bouwrijp te maken voor appartementen, wegen, onderwijsinstellingen en parkeergarages. De stad knapt in rap tempo op, alhoewel de vraag opkomt wanneer het geld op is. Maar mits op groene wijze, zal Van Peijpe zijn achterban stil weten te houden bij nog meer bouwgeweld.

Ondertussen kan D66 met alle aanwezige ervaring bemiddelen en doorgaan met het leuker maken van de stad. Veel tegenstand valt er niet te verwachten van óf de nieuwkomers of de verliezers.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die verbetering en ongevraagd advies behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Dirk van Delft

Dirk van Delft stopt komend weekeinde officieel als directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Hij geeft het stokje over aan Amito Haarhuis. Van Delft kan terugkijken op een succesvolle periode. In 2006 werd hij gevraagd voor het museum, dat destijds een ietwat stoffige indruk maakte en in financieel zwaar weer was beland. Van Delft zette een metamorfose in gang en zorgde met succes voor een publieksvriendelijke inrichting van het gebouw aan de Lange Sint Agnietenstraat.

Draaideur

Wij zijn liefhebber van winkelen in de supermarkt en in Leiden is er wat dat betreft genoeg keuze, met bijvoorbeeld De Hoogvliet, en de Digros. De grootste onder de supers is te vinden op het Bevrijdingsplein, de AH XL dus. En daar krijgen we juist veel klachten over omdat de toegangsdeur vaker niet dan wel functioneert. Het probleem is de traagheid. Het draaien gaat zo langzaam, dat veel mensen zuchtend en klagend hun mobiel pakken om uitgebreid te appen. Anderen kunnen hun boodschappenlijstje uit hun hoofd leren. Allemaal aardig, maar de meeste mensen willen gewoon naar binnen, en snel, of juist naar buiten, en ook graag snel.

Politieagenten Ettema en Van Steen poseren bij hun Opels.Destijds prima vervoersmiddelen, nu passen ze vooral in een film van Bassie en Adriaan.| Foto: Niek Bavelaar. 

Afscheid van politiebureau

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze foto is gemaakt in 1986 en had als reden dat er een nieuw politiebureau in aanbouw was aan de Langegracht. Dit inmiddels rijksmonument werd gebouwd begin jaren 20 van de vorige eeuw. In 1927 verhuisde de Leidse politie van het stadhuis naar dit onderkomen met cellencomplex. In 2012 heeft de gemeente Leiden het gebouw verkocht waarna er tien appartementen zijn gerealiseerd, met behoud van de bestaande structuur van het gebouw en aanwezige originele details. In 2014 was de verbouwing voltooid en konden de huurders hun intrek nemen.

Weekgetal: 10

uitgerekend n Dit jaar bestaat de educatieve attractie CORPUS 'reis door de mens' aan de A44 bij Leiden precies 10 jaar. Elk jaar leren zo'n 230.000 dagjesmensen, scholieren en zakelijke bezoekers van het CORPUS Congress Centre tijdens een bezoek meer over hun lichaam en het belang van preventie. Initiatiefnemer Henri Remmers: "Een gezond leven is voor iedereen essentieel; daarbij speelt kennis een sleutelrol. Onze visie is dat bezoekers na CORPUS 'reis door de mens' met een andere kijk op hun lichaam naar huis teruggaan."

Strijd tegen hondenpoep blijft hardnekkig

dieren n Hondenpoep blijft één van de grootste ergernissen in de openbare ruimte.

door Rien van Vliet

In Leiden leek het overigens een tijd goed te gaan. De Veiligheidsmonitor 2016 laat zien dat in 2012 21 procent van de ondervraagde burgers overlast ervoer door hondenpoep terwijl dat percentage in 2016 was gedaald naar 17 procent.

Nu liggen er echter weer veel uitwerpselen van de trouwe viervoeter in de stad. Ook slingeren er overal poepzakjes. Sinds de invoering van het nieuwe hondenbeleid zijn er minder hondenafvalbakken, en is er extra aandacht gekomen voor de opruimplicht. Of dit heeft geleid tot succesvolle handhaving is de vraag. Het is namelijk moeilijk om hondeneigenaren op heterdaad te betrappen bij het schenden van de opruimplicht. De cijfers van de gemeente bevestigen dit; sinds 1 januari van dit jaar heeft zij slechts twee boetes uitgedeeld. Verder heeft zij vijftien meldingen over hondenpoep binnengekregen. De gemeente geeft echter niet op. Een woordvoerder: ''Op basis van de meldingen en informatie uit de omgeving hebben we een aantal gebieden aangewezen waar de komende tijd dagelijks gecontroleerd wordt.''

Massale afkeer van bouwplannen in Merenwijk

Een van de duizend mensen die een handtekeningen zette tegen de komst van woontorens in de Merenwijk. |Foto: PR.

infrastructuur n In de Merenwijk haalde actiecomité Hart voor de Merenwijk vorige week ruim duizend handtekeningen op tegen de plannen om woontorens te bouwen in het wijkpark.

Ook nu waren de reacties emotioneel. "Dit park is mijn vakantie," reageerde een Merenwijker. Het ooievaarsechtpaar dat dagelijks op de beoogde bouwlocatie te vinden is, wordt ook door veel mensen genoemd.

Bij twee drukke stembureaus gaven de Merenwijkers hun wijkgenoten de gelegenheid om zich uit te spreken en een raamposter mee te nemen. Het comité maakte dankbaar gebruik van de aanloop rond de stembureaus, maar gaf geen stemadvies.

"Meer dan 90 procent zette graag een handtekening", aldus actievoerder Peter de Haas. "Veel mensen stapten uit zichzelf op ons af. Uit alle reacties blijkt telkens weer hoe blij men is met het vele groen in de wijk. We moeten daar zuinig op zijn. Leiden bungelt nu al ergens op een beschamende 350e plaats als het gaat om gemeentelijk groen."

Het actiecomité onderschrijft het belang van woningbouw, maar niet in het wijkpark. Andere locaties voor hoogbouw rond het winkelcentrum de Kopermolen stuiten ook op fel verzet in de wijk. Vrijdag 23 maart haalde het actiecomité handtekeningen op bij de moskee aan de Nieuwe Marnixstraat.

Toekan

Ook elders in de stad is actie ondernomen tegen plannen voor woontorens. De zogenaamde Toekan-toren aan de rand van de Stevenshof komt er dankzij burgerprotest niet. Eerder werden bezwaren van bewoners in de Professorenwijk wel zo goed als genegeerd. De geplande toren bij het MBO Rijnland daar is een paar verdiepingen lager geworden dan gepland.

Doorgaande route loopt via steeg

In de tweewekelijkse rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Zijn er combinaties? Deze week de vreemde bestemming van de St Jorissteeg.

Door: Eric Hoenson

Achtervoegsels van straatnamen moeten duidelijk zijn. Het was een tijdje modern om een naam te laten eindigen op roos, werf, vlinder of gras. De Merenwijk zit er vol mee. Maar daar kan je natuurlijk niets mee. Het schept alleen maar verwarring. Als je naar een boulevard moet, weet je dat dit een grote straat is. Een laan zal ook niet al te klein zijn uitgevallen, en bij een weg verwacht je dat je er waarschijnlijk kan doorrijden. Een steeg, tja, die is krap, oud en waarschijnlijk verboden voor autoverkeer.

Daarom is het wat betreft straatnamen best bijzonder dat de gemeente de doorgaande binnenstadsroute door een steeg laat lopen, de St Jorissteeg welteverstaan. Wij als Leidenaars kennen natuurlijk de omvang van deze drukke weg, maar ik ben benieuwd wat een aannemer van buiten denkt wanneer hij zijn vrachtwagenchauffeur over een steeg in de stad moet sturen.

Huizen gesloopt

De St Jorissteeg lijdt al decennialang onder verkeersdruk. Daarom werd begin jaren zeventig een deel van de huizen gesloopt om plaats te maken voor doorgaand verkeer en een enorm kruispunt met Het Levendaal. De Watersteeg verdween. Wat overbleef was een van de lelijkste plekjes van Leiden.

Nu er een centrumroute wordt aangelegd krijgt de locatie wellicht iets van zijn oude elan terug. Op de Sint Jorissteeg komt een R-net-halte en het wordt ingericht als een plein met veel groen. De meeste parkeerplaatsen zullen verdwijnen, evenals verderop op de Hooigracht. Hoewel er straks meer drukte te verwachten is, komt het hier toch nog goed dus.

Boshuizerkade, het groen verdwijnt langzaam maar zeker

De Boshuizerkade in 2010, nog met het America Football op deze locatie. |Foto: DE Leydenaer.

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Wie wonen er? Deze week: de Boshuizerkde.

door Eric Hoenson

De Boshuizerskade roept bij voetballiefhebbers gemengde gevoelens op. Aan 'de Kade', zaten lange tijd volksclubs van een minder allooi. Wie hier op bezoek kwam wist dat de punten duur gekocht werden. Rond het veld was de sfeer armoedig, met miserabele kantines, vervallen kleedkamers en bierdrinkende volksjongens die niet op hun mondje waren gevallen. De flats op de achtergrond zorgden niet bepaald voor een gezellig uitzicht.

In het veld ging het er ruig aan toe. Het bleef niet bij gescheld en gespuug. Nee, er werd menig robbetje gevochten, binnen, maar ook buiten de spelregels. Niet voor niets had VNA de bijnaam Vechten Na Afloop.

Maar nu het kruit is opgetrokken en slechts FC Boshuizen zuchtend en kreunend overleeft, heerst er toch ook een prettige nostalgie rond dit stukje voetbalverleden met clubs als Oranje Groen, ZLC, Unitas Leiden en UDWS. De Kade markeert ook een mooie tijd en het is zonde dat de velden langzaam maar zeker plaatsmaken voor een andere bestemming.

Kasteel

En dan de naam. Bos is er al lang niet te vinden in dit stukje Leiden. Maar ooit stond Kasteel Boshuysen op deze plek, toen nog onderdeel van Zoeterwoude.

De oudste vermelding betreft de woning te Boschuysen op 15 augustus 1332, maar waarschijnlijk gaat de geschiedenis van dit leengoed van de graaf van Holland aan de familie Van Boschuysen zelfs terug tot 1281. Wanneer de woning versterkt werd tot kasteel is niet geheel duidelijk. Omdat de later teruggevonden muren 1,5 meter dik waren, zijn die vermoedelijk al vóór 1351 opgetrokken, want daarna waren gebouwen met zulke zware muren niet meer toegestaan binnen een bepaalde afstand van de Leidse stadsmuren.

In het voorjaar van 1955 zijn tijdens de aanleg van de sportvelden op een diepte van ongeveer een meter beneden het maaiveld de restanten aangetroffen van de fundering van het kasteel. Aan de oostzijde daarvan zijn de funderingen van een toren teruggevonden. Aan de noordzijde heeft zich vermoedelijk een ophaalbrug bevonden. Na onderzoek zijn de muurresten grondig verwijderd, want bij de renovatie van de sportvelden in 2010 werden ze niet meer aangetroffen. Met gebruik van een grondradar kon wel worden vastgesteld dat vlak bij het kasteel een steenbakkerij met mogelijk enkele bijgebouwen heeft gestaan.

Herinrichting singels

infrastructuur n De herinrichting van de Maresingel en de Rijnsburgersingel (tussen Valkbrug en de Oude Herengracht) is gestart. De straat krijgt van gevel tot waterkant een nieuwe inrichting. Er komt een wandelpromenade langs de singel, aan beide kanten van de weg worden Leidse lantaarns en bomen geplaatst en speciale spuwers zorgen er in de toekomst voor dat regenwater snel afgevoerd wordt naar de singel.

Jonge Rembrandt

Geschiedenis n Na een biografie over Jan Wolkers, richt de Leidse schrijver Onno Blom zich nu op de jeugdjaren van Rembrandt van Rijn. Die bracht de wereldberoemde schilder in Leiden door. Volgend jaar moet het boek af zijn, dan wordt in Museum De Lakenhal de tentoonstelling 'De jonge Rembrandt' geopend.

Kijkje in nieuw cultuurkwartier

evenement n Omdat het cultuurkwartier rond de Marktsteeg gestalte begint te krijgen werd er zaterdag een voorproefje gegeven van wat komen gaat: een plek waar je in de toekomst hele dagen kunt kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. Het begon om 11.00 met een groots gezamenlijk ontbijt, gevolgd door voorstellingen, beeldende kunst, films, lezingen en muziek. De programmering van Get Lost werd verzorgd door De Veenfabriek, Gebr. de Nobel, T.I.M.E., Bioscopen Leiden, Marktsteeg 10, Kessett en Scheltema Leiden.

Op de foto een beeld van een kort optreden van Rene Oskam. Later kwam Nico Dijkshoorn op bezoek. |Foto: Peter van Evert.

Zonnepanelen op dak zwembad

Milieu n De gemeente gaat in april zonnepanelen op het dak van het gebouw van buitenbad De Vliet plaatsen. Met de zonnepanelen wordt jaarlijks circa 8.000 m3 aardgas uitgespaard. De investering van afgerond 44.000 euro moet in 10,5 jaar zijn terugverdiend.

Afvalheffing duur en goedkoop

Financieel n Alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens in Leiden betalen dit jaar in vergelijking met de rest van Nederland relatief weinig afvalstoffenheffing. Huishoudens van drie of meer personen zijn juist relatief duur uit. Dit blijkt uit onderzoek door AfvalcontainerShop.nl, dat de afvalstoffenheffingen in alle Nederlandse gemeenten vergeleek.

Doel-puntjes

* Triest: Jaimy Ravensbergen (ex-DoCoS), spelend voor ADO Den Haag, heeft voorste kruisband gescheurd. Ze kan niet meedoen mee met Nederlands Elftal onder 17 aan UEFA Elite Round.

* Heb je altijd al willen paardrijden? Bij Manege Moedig Voorwaarts is ruimte voor nieuwe ruiters. Voor sommige leeftijden is er een (korte) wachtlijst..

* Zitskiër Jeroen Kampschreur, die tijdens de Paralympics een gouden plak pakte benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, wordt morgen om 18.00 uur gehuldigd in Brasserie Park, Leiderdorp.

* Martin Meijer ontwierp logo fusieclub FC Oegstgeest. Eelco Fielemon wordt komend seizoen verantwoordelijk voor de bovenbouw, Marcel Rietbergen voor de onderbouw.

* Deze week wordt bij tennisclub Unicum LED-verlichting aangelegd. Na 1 april (geen grap!) wordt die in gebruik genomen.

* Roodenburg (4e klasse/zaterdag) zoekt hoofdtrainer 'met oog voor doorstroming eigen jeugd'. Aanmelden weerlee@planet.nl

* Zorg en Zekerheid investeert in gezondheid, dus in sport. Tot en met 2020 is de zorgverzekeraar de sponsor van de 21 kilometer van de Leiden Marathon.

* 2e Paasdag: UVS Kikkerpoldertoernooi voor JO8-, JO9- en JO11-jeugd. De blauw/witten ontvangen tal van teams uit de Leidse regio en omgeving.

* Coach André Pronk van Lightning Leiden (American Football) is niet te spreken over de te lage trainingsopkomst.

* Op 7 april wordt het nieuwe complex van RCL geopend met veel festiviteiten. Walking Football voor 'oudjes' gaat van start met een wedstrijd tegen bekende oud-voetballers.

* 'We mogen weer het veld op,' roepen ze bij Honk- en Softbalvereniging Biënto. 7/8 april begint het seizoen. Voor die tijd is er op woensdagen training voor BeeBallers en Pupillen.

* L.K.V. de Spartaan biedt workshops op scholen. 'Dat is weer eens iets anders dan gewone gymles'. Idee? Stuur een mail naar info@lkvdespartaan.nl

* In de filialen Kooiplein, Levendaal, Kennedylaan (allen Leiden) en Poortwacht Leiderdorp van Supermarkt Hoogvliet kunnen je nog plaatjes sparen en ruilen van van de je eigen clubtoppers.

* Het is nog onduidelijk of Alphen a/d Rijn 700.000 euro bijdraagt om de Leidse IJsbaan van 333 meter mede mogelijk te maken.

* Aansluitend het scheidsrechtersexamen, vandaag bij tennisclub Roomburg, geeft Thijs Rombouts praktische handreikingen aan clubfluiters.

Wil jij ook een doel-puntje scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl.

Leidse kickboksers te volgen via live-streams

Sensei Ino Alberga (Sportschool Jurojin) met zijn leerling Paul van der Sman.| Foto Peter Hoeberichts

vechtsport n Zaterdag 31 maart vindt er in Brothers Sportcentrum te Nieuwerkerk aan de IJssel een groot Kickboks Gala plaats. In de ring komen tal van talenten van deze tak van sport. Uit Leiden zijn dat onder andere Karim Rahmaoui (Team Atlas) en Paul van der Sman (Sportschool Jurojin).

Het bijzondere van dit sportgala is dat alle ontmoetingen via live-streams zijn te volgen op internet. Kickboksen is een sport die gevaarlijk oogt, zo stellen de betrokkenen. Dat beaamt ook Sensei (leraar) Ino Alberga van Jurojin: "Het is ook een heel faire sport, met respect voor elkaar en waarbij de scheidsrechter er meer dan nauwlettend op toeziet dat er volgens de spelregels wordt gebokst."

Alberga weet waarover hij praat, hij heeft al meer dan dertig jaar ervaring met het Muay Thai en is onder andere betrokken geweest bij de oprichting van de Muay Thai Bond in Nederland. Ook had hij zitting in het eerste bestuur.

Sterfbed

Het Gala wordt opgedragen aan de onlangs overleden Henk Tetteroo, een bekende naam in de World of Kickboxing. Zoon Bappie beloofde aan het sterfbed nog eenmaal de handschoenen aan te trekken; hij neemt het op tegen een stevige opponent. Het voorprogramma begint om 16.00 uur, de zaal gaat al open om 15.30 uur.

Wie weet meer over deze oude foto?

Een deel van een kampioensfoto uit een ver verleden. Aan beide zijkanten staat nog een speler.

voetbal n . We kregen bijgevoegde foto van lezer Fred Kluit. Hij staat er zelf niet op en geeft hem graag weg.

''Kort geleden viel een foto van een voetbalteam uit een tweedehands boek over de historie zuid-Holland, wat ik in Leiden had gekocht,'', zegt hij. ''Ik heb geen idee over wie, wat, waar of wanneer. Er staat niets op de achterkant over de eigenaar of het team waar het om gaat. Helemaal blanco. Ik geef m graag weg aan iemand die er meer over weet.''

Op de foto (er staan overigens aan de zijkanten nog twee spelers op), is een beeld te zien van het voetbal uit een ver verleden, toen Leiden ongeveer twintig voetbalclubs telde. Waarschijnlijk is die gemaakt na een kampioenschap, gezien de bos bloemen die de speler linksonder in zijn handen.

'Kenners' hebben zich erover gebogen. Fred Beerenfenger (UVS), Jan Lovink (Roodenburg), Aad Koren (ZLC/VTL). Niemand kon iets met zekerheid zeggen. Lovink: ''Het lijkt mij een foto uit de jaren '30. Die mensen leven niet meer.''

Kanbier: ''Ik zie op de achtergrond een fabriekspijp. Zou ook niet weten waar het is. Jaren 50? In die tijd waren er nogal wat fabrieksteams.''

De waarde van de foto is groot. Destijds werden er nauwelijks foto's gemaakt van voetbalteams. De foto is in een opvallend goede staat. Wie iets weet wordt verzocht te mailen naar: redactie@deleydenaer.nl.

Sport uit het weekend

ZZ kansloos in bekerfinale

basketbal n Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Groningen geen moment aanspraak gemaakt op de nationale beker. Na het eerste kwart was het al 38-21 en had Donar nog amper gemist. ZZ kwam er daarna wel iets beter in, maar wist geen bedreiging te vormen voor Donar: 87-71. De voorbereiding was prima want ZZ was de Leidse ploeg al op zaterdag naar het Noorden afgereisd. Na een training in MartiniPlaza werd de nacht doorgebracht in Paterswolde, om zo fit aan de start te verschijnen.

Echte werk Diok begint

rugby n ZVL De 85-0 overwinning bij Waterland in Purmerend was prima voor Diok afgelopen zaterdag. Maar het echte werk gaat nu pas beginnen. De Leidse ploeg maakt voor het eerst sinds jaren kans op de finale. Met nog vier speeldagen voor de boeg moet DIOK bij de eerste twee zien te komen. Koploper RC Hilversum lijkt niet meer in te halen, maar RC 't Gooi staat slechts drie punten voor. Zaterdag 7 april treffen de ploegen elkaar in Naarden.

Vrouwen Scylla onderuit

tafeltennis n Scylla stond in de vrouweneredivisie tafeltennis voor een moeilijke opgave. In Nieuwegein trof het een van de kanshebbers op de nationale titel, VTV. Op zich al een moeilijk opgave, maar zonder oranjespeelster Kim Vermaas – zij concentreert zich op de mannencompetitie – zou een gelijkspel al knap zijn. Het werd een 5-1 nederlaag. Door de nederlaag blijft Scylla zesde en is het vrijwel uitgeschakeld voor de play-offs om de landelijke titel.

Pijnlijk gelijkspel De Zijl

waterpolo n De Zijl Zwemsport is de vierde plaats kwijt na een gelijkspel tegen Amersfoort (13-13). Polar Bears is de Leidse ploeg voorbij en bij deze stand is er geen thuisvoordeel in de eerste ronde van de playoffs. De Zijl speelt nog tegen GZC Donk, De Ham en SVH.

Voetbaloverzicht

Uitslagen

Zaterdag 2e klasse

Valken - RCL 2 - 2

SVC - Lugdunum 3 - 1

Honselerdijk - Docos 2 - 0

Voorschoten`97 - TAVV 2 - 0

UVS - Nieuwkoop 4 - 0

Zaterdag 3e klasse

Oudewater - Leiden 5 - 0

LSVV - DSVP 4 - 2

Zaterdag 4e klasse

Roodenburg - Haagsche Hout 4 - 3

SEV - Football Factory 3 - 2

KSD - Meerburg 3 - 2

Hazerswoudse Boys - Oegstgeest 2 - 2

Zondag 1e klasse

FC Boshuizen - Olympia

Zondag 3e klasse A

Taurus - Voorschoten '97 5 - 4

Zondag 3e klasse B

Altior - SJZ 0 - 1

Kickers - Rijnland 1 - 0

ASC - Bernardus 2 - 3

Zondag 4e klasse A

HMC - Roodenburg

Standen

Zaterdag 2e klasse

3. UVS 19 - 31 +9

7. Lugdunum 19 - 28 +0

8. Voorschoten`97 19 - 27 +1

10 RCL 19 - 23 -5

11 DoCoS 18 - 22 +6

Zaterdag 3e klasse

11 LSVV 17 - 20 -7

14 Leiden 18 - 13 -22

Zaterdag 4e klasse

2. Oegstgeest 15 - 35 +43

5. Meerburg 16 - 26 +13

9. Roodenburg 15- 16 -23

10 UDO 16- 12 -36

12. Football Factory 16- 9 -25

Zondag 1e klasse

9. FC Boshuizen 14- 19 +0

Zondag 3e klasse A

6. FC Rijnland 19- 25 - 10

8 SJZ 18 - 24 -2

10 ASC 17 - 22 +8

11 Warmunda 16 - 21 -5

14 Bernardus 19 - 13 -19

Zondag 3e klasse B

9. Voorschoten 19 - 23 - 9

Zondag 4e klasse

10. Roodenburg 16 - 13 -23

Programma

Zaterdag 2e klasse

RCL - SVC

Lugdunum - DSO

Docos - Die Haghe

Reeuwijk - Voorschoten`97

TAVV - UVS

Zaterdag 3e klasse

Leiden - Koudekerk

Soccer Boys - LSVV

Zaterdag 4e klasse

Football Factory - Hazersw. Boys

Meerburg - WVC

Oegstgeest - Roodenburg

Zondag 1e klasse

De Spartaan - FC Boshuizen

Zondag 3e klasse A

Voorschoten '97 - Full Speed

Zondag 3e klasse B

SJZ - Kickers

Warmunda - RKDS

Rijnland - Nicolaas Boys

Stompwijk - ASC

Bernardus - Warmunda

Zondag 4e klasse A

Roodenburg - Wanica Star

Duo ontdekt eeuwenoud Pilgrimdocument

Jeroen Windmeijer, schrijver van De Bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint (rechts) en Piet van Vliet, bekend van het boek Voor de grote Oversteek, met hun vondst. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

geschiedenis n Naar nu bekend geworden is in maart 2017 een bijzonder manuscript van één van de Pilgrim Fathers ontdekt. Schrijver Jeroen Windmeijer geeft komende zondag een lezing over dit belangwekkende document.

Door Rien van Vliet

'Voor mij was het vinden van dit dagboek letterlijk een geschenk uit de hemel

Verborgen geschiedenis

De Pilgrim Fathers worden beschouwd als de grondleggers van de moderne Verenigde Staten. Amerikanen die dat kunnen, zoals een aantal presidenten, laten zich dan ook graag voorstaan op hun afstamming van deze pioniers (en daarmee enkele Leidse families). Leiden speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van deze groep religieuze vluchtelingen want van 1609 tot 1620 woonden zij in onze stad, alvorens de grote oversteek naar de Nieuwe Wereld te maken om zo Amerika te stichten.

Onbekend

Er is al veel bekend over het wel en wee van de Pilgrim Fathers in Leiden. Nu is er echter onbekend manuscript boven water gekomen van één van de Pilgrims. Jeroen Windmeijer, schrijver van De Bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint en Piet van Vliet, bekend van het boek Voor de grote Oversteek, dat verhaalt over het verblijf van de Pilgrims in Leiden, hebben in het archief van het Erfgoed Leiden en Omstreken een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers. Windmeijers nog uit te komen derde thriller heeft overigens de Pilgrim Fathers als onderwerp.

Hoe zijn jullie op dit tot nu toe onbekende manuscript gestuit?

'In 2020 is het vierhonderd jaar geleden dat de Pilgrims uit Leiden vertrokken,' vertelt Piet van Vliet, in het dagelijks leven werkzaam als Educatief Begeleider bij Naturalis. 'Dit gaat groots herdacht worden in Engeland, in de VS en natuurlijk ook in Leiden. In 2001 verscheen mijn boekje Voor de grote Oversteek. Voor een actualisering van het boekje deed ik onderzoek in het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken. Terwijl ik een boek pakte, viel een ander boek op de grond. Het was net een scène uit een spannende film à la de Da Vinci Code. Ik pakte het boek op en zag dat een hoekje losgelaten had van een pagina die tegen een andere pagina vastgeplakt bleek. Tussen die twee pagina's bevond zich dus een bladzijde van dat manuscript! Zo hebben we twintig dichtbeschreven vellen gevonden. Het is een ooggetuigenverslag van een Engelse puritein die in het Jan Pesijnhofje woonde en in de nabijheid van John Robinson verkeerde, de leider van de Pilgrims.'

Jeroen, feit en fictie gaan hand in hand in jouw boeken. Het vinden van dit dagboek moet natuurlijk een prachtvondst geweest zijn.

''Voor mij was het letterlijk een geschenk uit de hemel natuurlijk,'' vertelt Jeroen Windmeijer enthousiast. ''Piet stelde me voor om dit manuscript op een ongewone wijze te publiceren, namelijk in een roman van mij. Dat verslag zou de basis vormen waaromheen ik dan een spannend verhaal zou schrijven. Als hij het document zou publiceren in een historisch tijdschrift lezen alleen specialisten het, maar met een roman bereik je een veel groter publiek natuurlijk! Ik was er onmiddellijk voor in. Net als in mijn andere boeken heb ik het weten te verbinden met Bijbelse thema's.''

Van Vliet: ''Jeroen hield me goed op de hoogte van zijn vorderingen en legde me zijn nieuwe hoofdstukken voor. Net als in zijn andere romans is hij er goed in geslaagd om feit en fictie op een aannemelijke manier met elkaar te vermengen. Nu het boek dan echt af is, kunnen we er mee naar buiten treden.''

Is er al een reactie uit Amerika gekomen?

''Nog niet. We hebben het allemaal nog een beetje onder de pet gehouden,'' legt Van Vliet uit, ''omdat we nog niet wisten of deze hele opzet zou slagen. De hoofdpersoon Peter de Haan blijft deze keer overigens niet alleen in Leiden, maar reist ook naar Boston en zelfs naar de Sinaï-woestijn.''

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?

''Het is fascinerend materiaal,'' zegt Jeroen, met een geheimzinnig glimlachje. ''Ik wil niet te veel weggeven natuurlijk voordat mijn nieuwe boek Het Pilgrim Fathers Complot eind augustus in de winkel ligt. Eén van de dingen die ik me altijd afgevraagd heb, is waarom meer dan de helft van de Engelse puriteinen uiteindelijk in Leiden is achtergebleven. De redenen om te vertrekken, golden toch ook voor de achterblijvers? Laten we zeggen dat het manuscript onder meer op deze vraag een antwoord geeft.''

Wanneer en waar kunnen mensen jouw lezing bijwonen?

''Via mijn website jeroenwindmeijer.nl kunnen mensen zich per e-mail opgeven voor de lezing van aanstaande zondag. De precieze tijd en locatie worden nog bekend gemaakt. Dat hangt ook een beetje af van de belangstelling natuurlijk.''

Vrolijk Pasen

column n Elke laatste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over wat er allemaal in zijn Leiden gebeurt.

Er was eens een land en dat heette Nederland. Het ging er zo goed, dat men zich allang niet meer druk maakte om oogsten, oorlogen of andere onzin. Welnee. In dit land sloeg de klok omwille van meer existentiële zaken als de gelukkigheidsindex, beste reizigers en wie de mol was. Het ging er zó goed dat mensen begonnen terug te verlangen naar ellende. Want wat waren ze nu eigenlijk nog van elkaar, nu er geen noodzaak meer was? En zo verscheen de volksmenner ten tonele. Met verheven vinger, beknepen stem en rare neus. Soort Buman.

We waren onze identiteit verloren. Leve de Vlag. En Zwarte Piet natuurlijk. We werden misleid en misbruikt door de elite of 'de Man' of een ander bovenliggend deel van de samenleving. Haal ze door het slijk! Of nee; de vijand lag buiten de poort op ons te wachten, klaar om toe te slaan. Geef ons totale macht over je hele leven & data en we beschermen je tegen het onheil!

De winter, de crisis, de vluchtelingen, de verkiezingen. In het prille lentezonnetje van deze zondag lijken ze ineens heel ver weg. Buiten, op het Galgewater, trekken de volle toerboten eindeloos voorbij. Omgeven door tijden van weleer.

Terug naar de werkelijkheid, de beeldbuis. Soms denk ik dat TV echter is dan wat ik zie als ik naar buiten kijk. TV is onze ziel of minimaal dat wat onze ziel zalft. Het allerbeste TV programma wat ons wekelijks onderdompelt in die zaligheid is natuurlijk de Luizenmoeder. Bewierookt om haar 'politieke incorrectheid', want er mag in worden gevloekt. Nou. 'Zo herkenbaar ook!' roept een ander opgewonden uit. Dus ik kijken. Burgerlijke typetjes, die in aanraking komen met iets minder burgerlijke typetjes. Aangevuld met een dubbele dosis Avro humor, ver over datum. Of is dat een pleonasme? Moeilijk doen op de vierkante centimeter van het schoolplein. Want op de echte slagvelden is de zaak allang beslecht. Floris, Swiebertje en De Fabriek. Zwartwit herinneringen uit het verleden, grotemannenverhalen, niet langer relevant.

En ja, in die realiteit waren daar ineens de verkiezingen. Lokale verkiezingen, lekker klein en overzichtelijk. Ook in Leiden, waar het populisme helaas nog geen voet aan de grond heeft proberen te krijgen. Helaas, omdat een dansende Thierry, een lokale PVV'er met hitler kapsel of een bejaarde mafklapper voor een columnist natuurlijk dankbare onderwerpen zijn. Ik moet het doen met een bijna-slippertje van de CU en verder de gebruikelijke saaiheid, klotsend tegen de wanden van het stadhuis.

Het toch wel verrassende voorafje was de eensgezindheid bij het ondertekenen van het Regenboogakkoord. Ja, de CU slipte bijna en tekende onder milde dwang, maar desalniettemin! Eindelijk konden we…. Ja wat eigenlijk? Nou, dat er Leidse gaybra's komen bijvoorbeeld. En meer aandacht voor -onder andere- roze ouderen en asielzoekers. Dat wil zeggen, asielzoekers die gay zijn of qua sekse enigszins in de war verkeren. Als hetero asielzoeker zoek je het natuurlijk maar gewoon uit. Voor mijn geestesoog zag ik taferelen van Hotel De Wereld in 1945. Gewichtige mannen achter grote documenten. En daar achter de heide, eindeloos uitstrekkend in het paars van de herfst. Maar niets van dat alles. Ik zag bleke hoofden in een raadszaal vol kunstlicht, met daarachter fletse posters van de partij waarvoor zij ooit hun ziel en zaligheid hadden geofferd.

Toen de verkiezingen zelf. Een strijd der partijen. Want, van wie is de stad nu eigenlijk? Van de studenten en Groen Links? Van de elite op de grachtengordel en D66? Of van het volk, morrend in de Merenwijk en migrerend naar Leiderdorp? Wie neemt de grootste hap uit die rijke taart, die deze stad is? Wel, de uitslag is bekend.

Hoe het verhaal verder eindigt? Ze kozen nog lang en gelukkig. Verder kan ik alleen maar hopen. Hopen dat Leiden die stad van partizanen blijft. Een stad van vluchtelingen en dromers en schuinsmarcheerders. Van hoogvliegers, maar vooral ook van de laagvliegers. Hopen op de wederopstanding van Rubberen Robbie. Fluitend naar mooie vrouwen, anoniem dansend met de stad, de grote boom op het plein markerend. En ja, ook met je fiets in de plomp als dat zo uitkomt. Zonder handen, Ome Henne.

Vrolijk Pasen allemaal.

Garantie ruimte voor bedrijventerreinen

Het bedrijventerrein Trekvliet staat al jaren onder druk. |Foto: De Leydenaer.

n Afspraken tussen zes gemeenten in de regio

economie n De zes gemeenten en het bedrijfsleven in de Stedelijke As Leiden-Katwijk hebben afspraken gemaakt om in de toekomst voldoende ruimte voor bedrijven op bedrijventerreinen te garanderen. Er is een overeenkomst getekend tot en met 2022.


Kees Wassenaar, wethouder economische zaken van de gemeente Leiderdorp en bestuurlijk trekker van het project Bedrijventerreinen vanuit Economie071: "Het is belangrijk dat we in de regio gezamenlijk optrekken. We hebben elkaar nodig voor een sterke regionale economie. De bedrijventerreinen leveren een wezenlijk aandeel in die economie. In de Leidse regio zorgen ze voor 42.500 banen en voor circa 10.000 indirecte banen. Het verdienvermogen van de bedrijventerreinen in de Stedelijke As Leiden-Katwijk is jaarlijks zo'n 5 miljard euro."
Willem-Jan Zirkzee, voorzitter van Bedrijvig Leiden: "Deze cijfers onderstrepen nog eens dat we trots moeten zijn op onze bedrijventerreinen en de aanwezige bedrijven moeten koesteren."
Aan het convenant ligt een onderzoek naar de match tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen ten grondslag. Dit onderzoek werd in opdracht van Economie071 uitgevoerd door Stec Groep. Het wijst uit dat er tot en met 2030 een totale ruimtevraag van 31 tot 43 hectare in de Stedelijke As Leiden-Katwijk bestaat. Dit is inclusief de zogeheten – op dit moment bekende - vervangingsvraag: compensatie van hectares die verloren gaan door transformaties van bedrijventerrein naar andere functies zoals woningbouw.
Met het convenant komen de partijen overeen dat de beschikbare ruimte voor bedrijven in alle milieucategorieën op bedrijventerreinen niet mag afnemen. Bij transformatie van bedrijventerrein naar een andere functie compenseert de Leidse regio deze ruimte binnen haar grondgebied.
Jan Versteegh en Frank Ponsioen, voorzitters van VNO-NCW en Bedrijfsleven Rijnland zijn blij met het regionale convenant. "Hier hebben we sinds de ondertekening van het convenant met Leiden naar toegewerkt", aldus Versteegh.

Als vervolg op het convenant gaan gemeenten en vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties nu een regionale bedrijventerreinenstrategie opstellen. Deze heeft een looptijd tot en met 2030 en moet duidelijk maken hoe de Leidse regio in de ruimtevraag gaat voorzien en met de bedrijventerreinen omgaat. Ook andere ruimtevraagstukken worden daarbij meegenomen, zoals de woningbehoefte, energietransitie en groen.
De strategie moet in het najaar van 2018 klaar zijn, waarna besluitvorming in de gemeenteraden volgt.

Leidse identiteit terug

De Haarlemmerstraat en de Lange Mare zijn officieel heropend. Met de herinrichting hebben beide straten weer een eigen, Leidse identiteit gekregen. Na een goede samenwerking met de ondernemersvereniging, de bewonersorganisatie, de winkeliers, verschillende gehandicaptenorganisaties en de aannemer zijn de Haarlemmerstraat en de Lange Mare nu heropend. Met een straat van gebakken klinkers, een natuurstenen stoep en de Leidse lantaarn heeft de grootste winkelstraat van Leiden weer de uitstraling die past bij de historische binnenstad. Het nieuwe zitelement heeft een led lijnverlichting rondom, zodat het 's avonds een mooi verlicht object is. De kleur van de verlichting benadert de kleur van de Leidse lantaarn. Ook de Lange Mare is heringericht en is een groen rustpunt in de binnenstad geworden. Foto's: Buro JP

Schade door gaswerk

Meerdere huizen aan de Vrouwenweg zijn getroffen door het werk van de Gasunie op een weiland aan de kant van de Europaweg. Daar worden grote gasleidingen vervangen. Bewoners vrezen een Groningen in het klein. Het werk is voorlopig stil gelegd. .

Nedernacht, een ode de regionale nederpop

De Slechte Band start het festival in Schetema. |Foto: archief fotobureau Monica van der Stap.

n Zes bands in Gebr. de Nobel op 31 maart

muziek n Met de komst van Nedernacht heeft Leiden er een nieuw festival bij. Gebr. de Nobel is de gedroomde gastheer als podium voor zes bands voor een nacht vol nederpop.

George Odijk en Frank van Leeuwen organisatoren van diverse Leidse festivals en lid van één van de bands trokken de stoute schoenen aan. Doel is om regionale bands de mogelijkheid te geven op een geweldig podium als Gebr. de Nobel te spelen.

''Gezien de muziek van hun bands was het thema snel gevonden: Nederpop. Naast een mooi festival wil de organisatie met Nedernacht voor meer binding in de regio zorgen, met muziek als smeerolie. De bands komen daarom buiten Leiden uit Katwijk, Zoeterwoude en de Bollenstreek'', laten de twee weten.

Op zaterdag 31 maart is het in Gebr. de Nobel in de kleine en grote zaal (voor de gelegenheid omgedoopt in de Herman Broodzaal en de Armand zaal) de beurt aan de Slechte Band uit Leiden, Ommedijk, Skunk, Los Zand, Upright Piano's en Heeren van Fatsoen. Stuk voor zijn dit bekende bands die enige naam hebben opgebouwd in Leiden en omgeving. De muziek die wordt verwacht komt van De Dijk, BlØf, Doe Maar, het Goede doel, Raymond van 't Groenewoud en vele andere Nederpop-acts uit het gouden tijdperk van deze muzieksoort, de jaren tachtig en negentig.

Tussendoor en ter afsluiting is er een heerlijke Vinyl-disco van 'Draai me to the moon'.

Speelschema

Herman Broodzaal: Slechte Band 21.30 – 22.15 uur; Ommedijk 22.30 – 23.30 uur; Heeren van Fatsoen 23.45 – 0.45 uur. Armandzaal: Upright Piano's 21.00 – 21.45 uur; Skunk 22.15 – 23.15 uur; Los Zand 23.30 – 0.30 uur.

Donderdag festival Band Talent Leiden

muziek n In popcentrum Gebr. De Nobel vindt donderdagavond 29 maart voor de vijfde keer het Band Talent Leiden festival plaats. Acht jonge bands bands uit de regio Leiden, met muzikanten van gemiddeld maximaal 18 jaar, presenteren zich op dit gratis toegankelijke festival in een professionele popzaal aan het publiek.

Net zoals vorig jaar vindt het festival plaats in de grote zaal van Geb. de Nobel! Deze unieke kans is 29 maart (de dag vóór Goede Vrijdag) weggelegd voor de volgende bands (in alfabetische volgorde): Ace Of Spades, Christopher's Soul, Fierce 'n' Fire, Five Miles, Head First, Mixed Company, Panix en Tobacco Flavoured Kisses.

De bands die op het festival spelen zijn geselecteerd in twee voorrondes. Daarbij zijn de bands niet alleen beoordeeld op hun huidige prestaties en kwaliteiten, maar vooral op hun mogelijkheden om als band te groeien. Op het Band Talent Leiden festival kunnen de bands in de grote zaal van popcentrum Gebr. De Nobel laten zien hoe ze deze verwachtingen waar gaan maken. Ook dit jaar worden professionele geluidsopnames gemaakt van de bands. Daarnaast krijgen de deelnemende bands van Band Talent Leiden een videoclip van één van de nummers die ze spelen op het festival. De clips worden gemaakt door studenten van ROC Leiden.

De toegang tot het festival is gratis.

Donderdag 29 maart

Kapelzaal: klassiek lunchconcert, 12.45 uur.

Pieterskerk: Matthäus Passion, Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest, 19.30 uur.

Scheltema: De veenfabriek met Title with Logo, 20.15 uur.

Schouwburg: Jon van Eerd – Harrie & Eva, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Amsterdams Kleinkunst Festival, halve finalistentournee, 20.30 uur.

Vrijdag 30 maart

Pieterskerk: Matthäus Passion, Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest, 11.30 uur.

Gebr. De Nobel: Blaze Bayley, 20.00 uur.

Stadsgehoorzaal: Maaike Ouboter – Vanaf nu is het van jou, 20.15 uur.

Scheltema: De veenfabriek met Title with Logo, 20.15 uur.

Schouwburg: Rundfunk – Wachstumsschmerzen, 20.15 uur.

Café Lazarus: Matilda's Scoundrels, 21.00 uur.

Café de Twee Spieghels: Jeroen Vrolijk Therapy sesion, 21.00 uur.

Café Leidsche Lente : Mater & van Zanen, 21.00 uur.

Qbus: VanPolanen presenteert: Nico Dijkshoorn & The Hank Five + Hurricane Jack, 21.00 uur.

Zaterdag 31 maart

Café de Twee Spieghels: David G Franco and Co, 16.00 uur.

Stadsgehoorzaal: Liza Ferschtman & Mahan Esfahani – Rosenkranz Sonates, 20.15 uur.

Schouwburg: Theater Utrecht – Platonov, 20.15 uur.

Marekerk: Passieconcert met Brederode Consort en solisten, 16.00 uur.

Qbus: Hot House met De Young Vips Kika Sprangers (saxofoon) en Sebastiaan van Bavel (piano), 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: Bernard Berkhout and Friends, 21.00 uur.

Café Lazarus: ScooterRoy en de Hitmachine, 21.00 uur.

Zondag 1 april

Theehuis Leidse Hout: , 14.00 uur.

Café de Twee Spieghels: Sharon Doelwijt, 16.00 uur.

Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 3 april

Stadsgehoorzaal: The Bootleg Sixties, 20.15 uur.

Woensdag 4 april

Schouwburg: Joey Ferre e.a. – The Full Monty, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Arno Schuitemaker, If You Could See Me Now, Dans, 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Donderdag 5 april

Kapelzaal: fluitiste Marta Gomez Alonso en pianiste Julia Mora Garcia, 12.45 uur.

Schouwburg: Huub van der Lubbe – Wat Speelt, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Theater Utrecht The Bright Side Of Life, 20.30 uur.

Vrijdag 6 april

Stadsgehoorzaal: Brodsky Quartet – De late Beethovens: 11, 16 & 14, 20.15 uur.

Schouwburg: Daniël Arends – De Afterparty, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: De Hollanders, Red Matter, Theater, 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Qbus: De X: Stella Chiweshe, 21.00 uur.

Café Rembrandt: Rubberen Henkie & Barry Badpak, 21.00 uur.

Café Lazarus: Live en Lazarus voorronde 2, 21.00 uur.

Dummie

Musea n Voor fans van Dummie de mummie en het oude Egypte is er op maandag 2 april, tweede paasdag, een Dummie de mummie-dag in het Rijksmuseum van Oudheden. Schrijfster Tosca Menten en Dummie geven twee vrolijke voorstellingen, delen handtekeningen uit en alle fans kunnen met hen op de foto. Ook is er een gratis speurkaart om met Dummie in de museumzalen naar eieren en hazen te speuren. Alle activiteiten zijn speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar en zijn gratis bij een bezoek aan het museum. Aanmelden voor het ochtend- (11 uur) of middagprogramma (14 uur) kan via rmo.nl/dummiedag2018.

Showbands

Muziek n Muziekvereniging AMIGO biedt zaterdag 7 april het avondvullende programma 'Stageband AMIGO with Friends'. De podium-orkesten van K&G en AMIGO uit Leiden, en de Rijnmondband uit Schiedam willen zorgen voor muziek van hoog niveau. AMIGO brengt onder andere showmuziek van Coldplay, gearrangeerd door dirigent Dennis Hazenoot. Het feest begint om 20.00 uur in het Leonardo College aan de Noachstraat 2 en is gratis toegankelijk.

Vergeet-me-niet

Theater n Op zondag 8 april presenteert PS|Theater de tweede voorstelling van de theaterserie Vergeet-me-niet. De makers van het stadsgezelschap gaan met muziek, verhalen, koffie en cake het 'vergeten' te lijf. In deze voorstellingen staan de verhalen van Meerburg centraal, de Leidse wijk waarvan de stad vergeten lijkt te zijn dat die bij Leiden hoort. Theatermakers Rian, Tijs, Eva, Khadija, Thabi, Roos en Julia halen met Meerburgers herinneringen op, blazen de stof van foto's van vroeger en zoeken naar de vergeten verhalen van de wijk. Op de eerste zondag van de maand presenteren zij hun bevindingen in de PS|huiskamer. Resterende speeldata: 6 mei, 3 juni, 7 oktober, 4 november. Aanvang: 12.00 uur (incl. lunch) & 16.00 uur (incl. borrel). Locatie: PS|huis, Raamsteeg 2a. Kaartprijs: € 15,00 (regulier) € 12,50 (met bewonerskorting).

Fotofestival

evenement n De Lammermarkt is van 7 tot 15 april het nieuwe podium voor de vierde editie van het International Photo Festival Leiden. Het festivalterrein is dé plek waar de nieuwe generatie topfotografen en het publiek elkaar kan ontmoeten. Op het plein bij de Molen de Valk is een gratis toegankelijke buitenexpositie met werk van 20 fotografen.

Single MelodicM

muziek n Marvin du Prie presenteert 31 maart zijn nieuwe nummer Voices. Daarop is voor het eerst zang te horen, van de Leidse zangerEs Naomi. Dj MelodicM, zoals hij zich zelf noemt, is achttien jaar en staat sinds twee jaar onder contract bij platenlabel Housepital.

Hongerwinter

Hoe zat het met de voedselvoorziening? Was er werkelijk niets meer te eten? Ging iedereen naar de gaarkeuken? Op deze en andere vragen geeft Alphons Siebelt een antwoord in zijn boek De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter, dan onlangs uitkwam bij Primavera Pers.

Het paasfeest, een nieuw begin

column n Okay, eerlijk is eerlijk. Natuurlijk is paaswijn, net zoals kerstwijn, oud- en nieuw wijn, asperge wijn en noem er nog maar een paar, verzinsels van de drankenhandel om meer omzet te genereren. Maar je begrijpt dat ik als wijnjuf en grote wijnliefhebber elke feestelijke of andere reden aangrijp om wijn met eten te combineren.

Bij Pasen horen de paashaas en paaseieren, symbolen die vroeger werden gebruikt om de terugkeer van de lente te vieren. En hoewel voor sommige medelanders Pasen blijkbaar het feest is van een bezoek aan de meubelboer of autoboulevard aan de rand van de stad, is het natuurlijk van oorsprong het feest van een nieuw begin. Tijdens het schrijven van deze column is het 's nachts echter nog steeds beneden nul en ben ik nog niet echt in voorjaarsstemming.

Uiteraard, een ei, ei,ei hoort er bij Pasen ook bij.

Maar wat voor wijn kies je dan? Eieren zijn meestal wat ronder van smaak, vooral als het eigeel de boventoon voert. Daarom is het belangrijk dat je wijnen kiest die ook wat ronder van smaak zijn zoals van de chardonnay of pinot blanc druif.

Bij Pasen horen voor mij ook meestal de eerste asperges. Maar is het niet te koud? Toch even gekeken op de website van de Aspergeboerderij Noordam in Woubrugge, dé plek voor de eerste asperges in het Groene Hart. En ja hoor, de eerste stengels worden eind maart verwacht. En om Aspergekoningin Angela Habraken uit Wellerlooi te citeren: "Asperges eet je niet, je viert ze!"

Als paaslunch serveer ik graag gegrilde asperges en een halfzacht gekookt eitje. Heerlijk met gerookte zalm. Ik schenk hierbij een wat frissere wijn zoals sauvignon blanc of grüner veltliner.

En bij het paasdiner serveer ik traditioneel lam. Graag met een sappige Chianti Classico.

Mocht je nog een paaswijnadvies nodig hebben, stuur me dan gerust een mailtje op keytowine@gmail.com.

Ik wens iedereen gezellige en vooral warme paasdagen!

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.

Eeuwenoude afdruk in een stoeptegel

Ongeveer net zo breed als een schoen en de helft in lengte. de bekerspons Asteactinellais in de stoep van de Kaiserstraat.|Foto De Leydenaer.

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten en bijzonderheden waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: eeuwenoude sporen in een stoeptegel.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Jelle Reumer gaf zondag een stadswandeling langs diverse voorbeelden van fossielen die overal in stoepen en muren te vinden zijn. Hij is schrijver van het boekje 'Kijk waar je loopt!' Daaruit blijkt dat er volop fossielen in Leidse stoepen zitten, en soms in gevelstenen. In de vloer van de Hooglandse Kerk bevindt zich bijvoorbeeld een mooi collectie. Maar ook in winkels, zoals Van Stockum Boekhandel aan de Breestraat. Bijzonder en een zeer zeldzaam fossiel is de bekerspons Asteactinellais, in de stoep van studentencentrum Plexus aan de Kaiserstraat.

De fossielen komen tevoorschijn bij de bewerking van granieten blokken die voor gebruik werden afgehakt of doorgezaagd. De steensoorten komen vooral uit de Ardennen. De kalkstenen die we daar aantreffen zijn in zee ontstaan. De Asteactinellais was dan ook een zeedier.

Overigens komt de verspreiding en veelsoortigheid van versteende dieren niet alleen in Leiden, maar in heel Nederland. Jelle Reumer omschrijft ze van de Zeeuwse kusten tot Groningse urinoirs en van Hoog-Catharijne tot de hal van het Rijksmuseum.

Tips voor de vrije tijd

Go

Zomaar een steentje leggen? Dat kan op donderdagavond bij de Leidse Go Club. Waar? Denksportcentrum Leiden, Robijnstraat 4.

Voetbalspelletjes

Iedere woensdag bij Roodenburg: gratis voetbalspelletjes van 13.00 – 15.00 uur. Voor kinderen van 4 – 12.

Kofferbakverkoop

Bij Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse meer is elke eerste zaterdag van de maand tussen 9.00 en 12.00 uur een Kofferbakverkoop Braderie. Het huren van een parkeerplaats kost 12,50 euro, aanmelden via kofferbakverkoopbuitenhuis@gmail.com. 7 april is de eerste van het seizoen.

Museumschip

Nog tot en met zondag 6 mei ligt de Vlotburg in de Zijlsingel. Het reizend museumschip is elke dag open van 11.00 tot 18.00 uur en bezoekers kunnen op een unieke en verrassende manier het leven in de middeleeuwen van dichtbij ervaren.

Kidsklub

'De goede bakker' staat centraal tijdens de Kidsclub van zaterdag 31 maart in Leiden Zuidwest. Sjoukje Kruidhof leest kinderen van 4 tot 12 jaar eerst voor uit eigen werk. Daarna kunnen de deelnemers zelf koekjes bakken. Kidsclub Zuidwest is gratis toegankelijk en duurt van 14.00 tot 15.30 uur. Het adres is Berlagestraat 2

Actie tegen terrasboot

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

Omwonenden van Scheltema vrezen overlast wanneer de pimp-plannen met het slechtlopende cultuurcentrum doorgaan. Vooral de eventuele komst van een terrasboot wordt met angst en beven tegemoet gezien. Daarom zijn er overal in de buurt posters opgehangen met 'Geen herrie in mijn bed'. Nu maar hopen voor ze dat het nieuwe gemeentebestuur straks gehoor geeft aan de oproep.

Donderdag 29 maart

* Thuiswedstrijd ZZ Leiden, tegen Den Helder.

* Start paas kermis, tot en met maandag.

* KVO-schouw.

* Uitslag BNG Bank Erfgoedprijs, waarvoor Leiden is genomineerd.

* Installatie nieuwe gemeenteraad.

* Lezing: De ontmanteling van de democratie, Marcel ten Hooven, 19.30 uur, Kooker.

* 5e Festival Band Talent Leiden, Gebr. De Nobel, 20.00 uur.

Zaterdag 31 maart

* Internationale Beatles verzamelaarsbeurs, Scheltema, van 11.00 tot 16.00 uur.

* Laatste dag Sloos Sport op 5 Meiplein.

* Filmvertoning 'Victor' , Twee (paas)diensten bij evangelie gemeente De Deur, Moriaansteeg 12, 20.00 uur..

* Kunstkippenproject in Winkelcentrum de Kopermolen.

* Opening Waterland Boerhaave.

* Leidenaar Karim Rahmaoui van Team Atlas Leiden vecht in Nieuwerkerk aan de Ijssel vechten op een kickboks-gala (World of Kickboxing).

Vrijdag 30 maart

* Optreden van Nico Dijkshoorn & The Hank Five + Hurricane Jack in Qbus, 21.00 uur.

* Kunstkippenproject in Winkelcentrum de Kopermolen.

Zondag 1 april

* Amito Haarhuis volgt Dirk van Delft op als directeur van Rijksmuseum Boerhaave.

* Twee (paas)diensten bij evangelie gemeente De Deur, Moriaansteeg 12, 11.00 en 18:00 uur.

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.

* Start vaararrangement Ontdek 'Oudt Leyden' vanaf het water, Stadscafé van der Werff, tot 1 september.

Maandag 2 april

* Dummie de mummie-dag in het Rijksmuseum van Oudheden.

* Winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

* Sieraden Special in Museum Volkenkunde.

Dinsdag 3 april

* Optreden The Bootleg Sixties in de Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

Woensdag 4 april

* Informatieavond Autisme, 19:30 - 20:30 uur, Vredeskerk.

Donderdag 5 april

* Start Week van de Klassieken, Rijksmuseum van Oudheden.