De Leidenaar

7 februari 2018

De Leidenaar 7 februari 2018


Mediapartner Leiden Marathon

Samen op weg naar een nieuwe editie van de Leiden Marathon. Van links af Tjeerd Scheffer, voorzitter Leiden Marathon, Teuntje van Delft, hoofdredacteur Uitgeverij Verhagen en Dirk Bouman, directeur Uitgeverij Verhagen. |Foto: Peter van Evert.

sport n Tjeerd Scheffer, voorzitter van Leiden Marathon en Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen hebben afgelopen week op feestelijke wijze hun samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd met een handtekening. Uitgeverij Verhagen is hiermee gedurende drie jaar Mediapartner van de Leiden Marathon en zal er alles aan doen dit grootscheepse evenement voor het voetlicht te brengen.

Uitgeverij Verhagen is uitgever van de Leydenaer en meerdere huis-aan-huisbladen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en de Duin- en Bollensstreek.

Dirk Bouman, directeur van Verhagen is blij met de overeenkomst en bedankte Scheffer voor het gestelde vertrouwen. "Wij zijn trots op de samenwerking en verheugd dat we dit evenement, dat zo'n grote impact heeft in ons hele verspreidingsgebied en Leiden als marathonstad op de kaart heeft gezet, te ondersteunen. Als mediapartner gaan we deze prachtige organisatie promoten bij onze lezers en uiteraard voorzien we ons hele gebied ruim voor de Leiden Marathon op 26 en 27 mei van de Marathonkrant."

Vertrouwd

Voorzitter Tjeerd Scheffer, in 1991 initiatiefnemer van de marathon, is blij met de gemaakte afspraken. "Uitgeverij Verhagen is voor ons een bekende en vertrouwde partner. We zijn blij dat Verhagen met de Leydenaer terug is in Leiden zodat we weer kunnen samenwerken. Samen kunnen nog meer lopers, vrijwilligers en sponsoren enthousiasmeren voor dit grandioze evenement. Ook nu hebben zich al weer duizenden lopers gemeld en stevenen we af op een waardevolle happening. Wij zien vol vertrouwen deze samenwerking tegemoet.''

Herdenking groot man en markante persoonlijkheid

Geloof n Met een speciale dienst wordt zaterdag 10 februari in de Hooglandse Kerk afscheid genomen van Henk van Breukelen. De voormalige studentenpastor van Ekklesia is 10 januari overleden op Aruba.

Rob van den Boom van Ekklesia: ''Een groot man en markante persoonlijkheid is heengegaan, een vriend voor velen. Henk was studentenpastor bij Ekklesia in de periode van 1964 tot 1992. Inmiddels heeft zijn uitvaart plaatsgevonden in zeer besloten kring, zoals zijn eigen wens was. Wij willen gezamenlijk om Henk rouwen en hem eren, met woorden van herdenking, afgewisseld met meditatiemomenten en muziek. Deze dienst vindt plaats op zaterdag 10 februari en begint om 15.00 uur. Na de herdenking is er gelegenheid met elkaar herinneringen aan Henk uit te wisselen.''

'The Love Globe' in De Kopermolen

Liefde n Hoe leuk is het om samen met je Valentijn in een 'Love Globe' te stappen? Een levensgrote sneeuwbal waarin het spontaan 'hartjes' begint te sneeuwen? Dat kunnen geliefden zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur ontdekken in winkelcentrum De Kopermolen.

Er wordt een mooie foto gemaakt die later gratis te downloaden is via de Facebook pagina of website van de Kopermolen. Daarnaast delen twee lieftallige dames een lekkere traktatie uit in de vorm van een warme kop glühwein, de kids kunnen op de zaterdag voor Valentijnsdag hun eigen 'liefdesdrankje' tappen bij het winterhuisje in het centrum.

Een muzikaal duo maakt deze gezellige dag compleet en zorgt voor hartverwarmende muzikale klanken in de wandelgangen van het winkelcentrum.

Natuurlijk kan men bij de Kopermolen-winkeliers terecht voor een origineel valentijnscadeau, maar uiteraard zijn er ook mooie aanbiedingen en kortingen waar het hart sneller van gaat kloppen.

Meer informatie op facebook.com/kopermolen of via de website

winkelcentrumdekopermolen.nl.

Toekomstige bewoners metselen 'eerste' steen

wonen n Twee bewoners van Topaz Groenhoven, mevrouw Van Egmond en mevrouw Rozenmeijer, hebben vorige week samen de 'eerste' steen voor Topaz Lakenhof gemetseld.

De bewoners hebben straks als eerste de keus om te verhuizen naar de nieuwe zorglocatie. De verwachting is dat zij kerst 2018 in Lakenhof vieren. Zij verhuizen omdat de locatie Groenhoven verouderd is.

Topaz Lakenhof wordt gebouwd in de nieuwe wijk Churchillpark op de voormalige noorderlijke voetbalvelden tussen de Churchillaan en de Boshuizerkade. Het wordt een woonzorglocatie voor 72 bewoners en is bedoeld voor ouderen met dementie en met chronisch lichamelijke klachten die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Alle bewoners beschikken straks over een eigen studio. Drie woongroepen van acht bewoners gaan gezamenlijk een huiskamer met buitenruimte delen. Dit heet kleinschalig zorgen. Topaz Lakenhof wordt ook uitgerust met moderne zorgdomotica.

Politiek n Lijsttrekkers aan het woord

Foto: Marieke Voorn

In Beeld: Barry         Badpak

Foto: Marieke Voorn

Nieuwe        rubriek: doelpuntje

Foto: Marieke Voorn
Foto: Marieke Voorn

Cursus voor goede                relatie

Katten en vogels

Katten 's nachts binnen houden is het advies van Dick de Vos, dat scheelt een hoop vogels.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Discussie op Nextdoor in onze wijk: dat er te veel katten zijn. En dat die alle vogeltjes opeten. Dit naar aanleiding van een artikel in Trouw over het roofzuchtige gedrag van onze lieve huisgenoten.

Het klopt: ze eten veel vogeltjes. Ik heb jaren terug al eens berekend dat er elke nacht twee miljoen katten vrij rondlopen, die met elkaar 100 miljoen prooien vangen. Vogels, muizen en wat ze verder maar te pakken krijgen. Dat is een ongehoorde slachting.

Maar er zit een andere kant aan. Zonder de kat zou de sterfte aan vogels en muizen ook enorm zijn. Eenvoudigweg omdat er te veel geboren worden. Elk jaar legt een pimpelmezen-echtpaar 10-12 eieren. Het is duidelijk dat niet allemaal kunnen overleven. Katten doden dus prooien die anders ook wel zouden zijn gestorven, door honger, ziekte of uitputting.

Je zou eigenlijk eens een proef moeten doen tussen twee vergelijkbare gebieden: een mét en een zonder katten. En dan kijken waar er meer vogels voorkomen.

Maar de roofzucht van katten maakt indirect nog meer slachtoffers: al die muizen en vogeltjes zijn het voedsel van andere predatoren. Uilen, roofvogels, marterachtigen en vossen moeten het vrijwel geheel van muizen hebben. Bij een tekort aan prooien leggen deze voedselconcurrenten het loodje, terwijl voor de katten 's morgens de brokjes klaar staan.

Wat te doen? De kat een belletje aanbinden schijnt niet te helpen. Belhamels schijnen zelfs meer prooien te vangen dan katten zonder bel. Wat dan wel? Wel de kat 's nachts binnenhouden. Het is immers een huisdier. Miljoenen muizen en vogels zullen u dankbaar zijn.

Raad van kinderen aan de slag met onderzoek

gezin n Wat hebben kinderen in armoede echt nodig en wat kan de gemeente doen om hen te helpen? De Leidse Raad van kinderen gaat het onderzoeken en advies uitbrengen aan de gemeente.

Met welke onderzoeksvragen ze precies aan de slag gaat werd onlangs duidelijk tijdens een brainstormsessie met een aantal gemeenteraadsleden en wethouders Marleen Damen en Roos van Gelderen.

Ze bespraken wat je als kind nodig hebt om gezond en zorgeloos op te groeien. Of kinderen die in armoede leven dit ook hebben of kunnen doen. En zo niet, hoe dat komt.

De brainstorm leverde uiteindelijk vijftien onderzoeksvragen op waarvan er gezamenlijk vijf werden gekozen om verder te onderzoeken.

Het ging om deze vragen: Hoe kom je erachter wat kinderen in armoede precies nodig hebben? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen digitale leermiddelen hebben zoals een computer of laptop? Hoe zorgen we ervoor dat ieder kind een veilige en gezonde thuisomgeving heeft? Hoe zorgen we ervoor dat het voor kinderen in armoede net zo leuk en leerzaam is om naar school te gaan als voor andere kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen die het niet breed hebben niet meer gepest worden?

De raad bestaat uit twintig kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar. Ze hebben verschillende achtergronden maar zijn allen ervaringsdeskundig en weten wat er nodig is om een fijn leven te leiden. De kinderen hebben een frisse blik wat vernieuwende en creatieve ideeën oplevert.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Deelfietsen

Wethouder Robert Strijk en Harry Flore, voorzitter Ondernemersvereniging Leiden Bio Science Park hebben vrijdag de eerste deelfietsen Leiden Bio Science Park in gebruik genomen. 125 gloednieuwe rode fietsen van Hello-Bike staan klaar voor personeel dat naar en op het park moet zijn. Uiteraard een goed plan, al vragen wij ons wel af hoe het zit met de beveiliging van die fietsen. Maar, hoe meer deelfietsen -scooters, -auto's in de stad, hoe beter.

BNNVARA

Het Leids cabaretfestival heeft dit jaar BNNVARA voor haar naam staan. Het heet dus nu officieel BNNVARA Leids Cabaret Festival. Nu zijn wij als huis-aan-huisblad niet vies van een beetje reclame en begrijpen ook dat de organisatie blij is met de steun van een grote omroep, maar er zijn grenzen. Wat wordt de naam als BNNVARA fuseert met AVROTROS? Gaan we dan naar een BNNVARAAVROTROS Leids Cabaret Festival? Er zijn grenzen en die lag bij de Vara voor ons sympathieke festival dat bekend staat om zijn huiskameruitstraling. Daar horen eigenlijk geen sponsor- of omroepnamen voor.

Weekgetal: 130.000

uitgerekend n 130.000 euro. Dat bedrag is betaald voor de reparatie van het dak van de 3 Octoberhal. Op zich een redelijk bedrag, ware het niet dat de sporthal op het punt staat gesloopt te worden, zo is te lezen in het Contourenplan Buitensportaccommodaties. Onlangs verzocht het CDA te onderzoeken of het mogelijk was om de hal te verkopen aan Gymsport Leiden. Maar het college antwoordde dat de hal zich in dusdanig slechte staat bevindt dat zo een onderzoek nutteloos zou zijn, aldus wethouder Dirkse in een raadsvergadering.

Wie is de jonge winnaar van een skelterrace, die in 1970 een prijs krijgt van Frits Plessen? De juwelier wil graag met hem in contact komen. |Familiefoto.

Winnaar skelterrace gezocht

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Dit is een foto uit 1970 van juwelier Frits Plessen die een prijs uitgereikt aan de winnaar van een skelterrace, opgestuurd door dochter Fenny. ''Het was bij onze winkel op het Bevrijdingsplein'', schrijft ze. ''Toen werden er veel activiteiten op het plein georganiseerd, waaronder zelfs wielerwedstrijden. Mijn vader was destijds voorzitter van de winkeliersvereniging. Wij zouden het leuk vinden om de winnaar te ontmoeten.''

Overigens werkt de heer Plessen nog steeds elke dag en is nog zeker niet van plan om te stoppen.

Leiden dat zijn WIJ!

politiek n Om alle Leidse kiezers goed te informeren over de komende verkiezingen (22 maart) en het belang van stemmen nogmaals te onderstrepen is de gemeenteraad een campagne gestart: Leiden dat zijn WIJ!

De campagne, die voor een deel online is, moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Leidenaren naar de stembus gaan en hen daarnaast bewuster maken van de invloed die zij zelf hebben op hun eigen leefomgeving. Het uitbrengen van een stem tijdens de verkiezingen is een belangrijk moment van invloed uitoefenen. Immers; de verkiezingen gaan over onderwerpen waar kiezers (vanuit de 'ik') een individuele afweging maken. Op 22 februari komt een Leidse versie van het KiesKompas online.

Vooral jonge stellen willen cursus 'bouwen aan je relatie'

Een relatie: ooit ben je erin gestapt of gerold met vlinders in je buik van verliefdheid .

gezondheid n Op het gebied van relaties ben je nooit uitgeleerd. Dat stelt Jan Kruidhof, die met zijn vrouw Sjoukje en twee andere stellen de cursus 'Bouwen aan je relatie' geeft. Vanaf 11 maart kunnen tien tweetallen onder leiding van ervaringsdeskundigen in een inspirerende setting bouwen aan hun relatie.

,,Een tafel voor twee personen maakt deel uit van de setting'', legt Kruidhof uit. ,,Want we beginnen elke les met een diner, waarbij de stellen gezellig met elkaar aan tafel zitten. Cursisten met culinaire talenten bereiden de maaltijd en we hebben in hartje Leiden een zaal voor 26 personen tot onze beschikking.''

''Na het eten bespreken we aan de hand van filmpjes en cursusboeken wat we belangrijk vinden in een relatie: communicatie, toewijding, conflictoplossing, liefde, vriendschap en seks, gedeelde doelen en waarden.'' Pittige kost voor de vaak jonge stellen. ,,Maar ik merk dat er behoefte is om dit soort zaken met anderen te bespreken. We krijgen deze cursus, die vijf avonden beslaat, elk jaar gemakkelijk vol.''

Kruidhof kwam op het idee voor de cursus door beslommeringen in zijn eigen relatie. ,,Ooit ben je erin gestapt of gerold – met vlinders in je buik van verliefdheid - maar je hebt er niet voor gestudeerd. Eigenlijk zou zo'n belangrijk onderwerp een schoolvak moeten zijn.''

Tot het zo ver is, kan elk stel dat aan zijn relatie wil werken (er hoeven niet per se problemen te zijn) zich voor de cursus aanmelden. Na vijf sessies van een uur of drie laten Kruidhof en zijn collega's de cursisten met een gerust hart los.

De cursus 'Bouwen aan je relatie' is op 11, 18 en 25 en 8 en 15 april van 17.30-20.30 uur en kost 43,50 euro per persoon Info op voorelkaarleiden.nl/bouwenaanjerelatie

Rockcafe Lazaru's: het zusje dat van stevige muziek houdt

Barman Diede: Het publiek kan onze muziek echt waarderen. We hebben daardoor best veel vaste gasten." |Foto: Bas van der Weijden.

In de rubriek Kroegpraat bezoekt Bas van der Weijden steeds een andere bar, café of koffiehuis in Leiden. Hij tekent de sfeer op, maakt een praatje met de barman, checkt de bierprijs en zoekt naar bijzondere feitjes. Deze week rockcafé Lazaru's.

Waren we vorige keer nog in de kroeg 'De Hut', die bekend staat om zijn Leidse zangfenomenen, deze week zijn we bij het zusje dat van wat stevigere muziek houdt. Rockcafe Lazaru's is middels een tussendeur met de Hut van Ome Henne verbonden en biedt een totaal andere invulling van je avond in de kroeg.

Knus

Café Lazaru's bevindt zich aan de nieuwe Beestenmarkt. Vanaf de voordeur kijk je direct op het nieuwe plein van Molen de Valk. Al van buiten komt de stevige muziek je tegemoet. Eenmaal binnen blijkt het een knus café, waar een stevige band de muziek verzorgd. Aan de muren hangen veel oude elpees, posters en andere rock- en metal-parafernalia. Het café beschikt ook over een kleine bovenbar, waar in het weekend de stevigere metal door de speakers schalt.

Bandcompetitie

Achter de bar staat Diede. ,,Biertje?", vraagt hij gebarend. ,,Ze zijn net begonnen, maar het klinkt wel erg fijn." Op mijn vraag of er vaker bands spelen reageert hij enthousiast: ,,We hebben bijna elke vrijdag en zaterdag live muziek. Vaak de wat stevigere rock en metal. Het publiek kan dat ook echt waarderen. We hebben daardoor best veel vaste gasten."

Bijzonder evenement in het rockcafé is Live en Lazaru's dat het samen met De Hut van Ome Henne organiseert. Ze noemen het zelf de vetste bandcompetitie van Leiden en omstreken. In drie voorrondes strijden zo'n 18 bands tegen elkaar voor een plaats in de finale. Het publiek en een vakjury bepalen wie elke ronde wint en welke bands zich uiteindelijk de kampioenen mogen noemen. In 2018 vindt de tiende editie plaats! De eerste voorronde vindt waarschijnlijk net als de afgelopen jaren in maart plaats. Houdt daarvoor de website van het café in de gaten.

Voetbal

De band is na zo'n 45 minuten even toe aan een pauze. ,,Het is trouwens niet alleen maar rock hier hoor", laat een andere medewerker nog weten. Op zondag kan je hier heerlijk voetbal komen kijken en voor de liefhebbers hebben we ook regelmatig een popquiz." Ik neem een laatste slok van mijn biertje en zie dat de band zich klaarmaakt voor haar tweede set. Ik heb nog een belangrijke vraag: ,,Wat kost een biertje bij rockcafé Lazarus?" ,,Een fluitje kost 2,20 en een vaasje doet 2,50 euro", laat de barman weten."

Oude telefoontjes voor bos in Amazone

milieu n Tijdens een campagneweek voor het goede doel verzamelden leerlingen van Visser 't Hooft Lyceum Leiden meer dan 400 oude mobiele telefoons.

Hiermee kan de Fair Gold Foundation maar liefst 33 nieuwe bomen planten in een beschermd deel van het Peruaanse Amazonegebied. Alle leerlingen van Visser 't Hooft Lyceum hebben tijdens deze campagneweek hun steentje bijgedragen aan een betere wereld. In de afgedankte telefoontjes zitten kostbare mineralen zoals goud en zilver, en dat kan uiteraard worden hergebruikt.

|Foto: PR.

Brand in Sociaal Pension

112 n In het Sociaal Pension langs de Haagweg heeft zaterdag een grote brand gewoed. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. In totaal zijn vijf personen door ambulancepersoneel opgevangen. Vier personen zijn ter plekke behandeld voor rookinhalatie en één persoon is zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd. Overige bewoners zijn elders ondergebracht.

Autofileleed en openbaar vervoer

vervoer n Rover en Fietsersbond houden maandag 12 februari een forum over het verkeer in Leiden. Via stellingen wordt veel duidelijk over duurzaamheid, de toekomst van Leiden CS en de auto in de binnenstad. Politici van D66, PvdA, CDA, VVD, Christen Unie, GroenLinks en SP zullen hun standpunten en wensen op deze wijze kenbaar maken. Zespelen een PUBquiz om duidelijk te maken waar zij staan en wat ze weten. Het forum vindt plaats in Café de Vergulde Kruik, Haarlemmerstraat 22, aanvang 20.00 uur.

Vertraging Singelpark

infrastructuur n In de tweede helft van dit jaar begint de bouw van de Singelparkbruggen. Daardoor zijn ze klaar in 2019, een jaar later dan gepland. Dura Vermeer gaat de zes bruggen aanleggen, waardoor de verschillende delen van het Singelpark met elkaar worden verbonden. Het 'park' wordt straks ongeveer zes kilometer lang en ligt rond de binnenstad.

Doel-puntjes

ingekopt n Een wekelijkse rubriek met korte sportstukjes. Een tip? Mail deze naar redactie@deleydenaer.nl

* Bettina van Klaveren van Heineken, bestuurslid 3 October Vereeniging, is afgereisd naar Zuid Korea. Zij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Holland House tijdens de Olympische Winterspelen, die vrijdag worden geopend.

* Vv DoCoS heeft de ambitie door te stoten naar een hoger niveau, heeft daarvoor een stichting opgericht om die voor de financiën moet zorgen. Oud-voorzitter Ton van Zijp is tegen, hij legt aan het eind dit seizoen zijn functies, Mr. DoCoS blijft wel lid, dat hij al 60 jaar.

* Na de zoveelste verloren wedstrijd van RCL, zei een speler tegen zijn trainers Henk Buyn en Ron Sinteur: "Ik voel me klote." Antwoord in koor: "Moet jij je handen uit je zak halen."

* Voetbalscheidsrechter Cor Bey (71) is nog steeds actief en scherp als een mes. Dat is weleens anders geweest. Vroeger werd hij 'de eerste betaalde amateurscheidsrechter' genoemd. Cor kreeg betaald wanneer hij beloofde niet te komen.

* Zaalvoetballers konden vanwege salmonella niet douchen in Sporthal De Zijl. Gemeente was vergeten organisator Aad Siera hierover in te lichten. Slordig.

* Schaakvereniging Philidor, in 1919 in het Volkshuis aan de Apothekersdijk begonnen, bestaat volgend jaar een eeuw. Ton Kohlbeck is voorzitter van de Jubileumcommissie en gaat voor in de polonaise. Dat belooft wat!

* Vv UVS is na het winnen van 2 derby's (RCL Lugdunum) 'in the winning mood'. Spits Thom de Vries, terug van zware hamstringblessure, deelt niet in hosanna, hij kwam nog niet tot scoren.

* Gerrit Kransse werkt op tropisch eiland aan een lijvig boek over Toer- en Renvereniging Swift, die volgend jaar bestaat. Oud-voorzitter en wielrenfanaat Rob Hogenelst wordt waarschijnlijk co-auteur.

* Kanker de wereld uit. Bij RCL en UVS mag er niet meer gerookt worden in kleed- en bestuurskamer, kantine, tribune en rondom de velden. KWF Kankerbestrijding en Longfonds proberen nog meer verenigingen over de streep te trekken.

* Mollen zijn na de warmste januarimaand sinds 1901 een ramp. Terreinknechten (managers onderhoud) hebben dé oplossing. Ze vangen de beestjes en begraven ze, levend.

* Het Leids Denksportcentrum in de Robijnstraat is voor vet bedrag verkocht aan een projectontwikkelaar. Hij gaat er een parkeergarage bouwen. Bridgers, dammers, schakers, go-ers krijgen anderhalf jaar de tijd een nieuw huurpand te vinden.

Wil jij ook een doelpunt scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl

Sport Kort

Spierdijk terug naar UVS

voetbal De Leidse verdediger Mart Spierdijk (25) in de jeugd uitkomend voor RCL, UVS en ADO Den Haag keert terug maar UVS. Hij is de eerste aanwinst van UVS voor komend seizoen. De verdediger besloot na zijn tijd bij de Residentieclub over te stappen naar Katwijk om vervolgens de stap naar FC Rijnvogels te maken waar hij deel uit maakt van de eerste selectie. Spierdijk kan als centrale verdediger en rechtsback uit de voeten.

Pijnlijke nederlaag Scylla

tafeltennis. Vorige week won het vrouwenteam van Scylla nog met 6 - 0, zaterdag was het in Heerlen kansloos: een 5-1 nederlaag. Na de winst van Kim Vermaas in de openingspartij, ging het helemaal mis. Vervelend, want Scylla is in gevecht verwikkeld voor een pay-offplaats.

De mannen gingen zoals verwacht fors onderuit tegen koploper Enjoy & Deploy.

ZZ moeizaam langs Limburg

basketbal Zorg en Zekerheid Leiden heeft tegen Basketball Academie Limburg twee punten in de wacht gesleept. Makkelijk ging dat allerminst. De Limburgers kwamen in de slotfase terug tot 71-70, maar vanaf de vrije worplijn besliste Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk het duel: 74-70.

Zo fel en scherp als ZZ Leiden tegen Apollo Amsterdam van start ging, zo tam en mak was de start tegen Basketball Academie Limburg. Natuurlijk mist de ploeg Mohamed Kherrazi, een speler die oorlog kan maken en altijd voorop gaat in de strijd, maar dat mag geen excuus zijn. Coach Paul Vervaeck noemde het Leidse spel voor rust zelfs een drama en liet zijn spelers dit in de rust in kleedkamer en na afloop van het duel luid en duidelijk weten. "Dit was niet acceptabel", aldus de Belgische oefenmeester.

Voetbaloverzicht

Uitslagen

Zaterdag 2e klasse

Reeuwijk - RCL 1 -1

TAVV - Lugdunum 2 - 0

Voorschoten`97 - Die Haghe 0 - 1

UVS - SVC 1 - 1

Docos - HVC gestaakt

Zaterdag 3e klasse

WDS - Leiden 0 - 0

LSVV staat stil

Zaterdag 4e klasse

UDO - Hazerswoudse Boys`1 - 0

WVC - Roodenburg gestaakt

VVSB - Oegstgeest afg.

Meerburg - Haagse Hout 0 - 1

Wassenaar - Football Factory afg

Zondag 1e klasse

Portugaal - FC Boshuizen 0 - 1

Zondag 3e klasse A

DHL - Voorschoten '97 1 - 0

Zondag 3e klasse B

Warmunda - Aalsmeer 0 - 0

SJZ - Rijnland 1- 0

Bernardus - Van Nispen 0 - 1

ASC - Kickers 3 - 0

Zondag 4e klasse A

Roodenburg - Blankenburg 2 - 2

Standen

Zaterdag 2e klasse

2. Lugdunum 14 - 24 +5

7. UVS 14 - 21 +2

10. Voorschoten`97 12 - 16 -2

11 DoCoS 13 -15 +4

12 RCL 13 - 14 -9

Zaterdag 3e klasse

12 LSVV 12 - 13 - 7

14 Leiden 13 - 8 - 15

Zaterdag 4e klasse

1. Oegstgeest 11 - 31 +35

4. Meerburg 12 - 22 +12

8. Roodenburg 11- 14 -6

10 UDO 12- 9 -18

11. Football Factory 12- 8 -17

Zondag 1e klasse

3. FC Boshuizen 11- 19 +10

Zondag 3e klasse A

4. FC Rijnland 13 - 22 - 3

7 ASC 12 - 18 +11

8. Warmunda 13 - 18 -2

9 SJZ 13 - 16 -3

13 Bernardus 13 - 10 -10

Zondag 3e klasse B

9. Voorschoten 13 - 14 - 8

Zondag 4e klasse

12. Roodenburg 13 - 6 -10

Programma

Zaterdag 2e klasse

RCL - HVC

Lugdunum - Nieuwkoop

Valken - Voorschoten`97

Honserlersdijk - UVS

DSO - Docos

Zaterdag 3e klasse

BSC - Leiden

Blauwzwart - LSVV

Zaterdag 4e klasse

UDO - WVC

Roodenburg - VVSB

Oegstgeest - Football Factory

SEV - Meerburg

Zondag 1e klasse

FC Boshuizen - BMT

Zondag 3e klasse A

ESDO - Voorschoten '97

Zondag 3e klasse B

Bernardus - Van Nispen

WVC - Rijnland

Nicolaas Boys - ASC -

Kickers - Bernardus

Zondag 4e klasse A

Toofan - Roodenburg

Goud voor turnster Matilde Monteleone

gymnastiek n Matilde Monteleone heeft zaterdag goud behaald bij de pré junioren 2006 tijdens de districtskampioenschappen Ritmische Gymnastiek, voor het district Zuid Holland.

Bij Ritmische Gymnastiek laten de sporters op het ritme van muziek hun lenigheid zien met gebruik van materialen. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

In de sporthal van het Rijnlands Revalidatiecentrum streden 75 gymnasten in verschillende leeftijdscategorieën om de titel diverse titels. De organisatie was in handen van Gymsport Leiden, in samenwerking met de KNGU.

Het publiek kon genieten van diverse oefeningen. Gymsport Leiden was met zes gymnasten vertegenwoordigd. Naast goud voor Matilde werd namens Gymsport Leiden Sanne Hertogs zevende bij de pré junioren 2007, Anouk Vermond vierde bij de junioren 2005, Britt Hertogs tiende bij de junioren 2004, Liliane IJben zevende bij de junioren 2003 en Lidewij de Vos elfde bij de senioren 2001.


Bij Ritmische Gymnastiek laten de sporters op het ritme van muziek hun lenigheid zien met gebruik van de materialen lint, knotsen, bal, touw en hoepel. De gymnasten van het selectieteam van Gymsport Leiden vertegenwoordigen de club in de 1e en 2e divisie op nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Er is ook een afdeling voor recreanten.

Center heeft ZZ overtuigd

basketbal n Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is met Alexandru Lucian Olah een contract tot het einde van het seizoen overeengekomen.

De 2.13 meter lange Roemeense center heeft tijdens de twee weken durende try-out de coaches weten te overtuigen van zijn mogelijkheden en wat hij voor het team kan betekenen.
Alexandru Lucian Olah (geboren 15 oktober 1993) speelde vanaf 2012 vier jaar lang voor de Northwestern Wildcats. Olah was in zijn laatste seizoen bij de Wildcats in 21 van de 26 duels starter. Vier keer noteerde de nu 24-jarige Roemeen een double-double. Uiteindelijk zou de 120 kilo zware Olah het seizoen 2015/2016 eindigen met gemiddeld 11.4 punten (schotpercentage 52,5%), 5.6 rebounds en 1.4 blocks.

Bij de foto's, klok mee:

Een avondje ordinair stappen in thuisbasis De Hut van Ome Henne; publiek geniet tijdens een concert; vriendschap; een beeld uit de clip Kratje Bier; op de foto met Dennie Christian; geen badpak maar badjes aan tijdens een optreden; ook op studentenfestivals is Barry populair; |Foto's: PR en Monica van der Stap.

Barry Badpak

Ordinair doen mag, of nee móet bij Barry Badpak. Het Leidse trio deinst niet terug voor plaksnorren, foute grappen, goedkope muziek, bovenmatig drankgebruik en vrijpostig geklede meiden. Alles komt deze maand samen in de nieuwe carnavalskraker: Kratje Bier.

Toenadering politiek en mboRijnland

De wethouders, docenten, ambtenaren en bestuursvoorzitter Otto Jelsma lunchten op school. |Foto: mboRijnland.

n 'Elkaars ambities versterken'

onderwijs n Zes gemeenten en mboRijnland gaan samenwerken voor een sterkere regionale economie en innovatiever beroepsonderwijs. Wethouders en onderwijsmensen zijn bezig te onderzoeken hoe zij elkaars ambities kunnen versterken.

Het samenwerkingsverband richt zich op de aansluiting van het onderwijsaanbod op de regionale arbeidsmarkt, de verbinding met het jeugdbeleid en nieuwe innovatieve samenwerkingsvormen.

Uniek

Bestuursvoorzitter van mboRijnland Otto Jelsma is enthousiast: ''Deze regionale samenwerking is uniek. Samen zetten we ons in voor ondernemende vakmensen in een sterke samenleving.''

De Goudse wethouder Jan-Willem van Gelder benadrukt het belang van mbo'ers: ''Het beroepsonderwijs is onmisbaar voor onze maatschappij. Waar zouden we zijn zonder timmermannen, tandartsassistenten en transportplanners?' Hij heeft Leiden uitgedaagd het regionale onderwijsoverleg de volgende keer te organiseren. ''We gaan voor vakmanschap, verbinding en vertrouwen. ''.

Naast de Goudse Jan-Willem van Gelder waren de wethouders Paul Dirkse (Leiden), Ed de Leest (Alphen aan den Rijn), Hans Haring (Woerden) en Floor Kist (Leidschendam-Voorburg) aanwezig. Isabelle Vugs (wethouder Zoetermeer) gaf acte de présence per videoboodschap over de samenwerking met mboRijnland in de Dutch Innovation Factory.

mboRijnland

mboRijnland leidt ondernemende vakmensen op, die bijdragen aan een sociale samenleving en een sterke economie. Studenten leren bij mboRijnland een vak waar de samenleving echt iets aan heeft. mboRijnland heeft scholen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Bij mboRijnland staat vakmanschap, verbinding en vertrouwen centraal.

Gratis toegang en boek winnaars kleurwedstrijd

Ter ere van de 115e verjaardag van de Historische Vereniging Oud Leiden had de vereniging een kleurwedstrijd uitgeschreven. Tijdens de diesviering (verjaardag HVOL) in de Hooglandse Kerk konden kinderen de kleurplaat inleveren. Vorige week werden de prijswinnaars ontvangen in Rijksmuseum Boerhaave, dat toegangsprijzen beschikbaar stelde. Daarnaast kregen zij van HVOL-voorzitter Rens Heruer ook het boek 'Het raadsel van de onbekende ziekte' van de bekende Leidse huisarts Har Meijer. De winnaars zijn: Timo (5), Fiene (6) en Sterre (13). De laatste kon er helaas niet bij zijn, maar haar prijzen werden in ontvangst genomen door haar zus. |Foto: PR.


Gratis toegang en boek winnaars kleurwedstrijd

geschiedenis n Ter ere van de 115e verjaardag van de Historische Vereniging Oud Leiden had de vereniging een kleurwedstrijd uitgeschreven. Tijdens de diesviering (verjaardag HVOL) in de Hooglandse Kerk konden kinderen de kleurplaat inleveren.

Vorige week werden de prijswinnaars ontvangen in Rijksmuseum Boerhaave, dat toegangsprijzen beschikbaar stelde. Een bezoek is nu extra leuk omdat het museum schitterend is verhuist.

Daarnaast kregen zij van HVOL-voorzitter Rens Heruer ook het boek 'Het raadsel van de onbekende ziekte' van de bekende Leidse huisarts Har Meijer.

De winnaars zijn: Timo (5), Fiene (6) en Sterre (13). De laatste kon er helaas niet bij zijn, maar haar prijzen werden in ontvangst genomen door haar zus. |Foto: PR.

Donderdag 8 februari

Kapelzaal: klassiek lunchconcert met pianist Sander Lekkerkerk, 12.45 uur.

Stadsgehoorzaal: Karin Strobos, Thomas Beijer & Sieger Sloot – Die schöne Magelone, 20.15 uur.

Schouwburg: Het Zuidelijk Toneel en HET PALEIS – King Lear, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Jens van Daele's Burning Bridges, Nachthexen I, Dans, 20.30 uur.

Qbus: vanPolanen presenteert: Kaia Kater (can), 21.00 uur.

Vrijdag 9 februari

Gebr. De Nobel: Mecano Unltd + Mekanik Kommando, 19.30 uur.

Loods Hoge Morsweg 160: PS|jong met dagdromers, 20.00 uur.

Stadsgehoorzaal: Frans Bauer – Tour de Frans, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Johan Fretz, De Zachtmoedige Radicaal, 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: Ewald Ebings jamcakes, 21.00 uur.

Café Leidsche Lente : Mankes, 21.00 uur.

Zaterdag 10 februari

BioPartner Center Leiden: De Veenfabriek met You, forever, over kunstmatige intelligentie, 16.00 en 20.00 uur.

Café de Twee Spieghels: Simio jazz Quartet , 16.00 uur.

Gebr. De Nobel: Nile + Terrorizer + Exarsis, 18.30 uur.

Loods Hoge Morsweg 160: PS|jong met dagdromers, 20.00 uur.

Stadsgehoorzaal: ScheidenvandeMarkt, 20.15 uur.

Pieterskerk: Twee 'gezichten' van Verdi, Toonkunstkoor Leiden en de Utrechtse Muziekacademie, 20.15 uur.

Qbus: Hot House met Kristina Fuchs, 20.30 uur.

Café Lazarus: Elevate, 21.00 uur.

Zondag 11 februari

Pieterskerk: Feest ter ere van 40 jaar Leids cabaretfestival, met Sanne Wallis de Vries, Lebbis en Merijn Scholten, 11.30 uur.

BioPartner Center Leiden: De Veenfabriek met You, forever, over kunstmatige intelligentie, 13.00 en 16.00 uur.

Theehuis Leidse Hout: Merbis en Baars, country blues en americana, 14.00 uur.

Schouwburg: Naturalis & Nieuwe Philharmonie Utrecht – Carnaval des Animaux (8+), 14.30 en 19.00 uur.

Qbus: De X: Artvark Saxophone Quartet, 15.00 uur.

Loods Hoge Morsweg 160: PS|jong met dagdromers, 15.00 uur.

Cultuurzaal Sijthoff: klassiek concert door Trio Romantica, 15.30 uur

Café de Twee Spieghels: Dominic J Marshall trio, 16.00 uur.

Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Maandag 12 februari

Schouwburg: 40e editie VARA Leids Cabaret Festival – Voorronden, 20.15 uur.

Dinsdag 13 februari

Café Plantage: Folk Jamsessie, olv Ben van Leeuwen, 20.30 uur.

Schouwburg: 40e editie VARA Leids Cabaret Festival – Voorronden, 20.15 uur.

Woensdag 14 februari

Theater Ins Blau: Nina Spijkers, Gelijk, 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: livemuziek, 21.00 uur.

Feest cabaretfestival met voormalige winnaars

Met de klok mee: de Amerikaanse gospelzangeres Michelle David, Lebbis, Merijn Scholten en Sanne Wallis de Vries. |Foto: Leids cabaretfestival. Foto: Marieke Voorn

n 'Denkers' gaan ter ere van 40e editie voor in Pieterskerk

jubileum n Het Leids Cabaret Festival vindt dit jaar voor de veertigste keer plaats. Dat wordt gevierd door zondag 11 februari drie bevlogen cabaretiers een pracht kansel tot hun beschikking te geven in de Pieterskerk.

In vier decennia heeft het festival Leiden op de kaart gezet als uitgaansstad. Vooral de naamsbekendheid van de schouwburg is enorm gegroeid. Het is een van de plekken van artiesten graag komen.

Het cabaretfestival heeft veel bijzondere cabaretiers en theatermakers voortgebracht die met hun verhalen, visies en humoristische kijk op de wereld anderen weten te inspireren. Drie daarvan staan zondag in de Pieterskerk.

Het gaat om 'voorgangers' Sanne Wallis de Vries (winnaar 1996), Lebbis (winnaar 1989 met Lebbis & Jansen) en Merijn Scholten (winnaar 2013 met De Partizanen). Het zijn bevlogen denkers die denken iets te vertellen te hebben. En optimisten. Make the world a better place. Op 11 februari zeggen zij wat hen van de lever moet. In een andere context, maar met dezelfde bedoeling.

Ze krijgen aanvulling van de Amerikaanse gospelzangeres Michelle David. Galmend, ritmisch, puur en zonder toeters en bellen bestuurt zij het schip van de kerk. Samen met gitaristen en soulbroeders Paul Willemsen en Onno Smit (Lefties Soul Connection, Beans & Fatback) schreef zij 'The Gospel Sessions Volume 2'. Michelle David & The Gospel Sessions houden de vaart erin. Het feest begint om 11.30 uur.

Overigens is het festival in volle gang. Na twee auditiedagen in Galerie Café De Leidse Lente zijn acht deelnemers geselecteerd voor de voorrondes van het Leids Cabaret Festival. Ze zijn het afgelopen weekend via intensieve workshops klaargestoomd voor het festival.

De deelnemers: maandag 12 februari: Maarten Westra Hoekzema (Antwerpen), Frank Boddin (Gent), Kasper van der Laan (Amsterdam) en Manon Kroezen (Tilburg). Dinsdag 13 februari: Marieke Peper (Amsterdam), Farbod Moghaddam (Den Haag), Els Dejonghe (Antwerpen), Jeroens Clan – Matthias Tuns, Jip de Poorter, Bram Kroon (Best).

Finale

Na de voorronden worden vijf deelnemers geselecteerd voor de halve finale op 15 februari. Daar worden drie finalisten geselecteerd. De finale vindt plaats op zaterdag 17 februari in de schouwburg.

Theater in huiskamers

theater n In vijf huiskamers rond de Middelstegracht wordt komend weekend eigenzinnig en nieuw theater geboden. Er zijn optredens van Anthony Hüseyin, Laurens & Dominique, Susu Amina, Dalith Tempert & Julius Rense en Dichi Wit.

Bezoekers steunen hiermee Theater en Productiehuis De Generator. Dit nieuwe Leids theaterpodium en productiehuis staat voor geëngageerd, vernieuwend, divers, grensoverschrijdend, verbindend, radicaal, menselijk en eigenwijs theater. Het is gevestigd in De Vrijplaats aan de Middelstegracht. Het podium én de tribune worden met eigen handen gebouwd in de bovenzaal.

Zaterdag 10 februari is de aanvang 19.45 uur, Zondag 11 februari 14.45 uur. Entree: 15,00 voor een route van drie voorstellingen. Voorverzamelen op Middelstegracht 36, Leiden met glühwein en vega-chocomel.

PS|jong

Theater n In de locatieproductie Dagdromers maken de twaalf jongeren van PS|jong een nieuw begin. In een grote, lege loods bouwen zij aan hun gedroomde stad. Nou ja, ze doen een poging… Een dappere poging om al hun dromen te vangen in een gezamenlijk beeld. Maar waar begin je, als je je ideale plek wilt creëren? Wie is de baas? Of: als ieders stem evenveel telt, naar wie luister je dan? De één verdwaalt in zijn dromen, de ander denkt lang en hard na over praktische bezwaren, een derde begint lukraak te timmeren. Wie weet komt er zomaar iets van de grond... De voorstellingen worden gehouden in een loods aan de Hoge Morsweg 160, en vinden nog plaats op 10 februari 20.00 uur, en 11 februari 15.00 uur. De spelers zijn: Lela, Cato, Sieb, Marjolein, Fieke, Maaike, Iris, Lisa, Nikita, Pepijn, Lisa en Sophie.

Intelligentie

Theater n De Veenfabriek duikt in het BioPartner Center Leiden in de wereld van de kunstmatige intelligentie en onderzoekt met Space Elevator het oneindige leven. De resterende speellijst: zaterdag 10 februari 16.00 en 20.00 uur; zondag 11 februari 13.00 en 16.00 uur. Het BioPartner Center Leiden ligt aan de J.H. Oortweg 21.

Toonkunstkoor

Muziek n Het Toonkunstkoor Leiden en de Utrechtse Muziekacademie laten zaterdag 10 februari twee 'gezichten' van Verdi horen. Voor de pauze zullen de Quattro Pezzi Sacri uitgevoerd worden welke in Nederland nog maar zelden door een amateurkoor zijn uitgevoerd. Na de pauze kan men genieten van delen uit de beroemde opera Nabucco. Het Toonkunstkoor wil, onder begeleiding van de Utrechtse Muziekacademie, trachten dit laatste stuk terug te brengen in de originele context en te ontdoen van de oubolligheid die door de jaren heen is ontstaan rondom dit werk. Desondanks zal het beroemde slavenkoor niet ontbreken tijdens dit bijzondere concert. Aanvang 20.15 uur.

Puur Winter

Festival Het Puur Winter Festival wordt dit jaar in Leiden gehouden. Na een eerste en succesvolle editie vorig jaar bij de Klinkerbrgerplas in Oegstgeest is nu gekozen voor de verbouwde Lammermarkt en wel op 24 maart van 14.00 tot 23.00 uur. Op het festival worden dj's en live-acts afgewisseld. Verder zijn er winterse zitjes, hangouts en foodtrucks. In verwarmde tenten wordt van alles aangeboden. Bezoekers wordt gevraagd in winterkleding te komen.

PS|jong

Theater n In de locatieproductie Dagdromers maken de twaalf jongeren van PS|jong een nieuw begin. In een grote, lege loods bouwen zij aan hun gedroomde stad. Nou ja, ze doen een poging… Een dappere poging om al hun dromen te vangen in een gezamenlijk beeld. Maar waar begin je, als je je ideale plek wilt creëren? Wie is de baas? Of: als ieders stem evenveel telt, naar wie luister je dan? De één verdwaalt in zijn dromen, de ander denkt lang en hard na over praktische bezwaren, een derde begint lukraak te timmeren. Wie weet komt er zomaar iets van de grond... De voorstellingen worden gehouden in een loods aan de Hoge Morsweg 160, en vinden nog plaats op 10 februari 20.00 uur, en 11 februari 15.00 uur. De spelers zijn: Lela, Cato, Sieb, Marjolein, Fieke, Maaike, Iris, Lisa, Nikita, Pepijn, Lisa en Sophie.

Discoavonden

dansen n NachtLab071 start met het bieden van Greatest Hits Disco Party's voor 25-plussers bij. Elke tweede zaterdag van de maand wordt in cafe Bad Habits vanaf 22.00 uur de allerbeste 70s, 80s, 90s & 00s dansmuziek gedraaid. Zaterdag 10 februari is de eerste. De toegang is gratis.

Intelligentie

Theater n De Veenfabriek duikt in het BioPartner Center Leiden in de wereld van de kunstmatige intelligentie en onderzoekt met Space Elevator het oneindige leven. De resterende speellijst: zaterdag 10 februari 16.00 en 20.00 uur; zondag 11 februari 13.00 en 16.00 uur. Het BioPartner Center Leiden ligt aan de J.H. Oortweg 21.

Toonkunstkoor

Muziek n Het Toonkunstkoor Leiden en de Utrechtse Muziekacademie laten zaterdag 10 februari twee 'gezichten' van Verdi horen. Voor de pauze zullen de Quattro Pezzi Sacri uitgevoerd worden welke in Nederland nog maar zelden door een amateurkoor zijn uitgevoerd. Na de pauze kan men genieten van delen uit de beroemde opera Nabucco. Het Toonkunstkoor wil, onder begeleiding van de Utrechtse Muziekacademie, trachten dit laatste stuk terug te brengen in de originele context en te ontdoen van de oubolligheid die door de jaren heen is ontstaan rondom dit werk. Desondanks zal het beroemde slavenkoor niet ontbreken tijdens dit bijzondere concert. Aanvang 20.15 uur.

Puur Winter

Festival n Het Puur Winter Festival wordt dit jaar in Leiden gehouden. Na een eerste en succesvolle editie vorig jaar bij de Klinkerbrgerplas in Oegstgeest is nu gekozen voor de verbouwde Lammermarkt en wel op 24 maart van 14.00 tot 23.00 uur. Op het festival worden dj's en live-acts afgewisseld. Verder zijn er winterse zitjes, hangouts en foodtrucks. In verwarmde tenten wordt van alles aangeboden. Bezoekers wordt gevraagd in winterkleding te komen.

Discoavonden

NachtLab071 start met het bieden van Greatest Hits Disco Party's voor 25-plussers bij. Elke tweede zaterdag van de maand wordt in cafe Bad Habits vanaf 22.00 uur de allerbeste 70s, 80s, 90s & 00s dansmuziek gedraaid. Zaterdag 10 februari is de eerste. De toegang is gratis.

Paul Dirkse

D66

Eens. Voor starters, eenpersoonshuishoudens, jonge gezinnen en mensen met middeninkomens wordt het vinden van passende en betaalbare woning in Leiden steeds lastiger. D66 kiest dus voor de bouw van extra woningen voor deze groepen inwoners. Omdat Leiden een versteende stad met weinig ruimte voor nieuwe huizen is en omdat D66 de leefbaarheid in de stad en het groen in en om de stad wil behouden, kiezen wij voor hoogbouw langs invalswegen, OV-stations en in her te ontwikkelen deelgebieden van Leiden Zuid-West. Wij willen dat de gemeente continu in gesprek blijft met Leidenaren over hun leefomgeving.

Marleen Damen

PvdA

Wij kiezen voor het bouwen van betaalbare sociale en middeldure huur- en koopwoningen, want Leiden mag geen stad van de rijken worden. De slimste manier om dat te doen is hoogbouw rondom het station, omdat zo het aantal nieuwe auto's beperkt blijft. Het alternatief is het volbouwen van de groene polders rondom Leiden of alle parken ìn Leiden. Dat willen wij absoluut niet! Wel is het van groot belang dat we tegelijkertijd investeren in véél groenere buurten. Want alleen op die manier houden we de stad leefbaar. Leiden maken we zo samen groener en socialer.

Paul Laudy

VVD

De VVD wil dat iedereen prettig kan wonen. In Leiden is een groot tekort aan woningen. Vooral starters vinden in onze stad moeilijk een eerste huis. De VVD zet daarom vooral in op klimaatneutrale starterswoningen. Omdat het gaat om veel woningen; de ruimte in Leiden schaars is; en we ons groen koesteren; lijkt meer hoogbouw een goed idee. Op plekken waar dat kan. Uiteraard niet in de historische binnenstad, maar denk aan stationsgebied, in de buurt van bedrijventerreinen of langs grote invalswegen van de stad.

Antoine Teeuwen

SP

Steeds meer mensen willen in de stad wonen en dat zet de betaalbaarheid van huizen onder druk. Daarbij is de SP de partij die het grootste aantal sociale huurwoningen wil toevoegen om het aanbod breed te houden voor alle woningzoekenden. Tegelijkertijd willen we zoveel mogelijk onze natuur beschermen. Bouwen doen we het liefst op plekken waar al gebouwd is, dit betekent onvermijdelijk dat we in de stad moeten verdichten en de hoogte in moeten. Maar het toevoegen van woningen mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Woningen toevoegen kan alleen wat ons betreft als de infrastructuur dat kan dragen.

Joost Bleijie

CDA

Het CDA wil een leefbaar en groen Leiden. We hebben ons daarom in de afgelopen jaren verzet tegen plannen om steeds meer en hoger te bouwen. Dit College wilde het halve schoolplein van de Lorentzschool volbouwen, het Terweepark opofferen aan een busstation en als het aan de huidige Collegepartijen ligt, wordt Leiden-Zuidwest de komende jaren ook vol gezet met hoogbouw. Zo ook de Merenwijk. Het CDA is daar tegen. Het CDA wil zich ervoor inzetten om parken en open ruimten groen te houden, zodat we onze omgeving leefbaar houden. Uiteindelijk draait Leiden om Leidenaren en niet om een stapel stenen!

Walter van Peijpe

GroenLinks

Onze kinderen moeten later een goede, betaalbare woning in Leiden kunnen vinden. Er is nu al een tekort aan woningen, vooral voor jongeren, starters en mensen met een middeninkomen. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Huizenprijzen schieten omhoog. Zo wordt wonen in Leiden voor veel mensen, nu en in de toekomst, onbetaalbaar. Het is dus nodig dat er in Leiden woningen bij komen. De vraag is alleen: hoe en waar? Deze lastige vraag zal samen met de inwoners van Leiden beantwoord moeten worden, bijvoorbeeld in een publiek debat. Om waardevol groen in en om de stad te sparen moet op geschikte plekken in Leiden hoogbouw mogelijk zijn.

Martine v. Schaik

PvdD

Bij te veel hoogbouw komt de leefbaarheid in het gedrang. Bomen worden gekapt, we krijgen steeds minder groen. Daarom willen we hoogbouw zoveel mogelijk beperken. Als het dan toch niet anders kan, dan hoogbouw die duurzaam is en natuur-inclusief, dus met zonnepanelen, groene daken, een groene gevels, en veel nest- gelegenheden voor vogels en vleermuizen.

Pieter Krol

ChristenUnie

Er is een grote vraag naar alle typen woningen in Leiden. De ChristenUnie wil prioriteit voor het stimuleren van de doorstroom door voldoende woningen voor starters en gezinnen. Dat creëert ook ruimte omdat mensen uit een sociale huurwoning door kunnen stromen.

De ChristenUnie vindt wel dat de gemeente beter moet bouwen en wil terughoudend zijn met hoogbouw, die enorme impact op de wijk kan hebben. Ook wordt soms teveel ruimte gegeven aan projectontwikkelaars die te weinig rekening houden met de wijk, een groene omgeving en goede architectuur. 'Beter Bouwen!' is voor ons een belangrijk thema. Leidenaren zijn zelf de baas over hun wijk en de gemeente moet samen met hen het publiek belang beschermen.

Maarten Kersten

Partij Sleutelstad

De Partij Sleutelstad vindt vooral dat via online wijk- en stadsreferenda de bevolking zich hierover mag uitspreken. Daarna kan de raad een beslissing nemen, tenzij die een juridisch bindend referendum had uitgeschreven. De PS is zeker voor meer en hoger bouwen, tenzij dus een eventueel uitgeschreven referendum een ander standpunt uitdraagt. "Meer" is hard nodig want er is een schrijnend tekort (wachtlijsten soms 10 jaar) aan betaalbare sociale woningen. "Hoger" mag/moet op ruimtelijke plaatsen, bijv. industrieparken of spoorlijnen, maar niet voor de neus van bewoners van bestaande laagbouw of hoogbouw. Schaduw, uitzicht, licht zijn bepalend.

Gevelsteen om te laten zien wie de baas is

Het onderste gedeelte van de gevel. Inzet: Bovenin is de afbeelding van een rechterhand te zien.|Foto's: De Leydenaer.

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een gevelsteen van de baas.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Voor deze rubriek vond ik de informatie in de nieuwsbrief van Diogenes Leiden, dat monumenten in Leiden restaureert en beheert. Er staat een artikel op over de bijzondere gevelstenen van Nieuwstraat 49, overigens een van de aansprekende panden van Diogenes.
De tekst: De gevel dateert volgens stenen boven de onderpui uit 1650. Op dezelfde hoogte bevindt zich een steen die een vrouwenbuste voorstelt met het onderschrift "T WYFSHOOFT". Bovenin de gevel is de afbeelding van een rechterhand te zien.
Over de achtergrond van de gevelstenen hebben in de loop van de jaren veel verhalen de ronde gedaan. Zo publiceerde de natuuronderzoeker, schrijver en dichter Johannes le Francq van Berkhey in 1804 een gedicht met de titel Mans hand boven waarin hij beweerde dat de gevelstenen duiden op rivaliteit tussen de man en de vrouw die het huis hebben laten bouwen. De vrouw zou hebben willen laten zien dat zij de baas was en zou de steen met de vrouwenbuste hebben laten aanbrengen. De man kon dat niet op zich laten zitten en liet helemaal bovenin de gevel de afbeelding van een mannenhand aanbrengen.

Er kan veel meer dan je vaak denkt!

column n Een tweewekelijkse column over alles wat met groen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling. Reacties op Agnes@groen10.nl.

Een vriendin heeft last van vocht in huis en heeft me onlangs verzocht een goede hovenier aan te raden. De buren hebben drainage in de tuin aangelegd met goed resultaat. De tuin, of liever gezegd betegeld achterplaatsje, staat niet hoog op het prioriteitenlijstje maar nu het vocht optrekt in het huis heeft ze weinig keus meer. De boel moet op de schop!

Eenmaal daar met de hovenier hadden we snel het lek boven water. De tuin van de vriendin ligt iets lager dan de omringende tuinen waardoor zij min of meer als afvoerputje dient voor het overtollige water van de veelal meer grijs dan groene tuinen. In een tuin met veel bestrating kan het regenwater moeilijk afgevoerd worden; met weinig grond en minimaal aanwezige planten wordt er nauwelijks water geabsorbeerd. Drainage aanleggen is de oplossing en zal op termijn het klimaat in huis ook verbeteren. Dit is hét moment om van het verwaarloosde achterplaatsje een echte tuin te maken. Een goed aangelegde tuin geeft het huis een meerwaarde die over enkele jaren goed van pas kan komen; én je hebt er zelf direct plezier van!

Het ontwerp ligt klaar. Binnenkort kunnen zij heerlijk buiten zitten tussen het groen en de kinderen kunnen zich vermaken op het kunstgras dat als een zacht, natuurlijk vloerkleed op het terras ligt. Dit gras is tegenwoordig niet van echt te onderscheiden, is onderhoudsvrij en ideaal voor donkere buitenruimtes en bewoners met weinig tijd. In de tuin komt een pergola met doorn-loze braam en een schommel.

De beplanting zal bestaan uit bamboe (een niet-woekerende soort), grassen en vaste planten die kleur geven en tegen een stootje kunnen zoals Geranium, Bergenia en Persicaria. In een tuin hoort ook een kleine boom, in dit geval een appelboom en aan de tuinkast hangt straks een plantenzak met aardbeien. Voor de kleine Picasso en Beyoncé in spe worden een schoolbord en een spiegel opgehangen, zo kunnen papa en mama vanaf de loungebank genieten van de optredens.

Honden niet aan de lijn

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes en posters en dergelijke.

Door Eric Hoenson

Oké, de betekenis van dit bordje zal bij vele mensen wel duidelijk zijn, maar formeel staat hier dat het aanlijnen van honden verboden is. Er hangen er tientallen rond de tuinhuisjes in polderpark Cronesteijn. Wie een bon krijgt omdat zijn hond los loopt, heeft waarschijnlijk toch wel een sterk punt bij een eventuele rechtszaak....

Tips voor de vrije tijd

Schippers

Topaz zoekt vrijwillige ervaren schippers voor de Zuydtwijck 2. Men moet een vaarbewijs hebben en een marifoon certificaat of die bereid zijn dit certificaat te behalen. Informatie via Martie Bronsgeest via m.bronsgeest@topaz.nl, of 071 5798205.

Nederlandstalig

Libertas Leiden en TamTam bieden zondag 11 februari in buurthuis De Kooi een optreden van De Randstadspelers, met populaire en Nederlandstalige, 14.30 uur.

Band coaching

Wie zich bij BplusC inschrijft voor drums, basgitaar, elektrische gitaar, toetsen of zang kan meedoen aan het bandcoachingtraject van de Pop & Jazz afdeling. Deze mogelijkheid tot samenspelen biedt een leertraject waarin je drie weken hoofdvak les hebt en in de vierde week in een band speelt op je eigen niveau, met twee optredens per jaar. Op 18 februari vindt het eerste optreden plaats in de Qbus van het Muziekhuis. Elf bands, van jong tot oud, verschillende niveaus en stijlen, zullen twee nummers spelen op dit prachtige podium. Het duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

Snoeimiddag

Zondag 11 februari is er van 14.00 tot 16.00 uur een snoeimiddag voor kinderen in het nieuwe griend in polderpark Cronesteyn. Startpunt is de Tuin van de Smid.

Donderdag 8 februari

* Sleuteloverhandiging aan de carnavalsvereniging de Hutspotten, stadhuis, 18.30 uur.

* Dies natalis - Universiteit Leiden, Pieterskerk, 15.00 uur.

* Alzheimer Café, in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 19.30 uur, onderwerp: Het brein als een kabinet.

Vrijdag 9 februari

* Gehandicaptenavond carnaval in residentie De Zijl, 19.00 uur.

* Verkiezing sportvrouw, sportman, sportploeg, aangepaste sporter en coach van het jaar, Stadsgehoorzaal.

* Inloopspreekuur ondernemers in het Leids Handelshuis Stationsweg, 14.00 -16.00 uur.

* Lezing over Schiller, filosoof der vrijheid in Sijthoff, 20.00 uur.

Zondag 11 februari

* Feest 40-jarig jubileum Het Leids Cabaret Festival, Pieterskerk.

* Start voorjaarsreeks Museum Jeugd Universiteit, hortus botanicus.

* Mindfulnesstrainer Natascha van der Klooster geeft workshop mindfulness in Van Stockum Boekverkopers, 14.30 uur.

Maandag 12 februari

* Start Leids cabaretfestival.

* Avond over Geloof en Natuurwetenschap, Opstandingskerk, 20.00 uur.

* Start expositie keramiek van Janny Domburg in de bibliotheken Stevenshof en Merenwijk.

* Meet & Greet Wonderland Kinderopvang, 19.00 – 20.30 uur, Vondellaan 35B.

*Indeecafé in Scheltema, De Blaarkopkoe: Bedreigd Leids immaterieel erfgoed, 20.00 uur.

Dinsdag 13 februari

* Science Café Leiden, Scheltema, 20.00 uur, onderwerp Circulaire economie.

Woensdag 14 februari

* Open ochtend basisschool E.L.S. 8.30 - 10.00 uur.

* Lezing over Leidse fotografen die in de negentiende eeuw geboren zijn, Jan Tolboom, Lokhorstkerk, 20.00 uur.

* Bijeenkomst over Het mysterie geld, met John Hogervorst. De Zonneboom, De Laat de Kanterstraat 5.