De Leidenaar

24 april 2019

De Leidenaar 24 april 2019


Braderie in de Heren- en Doezastraat

Bevrijdingsdag n De ondernemersvereniging HerenDoeza houdt zondag 5 mei van 10.00 tot 17.00 uur de bevrijdingsbraderie in de Heren- en Doezastraat.

De braderie bestaat uit diverse onderdelen, ook het Van der Werfpark wordt geheel in de feestelijke activiteiten meegenomen. Vanaf de Koninginnelaan begint de braderie dit jaar met een Internationale markt en gaat langzaam over in traditionele braderie. De braderie eindigt op de Doezastraat met De Streekmarkt. Tussen de kramen door zijn diverse attracties voor de kinderen met als hoogtepunt een vrijmarkt en activiteitenfestival voor kinderen in het Van der Werfpark. De kindervrijmarkt vond altijd plaats in het begin van de Herenstraat aan de kant van de Koninginnelaan, maar is dit keer in een deel van het Van der Werfpark. (Lees verder op www.deleidenaar.nl)

Het hele Van der Werfpark zal in het teken van de kinderen staan. De stichting Naar Buiten zal diverse activiteiten voor de kinderen aanbieden, ook is er een theater boot waar kinderen op kunnen meevaren. In het midden van het park zijn food trucks met versnaperingen voor jong en oud.

Rond het middag uur wordt het Bevrijdingsvuur aangeboden, door de hardlopers van de Roadrunners, aan de Burgemeester van Leiden, dit is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt plaats op het podium bij restaurant De Vriend.

Het Bevrijdingsvuur wordt door de hardlopers vanuit Wageningen, waar de overgave van de bezetter op 5 mei 1945 werd overeengekomen met onze vrede tot gevolg, naar Leiden gebracht. De hardlopers vertrekken op 4 mei en lopen in de nacht door, zij hebben na aankomst vele uren lopen achter de rug.

De muzikale omlijsting zal vanaf 13.00 uur verzorgt worden door orkest Amigo. In de middag treed vanaf 15.00 uur de band "The Jars" op.

De ondernemers van de Heren- en Doezastraat staan ook zelf met kramen op de braderie, zij brengen hun specialiteiten naar buiten, men kan rekenen op een veelzijdig aanbod op de gehele braderie.

*De ondernemersvereniging HerenDoeza werkt voor het tot stand brengen van de Bevrijdingsbraderie 2019 samen met DNS promotions, Kreativ Events, De stichting Naar Buiten, De stichting Land van Wijk en Wouden, De stichting Slow Food Het Groene Hart, De Roadrunners Leiden, Gemeente Leiden, Stichting sport in beeld en natuurlijk de ondernemers van de straten.*

Nieuw, The International Market, tijdens de Bevrijdingsbraderie in de Heren- en Doezastraat, Leiden op zondag 5 mei 2019, van 10.00-17.00 uur

De groeiende vraag naar internationale producten hangt samen met de wereldwijde toenemende drang om te reizen en het gemak waarmee producten tegenwoordig over de hele wereld verstuurd kunnen worden. Zeker in een internationale stad als Leiden, waar veel internationale studenten studeren en expats wonen, spelen internationale producten een grote rol. The International Market speelt in op deze vraag door veel van deze producten bij elkaar te brengen. Verschillende culturen brengen andere gewoontes en goederen. Van Thaise gewaden tot Nepalese vesten en van wierook tot exotische sieraden, er is van alles te vinden op, The International Market. (Op de Herenstraat vanaf

Leiden Marathon zoekt vrijwilligers

Hecht n De organisatie van de Leiden Marathon heeft al een grote groep van bijna duizend trouwe en hechte vrijwilligers. De Leiden Marathon probeert ook heel goed voor hen te zorgen. Zo krijgt elke vrijwillige medewerker een jack, een T-shirt en een lunchpakket. Ook is op de marathonzondag een gezellige na-borrel met een heerlijke maaltijd. Altijd leuk om even bij te praten over alles wat je hebt meegemaakt.

Zondag 19 mei is de nood hoog.

Op een aantal specifieke plaatsen zoeken wij nog naar enthousiaste mensen die alle lopers, deelnemers aan het verkeer en het publiek in goede banen willen leiden. Het is niet zo maar iets. Je hebt echt een verantwoordelijkheid. De meeste mensen zijn nodig langs het parcours. De zogenaamde parcoursassistenten.

Op de volgende plekken zijn nog vrijwilligers nodig:

- Rayon 1: Dat is in en aan de rand van het centrum

- Rayon 7 en 8: Dit is in Roelofarendsveen en Oud Ade

- Rayon 9: Leiderdorp

- Rayon 10: Leiden Noord

- In het start- en finishgebied zijn er voor het publiek oversteekpunten. Hier kan publiek oversteken als er geen of weinig lopers op het parcours zijn. Hier zoekt de organisatie naar nog vijf vrijwilligers. Iedereen die wil en kan helpen of iemand kent die mee zou willen helpen, steunt daarmee niet alleen de organisatie, maar ook de hardlopers zelf. Interesse? Stuur dan een email naar mok.scheffer@marathon.nl. Zij zorgt voor een kledingpakket en het contact met de leaders van de teams.

De Sleutel Van.... Claas Griffioen

Leidse Anouk 2nd Runner Up

'Ik hoop iets bij mensen te raken'

puzzel n Doe mee! Win kaartjes bij Gebr. De Nobel

Rembrandt kleurt het project van De Meerpaal

Burgemeester Lenferink wist zijn publiek uitstekend te boeien. Foto: Emile van Aelst

Project n Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn organiseert openbare basisschool De Meerpaal het project Rembrandt en de gouden eeuw. Een project vol activiteiten in het teken van deze grote meester uit Leiden.

Burgemeester Lenferink opende afgelopen week op feestelijke wijze in de Old School een expositie met werk van alle leerlingen. De Old School is een galerie in de binnenstad van Leiden, op steenworp afstand van de Latijnse school die bezocht werd door Rembrandt. Het was een geslaagde opening waar de kinderen centraal stonden en uitleg gaven over hun kunstwerken.

Tekst en uitleg bij de kunstwerken.
Even terug in de tijd.


Project

De school pakt project Rembrandt groot en breed aan. Vanaf 25 maart bruiste de school drie weken van activiteiten en maakten leerlingen en leerkrachten uitstapjes naar locaties die een relatie hebben met Rembrandt. Het project haakt in op het Rembrandt-jaar, laat kinderen op een andere en brede manier naar kunst kijken, zorgt voor samenhang tussen verschillende vakken en legt verbindingen met diverse organisaties in Leiden.

Samenwerkingspartners

De Meerpaal is met verschillende organisaties de samenwerking aangegaan. Samen met de Cultuureducatiegroep (expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie in de regio Holland Rijnland) en BplusC (Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur, regio Leiden en omstreken) heeft de school gekeken naar passende programma's binnen het aanbod van musea en andere cultuuraanbieders.


Theater School

Zo zal de Jeugd Theater School workshops verzorgen over het dragen van hoeden en het effect er van op je houding en gedrag en zullen onderbouw-leerlingen naar de Hortus Botanicus gaan om, net als Rembrandt deed, te tekenen naar de werkelijkheid. Ook heeft de school de Pabo Hogeschool Leiden bij het project betrokken. Het thema 'Rembrandt' wordt opgesplitst in verschillende deelthema's, zoals muziek, mode, fotografie, animatie, beeldende technieken, dans, poëzie en een musical.Ouders

De ouders worden nauw bij het project betrokken; ouders denken mee, ondersteunen bij workshops en dragen bij op informatief en praktisch gebied. Gedurende het project zullen de kinderen dagelijks een journaal verzorgen, om de ouders van de activiteiten en lessen op de hoogte te houden.
Basisschool De Meerpaal is een school met een creatief profiel. De school wil de creatieve ontwikkeling van kinderen, in de breedste zin van het woord, stimuleren en versterken.
Door experimenteren en onderzoek, door leren oplossingen te vinden bij vraagstellingen en ook met een centrale rol voor de expressieve vakken. Het project Rembrandt en de gouden eeuw past hier uitstekend in.

Onderdeel PROOLeiden

De Meerpaal maakt onderdeel uit van de Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden (PROOLeiden). PROOLeiden vormt samen met OBSG Leiderdorp het bestuur van twintig openbare basisscholen in Leiden en Leiderdorp: achttien reguliere basisscholen en twee scholen voor speciaal onderwijs.
De stichting verzorgt onderwijs aan ongeveer 5.500 kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met bijna 550 medewerkers is PROOLeiden/ OBSG Leiderdorp de grootste werkgever voor primair onderwijs in Leiden/Leiderdorp.

Koningsdag festiviteiten

Oranje n Koningsdag 2019 is er een gezellige drukte te vinden op de Breestraat, de Hooglandse Kerkgracht en de Papengracht.

Kinderen met een heuse vergunning mogen hier hun spulletjes verkopen. Tevens kunnen muzikale kinderen zich inschrijven voor het Gouden Petje.

Antiek- en curiosamarkt

Lange Mare

Kinderspelen

't Gerecht,

Op Koningsdag vinden er in Leiden op vele plekken festiviteiten plaats. Zo wordt er ieder jaar op het gerecht achter de L.V.V.S. Augustinus een spelletjesmiddag georganiseerd voor kinderen uit Leiden.

Koningsdag in ZuidWest100

Markt, kinderspelen, rinksteken en volleybal- en tekenwedstrijden. Voor meer informatie zie 'wijken'.

Speeltuin Westerkwartier

april 27 09:00 - 14:00

Westerkwartier, Ten Katestraat 10-A

Programma Zuidwest 100

april 27 09:00 - 20:00

Vrijmarkt Lage Mors

april 27 09:30 - 14:00

Lage Mors, Tesselschadestraat Leiden, Nederland + Google Maps

Vrijmarkt Koeienveld Stevenshof

april 27 10:00 - 13:00

Kinder vrijmarkt + Springkussen

april 27 10:00 - 20:00

Beestenmarkt, Beestenmarkt Leiden, 2312BZ Nederland


Koningsdag op de Nieuwe Rijn

april 27 10:00 - 15:00

Met een optreden van Gymsport Leiden, een poppenkast van Pieter Onderwater, een demonstratie van DC-Dance en muziek door de Swing Kings belooft dit een mooi feestje te worden! Ook zal burgemeester Lenferink Koningsdag 2019 om 11:45 uur feestelijk openen op de Nieuwe Rijn .


Koningsdag in de Professoren en Burgemeesterswijk

april 27 10:00 - 21:00

Kinderspelen, muziek uit de buurt, rad van avontuur en een line-dancing workshop. Voor meer informatie zie 'wijken'.

10.00 uur Oranjeplein open Catering open 10.30 uur Start kinderoptocht 'Koningen en Koninginnen' met fanfarecorps Jong K&G 10.50 uur Uitreiking medailles 11.00 uur Officiële opening Koningsdag 2019 11.15 uur Start kaartverkoop kinderspelen 11.30 uur - 14.30 uur Kinderspelen met o.a. een luchtspringkussen en grote zandbak Verkoop lekkere hapjes en drankjes 14.30 uur - 17.00 uur Wielerwedstrijd, sluipdoor kruipdoor grot en circus workshops 14.30 uur - 14.45 uur Rad van Avontuur (ronde 1) met prijzen voor kinderen 15.00 uur -…

Molen de Valk,
Van disco tot hiphop en van R&B tot house. Grote internationale bekende namen, aangevuld met talenten van Leidse bodem.

Koningsdag Quintus

april 27 14:00 - 20:00

Kom op 27 april lekker genieten van een drankje en livemuziek op de Boommarkt!
Houd de Oranje Vereniging Leiden site en de Facebook pagina in de gaten voor het definitieve programma.

Berghuis mag nieuw bouwplan bedenken

benoeming n Thomas Berghuis is namens het Lucas van Leydenfonds benoemd tot stadscurator van Leiden. Na een selectieprocedure van een maand heeft het bestuur van het fonds Berghuis aangesteld om een nieuw plan voor beeldende kunst in de openbare ruimte op te stellen en om de Lucas Art Award te organiseren.

Berghuis (1973) woont sinds twee jaar in Leiden en studeerde aan Universiteit Leiden Chinese Taal en Cultuur en Area Studies. Na zijn studies werkte Berghuis in verschillende landen als curator, waaronder in Australië, China, Indonesië en bij het Guggenheim Museum in New York. De afgelopen jaren heeft Berghuis als freelance curator en kunsthistoricus gewerkt met Leiden als thuisbasis.
Als stadscurator wil hij zijn affiniteit met Leiden verder ontwikkelen en heeft hij als doel de identiteit van Leiden als stad van kennis en cultuur verder naar buiten te helpen profileren. 'Ik zie ernaar uit om mijn bijdrage te leveren aan deze geweldige stad, waar mijn passies voor kunst, kennis en cultuur zo goed samen komen,' zegt Berghuis in een eerste reactie.

De sollicitatiecommissie bestaande uit o.a. Rob Zwijnenberg (professor Art and Science Interactions, Universiteit Leiden) en Nicole Roepers (Museum de Lakenhal), is blij met de keuze voor Berghuis. Ook Cultuurmakelaar Mirjam Flik is enthousiast: 'Met Thomas als stadscurator zie ik mooie kansen voor de verbinding tussen cultuur, kennis én het maatschappelijke domein, ook richting Leiden als European City of Science in 2022.' Berghuis begint zijn werkzaamheden als stadscurator vanaf 1 mei.

Nieuws over ontwikkelingen rond het werk van de stadscurator, het Lucas van Leydenfonds en de Lucas Art Award kan gevolgd worden via www.lucasvanleydenfonds.nl.

Zout

Foto: W.H.Zandbergen

Column n 'Bent u een 'Vrouwen-vrouw' of een 'Mannen-vrouw'?'

Even ben ik stil. De stem aan de andere kant van de lijn ook.
Wat moet ik hier nu weer mee? Geen wonder dat men steeds minder tele-marketiers te woord staat. Of ze bellen tijdens etenstijd of ze stellen vreemde vragen. Maar ik heb nu eenmaal ingestemd met deze enquête. Aan de ene kant omdat tele-marketiers toch al zoveel worden afgewimpeld, aan de andere kant zou het interview echt maar even duren en ik vind het onderwerp 'vrouwen-in-managementfuncties ' zeer interessant.
Maar als hij echt bedoelt wat hij vraagt, vind ik deze vraag toch wel erg privé. 'Pardon?'
De man herhaalt kalm zijn vraag. 'Sorry, kunt u deze vraag iets meer toelichten?' 'Natuurlijk. Vindt u dat mannen beter functioneren dan vrouwen in managementfuncties en naar welke categorie gaat uw eigen voorkeur?'
Dat is wel een heel andere uitleg. Zo zie je maar weer, dat niet al te direct reageren zo zijn voordelen heeft. We zijn dus nu bij de gewetensvragen. Vrouwen in functies.
Ineens moet ik denken aan een bezoek aan het Vulkaaneiland Nisyros. Met een afschuwelijke weg hoog de bergen in naar de kratermond, met alleen ravijn en enkele kleine plaatsen waar twee bussen elkaar net kunnen passeren. Juist wij troffen de vrouwelijke buschauffeur. Ik moet eerlijk zeggen: het liefst had ik een rit overgeslagen.
Maar de bus werd – hoe kan het ook anders - uiterst cool en vakkundig naar boven gereden en weer terug. Vrouwen in managementfuncties. Waarom worden hier eigenlijk vragen over gesteld, moeten vrouwen zich nog steeds bewijzen. Zet drie dames en een heer in een kantoor en een bezoeker stapt onmiddellijk naar de heer, omdat hij denkt dat dat de chef is.
Natuurlijk heeft de manier waarop een functie wordt ingevuld te maken met karaktereigenschappen. Er zijn heel bekwame mannen én vrouwen. Toch dringen er - al denkende- steeds meer vrouwen mijn vizier binnen. Vrouwen met uiterst vakbekwame eigenschappen. Vakkundig, accuraat, scherp, zakelijk enthousiast, zorgzaam en betrokken. Afspraken mee te maken, serieus en hard werkend. Toch wel heel prettig. Oh zeker. Ik heb helemaal geen hekel aan mannen. Integendeel zelfs. Er zijn er een aantal in mijn omgeving, waar ik bijzonder goed mee uit de voeten kan.

En de vrouwen-in-managementfuncties die ik ken, zijn uitermate bekwaam.

'Ja, dan ben ik een vrouwen-vrouw!

'En mannen?'

' Ach, zij blijven het zout in de pap.'

Teuntje van Delft,
hoofdredacteur

Premier eert met dopen tulp Canadese oorlogsveteraan

Bollenstreek n In de Lissese Keukenhof liep vorige week tussen de vele Aziaten, Europeanen en duizenden andere bezoekers, ineens onze premier Mark Rutte. Natuurlijk was hij daar niet zonder reden, hij mocht namelijk voor het eerst in zijn leven een tulp dopen én vernoemen.

Rutte heeft de tulp vernoemd naar de Canadese veteraan Don White. Hij hielp ons land – samen met nog vele anderen – tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van de Duitsers. Onze premier ontmoette White al eens in Nederland tijdens Bevrijdingsdag, en sprak ook nog voor hem tijdens een speech in het Canadese parlement.
'Toen ik zijn naam daar noemde, stond het hele parlement op en kreeg hij een minutenlange staande ovatie. Dat emotioneerde hem hevig', vertelt Rutte over dat moment in Canada. 'In hem zijn we zoveel duizenden mensen dank verschuldigd, waarvan er ook heel veel de hoogste prijs betaald hebben.'
Na het dopen van de tulp kreeg de premier nog een rondleiding door Keukenhof, en dat ging natuurlijk allemaal niet onopgemerkt. Veel bezoekers wilden met hem op de foto, en daar maakte hij ook zeker even tijd voor.

column/nieuws

Levensgenieter Claas Griffioen

Hart n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan Allesondernemer Claas Griffioen

Wat betekent Leiden voor je?

Buiten dat Leiden mijn geboortestad is, is het een stad met dorpse trekjes. Iedereen kent iedereen. We hebben een mooie historische binnenstad waar ik eigenlijk elke keer weer iets nieuws ontdek.
Alles wat je wenst is er aanwezig. Leuke eetgelegenheden, cafe's, geweldige musea, prachtige hofjes, mooie panden te veel om op te noemen. Er gebeurt echt heel veel in Leiden zeker als je het vergelijkt met 30 jaar geleden. Toen hadden we de 3 octoberfeesten en dan had je het eigenlijk wel gehad. De Lakenfeesten met de inmiddels niet meer weg te denken peurbakkentocht, de Leidse Marathon, Leiden Culinair, Jazz week, Lentebok wandelingen, Foodtruck Festival Rolllend, Borrel 071, Draaiorgeldagen, Ijsbaan , de Kerstmarkt, het is niet meer bij te houden. Maar dat is ook goed. De grote diversiteit aan inwoners vraagt ook om diversiteit in aanbod en daar is Leiden goed in geslaagd.

Is er een plek in Leiden waar je graag komt?

Op die vraag heb ik niet 1 antwoord. Ik vind heel veel plekjes mooi in Leiden. Het Plantsoen en de Zoeterwoudse Singel vooral vanuit mijn jonge jeugd. Maar de Burcht is natuurlijk ook een pracht plek. Je kan daar gezellig een bakkie koffie of biertje drinken bij het Koetshuis. Ook op het Rapenburg kan ik genieten van de mooie panden. Ook daar zijn gezellige uitbaters.
L Espérence met zijn jarenlange studententradities en niet te vergeten Barrera. Het Leidse Hout kom ik te weinig maar is zeker de moeite waard. Ook daar is een leuke uitbater, Theehuis de Leidse Hout, die in de zomer wekelijks op zondagmiddag concerten laat verzorgen.

Wat mag uit Leiden verdwijnen en wat zeker niet?

Het oude Wernink terrein mag en moet snel weg. En al moet het mooi worden bij de oude Meelfabriek, ik heb er niets mee. Gelukkig zijn er meer mooie plekken en gebouwen in Leiden dan lelijke. Neem nu de Hooglandse, Pieters en Mare Kerk. Niet alleen juweeltjes van buiten maar zeker ook van binnen.
Of het Rijnlandhuis recht tegenover Minerva. En niet te vergeten het Havengebied. En de Leidse Hortus. Maar ook in de directe omgeving van Leiden zijn prachtige plekken. De Kaag, Katwijk aan Zee en natuurlijk Meijendel.

Wat mis je in Leiden?

Eigenlijk niet echt veel. Het enige waar wij als stad in zijn onderbedeeld, is gezellige pleinen. Pleinen waar we bijvoorbeeld een mooie taptoe of dweilorkestenfestival kunnen horen en bekijken. Een plaats waar je graag naar toe gaat en waar voldoende faciliteiten zijn om het gezellig te hebben. We hebben niet voor niets K&G binnen onze stadsgrenzen. Een prachtorkest waar we veel te weinig van kunnen genieten. Ze hebben tegenwoordig al 4 orkesten. Het moet niet gekker worden. Gelukkig schiet mij iets te binnen wat ik echt mis. De Leidse marathon door de Jacob Catslaan. Misschien hang ik te veel aan het verleden, maar dat waren nog eens tijden. Echte win-win situaties. De lopers en de toeschouwers hadden het beiden super naar het zin. De gezellige loop is te gronde gegaan aan de professie. Maar goed er moet altijd wat te wensen overblijven, niet waar!

Wat doe je op 3 October?

Als oprichter van de Vrienden van de Reveilll-je begin ik uiteraard met de reveille. Om half zeven ontvang ik het dweilorkest de "Keietoeters" uit Noordwijkerhout op het stadhuisplein voor het voorprogramma. Om klokslag 7 uur schelt het reveillesignaal vanuit de stadhuistoren en neemt de Franciscusband Leiden onder aanwezigheid van het bestuur van de 3 October Vereeniging en de volledige gemeenteraad op het bordes de vrolijke noten van de reveille af. Na een rondgang door het hart van Leiden eindigen we voor het stadhuis waar ik traditioneel een korte 3 oktoberrede hou. Vervolgens snel naar de Koraalzang en nog maar net bekomen van al deze activiteiten door naar de haring en wittebrood uitreiking.
Tegen de klok van tien probeer ik even koffie te drinken, de hond uit te laten en me om te kleden en klaar te maken voor de optocht. Ook hier ben ik ongevraagd al jaren de spreekstalmeester. Na de optocht met vrouw lief nog even de stad in, wat eten, drinken en vrolijk zijn en als ik dan nog puf heb, probeer ik ook nog even de kermis en het vuurwerk te halen. Het laatste is mij al jaren niet meer gelukt. Maar goed er moet altijd wat te wensen overblijven, niet waar!

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om iedereen uit te nodigen voor onze opruiming welke wij op 4 mei van 10.00 tot 16.00 houden op de Rooseveltstraat 16 in Leiden

Eighty's in de Burcht

Iedereen genoot van een geweldig feest. Foto: Emile van Aelst.

Meegenieten n Het was zaterdagavond afgeladen vol in Grandcafé de Burcht bij het eerste 80-er jaren feest van DJ's Melle Tuik en Peter Verheul.

Het publiek kon alle nummers feilloos meezingen en genoot. De dansvloer bleef de hele avond gevuld. Er gaat beslist nog een vervolg komen, vertelden de organisatoren na afloop. Foto's en feest staan op hun facebooksite.

'Talenten' in Groepsexpositie van Ars

Talenten aan het werk.

Expo n In de expositie "Talenten" toont de talentenklas van ARS haar eindresultaat na 2 jaar hard gewerkt te hebben.

De tweejarige talentenklas is een pilot-cursus voor getalenteerde leerlingen uit het voorgezet onderwijs uit Leiden en omgeving. Deze leerlingen gingen op het gebied van kunst op zoek naar verbreding en verdieping. Sommigen zagen dat duidelijk als voorbereiding op de kunstacademie. Anderen om zich binnen het brede veld van kunst te oriënteren en uit te vinden welke richtingen en opleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van toegepaste kunst of vormgeving, mogelijk zijn. Doel van de talentenklas is dat de cursist inzicht krijgt in zijn eigen talent door kennis te maken met alle belangrijke klassieke en hedendaagse disciplines en de verschillende bijbehorende materialen en technieken.

ARS presenteert nu met plezier het resultaat van de getalenteerde leerlingen. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen voor meer informatie over de Talentenklas in het komend seizoen terecht op www.arsaemula.nl en/of de nieuwe cursusgids van ARS raadplegen. De expositie is te zien van 6 t/m 8 mei bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden. Geopend op maandag 12.00 – 21.30.00 uur, dinsdag 9.30 - 12.00 uur en 19.00 - 21.30 uur, woensdag 12.00 - 19.30 uur. Toegang vrij.

sleutel van/uitgaan

Achter de 'Femme façade' van Janneke Jager

Janneke de Jager in actie. (Foto: Jaap Reedijk) Foto: Jaap Reedijk

Theater n ´Femme Façade´ is een hele muzikale voorstelling van cabaretiere Janneke Jager, waarin breekbare, grappige, en rake liedjes worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, hilarische anekdotes en een grimmig Gronings sprookje.

De voorstelling draait om de worsteling met de buitenkant: zowel mijn persoonlijke worsteling daarmee, als ook onze overspannen focus op ´perfecte plaatjes´ in de maatschappij, op sociale media. Aan de hand van de eigen familiegeschiedenis vertelt ze waarom ze het zo lastig vindt om de balans te vinden.

In deze voorstelling gebruikt Janneke het circus als metafoor voor het leven: een wereld waarin illusie belangrijker is dan de realiteit, waarin we allemaal een kunstje doen. Een kunstje waar sommige mensen om lachen, van genieten of iets aan hebben, maar waar ook sommige mensen van hopen dat je uit de trapeze valt omdat ze jaloers zijn op jouw succes of geluk. Tegelijkertijd een plek om overdag in de spotlight te shinen en ´s avonds het masker weer af te doen. En misschien veel eenzamer of ongelukkiger te zijn dan overdag te zien is.

Opvoeding

Het thema heeft te maken met Janneke's opvoeding: in een Gereformeerd gezin in een klein dorp op het Groningse platteland. Dan heb je een vrij overspannen sociale controle: iedereen houdt elkaar in de gaten, er wordt over elkaar geroddeld, je moet voldoen aan bepaalde maatstaven die ´men´ gezet heeft. Door een geheim in het gezin is lang de schijn opgehouden, maar uiteindelijk viel het perfecte plaatje. Middenin de pubertijd wist ze opeens niet meer wat nou echt was.

Ze voelde ook dat schaamte en verdriet dingen waren die je beter niet aan de buitenwereld kon laten zien, want dat was ´zwak´. Dat speelde 25 jaar geleden, maar ze komt het nog steeds tegen. In alle gekte rondom social media, waar alles ook alleen maar goud is wat er blinkt. Vakanties, successen, mooie feestjes, opgemaakte gezichten. Terwijl er nog nooit zoveel mensen met een burnout worstelden en iedereen op zoek is naar rust of zingeving. Die spagaat tussen de buitenkant en je binnenwereld is voor bijna iedereen lastig en dus herkenbaar. Maar hoe stap je uit dit ´circus´?

Gedachte

Janneke wil dat mensen naar huis gaan met de gedachte dat het allemaal wel een tandje minder kan, met al die façades. Maar ook met de gedachte dat geluk, schoonheid en voldoening overal in is te vinden – als je het wilt zien. Het leven hoeft niet eerst aan voorwaarden te voldoen, alles is er al. `Neem niets voor lief… en vind de magie´.
Informatie en speellijst: www.jannekejager.nl/speellijst

Leidse Anouk van 't Zand 1st Runner Up

Anouk (l) samen met de winnares van 2018, Quishantely Leito uit Rotterdam| Foto's: Richardvwfotografie.

n Spannende finale Miss Teen Zuid-Holland

mooi n In het Worldhotel Wings bij de Rotterdamse luchthaven was vorig weekend de finale van de Miss Beauty of Zuid-Holland. Voor Anouk van 't Zand, een finaliste uit Leiden voor de Miss Teen of Zuid-Holland verkiezing, was het een spannende finaleavond.

Uiteindelijk werd Anouk 1st Runner Up Miss Teen of Zuid-Holland èn Miss Sports of Zuid-Holland 2019. Yazzmine Goozen uit Oegstgeest werd eerste en 2nd Runner Up Milou Burgemeister uit Dordrecht.

"Ik ging natuurlijk voor de titel Miss Teen of Zuid-Holland, maar met dit eindresultaat, de ervaringen, contacten en vriendinnen welke in deze periode heb opgedaan is het voor mij een positieve en leerzame ervaring."

"First Runner Up" titel houdt in dat Anouk de tweede plaats heeft behaald voor Miss Teen of Zuid-Holland. "Ik heb de kans om mee te doen aan deze Miss Teen verkiezing met beide handen aangepakt; wellicht opent het voor mijn toekomst deuren!"

Anouk werd enkele weken geleden gescout voor de verkiezing van Miss Teen of Zuid-Holland tijdens een open dag voor een vervolgopleiding. Ondanks minimale voorbereiding wist zij zich toch te plaatsen als finaliste voor de provincie Zuid-Holland voor de leeftijdscategorie 15 tot en met 18 jaar.

"De afgelopen tweeënhalve maand was wel even hectisch. Zie maar eens naast de voorbereidingen op schoolexamens, de verschillende activiteiten voor deze Miss Beauty verkiezing in te plannen en voor te bereiden, een bijbaantje erbij te doen én nog een beetje sociaal leven te hebben... Maar goed ik heb ervoor gekozen en ben daar ook volledig voor gegaan."

In de weekenden waren bijeenkomsten met bijvoorbeeld de hoofdsponsors ingepland, maar ook fotoshoots, een sportclinic en trainingsdagen ter voorbereiding voor de provinciale Miss Finale.

Daarnaast hebben de finalisten van de Miss Beauty verkiezing zich ingezet voor het goede doel voor de LINDA.Foundation met individuele-of groepsacties. De finalisten voor de provincie Zuid-Holland hebben hiermee een bedrag van 8.014 euro ingezameld voor gezinnen in Nederland die het financieel moeilijk hebben. De volledige opbrengst gaat naar de kinderen in Nederlandse gezinnen welke in financiële nood verkeren. De opbrengst vanuit de provincie Zuid-Holland komt dan ook ten goede van kinderen in Zuid-Holland.

column/nieuws

'Ik hoop iets bij mensen te raken'

n Egbert van der Weide nieuwe columnist in De Leidenaar

Leiden n De oplettende lezers had het al gezien: sinds drie weken staat in deze krant de column 'Uitgeweid'. Geschreven door Egbert van der Weide (58), voormalig dominee in de Witte Kerk in Noordwijkerhout. Daar was hij tien jaar actief, voordat hij vanwege gezondheidsredenen halverwege 2017 met emeritaat ging. Zijn pensioen benut hij goed, de dagen zijn zó gevuld, vertelt hij op een zonnige ochtend op een terras in zijn nieuwe woonplaats Warmond.

DOOR MARIEKE KAMER- VOORN

Van der Weide werd geboren in het Drentse Hoogeveen, en ging, na het gymnasium, Theologie studeren. Het beroep van dominee bracht hem achtereenvolgens in Zeeuws-Vlaanderen, Nijverdal en Maassluis, voordat hij in 2007 in Noordwijkerhout kwam wonen. De opdracht daar was onder andere om de protestantse kerk zichtbaar te maken in het overwegend katholieke dorp.

Inspiratie

Zo kwam hij uit bij het Noordwijkerhouts Weekblad, waar hij elf jaar lang wekelijks een column in schreef. Eerst 'Rond de Witte Kerk' en, eenmaal met emeritaat, onder

de titel 'Uitgeweid'.

Zijn vier kinderen wonen inmiddels niet meer thuis, maar met een dochter in Oegstgeest, twee zoons in Leiden en 'de verste zoon', zoals de columnist het formuleert, in Den Haag, zijn ze toch om de hoek. "Ze zeiden bij onze verhuizing dat we steeds dichterbij ze komen wonen," lacht Van der Weide.

De kinderen dienen niet meer als inspiratie, die haalt hij vooral uit het dagelijks leven.

Bijvoorbeeld als hij op de fiets zijn zoons in Leiden bezoekt. "Als je op straat kijkt, gebeurt er al genoeg. Ik heb thuis een heel lijstje met onderwerpen liggen. Daar kom ik niet eens aan toe, want vaak komt er wel iets tussen." Niet gek als je daarnaast nog veel hobby's en bezigheden hebt. Zo is Van der Weide onder andere nog als gemeentelid actief voor de kerk, volgt een cursus Italiaans, en heeft een deeltijdhond. Weer die gulle lach: "Samen met mijn dochter hebben we een hond, Kobus. We zeggen altijd gekscherend dat we Ko-bus-ouderschap hebben".

Zelfspot

Zijn columns zijn licht van toon, niet te zwaar, soms met een scherp randje.

"Ik hoop ergens iets bij mensen te raken. Dat mijn column mensen ontroert, dat ze even op een verkeerd been worden gezet, of op andere gedachte gebracht worden. Of even moeten lachen. Ik vind het niet erg om mijzelf te kijk te zetten, dat doe ik ook regelmatig.

Zelfspot vind ik belangrijk." Met zijn optimistische toon is de columnist een aanwinst voor De Leidenaar. Hij kijkt ernaar uit om wekelijks zijn bijdrages in te sturen.

"De hele week suddert het al, en als ik er in het weekend voor ga zitten, staat het zo op papier."

Grote schoonmaak in Leidse grachten

troep n De zondag na Koningsdag, 28 april, houdt WWF Haaglanden in samenwerking met Sloepdelen een schoonmaak in de Leidse grachten.

De grachten liggen na afloop van het feest vol met plastic bekertjes, blikjes en ballonnen. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit de regio Haaglanden en WWF-vrijwilligers gaan met visnetten plastic en ander afval uit het water vissen. Er wordt gevaren van 9.45 tot 12.00. Na afloop van het plastic vissen is er tot 13.30 een interactieve activiteit met Canal Cups en Onderwater in Leiden. Plastic verteert niet maar blijft oneindig in de natuur aanwezig en komt in minuscule deeltjes, zogenaamde microplastics via de grachten in de rivieren en vervolgens in zee. In de gemeente Leiden is het duurzaamheidsbeleid duidelijk te zien. In samenwerking met de gemeente realiseren private partijen vernieuwende, duurzame initiatieven rondom station Leiden Centraal en de Schipholweg zodat dit gebied vóór 2025 de duurzaamste kilometer in Nederland is.

Voor het schoonhouden van de Leidse grachten werkt de gemeente Leiden actief samen met Aaf Verkade van Onder Water in Leiden, Stichting de Leidse Rederij en Grondstofjutters door het opgehaalde afval weg te halen. De WWF Cleanup in de Haagse grachten is dan ook in lijn met dit duurzaamheidsbeleid. WWF Plastic Vissen maakt onderdeel uit van een groter project van het Wereld Natuur Fonds en andere samenwerkingspartners tegen plastic afval: Operatie Jonas. Meehelpen? Aanmelden kan via wnfhaaglandenpr@gmail.com.

Fietsmaatjes bij Oogcafé

eropuit n Blind of slechtziend, maar toch lekker fietsen? Dat kan, met een Fietsmaatje.

Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp fietst met mensen die dit niet meer zelfstandig kunnen. Bij het Oogcafé Leiden van vrijdag 3 mei wordt tussen 1330 en 16.30 uur uitleg gegeven en kan de elektrische duofiets worden uitgeprobeerd. Aanmelden is mogelijk via de mail: bijeenkomstzh@oogvereniging.nl.

Het Oogcafé Leiden wordt georganiseerd door de Oogverenging en vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats aan de Trix Terwindtstraat 4 (op loopafstand van station Leiden de Vink en bereikbaar met bus 1, 3 en 4 (uitstappen bij halte Stevensbloem) en bus 2 (uitstappen bij Station de Vink).

De Hood in nieuw jasje

inlopen n De HOOD (Huurders Organisatie Ons Doel), belangenbehartiger van alle huurders van Ons Doel, gaat vernieuwen.

Nauwer samenwerken met huurders, goede communicatie en betrokken zijn bij alles wat er speelt rondom plezierig huren staan daarbij centraal. Ook komt er een nieuw bestuur. Om dat te regelen is een transitiecommissie ingesteld als begeleider. Om alle huurders van ons Doel daarbij te betrekken organiseert de transitiecommissie enkele inloopbijeenkomsten: 1 mei vanaf 19.30 uur in Het Gebouw, 2 mei vanaf 19.30 uur in Buurtkamer De Meelbox en 7 mei vanaf 19.30 uur in Speeltuinvereniging De Beatrix. Alle huurders van ons Doel ontvangen een uitnodiging. Meer info: www.hood-leiden.nl of op Facebook. | Op de foto vlnr: André Kleijn, Patty Verkuylen, Michel Ebbens en Tim Koomen, achter: Tease Aydin en Mandy Segers

We hebben de woorden (niet)

theater n PS|jong speelt de voorstelling We hebben de woorden (niet) op 4 en 5 mei.

Hoe kun je vertellen over iets dat mijlenver van je af staat? Welke woorden blijven er nog over als alles al gezegd is? In We hebben de woorden (niet) onderzoeken de jongeren van PS|jong wat je, 70 jaar na de oorlog, nog toe kunt voegen aan de talloze verhalen, schilderijen, gedichten en beelden die er al zijn. Aan de hand van gesprekken met ouderen die zelf de oorlog meemaakten en via kunstwerken van toen en nu ontdekken de jongeren op eigen wijze wat er nog te zeggen valt.
Het jongerengezelschap van PS|theater maakt en speelt We hebben de woorden (niet) als onderdeel van Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking.

Meer dan tachtig voorstellingen

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Data: 4 mei 21.00 uur 5 mei 14.30 uur en 19.30 uur, Raamsteeg 2a.

interview/lokaal

Lekker eten via Uitgekookt

n Vraag naar gezonde kant-en klaarmaaltijd neemt toe

vers n De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant en-klaarmaaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen.

'De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt', zegt Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen.

Professionele koks die koken met passie

Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten.' Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt.

Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron.

Bekend gezicht aan de deur

'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week twintig verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden', vertelt Johan van Marle.

'Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk.'

'Onze bezorgers hebben altijd even tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur.' Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen.

'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd', sluit Johan van Marle af.

Bestellen kan via

www.uitgekookt.nl of door te bellen naar (085) 040 60 65

Scholieren gaan uitdaging met 3D-werelden aan

onderwijs n Dit voorjaar strijden scholieren uit de Leidse regio om de winst in de eerste editie van de CoSpaces Competition. Zaterdag 15 juni leren jongeren in BplusC hoe je een 3D-wereld bouwt die interactief is, nuttig kan zijn en er ook nog eens gaaf uitziet. De winnaar gaat er vandoor met een eigen VR-headset en een cursus programmeren voor zijn/haar school.

De CoSpaces Competition is een samenwerking tussen BplusC, de gemeente Leiden en onderzoeker Robin de Lange om jongeren kennis te laten maken met programmeren in VR. Aan de competitie doen naast scholieren uit de Leidse regio, ook jongeren uit de rest van Nederland mee. "Dit is de eerste keer dat er zo'n wedstrijd plaatsvindt. We kregen direct ook al reacties van buiten de regio en ook die leerlingen zijn natuurlijk van harte welkom", zegt De Lange, die een half jaar geleden is gestart met de organisatie van het evenement.

Iedere deelnemer krijgt van te voren toegang tot online lesmateriaal om alvast te oefenen. Tijdens de wedstrijd wordt gewerkt aan een wereld die niet alleen mooi en interactief is, maar ook nuttig voor bijvoorbeeld op school of in de supermarkt. Om daarbij te helpen zijn de mensen van het Virtual Reality Learning Lab uit Leiden aanwezig. Zij verzorgen gedurende de dag een aantal korte cursussen en helpen de jongeren met hun uiteindelijke wereld.

De deelnemers aan de CoSpaces Competition maken kans op mooi prijzen, waaronder de hoofdprijs: een VR-headset en programmeerles voor de hele klas. Andere prijzen die zijn te verdelen, zijn een 360-camera en een opvouwbare VR-bril. Iedereen die meedoet krijgt in ieder geval een jaar lang toegang tot CoSpaces en gaat naar huis met een prachtige 3D-wereld.

Meer info:

www.cospacescompetition.nl.

Aardse paradijzen in oost en west

Foto: ALEX SCHRODER

zomer n In het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf 2 mei de zomertentoonstelling: Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west, te zien.

Bezoekers kunnen genieten van verhalen over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemenpracht, van Europa tot in het Midden-Oosten.

Daarbij komen moes- en siertuinen aan bod, maar ook tuinieren in de Middeleeuwen, lusthoven, het paradijs als tuin en 'de tuin in huis'. Te zien zijn onder andere eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven. De tentoonstelling is te zien van 2 mei tot en met 1 september.

Handen uit de mouwen

Gelijktijdig met 'Middeleeuwse Tuinen' zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden ook twee andere tijdelijke tentoonstellingen te zien: 'Glas' en 'Paestum ervaren'. Kinderen kunnen tijdens het jaarlijkse kinderzomerevenement Kunstdetective met middeleeuwse tuinen aan de slag en de handen uit de mouwen steken in het tekenatelier 'Studio RMO'.

Bij de tentoonstelling verschijnen het publieksboekje 'Middeleeuwse tuinen' en een RMO Magazine. Er is een gratis audiotour en een randprogramma met onder meer lezingen, rondleidingen en workshops botanisch tekenen.

De museumwinkel heeft een speciaal tuinen-assortiment.

Gezondheid!

| Foto: Letty de Weger

hatsjoe n Door warme lenteweer tijdens het paasweekend zijn de eerste graspollen weer in de lucht.

Na de zeer hoge pieken in elzenpollenaantallen in februari, gevolgd door de zeer hoge berkenpollen piek begin april, zijn deze week de eerste graspollen in de lucht. De bloeiwijzen van kropaar (zie foto), vossenstaart en glanshaver verschijnen weer in de bermen en graslanden. Hoewel de meeste bloeiwijzen nog niet bloeien, zullen enkelen al de eerste graspollen in de lucht kunnen brengen. De eerste graspollen zijn al waargenomen door de pollentelstations in Nederland: het Leids Universitair Medisch Centrum, het Elkerliek Ziekenhuis en Philips in Drachten.

Recent hebben deze drie stations zich verenigd in het Pollen Monitor Netwerk Nederland, met als doel om kennis uit te wisselen, kwaliteit te waarborgen en de onderlinge samenwerking te bevorderen. De pollenmetingen worden verricht met pollensamplers die op 20-25 meter hoogte staan. Door te meten op deze hoogte wordt een goed beeld te verkregen van alle pollen in de lucht, die in de regio worden geproduceerd. In Europa zijn zo'n 600 stations die op dezelfde wijze pollenmetingen verrichten.

In het seizoen 2017-2018 heeft het LUMC heeft ook metingen op straatniveau gedaan met een mobiele pollensampler (Pollensniffer) op verschillende locaties in Leiden. Daaruit bleek dat de eerste graspollen op straatniveau drie weken eerder gemeten konden worden in vergelijking met de metingen op het dak. Weliswaar waren dit lage aantallen graspollen, maar mogelijk kunnen mensen die gevoelig zijn door deze lage concentraties al de eerste klachten ervaren. Daarom is het verstandig voor mensen met een graspollenallergie om de hooikoortsmedicatie bij de hand te hebben. | Foto: Letty de Weger

Muzikaal talent in Lokhorstkerk

genieten n In de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, is donderdag 25 april vanaf 17.00 uur een optreden van een zevental studenten.

Het optreden vindt plaats in het kader van de maandelijkse reeks van Practicum Musicae-middagconcerten. Het gaat om dubbeltalenten die naast hun studie aan de Leidse universiteit bovendien les krijgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, studenten met een passie voor zowel kunst als wetenschap.

Op het programma staan onder meer romantische en impressionistische muziek voor sopraan, dwarsfluit en piano van Saint-Saëns en van André Caplet, het mysterieuze werk Density 21.5 van Edgard Varèse voor dwarsfluit solo, en het geestige Banjo and fiddle van William Kroll voor viool en piano.

De toegang is vrij.

Een Goede Buur

kennismaken n Goede buren, je kunt er nooit genoeg van hebben. Van die mensen waar je op terug kunt vallen en waarvan je weet dat ze er voor je zijn. Je doet eens boodschappen voor je zieke buurvrouw of je past op elkaars kinderen. Je verzorgt misschien elkaars planten of katten tijdens de vakantie.

Sinds kort is er een nieuwe 'buur' bij: 'Een Goede Buur'. Bij 'Een Goede Buur' zetten professionals en vrijwilligers zich in voor een wijk waar mensen elkaar kennen, mensen samen actief zijn en mensen zich om elkaar bekommeren. Alle locaties staan op: www.eengoedebuur.nl.

Leidse rugbycoach wordt bondscoach in Turkije

carriere n Rugbycoach Sylke Haverkorn van DIOK wordt bondscoach van het Turkse Dames 7s team dat deze zomer deel neemt aan het Europese kampioenschap 7s in Budapest.

Haverkorn blijft daarnaast, als enige vrouwelijke coach in de heren Ereklasse, actief als voorwaartsen coach van de Leidse rugbyers.

Haverkorn is een begrip in het nationale rugby en wellicht nog een grotere bekendheid in het nationale dames rugby.

Niet alleen hoort ze bij de hoogst opgeleide rugbycoaches van Nederland, in 2018 slaagde zij voor haar Level 3 World Rugby opleiding, ook is zij de enige vrouw in Nederland die actief is binnen de heren ereklasse. Als voorwaartsen coach van de huidige nummer twee op de nationale ranglijst, het Leidse RC DIOK, heeft ze een succesvol seizoen. Met nog drie wedstrijden voor de boeg staan de Leidse rugbyers met één been in de kampioensfinale. Naast de Heren van DIOK heeft Sylke ook nog de verantwoordelijkheid over de damesteams van RUS, waarmee ze inmiddels met het eerste team de terugkeer in de ereklasse dames heeft veiliggesteld.
Overigens is het niet zo dat Haverkorn, met deze stap, nu verloren gaat voor een generatie ambitieuze Nederlandse rugbyers.
Toch lonkt er ook een mooie positie aan de horizon. Met het vertrek van de dames bondscoach van Nederland en het aanstaande vertrek van Gareth Gilbert, de huidige bondscoach van de heren, komen er wat posities vrij bij de Nederlandse teams. Vrijdag 26 april om 20.00 uur komt het voorwaartsen pack, de 900 kilo aan spieren die de strategieën van Haverkorn in praktijk brengen, in actie tegen de nummer 4 op de nationale ranglijst CAS RC. In Castricum zullen de Leidse rugbyers het volle aantal wedstrijdpunten binnen moeten halen om de koppositie in het klassement over te nemen. De uiteindelijke nummers één en twee zullen strijden om het landskampioenschap op 18 mei in Amsterdam.

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Koningsdag

Zaterdag 27 april, vanaf 8.00 uur

Breestraat, de Hooglandse Kerkgracht en de Papengracht. Kinderen met een heuse vergunning mogen hier hun spulletjes verkopen. Tevens kunnen muzikale kinderen zich inschrijven voor het Gouden Petje.

Verder uiteraard: diverse activiteiten, waaronder de kinderkermis op de Beestenmarkt, Vrijmarkt Lage Mors en Stevenshof, livemuziek op heel veel locaties. Zie voor het volledige programma: www.oranjeverenigingleiden.nl.

Theater

Zaterdag 4 mei, 21.00 uur

speelt theatergroep Domino de voorstelling Kraan. Domino is een theatergroep voor mensen met een beperking en zit sinds 2006 in Scheltema. In Scheltema, en daarbuiten, heeft de groep talloze producties op haar naam. De voorstelling wordt gespeeld in Scheltema, Marktsteeg 1. Toegang : vrijwillige bijdrage.

Thematentoonstelling

27 april tot en met 5 mei

ARS-leden tonen persoonlijke voorwerpen die voor hen op een of andere manier dierbaar zijn: de leesbril van moeder, het sigarenkistje waarin liefdesbrieven werden opgeborgen, souvenirs, objecten die soms alleen waarde voor jezelf hebben. De deelnemende ARS-kunstenaars reageren beeldend op de verhalen die aan zo'n dierbaar object verbonden zijn. De tentoonstelling is te zien bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang vrij. Op zondag 28 april, 16.00 uur wordt de expositie geopend.

Schilderkunst

26 april tot en met 15 juni

Self made kunstenaar Siarhei Barsuk uit Wit-Rusland maakt samen met zijn echtgenote Alena Koblash olieverf schilderijen op doek. Zij gebruiken geen penseel, maar schildersmessen en spatels in allerlei vormen en maten. Dit geeft hun schilderijen een bijzondere uitstraling. Het werk is te zien in Het Leidse Volkshuis.

Gedichten

25 april tot en met 25 juni

Bekende en minder bekende dichters dragen op persoonlijke wijze bij aan de viering van het Rembrandtjaar in Leiden. Van 25 april t/m 25 juni zijn gedichten over Rembrandt en zijn tijd te zien in bibliotheek Stevenshof. In het kader van het Rembrandtjaar exposeren ook diverse leden van KunstenaarsCollectief KuCo werk dat geïnspireerd is door Rembrandt. Deze tentoonstelling is t/m 27 juni te zien in bibliotheek Nieuwstraat.

Bevrijding op het Plein

5 mei, 11.00 uur tot 23.30 uur

Leiden viert dit jaar wederom de bevrijding op Het Hooglandse Kerkplein. De Collectie, Café De Uyl van Hoogland en Bar Lokaal slaan de handen ineen en toveren het Hooglandse Kerkplein om tot één groot feest voor jong en oud. Dit jaar nog meer live muziek, opblaasbeesten, kinderactiviteiten en foodtrucks.

NIMBY

Hoewel ik niet moe word de loftrompet te steken over onze huidige woonplaats, zitten er toch ook wel wat minpuntjes aan. Het ene is van structurele aard: er wonen weinig Noordwijkerhouters hier. Het andere is minder ernstig, maar niettemin nadrukkelijk aanwezig. En luidruchtig. Het goede dorp Warmond ligt ten opzichte van Schiphol Amsterdam Airport, zoals de nationale luchthaven officieel heet, aanzienlijk minder gunstig.

Heel Teylingen heeft daar last van, overigens. De drukke Kaagbaan begint zo'n beetje waar Warmond ophoudt. Dat betekent dat er van tijd tot tijd een uur lang achter elkaar elke minuut een vliegtuig over ons kleine tuintje scheert. Na ongeveer een uur nemen ze een iets wijdere of juist krappere bocht, daar wil ik af wezen, maar wel met als gevolg dat het tijdelijk minder luidruchtig is. Even later komen ze weer. Ik stoor me er niet aan. We waren wel wat gewend op ons vorige adres: wat een drukte kon je daar hebben, bussen, auto's, vrachtwagens, brommers. En tussen al dat motorlawaai door het carillon. Carnaval, corso, zomeractiviteiten, kermis, wielerkoers en Sinterklaas gingen ook steevast met de nodige decibeloverschotten gepaard. Hier vind je wat, daar laat je wat. Volmaakt is het nergens – al komt Warmond dichtbij…. Trouwens: ik neem ook wel eens het vliegtuig naar een verre bestemming. Ik kan moeilijk blijven klagen en vliegen tegelijk. Dat is dan ook meteen het probleem dat ik heb met al die mensen die nu te hoop lopen. De één vecht tegen meer vliegbewegingen op Schiphol, een ander verzet zich tegen uitbreiding van het aantal starts en landingen op Lelystad. Het lijkt me nogal ongerijmd. We willen wel vliegen maar als wijzelf niet de lucht in gaan moet het opeens stil zijn. Wel een luchthaven, maar not in my backyard. Ik vlieg, jij hoort het. Maar als jij vliegt wil ik het niet horen. Zoiets. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn de pijn en de decibellen een beetje te verdelen over het land. De beste oplossing is natuurlijk: minder gaan vliegen. Maar voor het zover is zullen de meeste mensen blijven doen wat ze graag willen: vliegen. En klagen.

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Landelijke DNA-dag

| Foto: Petra Sonius Foto: Petra Sonius

fouthout n Wat hebben DNA en muziek met elkaar te maken? Ontdek het op de landelijke DNA-dag op donderdag 25 april.

Bioloog Barbara Gravendeel, werkzaam bij Naturalis, geeft een lezing over ebbenhouten stemsleutels en toetsen, 'goed' en 'fout hout'. De lezing: Hoe zuiver is jouw muziekinstrument? begint om 20.00 uur in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, de toegang is gratis. In akoestische snaarinstrumenten zit veel ebbenhout verwerkt. Tropische bomen die zwart ebbenhout produceren, groeien op het noordoostelijke deel van Madagaskar. Tegenwoordig is het verboden om deze bomen te kappen en zonder vergunning te verkopen. Door de grote vraag naar zwart ebbenhout is er echter veel illegale handel. In deze lezing legt bioloog Barbara Gravendeel uit hoe je met DNA-detectietechnieken en andere methodes meer te weten kunt komen over de herkomst van het ebbenhout uit jouw muziekinstrument. Livia Vliegen, cellodocent bij BplusC, verzorgt een muzikaal intermezzo. Het onderzoek is een verzoek van het Wereld Natuur Fonds en krijgt met EU-financiering. Deze lezing is een samenwerking met de stichting LeveDNA!, in aanloop naar Mayflower 400 jaar in 2020.