De Leidenaar

14 februari 2018

De Leidenaar 14 februari 2018


Applaus voor jeugdkampioenen

sport n Het was feest voor de Leidse sport afgelopen vrijdag in de Aalmarktzaal. 's Middags kregen de jeugdkampioenen een bewonderend applaus. De jongeren zijn het afgelopen jaar allemaal nationaal kampioen geworden of hebben eremetaal behaald op een EK of WK. 's Avonds was het de beurt aan de volwassenen. De winnaars daarbij waren: Beste Sportvrouw: Nicole Beukers; Beste Coach: Joachim de Ruijsscher; Beste Sportploeg: LSG; Beste Aangepaste sporter: Annika van der Meer. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Leiden 'grote stad' met minste inbraken

112 N Leiden behoort tot de groep grote steden met het laagste aantal woninginbraken. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl. Per 1.000 inwoners werd er 'slechts' bij 1,9 personen ingebroken.

In de provincie Zuid-Holland is in 2017 het vaakst ingebroken in Gouda. Inwoners van Oud-Beijerland kampten met de minste woninginbraken. Beslist analyseerde overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017. Gemiddeld hadden Zuid-Hollanders te maken met 2,9 inbraken per 1.000 inwoners. Dit aantal ligt net boven het landelijk gemiddelde van 2,8.

De meeste woninginbraken vonden plaats in Gouda. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 7,1 personen de dupe van een woninginbraak. Gouda wordt gevolgd door Nissewaard, waar per 1.000 inwoners bij 4,3 personen slachtoffer waren van een woninginbraak. Maassluis bekleedt de derde plaats in het klassement. In Maasluis worden er per 1.000 inwoners 4,1 inbraken gepleegd.

De minste woninginbraken vonden plaats in Oud-Beijerland. Hier werden gemiddeld 0,5 inbraken gepleegd. De een-na veiligste gemeen-

| Op de foto: waarschuwing aan inbrekers op een achterdeur in de Lieven de Keijstraat in Zuidwest.

te qua woninginbraken is Goeree Overflakkee, waar gemiddeld 1 woninginbraak per duizend wordt gepleegd, gevolgd door Strijen, waar er per 1.000 inwoners gemiddeld 1,03 inbraken werden gerapporteerd.

| Op de foto: waarschuwing aan inbrekers op een achterdeur in de Lieven de Keijstraat in Zuidwest.

Eén nieuwe deelnemer verkiezingen

politiek n Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen telt Leiden één nieuwe partij: De PS - Partij Sleutelstad.

Vanavond (woensdag) wordt de verkiezingscampagne afgetrapt met een liefdesbetuiging aan haar held Pieter Adriaensz van der Werf. Dat zal zij doen met een korte ceremonie bij het standbeeld van dit door de PS 'icoon van de volks-zeggenschap in Leiden' genoemde oud-burgemeester.

Een groot deel van de kandidaten, medewerkers en bestuursleden van Partij Sleutelstad zal om 17.30 in het park aanwezig zijn om de verrassingshandeling te ondersteunen. De kandidatenlijst van PS bevat achttien bevatten. 'Een bewuste selectie van alle rangen en standen, genders, culturen en maatschappelijke sectoren', zo laat men weten. Zoals bekend is bij ingewijden wil PS een afspiegeling zijn van de hele Leidse maatschappij. Zij stelt zich ten doel burgers door middel van regelmatige digitale stads- en wijk-referenda zeggenschap te geven over de belangrijkste ontwikkelingen en plannen in deze gemeente.

Deelnemers

Naast PS zijn er acht deelnemers aan de verkiezingen op woensdag 21 maart: D66: (nu 12 zetels), PvdA (5), VVD (5), SP (5), CDA (4), GroenLinks (4), ChristenUnie (1), Partij voor de Dieren (1). Leefbaar Leiden (2 zetels) heeft zich teruggetrokken uit de politiek.

Veelzijdige kiosk is niet meer…

ondernemen n De sloop van de kiosk aan de Stationsweg is inmiddels afgerond. In deze kiosk heeft vroeger jarenlang een bloemist zijn winkel gehad. Daarna heeft er onder meer een reparateur van mobiele telefoons alsmede een hippe ijswinkel annex koffietent gezeten, allebei zonder veel succes. De sloop van het gebouwtje is de eerste stap in de realisatie van het complex De Geus dat een nieuw bioscoopcomplex zal herbergen.

Politici willen meer invloed in regio

politiek n Leidse politici willen meer te zeggen hebben in de regio, maar een gedwongen fusie zien ze niet zitten. Sommige politici vinden het wel vervelend dat de regio profiteert van de Leidse voorzieningen, maar daar niet altijd voor mee wil betalen. Dat blijkt uit onze derde stellingenpagina die wij zes keer brengen in aanloop op de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 juni. Ga daarvoor naar pagina 14.

Overval 'Batman'

112 n De recherche zoekt getuigen van een overval op een tabakszaak op de Standerdmolen op zaterdag 10 februari om 08.30 uur. Een man met een 'Batmanmasker' kwam de winkel binnen en maakte duidelijk dat het een overval betrof. Nadat personeel de alarmknop had ingedrukt, verliet hij de winkel.

lezersactie n Met de Leydenaer naar Frans Bauer

Missie met meiden in Slaagwijk

Terugblik op 50 jaar homo's

Theater als steun bij opvoeden

Schooltuinen

Deze kinderen zijn blij met de zojuist binnen gehaalde radijsoogst op een van de Leidse schooltuinen.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Hoe groeien spruitjes? Hoe diep moetje radijsjes zaaien? Hoe groot wordt mais? Of lang duurt het voordat je een krop sla hebt? Met een eigen moestuintje leer je het.

Ongeveer 650 kinderen boffen omdat zij elke week met hun klas naar de Leidse schooltuinen gaan. Ze krijgen een eigen minituintje, van 1 tot 5 vierkante meter, waarin ze op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Om die groepen te begeleiden zijn elk jaar nieuwe vrijwilligers nodig: drie per klas ongeveer voor een halve dag per week. Leeftijd is niet belangrijk, wel enthousiasme en gevoel voor kinderen. Ervaring met tuinieren is gewenst maar niet noodzakelijk. Bovendien word je begeleid door andere vrijwilligers en je leert er natuurlijk ook zelf veel van. De kinderen zijn rond de 9, 10 jaar jaar dus heel leergierig.

De schooltuinen zijn op vier plekken in Leiden: in Cronesteyn, de Stevenshof, de Tuin van Noord en in park Matilo. De schoolbezoeken worden al 92 jaar georganiseerd door de Vereniging Leidse Schooltuinen en ondersteund door de gemeente Leiden, want gelukkig vindt de Leidse politiek natuureducatie en natuurbeleving nog steeds belangrijk. Weten waar je voedsel vandaan komt, wat er bij komt kijken voordat het op je bord belandt is een belangrijke levensles.

Belangstelling? Marian Kathmann op 071-5418948 of mail haar schooltuinleiden@gmail.com.

P.S.

Ik geef me zelf niet op. Ik ben er een veel te ongeduldig type voor en zou de plantjes het liefst de grond uittrekken.

Theater als steun in de rug van opvoeders

gezin n Opvoeden valt niet mee. Tien jaar geleden was de tendens straffen en belonen, daarna kwam het prijzen van kinderen, en nu zijn we beland in het opvoedtijdperk van het accepteren en omgaan met het falen. Doe je het ooit wel goed als ouder? Opvoedcentrum Treen je Breen haakt daarop in met de interactieve theatervoorstelling Opvoeden is Kinderspel – Samen relaxed in Pieken en Dalen.

Birgit (rechts op foto onder) en Edith Steijns van Treen je Breen geven steun aan opvoeders en professionals. Op een gezellige manier komen prangende kwesties aan bod over de omgang met kinderen.

''We bieden een voorstelling van drie uur over de pieken en dalen van het opvoeden'', zegt Edith, die sinds 2005 een kinderpsychologiepraktijk in het centrum van Leiden heeft. Daarnaast is ze schrijfster van het opvoedboek 'De volgende stap in opvoeden'. Samen met haar zus heeft ze 'het TOL-model' ontwikkeld, Totale OntwikkelingsLoop. Nu stapt ze dus het theater in.

''We willen op een laagdrempelige manier naar ouders toekomen. Hulp vragen is tegenwoordig makkelijker dan vroeger maar er blijft een stempel op rusten. Niet iedereen stap even makkelijk op een therapeut of coach af. Via theater van mijn zus en mij, en liedjes door muziekduo Basic Matters uit Lisse geven we op een luchtige manier tips en trucs. Rode draad is: opvoeden gaat met pieken en dalen. Met de pieken is het makkelijk omgaan, maar wat doe je tijdens de dalen. Verder moet een kind ruimte krijgen om te kunnen falen. Er moet niet teveel druk zijn om te presteren.''

''Ook gaat er een microfoon in een catchbox rondt waarbij het publiek interactief meedoet. Aan het eind van de voorstelling wordt er een brief namens kinderen voorgelezen en kunnen ouders een foto van hun kind in een slideshow in de zaal presenteren.''

De voorstelling Opvoeden is Kinderspel – Samen relaxed in Pieken en Dalen gaat op 13 april in theatercafé Beauforthuis Austerlitz in première. In aanloop daarop zijn er in Leiden drie try-outs: Het Gebouw (13 maart), Vrije School Mareland (15 maart) en op 27 maart in de Brede School Arcade.

''Onze droom is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ouders van deze scholen kunnen voor toegangskaarten contact opnemen met desbetreffende scholen. Later in het jaar willen we een landelijke tournee gaan maken.''

Informatie op treenjebreen.nl.

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Schoonmaak-Ans

Schoonmaakster Ans Hurrebrink van studentenhuis 'In Den Oude Zazelaer' is vorige week uitgeroepen tot 'Leukste schoonmaker van Leiden'. De verkiezing is een initiatief van de PvdA en niemand minder dan lijsttrekker-wethouder Marleen Damen reikte de prijs uit in het vrouwenhuis van Minerva waar An werk: een bokaal en een schoonmaakpakket. Ans kan niet alleen goed boenen, ze heeft ook een luisterende oor.

Roze ruzie

Als we ergens een gevoel van love en peace verwachten, dan is dat in de homobeweging. Donderdag werd het 50-jarig bestaan van het COC gevierd, maar niet elke Leidse homovip was daar bij aanwezig. Dat kwam doordat er ruzie is tussen het bestuur van het de Leidse club en een aantal 'roze ondernemers'. In het Leidsch Dagblad staan genoemd: Rogier van der Linden (Hooykist), Lorenzo van Beek (Boutique Hotels van Leyden), Colin van Gestel (Twee Spieghels) en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs). Ze hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd en willen dat de bestuursleden aftreden, maar die blijven op hun plaats zitten.

Van links af: Jan Jaap de Haan, Henri Lenferink, Ronald Plasterk en en de voorzitter van Oud Leiden Hans Blom lopen gezellig te kletsen op Het Rapenburg |Foto Niek Bavelaar.

Eerbetoon voor 100 jaar Leids jaarboekje

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Deze foto is gemaakt op zaterdag 8 november 2008 tijdens de dag van de geschiedenis waarbij het boekje de Leidse Canon werd uitgereikt tijdens de Dies. Dat was ter ere van het eeuwfeest van het Leids Jaarboekje. Dit honderdste boekje werd aangeboden aan burgemeester Henri Lenferink en diens PvdA-partijgenoot minister Ronald Plasterk. Ook wethouder Jan Jaap de Haan was van de partij. Ze vermaakten zich zo te zien goed op weg van het universiteitsgebouw aan Het Rapenburg naar de Pieterskerk, waar de dies werd gehouden.

Weekgetal: 50

uitgerekend n 50 jaar. Zo lang bestaat Luba Uitzendbureau. Het van oorsprong Leidse bedrijf deelde haar feestvreugde vorige week met haar opdrachtgevers en flexwerkers. Zo werd er bij Zorg & Zekerheid een XXL-taart bezorgd door algemeen directeur Johan Doornenbal: "We zijn alle opdrachtgevers en flexwerkers waarmee we de afgelopen 50 jaar hebben samengewerkt zeer dankbaar voor hun vertrouwen. Dankzij hen is Luba uitgegroeid van een enkele vestiging in Leiden naar een uitzendgroep met ruim 50 vestigingen.''

Doel-puntjes

* IHCL (Indoor Hardrij Club Leiden) organiseert op dinsdag 27 februari (voorjaarsvakantie) een uitje voor de jeugdleden: Lekker schaatsen op de 400-meterbaan Jaap Eden in Amsterdam. In de buitenlucht.

* De missie is volbracht, laat het RCL-bestuur weten. Jeugdige spelers en muziekkorps Tamarco, paraderen op donderdag 8 maart door Leiderdorp en openen het nieuwe clubhuis in De Bloemerd. RCL zoekt nog wel Beheerder voor het sportcomplex.

* Bij UVS hebben trainer Stefan Roodakkers en assistent Berry Kralt hun contract met een seizoen verlengd. De blauw/witten versterken zich met Isi Adima, hij komt van RCL en Kevin Driessen die overstapt van Ter Leede .

* De rugbyers van DIOK: Robin Moenen en Ross Bennie-Coulsen speelden afgelopen weekend mee in de interland tegen Portugal. Jong Oranje versterkte zich met Reda Dadi en Jake Stamenkovic uit de eigen kweek van DIOK.

* Verlenging Duintraining, meldt de Rijnlandse Ski Vereniging. De extra sneeuwfittrainingen worden gegeven van 18 februari tot en 13 mei. De 12 lessen kosten €40. De training is op zondagochtend.

* LV Roodenburg, waar krasse knar Henny Slegtenhorst 75 jaar werd, is meer dan alleen een voetbalclub: 24 koppels klaverjassen er, trainer Nouri zijn best doet een baan voor jongeren te vinden en Old Stars aan wandelvoetbal doen.

* Tien teams van vier basisscholen deden mee aan het jaarlijkse damtoernooi, georganiseerd door de Leidse Schoolsportcommisie in samenwerking met het Leids Damgenootschap. De Singel 1 won, zilver voor Lucas van Leyden 1 en drie werd Joppensz.

* Wethouder Paul Dirkse en KNVB: Voetbalclubs zijn meer dan: wedstrijd spelen, kleedkamer uit, kantine in, consumptie en huissie toe. Clubs zijn geen weekendgebeuren, maar ontmoetingsplaatsen.

* Tijdens Winter BBQ van DoCoS zijn Dick van Paridon, Rinus Gravekamp en Jos van Meegen gehuldigd. Ze zijn respectievelijk 56, 50 en 40 jaar lid van de club.

* Worthy de Jong en Jessey Voorn (ZZ Basketball) zijn door coach Toon van Helfteren opgeroepen voor twee kwalificatiewedstrijden later deze maand. Arvin Slagter en Yannink Franken, oud-spelers van ZZ, maken ook deel uit van de selectie.

* Leidsche Schermvereniging AEW is een van de oudste verenigingen van Leiden. Je kunt er tot eind maart proeflessen schermen volgen. € 25 per maand. Inclusief gebruik materiaal. Mail maar naar secretaris@aewschermen.nl

* Totale stilte rond Voetbal Vitaal, het werkstuk van de gemeente, die financieel niet-gezonde voetbalverenigingen of clubs met te weinig leden dwingt eind van dit seizoen te fuseren of te stoppen.

Wil jij ook een doel-puntje scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl

CDA wint sterk bezet voetbaltoernooi

Het CDA-team. Vlnr: Sietse Rinkel, Abel v/d Sluis, Julius Terpstra, Jonathan Provoost, Daan Heskens, Justin de Jager en Arjen Joosse.  |Foto J.P. Kranenburg.

politiek n Het toernooi om de Politiek 071 Cup is zondag gewonnen door het CDA.

Teams van zes politieke partijen namen het op tegen een formatie van de Leidse pers. Julius Terpstra (CDA),die de naar elders geroepen fractieleider Joost Bleijie als aanvoerder verving, sprak van een 'schoolvoorbeeld' hoe sport kan verbinden. Hij roemde Sleutelstad, Leiden Amateur Voetbal en gastheer Lugdunum voor de organisatie van dit interessante toernooi. Marc Newsome (PvdA) sloot zich daarbij aan.

D66 en de PvdA, strategisch geleid door Abdelhaq Jermoumi, gingen ook aan de haal met bekers, zij eindigden als tweede en derde. Aan het toernooi namen CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en de SP deel. De partijen hadden hun sterkste krachten binnen de lijnen gebracht. Zo speelden sportwethouder Paul Dirkse en Eric Krijgsman mee met D66, Yvonne van Delft en Ashley North verrasten namens GroenLinks, Martijn Otten (PvdA) viel op door zijn stevige maar faire slidings en Ton Rovers en Thomas van Halm (SP) excelleerden – dat zal niemand verbazen - op links. Coach Juliette Gillissen had de VVD-poppetjes tactisch slim neergezet.

In het Persteam (4e plaats), met onder anderen Loman Leefmans, Gabriëla de la Rie, Tess van Kooperen, Sven Brandenburg en Reanne van Kleef werden door trainers Chris de Waard en Hennie Kanbier voorzien van nodige aanwijzingen.

Hoop op langere schaatsbaan blijft

Drukte op de ijsbaan aan de Vondellaan. De 333 meter zou jaarlijks 19.000 extra bezoekers kunnen trekken. |Foto: archief.

schaatsen n De Stichting Schaatshal Leiden en de Leidse en regionale ijsverenigingen gaan actie voeren om gezamenlijk tot een financiering voor een 333 meter baan te komen.

Nu de gemeente Leiden het voornemen heeft genomen om de kosten voor een nieuwe schaatshal met een langebaan van 250 meter op zich te nemen, doet de schaatshal Leiden samen met de regionale en Leidse ijsverenigingen er alles aan om financiering van een 333 meter baan voor elkaar te krijgen.

Enerzijds moet dat lukken door financiering vanuit de regionale gemeenten, maar anderzijds door zelf aan de slag te gaan met financiering en crowdfunding. Gisteren (dinsdag) werden die plannen gepresenteerd.

Woordvoerder Monique Aalbers: ''Voor de ontwikkeling van de talenten uit de regio biedt een 333 meter ijsbaan meer en betere mogelijkheden dan een 250 meter ijsbaan, zowel om te trainen als de mogelijkheid om officiële wedstrijden te organiseren. Nu stoppen veel jeugdigen met schaatsen als hun snelheid te hoog wordt voor een 250 meter ijsbaan en ze ver moeten reizen naar een andere baan. Bij een 333 meter ijsbaan kan elke vereniging terecht met al zijn trainingsgroepen. Dit versterkt de saamhorigheid binnen de vereniging.''

Bezoekersaantallen

''Met een 333 meter ijsbaan is er gelegenheid de 'krabbelbaan' voor de jongere en beginnende schaatsers te vergroten, zodat er gelijktijdig meer schaatslessen gegeven kunnen worden.''

''De Stichting IJshal heeft laten becijferen dat een 333 meter variant jaarlijks circa 19.000 extra bezoekers kan trekken. Daarmee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan doelen om meer mensen aan het bewegen te krijgen, het draagt ook bij aan een gezonde exploitatie van de ijshal. Ook de curlingsport kan worden verkend met de mogelijkheid van een 333 meter baan met krabbelbaan.''

Sport uit het weekend

waterpoloërs in de finale

De finaledag van het bekertoernooi van de KNZB kan voor Leiden een uniek moment worden. Zowel De Zijl Zwemsport (tegen Amersfoort) als ZVL Tetteroo (tegen Het Ravijn) plaatste zich voor de finale op 11 maart in Den Haag tegen respectievelijk AZC Alphen en Polar Bears.

ZZ overtuigt tegen Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch in winst omgezet. Energiek spelend schoot de Leidse ploeg uit de startblokken. New Heroes kwam nog even terug, maar moest het uiteindelijk toch ruim afleggen tegen de sterk spelende Leidenaars: 79-61.

Coach Paul Vervaeck was tevreden over de intensiteit van zijn spelers. "We zijn zeer gemotiveerd. Ik zag dat al op de training Veel energie en het juiste gameplan." Vervaeck had in de rust eigenlijk ook maar één ding waar hij minder tevreden over was. "Zij pakten negen aanvallende rebounds. In de tweede helft pakken ze er drie. Dat is een heel belangrijk stuk." ZZ staat nu weer tweede.

Hoop voor mannen Scylla

In de eredivisie haalden de tafeltennissers van Scylla dit weekend flink uit. In Terborg versloeg het hekkensluiter Hercules met 6-0. Door de overwinning klimt de ploeg uit Leiden naar de vijfde plek, waar een vierde plek nodig is om de play-offs in de eredivisie te halen. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen.

Voetbaloverzicht

Uitslagen

Zaterdag 2e klasse

RCL - HVC 3 - 1

Lugdunum - Nieuwkoop 3 - 1

Valken - Voorschoten`97 0 - 0

Honserlersdijk - UVS 0 - 1

DSO - Docos 2 - 2

Zaterdag 3e klasse

BSC - Leiden 2- 2

Blauwzwart - LSVV 1 - 1

Zaterdag 4e klasse

UDO - WVC 4 - 0

Roodenburg - VVSB 0 - 4

Oegstgeest - Football Factory 8 - 2

SEV - Meerburg 1 - 1

Zondag 1e klasse

FC Boshuizen - BMT 3 - 5

Zondag 3e klasse A

ESDO - Voorschoten '97 2 - 4

Zondag 3e klasse B

WVC - Rijnland 3 - 2

Nicolaas Boys - ASC 6 - 3

Kickers - Bernardus 4 - 1

Altior - Warmunda 2 - 0

Zondag 4e klasse A

Toofan - Roodenburg 2 - 4

Standen

Zaterdag 2e klasse

2. Lugdunum 15 - 27 +7

5. UVS 15 - 24 +3

10. Voorschoten`97 13 - 17 -2

11 RCL 14 - 17 -7

12 DoCoS 14 -16 +4

Zaterdag 3e klasse

12 LSVV 13 - 14 - 7

14 Leiden 14 - 9 - 15

Zaterdag 4e klasse

1. Oegstgeest 11 - 31 +40

4. Meerburg 12 - 20 +6

9 UDO 12- 12-19

10. Roodenburg 11- 11 -16

11. Football Factory 12- 5 -26

Zondag 1e klasse

4. FC Boshuizen 12- 19 +8

Zondag 3e klasse A

5. FC Rijnland 14 - 22 - 4

7 ASC 13 - 18 +8

8. Warmunda 14 - 18 -4

11. SJZ 13 - 16 -3

13 Bernardus 14 - 10 -13

Zondag 3e klasse B

9. Voorschoten 14 - 17 - 6

Zondag 4e klasse

10. Roodenburg 12 - 10 -7

Programma

Zaterdag 2e klasse

Nieuwkoop - RCL

Voorschoten`97 - Honserlersdijk

UVS - Die Haghe

Docos - Lugdunum

Zaterdag 3e klasse

Leiden - Zwammerdam

LSVV - Oudewater

Zaterdag 4e klasse

UDO - WVC

Meerburg - Roodenburg

KSD - UDO

Football Factory - Alphia

Zondag 1e klasse

Hoogland - FC Boshuizen

Zondag 3e klasse A

Voorschoten '97 - REMO

Zondag 3e klasse B

Bernardus - Aalsmeer

SJZ - Van Nispen

Rijnland - DIOS

ASC - Altior

Warmunda - Kickers

Zondag 4e klasse A

Roodenburg - HDV

Terugblik op vijftig jaar Leidse homobeweging

Uit onderzoek blijkt dat 93 procent van de Nederlanders positief staat tegenover homo- en biseksualiteit. Homo's en lesbo's zijn dus grotendeels geaccepteerd. Hoe anders was dat in 1968, het jaar dat de Leidse Studenten Werkgroep Homofilie (LSWH) werd opgericht. Een terugblik op de beginjaren van de homo-emancipatiestrijd in de Sleutelstad.

Door Werner Zonderop

De LSWH  ging voortvarend aan de slag met opvang, voorlichting, de meida, discussieavonden en actievoeren, zoals op Roze Zaterdag 25 juni 1983. | Foto's 'Peter van Eeten',

'Hij vroeg haar of het niet beledigend voor vrouwen was dat mannen op mannen vielen

Vier homoseksuele studenten Neerlandistiek kwamen 8 februari 1968 samen op de studentenkamer van een van hen, Paul de Leeuw (niet te verwarren met het alter ego van Bob en Annie de Rooy). De Leeuw was openlijk homo en publiceerde in het Jaarboek van studentenvereniging Augustinus gedichten met een homo-erotisch thema. Dat leidde ertoe dat ouderejaars studenten, die nog niet voor hun geaardheid uitkwamen, hem opzochten. Een hartstochtelijke oproep in het verenigingsblad van Augustinus om meer tolerantie illustreert de frustratie onder Leidse homo's over de houding van de samenleving.

Acceptatie

Hoewel het maatschappelijk klimaat langzaam begon te veranderen, bleek uit onderzoek in 1966 nog dat bijna veertig procent van de ondervraagden geen enkel idee had wat homoseksualiteit inhield. Homoseksualiteit werd in de psychiatrische praktijk als een psychische stoornis gezien en homo's als neuroten. Zij waren zeker te genezen, ook al vergde dat van de kant van hulpverlener en homoseksueel de nodige inzet. Homo's verschenen mondjesmaat in de media - in 1963 was Gerard Reve de eerste openlijke homo op de Nederlandse televisie.

'Integratie door konfrontatie'

Onder de oprichters van de Leidse Studenten Werkgroep Homofilie (vanaf 1969 werd het laatste woord vervangen door Homosexualiteit), behoorden ook Leo de Ridder en Jan van Kakerken. Samen formuleerden ze doelstellingen en een activiteitenprogramma. Aan de ene kant wilden ze opvang bieden aan studenten die problemen hadden met zelfacceptatie of met hun omgeving. Aan de andere kant wilden ze de negatieve houding van de maatschappij, deels voortkomend uit onwetendheid, veranderen. De strategie die zij kozen was 'Integratie door konfrontatie.' Want het idee was dat alleen door mensen te confronteren met hun vooroordelen over homoseksualiteit, zij er op termijn anders over zouden gaan denken.

De merendeels mannelijke leden van de LSWH gingen voortvarend aan de slag. Ze zorgden voor opvang, deden aan voorlichting, roerden zich in de media, organiseerden discussieavonden en voerden actie. Niet zelden verwezen ze studenten door naar studentendecanen, -artsen en -psychologen. Die verwelkomden de werkgroep, omdat zij als studentbegeleiders en -hulpverleners wel zagen hoe hoog de nood onder studenten was. Velen liepen immers met de vraag of zij homoseksueel waren, of hadden moeite met hun homoseksueel zijn.

Niet iedereen binnen de universiteit was zo welwillend. De conservatieve rector magnificus Louis Kukenheim riep Paul de Leeuw op het matje. De Leeuw: 'Kukenheim maakte zich ongerust over onze activiteiten. Ik ging samen met een vrouwelijke student naar hem toe. Hij vroeg haar of het niet beledigend voor vrouwen was dat mannen op mannen vielen. Toen zij vertelde dat dat niet zo was, zei Kukenheim dat hij in dat geval zijn mening bij moest stellen.' Dat weerhield hem er echter niet van enkele jaren later tegen het Algemeen Handelsblad op te merken dat hij homoseksualiteit een geestelijke afwijking vond.

Dansen en feesten

De actieve LSWH'ers zagen in de beginjaren 'homoseksueel dansen' als een manier om zichzelf te kunnen uiten en de buitenwereld mee te krijgen. Ze begonnen met gezamenlijke dansacties in gelegenheden als Pardoeza en studentendiscotheek Hifi. Hoewel in het begin mannen zonder problemen met andere mannen mochten dansen, leidde dat toch tot confrontaties met de uitbaters.

Een andere mogelijkheid om integratie te bevorderen was het organiseren van zogeheten 'integratiefeesten 'in Sociëteit Horus van VSL Catena. Peter van Eeten, actief binnen de Leidse homoscene, zag het zo: 'Het zat duidelijk een beetje in de experimentele fase van adolescenten. Als je binnen kwam en je wist het nog niet, dan had het wel iets spannends: kijken wat er gebeurt, wie mij probeert te versieren, of met wie kan ik dansen. Er waren natuurlijk ook hetero's die het spannend vonden om dat mee te maken. In die zin was het een vrij open aangelegenheid'.

Ontbinding LSWH

Met al haar activiteiten – weliswaar nog voor een groot deel binnen de universitaire wereld – zette de LSWH homo-emancipatie in Leiden op de agenda.

Dat weerhield enkele LSWH'ers er niet van om op 24 april 1970 hun werkgroep te ontbinden wegens een tekort aan vrijwilligers en teleurstelling over het bereikte. Hoewel het einde van de LSWH, gold dat zeker niet voor de strijd voor acceptatie van homo's en lesbo's. Anno 2018 kan het COC Leiden, gevestigd in 'De Kroon' aan de Langegracht, terugkijken op een lange historie van deelname aan het sociaal-maatschappelijke leven.

Dank aan Ingrid Ardonne en Jaak Slangen.

Elles Verhoef en haar missie in De Slaaghwijk

De deelnemers hebben er duidelijk zin in. |Foto: PR.

n Playbackshow voor sterkere meisjes

buurt n Elles Verhoef wil via een club jonge meisjes in de Merenwijk sterker maken voor hun toekomst. Op 24 februari staat daarom een playbackshow op het programma.

Elles Verhoef: Ik werd meteen gegrepen. Ik wilde deze meiden extra aandacht geven.'' |Eigen foto.

Verhoef: ''Als vrijwilliger heb ik een jaar geleden in de Slaaghwijk een club opgezet voor buurtmeisjes rond acht jaar. Met mijn club wil ik ze sterker maken voor de toekomst. Ik wil ze laten ontdekken hoe ze mee kunnen doen aan deze wereld en hoe leuk en betekenisvol dat is.''

Filosofie

De dertigjarige Katwijkse heeft het vrijwilligersproject opgezet omdat ze haar hart volgt. ''Ik heb van alles gedaan. Filosofie gestudeerd, een eigen bedrijf gehad en op een bank gewerkt. Op een gegeven moment kwam ik echter thuis te zitten. Het was een zware periode.''

''Een vriendin moest iets regelen op een jongerencentrum in de Slaaghwijk. Ik was aan het wachten en, zoals altijd, kwamen er kinderen naar me toe, in dit geval meisjes van rond acht jaar. Ik vlocht hun haren en praatte met ze. Ik werd meteen gegrepen, als een bliksem die me raakte. Ik voelde dat ik iets voor deze meiden wil betekenen.''

''Toen ze me vroegen of ik een meisjesclub voor hen wilde opzetten werd ik overrompeld en zei dat ik niet weet waar en ook niet of er genoeg meisjes komen. De meisjes gingen meteen van alles regelen. Ze gingen naar de beheerder van het jongerencentrum om te vragen voor een ruimte en kwamen met een lijst met meisjesnamen en telefoonnummers.''

''Na een tijdje had ik voor ogen wat ik met de meidenclub wilde. Ik wilde er een gezellige meidenclub van maken met een warme sfeer en plezierige activiteiten, maar ook met diepgang en mogelijkheid tot zelfontplooiing. En het lukte. De eerste Meidenclub Merenwijk was woensdagmiddag 11 januari 2017. Ik was bang dat er niemand zou komen. Er kwamen 26 meisjes. We zitten nu overigens in de aula van de Brede School Merenwijk, grenzend aan het buurthuis Op Eigen Wieken. We hebben projecten gehad zoals naar het zwembad of de bioscoop gaan, waarvoor we geld hebben gespaard met het verkopen van zelfgemaakte spullen.''

Playbackshow

''Het project waar we nu mee bezig zijn is het organiseren van een playbackshow voor de hele wijk. De meisjes zijn de organisatoren en ik ben zogenaamd hun assistent.''

''Met mijn ondernemersachtergrond leer ik ze hoe ze zo'n show kunnen opzetten en organiseren. Ik zeg niets voor. Ik motiveer ze en stuur ze met vragen. Met dit project doen we de 'echte volwassen wereld' op een speelse manier na. Zo doet bijvoorbeeld de een de marketing, de ander het licht en geluid en weer een ander het geld. Door ze te laten solliciteren leren ze hun sterke eigenschappen presenteren en dat je netjes gekleed moet zijn.''

De show is 24 februari in Het Gebouw. Inschrijven: 06 50959475 of ellesverhoef888@gmail.com.

Werken aan toekomst

onderwijs n Piëzo in Leiden is samen met MboRijnland gestart met de Entreeopleiding Dienstverlening en Zorg. Het is de vierde groep deelnemers in fase 4 van de PiëzoMethodiek die via deze opleiding hun toekomst op de arbeidsmarkt wil verbeteren.

De opleiding wordt verzorgd door MboRijnland en duurt ongeveer een jaar. Piëzo zorgt voor de stageplekken en de stagebegeleiding. Deelnemers gaan leren en stagelopen combineren. Zij krijgen hulp van vrijwilligers met bijvoorbeeld huiswerk, rekenen, Nederlandse taal of computerwerk.

Piëzo wil iedereen helpen een volwaardige plaats in onze samenleving te vinden op basis van zijn of haar individuele talenten, en zorgen dat ze niet buitenspel staan.

Ruim 900 Leidse woningen blijven op stadsverwarming

De betrokkenen tonen hun ambities onder de energiecentrale aan de Langegracht. |Foto Marco Flanderhijn

wonen n Portaal en zes Verenigingen van Eigenaars, DUWO en Nuon Warmte blijven nog minimaal 15 jaar doorgaan met stadsverwarming geven aan twaalf flatgebouwen. Het gaat om zeven flats in de Hoge Mors, vier in de Lage Mors en één in de Slaaghwijk.

De energiecentrale aan de Langegracht, waar het grootste deel van de warmte van de flats vandaan komt, sluit in 2020. Nuon blijft daarna wel warmte leveren. Dat is mogelijk door de aanleg van een warmteleiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse havens naar Leiden komt. De nieuwe warmtebron vanuit Rotterdam en het aflopen van de warmtecontracten met Nuon was voor een aantal VvE's en Portaal aanleiding om eind 2015 over de toekomstige warmtevoorziening van de 12 flats na te denken.

De VvE's en Portaal wilden graag op stadsverwarming blijven. Stadsverwarming is milieuvriendelijk en het net ligt er al. Met de centrale aan de Langegracht was al een CO2-reductie bereikt, zo'n 42 procent ten opzichte van losse HR-ketels. Wanneer het Leidse net wordt aangesloten op de restwarmte van Rotterdam, ligt een reductie tot wel 80 procent in het verschiet. Hier wilden de partijen graag in samenwerken. Ook DUWO haakte aan.

Winst voor het milieu

De partijen hebben met elkaar afgesproken dat de beoogde milieuwinst uiterlijk in 2023 bereikt wordt. Lukt dat niet, dan staat het de partijen vrij om te kiezen voor een andere duurzame en zuinige warmtebron. Doordat de 12 flats blijven aangesloten op stadsverwarming dragen de VvE's, Portaal en DUWO bij aan de ambitie van de gemeente Leiden. Die streeft ernaar dat in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen.

Singels: stadspoort als basis voor straat- en waternaam

De Zoeterwoudsesingel, wellicht de mooiste singel, tijdens de sneeuw afgelopen december. |Foto: De Leydenaer.

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Deze week: De Leidse singels.

Door: Eric Hoenson

Leiden is een waterstad en daarbij spelen de singels een belangrijke rol. Omdat dit jaar begonnen wordt met de aanleg van het singelpark langs de zeven voormalige vestingwateren, brengen we in af en toe iets over namen en singels. In deze aflevering gaat het over de hoofdsingels.

Goed toeven

Zeven singels telt Leiden, vaak mooie locaties waar het goed toeven is. We beginnen bij de Witte Singel, die loopt van de Herenstraat tot aan de Haagweg. De naam is te danken aan stadspoort De Witte Poort die in het begin van de 15e eeuw werd gebouwd op het Noordeinde. In 1862 is de buitenpoort gesloopt en in 1865 de binnenpoort.

De Morssingel loopt vervolgens van de Morsstraat tot de Steenstraat en is genoemd naar een stadspoort, een van de twee poorten die bewaard zijn gebleven. Mors staat overigens voor een laaggelegen terrein buiten de stad en komt in veel straatnamen in Leiden voor.

Drie poorten

De Rijnsburgersingel (Steenstraat - Haarlemmerweg) heeft zijn naam te danken aan de Rijnsburgerpoort, die weer is genoemd naar de route die naar Rijnsburg leidde. De poort werd in 1632-33 gebouwd en in 1864 afgebroken.

De volgende op de route is de Maresingel. Die heeft liefst drie poorten als basis. De poorten ontleenden hun naam aan het riviertje de Mare, waar ze alle drie vlak naast stonden. De oudste poort stamde uit 1602 en stond bij de kruising van de Mare met de huidige Oude Singel. De twee jongere poorten stonden iets noordelijker. In 1864 werd de laatst Marepoort gesloopt.

Herensingel is genoemd naar de Herenpoort die zich bevond aan het noordelijk einde van de Oude Herengracht. In 1644 volgde een nieuwe stadsuitbreiding aan de noordzijde. In 1682 werd deze poort gebouwd op de plek van de Oude Herenpoort. De poort is in 1863 afgebroken.

Rivier

De Zijlpoort is de tweede poort die de sloopwoede heeft overleefd. De poort is genoemd naar de rivier De Zijl, die de verbinding vormt tussen de Oude Rijnen de Kaag.

De Zoeterwoudsesingel maakt het rondje compleet. Het is de enige singel die niet naar een poort is genoemd, in dit gebied lag de Koepoort. Het had dus eigenlijk de Koesingel moeten zijn, maar wellicht dat de toenmalige eigenaar, de gemeente Zoeterwoude, daar een stokje voor stak.

Kusjes geven in Love Globe

Er was enige moed nodig om met je geliefde in de Love Globe te stappen. Deze twee durfden het in elk geval wel. Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

liefde n In een speciale 'Love Globe' konden verliefden zaterdagmiddag in De Kopermolen op de foto.

In de globe, een levensgrote sneeuwbal, begon het spontaan 'hartjes' te sneeuwen wanneer iemand naar binnen ging. De foto is gratis downloaden via de Facebookpagina of website van het winkelcentrum. Verder deelden twee lieftallige dames lekkere traktaties uit in de vorm van een warme kop glühwein en mochten kinderen hun eigen 'liefdesdrankje' tappen. Een muzikaal duo maakte de gezellige dag compleet.

Uiteraard stond alles in het teken van Valentijn, vandaag (woensdag).

Problemen in jongerencentrum

112 n Jongerencentrum Southpark is in de problemen geraakt vanwege een ruzie tussen jongeren en de leiding. Op 19 januari is er een auto van een van de jongerenwerkers in de brand gestoken. Daders zouden drie 18-plussers zijn die vanwege hun bereikte leeftijd niet meer welkom zijn in het jongerencentrum aan de Boshuizerkade. Southpark richt zich op jongeren met als inzet die uit de criminaliteit te houden.

Ad Alblas met vlog op Leydenaer.nl

geloof n Ad Alblas, tot september 2017 dominee van de Leidse Binnenstadsgemeente en nu Dominee voor Ongelovigen en uitvaartspreker, is elke week te vinden met een eigen vlog op deze site van de Leydenaer. Geheel rechts op deze site is een vlak zichtbaar. Door daarop te klikken gaat er een videofilm(vlog) lopen. Deze vlog laat een nieuwe kant van Ad Alblas zien, maar biedt ook inspiratie en een andere kijk, een verfrissende blik, op het leven. Een gezichtspunt waarmee je verder kan. Veel kijk- en luisterplezier.

Erelid van de Hutspotten

Carnaval n Adjudant Jan Sloos is donderdag 8 februari benoemd tot erelid van de carnavalsvereniging De Leidse Hutspotten. Dat gebeurde donderdag toen loco burgemeester Robert Strijk de stadssleutel overhandigde aan Prins Denian den 1e. Overigens is er dit jaar geen groot carnavalsfeest in Leiden. Wel gaan de hutspotten langs bij zorgcentra en is er een carnavalsfeest voor gehandicapten.

Tien jarig bestaan, tien dagen feest vieren

n Bijzonder jubileum BplusC

In 2018 bestaat BplusC tien jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een tiendaags festival. Van 1 tot en met 10 maart kan iedereen deelnemen aan verschillende activiteiten. Hieronder een greep uit het programma.

BplusC bestaat tien jaar. Het heeft in de loop van die tijd veel activiteiten voor onder andere kinderen georganiseerd. |Foto Jannie de Groot.

Make-over Merenwijk. In januari is bibliotheek Merenwijk ingrijpend verbouwd: er is een ontmoetingsruimte met gezellige zitjes gekomen en lokalen voor muzieklessen en andere activiteiten. Dit wordt gevierd op zaterdag 3 maart met een workshop Handletteren, voorlezen met de kamishibai, een optreden van een klezmer-ensemble en open muzieklessen. Wethouders Robert Strijk en Marleen Damen verrichten om 11.00 uur de opening.

Strijkersdag. Eveneens op zaterdag 3 maart is er in Het Leidse Volkshuis een dag voor violisten, cellisten en contrabassisten, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. Er wordt samen muziek gemaakt en geoefend voor het afsluitende concert. Er zijn daarnaast workshops popsongs, folkmuziek en viola da gamba.

Open Podia. Tijdens BplusC is jarig! kan men in Leiden genieten van twee Open Podia. Tijdens het Best of Open Podium (vrijdag 9 maart) in Het Leidse Volkshuis komen deelnemers uit de afgelopen tien edities voorbij. In het Muziekhuis is een Best of Bands-avond (vrijdag 2 maart).

Make Local Great Again. Onder de naam Make Local Great Again! is er zondag 4 maart een Debat in de Bieb waarbij Joost Vullings (NOS) en Leendert Beekman (Unity) in gesprek gaan met de lijsttrekkers van alle grote politieke partijen in Leiden. Uiteraard met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

Minecraft Challenge #3 – Bouw een Romeinse stad. In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert BplusC voor de derde keer een Minecraft Challenge. Kinderen tussen 9 en 14 jaar kunnen zich samen met een teamgenoot opgeven (vóór 24 februari). Na de startbijeenkomsten tijdens BplusC is jarig! kan iedereen beginnen met bouwen. De prijsuitreiking is op 24 maart in het Rijksmuseum van Oudheden. De twee winnaars krijgen dan hun gebouw in een 3D-print mee naar huis.

i-Lab. Op zaterdag 10 maart wordt het i-Lab feestelijk geopend door wethouder Paul Dirkse. Het i-Lab is een plek midden in bibliotheek Nieuwstraat waar je kennis kunt maken met nieuwe media en technologie. Na de opening kunnen bezoekers de technieken zelf uitproberen, zoals chocolade printen op koekjes met de 3D-printer, 3D-tekenen of robots besturen.

Heel Leiden Bakt voor BplusC

In de sfeer van het tv-programma Heel Holland Bakt houdt BplusC een bakwedstrijd. Grijp je kans en bak een toepasselijke feesttaart. Alle taarten worden op de slotdag op zaterdag 10 maart beoordeeld door het publiek en de jury, bestaande uit Heel Holland Bakt-deelnemer Corrie uit Leiden en Banketbakkerij Kallenberg. Opgeven vóór 28 februari.

Meer informatie en opgeven voor de diverse onderdelen via bplusc.nl/jarig.

Festivals komen en gaan...

Het Picknick Festival in het Van der Werfpark stopt. Reden: afgebouwde subsidie en een aantal verregende zondagen het afgelopen jaar.

Het vier jaar oude festival, hield op vier zondagen in juli en augustus een festival in het stadspark. Omdat veel mensen eten en drinken meenamen, was er nauwelijks baromzet. Vorig jaar werd er 5 euro entree geheven, maar dat mocht niet baten.

Het is dus niet altijd hosanna rond festivals. Eerdere stopten het Wildernis Festival, De Waterdagen, het Glibberbal (foto), Zomerjam, Hutspop en Het Rapenburgfestival, al dan niet met plannen voor een doorstart.

Actueel Oudheden

Musea n Speciaal ter ere van het honderdjarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden liet PostNL tien actuele postzegels ontwerpen. Tien spraakmakende objecten worden op de postzegels op cartooneske wijze verbonden met deze tijd. Beelden 'drinken' koffie, vragen om een 'like' of maken een selfie met hun smartphone. Speciaal voor deze serie ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop. De serie postzegelvellen en de enveloppen verschijnen beide op 19 februari.

Jonger jazzpubliek

Muziek n Het was een mooi feestje voor de liefhebbers van jazz half januari in grandcafé De Burchti. Jazz on Sunday presenteerde daar onlangs Wouter Kiers en Toine Scholten. Maar er kwamen vooral vijftigplussers, en daar moet verandering in komen, zo vindt de organisatie. Er is een deal afgesproken: alle fans nemen op 18 februari een gast mee, minimaal 10 jaar jonger…

Jazz in de kerk

muziek n In de Lokhorstkerk wordt er dinsdag 20 februari een concert gegeven onder de titel 'Mens wordt wakker'. Pianist Jan Marten de Vries en altsaxofoniste Mailin Gruber verzorgen een voorstelling gebaseerd op de eerste hoofdstukken van Genesis, over de wording van mens en aarde. Het concert omvat niet alleen kerkelijke liederen maar ook (jazz)standards. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Theatercafé

theater n 18 februari start een vers seizoen Theatercafé in Scheltema. Er treden steeds vier acts op. Zondag is de afsluiter Badr Maghrani, een Leids comedian die behoorlijk aan de weg aan het timmeren is. Badr speelde op Utrecht Lacht en Rotterdam Lacht, maakt een regelmatige podcast met collega comedians en bovendien kan hij op de fiets komen om zijn grappen te vertellen. De andere artiesten zijn: akoestisch gitaarensemble Trio Vuelo, stand up-comedian Henk van Huisstede (foto) en de band Ongerief, aanvang 15.00 uur.

Scratch

Muziek n Op donderdag 15 februari beginnen de Scratch Muziekdagen in Leiden. Duizend zangers en muzikanten uit heel Europa komen vier dagen bij elkaar. Een paar professionals en heel veel amateurs. 's Ochtends wordt een muziekstuk ingestudeerd, dat 's avonds wordt uitgevoerd in de Pieterskerk.

Paul Dirkse

D66

D66 is voorstander van een fusie in de Leidse regio. We staan in deze regio voor grote uitdagingen zoals energietransitie, klimaatverandering, een woonopgave, mobiliteitsvraagstukken, zorg & welzijn en behoud van het voorzieningenniveau. Individuele gemeenten in de Leidse regio kunnen deze vraagstukken niet meer alleen oplossen. Leiden moet fusie niet opleggen aan andere gemeenten. Een samengaan hoeft ook niet met alle gemeenten tegelijk. De ene gemeente kan meer tijd nodig hebben dan de andere. Enkele randvoorwaarden voor D66 zijn: behoud van lokale identiteit; de gemeente moet voor iedereen eenvoudig bereikbaar blijven; extra inzet op buurt- en wijkgericht werken.

Marleen Damen

PvdA

Wij zijn daarvoor, maar liefde moet wel van twee kanten komen. Wat het belangrijkste is, is dat de grote uitdagingen die we als regio hebben worden aangepakt. Er moeten keuzes gemaakt worden over de plekken waar we wonen, waar we werken, waar we ons geld verdienen en waar we genieten van ons groen. Maar ook hoe we bijvoorbeeld energieneutraal worden als regio. Deze keuzes kunnen we het beste regionaal maken, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt. Zo maken we samen de Leidse regio sterker, socialer en groener.

Paul Laudy

VVD

De VVD werkt graag samen met onze buurgemeenten. Dat kan zonder extra bestuurslagen. Samenwerken moet niet leiden tot meer bureaucratie en minder democratie. Wij worden daarom niet warm van een extra regionale raad. Wanneer er voldoende draagvlak is onder inwoners van Leiden en meerdere buurgemeenten, is een herindeling wat ons betreft een serieuze optie.

Joost Bleijie

CDA

Woningbouw, bereikbaarheid, energietransitie, bedrijvigheid, het zijn allemaal uitdagingen die op de Leidse regio afkomen die Leiden niet alleen kan. Uitdagingen die ook Voorschoten, Zoeterwoude, Leiderdorp en Oegstgeest niet alleen aan kunnen. Samen als een gemeente verder gaan maakt de huidige 5 gemeenten zo veel slagvaardiger. Wat het CDA betreft is fuseren het beste. En natuurlijk verandert een fusie niets aan de identiteit van Zoeterwoude, Leiderdorp of Leiden. We maken alleen de gemeente slagvaardiger in het oplossen van problemen waar alle bewoners mee te maken hebben of krijgen. Samenwerken dus graag, maar opgelegde samenwerking niet. Iedereen moet graag willen, anders niet!

Walter van Peijpe

GroenLinks

Voor een aantal belangrijke opgaves in de toekomst vindt GroenLinks betere samenwerking met de Leidse Regio noodzakelijk. Vooral de woningbouwopgave, de verandering naar een klimaatneutrale stad, beter en duurzamer openbaar vervoer en betere fietsverbindingen vragen om daadkrachtiger samenwerking. Tegelijkertijd mogen we niet, vooral op het gebied van zorg en welzijn, het kleinschalige van onze wijken en buurten uit het oog verliezen. De afgelopen periode hebben de verschillende gemeenteraden een ambitieuze toekomstvisie vastgesteld. Deze moet wat GroenLinks betreft uitgevoerd worden. Als een buurgemeente het initiatief neemt tot een fusie, dan staat GroenLinks Leiden hiervoor open.

Martine v. Schaik

PvdD

De Partij voor de Dieren is altijd voor kleinschaligheid en besturen volgens de menselijke maat. Door een fusie van gemeenten kan de afstand tussen burger en politiek fors groter worden. Toch sluiten we een fusie niet uit als daar draagvlak voor is. Het is echt iets wat we via een referendum aan de inwoners willen voorleggen.

Pieter Krol

ChristenUnie

De ChristenUnie is geen voorstander van gedwongen fusies, maar samenwerking met de buurgemeenten is wel hard nodig. Om samen de woningnood aan te pakken en meer woningen te bouwen, om de regionale economie te versterken en samen duurzamer te bouwen. Die samenwerking kan niet vrijblijvend zijn, daarvoor zijn de problemen op bijvoorbeeld de woningmarkt te urgent, en er moet dus een goede vorm komen waarin op deze onderwerpen afspraken te maken zijn. Een fusie is daarin voor de ChristenUnie zeker bespreekbaar, maar geen doel op zich. De mogelijke fusie moet op draagvlak kunnen rekenen in de betreffende gemeenten.

Maarten Kersten

Partij Sleutelstad

Dit is, na de referenda, het tweede PS-speerpunt. Ze is daarbij niet zo voorzichtig en beleefd, zo "wellevend" met de buren, als de andere partijen. Er moet nu op dit gebied eindelijk eens wat gebeuren! Allemaal leuk en begrijpelijk, behoud van zelfstandigheid, maar dat is niet meer van deze tijd! De meeste buren doen financieel niet mee aan dure voorzieningen (bijv. internationaal formaat ijsbaan, infrastructuur, woningbouw e.d.) maar ze profiteren wél. Men heeft zelfs een veelbelovend samenwerkingsplan laten stranden... In vervlogen eeuwen waren we trouwens al één geheel. PS geeft de dorpsbewoners straks trouwens juist méér zeggenschap/identiteit dan nu: wijk-referenda...

Antoine Teeuwen

SP

SP is voorstander van meer samenwerking in regionaal verband en sluit eventuele fusie niet uit maar is niet voor "gedwongen huwelijken", het is aan de ons omliggende gemeenten om te beslissen wat ze willen.

Zijn wijncursussen saai?

column n De vraag naar wijncursussen neemt toe. Steeds meer mensen vinden het leuk om iets meer te leren over het geestrijke vocht dat ze in hun wijnglas schenken. In Nederland drinken we gemiddeld per persoon ongeveer 23 liter wijn per jaar dus het is geen gek idee om daar dan ook wat meer over te weten.

Zijn wijncursussen alleen maar voor mensen van boven de 30? Ik dacht het niet.

Ik geef al geruime tijd wijncursussen en wijnworkshops en toen ik jaren geleden mijn eerste stapjes in de wijnwereld zette, bestond de wijnhandel vooral uit mannen van een zekere leeftijd. Gelukkig zijn de tijden veranderd en ontmoet ik veel jonge wijnliefhebbers. De jongste vinoloog van de Wijnacademie, de één na hoogste titel die je op wijngebied in Nederland kunt behalen en die ik zelf ook boven mijn bed heb hangen, is Rik Timmer, 21 jaar oud. Zowel jong als oud volgen nu mijn cursussen en met veel enthousiasme.

Zijn wijncursussen dan alleen maar voor mannen? Nee hoor. Het zijn meestal de vrouwen die wijn kopen (95%). Vaak in de supermarkt samen met de andere boodschappen, maar ik zie steeds meer dat vrouwen ook graag rondkijken in wijnspeciaalzaken en het erg leuk vinden om een combinatie te maken met eten. In de wijncursus voor gevorderden die net gestart is, bestaat deze keer zelfs het merendeel uit vrouwen. Over girlpower gesproken!

Zijn wijnkenners snobs? In mijn cursussen leg ik in begrijpelijke taal uit hoe je wijn het beste kunt leren proeven en ontdekken. Het is geen hogere wiskunde. En in de les mag je gewoon zeggen of je een wijn lekker vindt of niet.

Zijn wijncursussen saai? Dat moet je eigenlijk aan al die honderden mensen vragen die bij mij een opleiding of avond gevolgd hebben. Natuurlijk leer je over wijn door wat meer over de theorie te horen maar een groot onderdeel van de wijncursus bestaat uit proeven en dat leer je niet uit boekjes maar wel door veel oefening en smaak- en geurexperimenten. Een leuker vak kun je toch niet bedenken?

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.

Tips voor de vrije tijd

Koopjes/ Rommelmarkt

Op zondag 18 februari, 18 maart en 15 april is er in Het Gebouw een koopjes-rommelmarkt, open van 10.00 tot 15.00 uur.

Prentenboeken

Op vrijdag 16 februari is er weer een Prentenboekjesfestival in de Stadsgehoorzaal, met Nijntje en Het Muizenhuis. Er zijn diverse tijden.

Open Podium

Zaterdag 17 februari biedt Muziekcentrum Leiden-Noord in Buurtcentrum De Kooi een Open Podium. Er zin optredens van Wereldmuziekorkest Leiden-Noord, Pyramide Trio, en de band Transmission. De volgende Open Podia zijn op 21 april en 9 juni. Aanvang 20.15 uur. Wie een keer wil optreden kan contact opnemen met Maarten Witkam op 071-5222798.

Creatieve workshop

Re-style Lab Leiden biedt in Kringloopwinkel het Warenhuis maandelijkse een creatieve workshop om het duurzaam hergebruik van spullen te stimuleren. Tijdens de eerste workshop op 24 februari wordt er gewerkt met dekens, van 13.00 tot 16.00 uur.

Wandelen

Gilde Leiden houdt dagelijks stads- en hofjeswandelingen met een ervaren gids om 11.30 uur vanaf de VVV. Op zondag is er ook altijd een tweede wandeling bij het pleintje bij de Burcht vanaf 14.00 uur. Kosten 3 euro.

Donderdag 15 februari

* Start Scratch Muziekdagen in de pieterskerk, nog tot en met zondag.

* Erfgoedcafé in en over Diaconaal Centrum De Bakkerij, 17.00 uur.

* Presentatie onderzoek vitaliteit en het zelfstandig wonen van (kwetsbare) ouderen, Poortgebouw LUMC, 13.30 uur.

* Start yogaschool Yin Yoga Leiden in de Kaasmarktschool (Koppenhinksteeg).

* Boekpresentatie Melodie van de natuur, Rijksmuseum Boerhaave, 16.00 uur.

Zaterdag 17 februari

* Finale Leids cabaretfestival.

* Voetbalderby in de tweede klasse Docos - Lugdunum 14.30 uur.

* Lezing innovatieautoriteit en LinkedIn Influencer Gijs van Wulfen bij Van Stockum Boekverkopers, 15.00 uur.

* Workshop 'De kracht van verbeelding' in Sijthoff, 15.00 uur.

* Start overzichtstentoonstelling Friends van Bunny Soeters, ARS Ruimte voor Beeldende Kunst, nog tot en met maart 2018.

* Boeken- en speelgoedmarkt bij Vredeskerk, 10 - 14 uur.

Uitdagende stripfiguren in etalage van kroeg

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: twee poppen in de etalae.

Tekst: Eric Hoenson

Kuifje en Kaatje in het café. Kaatje staat enigszins provoserend naakt en is zwanger. |Foto Leydenaer.

Opvallend onopvallend

Enigszins verborgen in een hoekje van café Jantje van Leyden aan de Hartesteeg staan twee poppen van de stripfiguren Kuifje en Kaatje. Ze zijn gemaakt door de Leidse kunstenaar Jacques Turk. Het meisje is ietwat uitdagend naakt geposeerd, inclusief een zwangere buik. Daarboven staat in woeste letters te lezen: Kuifje geen sex? Kom nou!

Blijkbaar kan niet iedereen de vrijpostige uiting waarderen, want ruim een jaar geleden werden beide beelden, zoals staat te lezen op een briefje in de etalage, 'met bruut geweld mishandeld'. Armen, handen en voeten waren verbrijzeld en zelfs het hoofd van Kuifje was afgerukt. Na plastische chirurgie, therapie en een vakantie op Ibiza staan de twee poppen weer in de etage van het volkscafé. Nu maar hopen dat er ooit een geslaagde bevalling aankomt....

Wat wordt er aangeboden?

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

Door Rien van Vliet

Taal blijft een lastig 'iets'. Dat blijkt maar weer eens uit de tekst op dit bord in de Leidse Xenos. Deze winkel probeert hier de 'fleecedeken met mouwen' aan te prijzen. De 'tijger' kost € 8,99; daarmee wordt de fleecedeken met mouwen met tijgerprint bedoeld. Deze versie is dus duurder dan de 'basic fleese'. Voortaan de teksten even nalezen, beste medewerkers van de Xenos, want niet veel eerder boden jullie een 'Tipi speelten' aan.

En nu maar hoopen dat er in dit stukje geen taalvouten staan!

Vrijdag 16 februari

* Prentenboekjesfestival met Nijntje & Het Muizenhuis, Stadsgehoorzaal.

* Gratis inloopochtend ADHD Praktijk Leiden, Hoofdstraat 1 Leiderdorp, 10:30 uur.

* Armin van Buuren staat centraal in het tv-programma Het Verborgen Verleden van Dieuwertje Blok, 21.10 uur, NPO 2.

* Open Podium in Buurtcentrum De Kooi, 20.15 uur.

Zondag 18 februari

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.

* Band coaching met elf Leidse bands in Qbus, 14.00 uur.

* Presentatie rond de nieuwe bundel Historische Verhalen – 20 korte geschiedenisverhalen, Van Stockum Boekverkopers, 14.30 uur.

Maandag 19 februari

* Theatercollege in de schouwburg door Femke Halsema: Mijn Nederland, 20.15 uur.

* Workshop Van discussie naar dialoog - Martin van den Broek, 13:30 uur, De Zonneboom

De Laat de Kanterstraat 5.

Dinsdag 20 februari

* Lachstof, podium voor jonge cabarettalenten: Tegen de verwachting in, Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

Woensdag 21 februari

* Workshop Alles is communicatie door Marjolein Hettinga en Larinda Bok, 19.30 – 22.00 uur, Dé Plek, Kanaalpark.