De Leidenaar

18 juni 2019

De Leidenaar 18 juni 2019


Hoog Sammy, kijk omhoog

| Foto: Chris de Waard Foto: chris de waard

cultuur n Onder grote belangstelling is zaterdag 15 juni in het Terweepark in Leiden het monument Hoog Sammy onthuld.

Wethouder Yvonne van Delft kreeg er het eerste exemplaar van Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren, met tot nu toe ongepubliceerde foto's en verhalen over Ramses Shaffy's jeugd in Leiden. Bij de onthulling maakt de stichting Hoog Sammy bekend dat ze de vleugel uit 1919 heeft ontdekt, waarop de jonge Ramses leerde spelen. De stichting wil een actie starten om deze vleugel terug naar Leiden halen. Het monument is een ontwerp van de Leidse kunstenaar Janine Melai. Op de beide zuilen staan de namen van de Leidse pleegouders, Herman en Roos Snellen, die het talent van Ramses hielpen ontwikkelen. Het monument is tot stand gekomen dankzij bijdragen van meer dan 300 donateurs. Onder de 250 aanwezigen waren Wendela van Mens, de Leidse jeugdliefde van Shaffy, Mariette Landheer, de kleindochter van de Leidse pleegouders. Talrijke zangers hadden vrolijk uitgedost voor het begeleidende Shaffy Koraal onder leiding van Peter Janka.Ramses Shaffy maakte in zijn Leidse jaren de mooiste hoeden voor zijn buurvrouwen. Bij de opening van het monumentenweekend, 13 september verzorgt de stichting de lezing over de Leidse jaren van Shaffy in het Rijksmuseum van Oudheden.

Schop in de grond voor dak

bouw n Met drie schoppen met de tekst 'een mooie garage verdient een mooi dak', trapten wethouder Fleur Spijker, bouwer Ralph Peeters, bouwcombinatie Dura Vermeer-Besix en Huub Frencken, wijkvereniging PAL de herinrichting af van het plein bovenop parkeergarage Garenmarkt.

Maar of begin december de garage al klaar zal zijn, het plein een stuk leger en de winkels aan de Korevaarstraat en Raamsteeg zodoende beter zichtbaar en bereikbaar zullen zijn, is nog geen zekerheid. Ralph Peeters zegt dat zij er alles aan doen om zo snel mogelijk klaar te zijn. Spijker zegt blij te zijn dat er nu al kan begonnen worden met de inrichting van wat uiteindelijk een heel mooi groen plein zal worden.

Of vervolgens de buurtbewoners met een parkeervergunning in de garage terechtkunnen wil Spijker ook nog niet verklappen. Dat zal in de parkeervisie aan de orde komen, die het college later dit jaar naar de gemeenteraad zal sturen. | Bron: Sleutelstad

Plaagrupsje Nooitgenoeg

jeuk n De eikenprocessierups is terug. En niet zo'n klein beetje ook. Op veel plaatsen in Nederland zorgt het harige beestje voor een ware plaag.

De rups komt ook in Leiden voor, maar veroorzaakt minder overlast dan in sommige andere plaatsen. Dat komt door de bioversiteit en de samenstelling van het Leidse bomenbestand. De eikenprocessierups, de naam zegt het al, nestelt zich op de stam van de eikenboom. En daar hebben we er veel van in Nederland. Deskundige Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zei vorige week in het tv programma Een Vandaag dat we de overlast deels aan onszelf te danken hebben. "Zolang wij niks doen aan het grote aantal eiken die wij hier in Nederland hebben geplant, zal je ieder jaar met die bestrijding bezig zijn". Bij mensen veroorzaakt de eikenprocessierups jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en kan zelfs slikken moeilijk worden. De gemeente waarschuwt inwoners om uit de buurt te blijven van de rupsen en hun nesten en deze te melden bij de gemeente Leiden: gemeente.leiden.nl.

Martine van Schaik (PvD) heeft 14 juni vragen ingediend aan het College over de Eikenprocessierupsen. Van Schaik wil onder meer weten hoeveel meldingen van nesten jaarlijks binnenkomen, welke bestrijdingsmethode wordt gebruikt en of het college op de hoogte is van natuurlijke en biologische manieren om overlast tegen te gaan.

Vogelasiel regio Leiden zoekt met spoed vrijwilligers

dierenvriend n Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen: het vogelasiel zoekt vrijwilligers.

Deze periode van het jaar is voor de dierenambulance / vogelasiel altijd een zeer drukke periode. Tientallen keren per dag rukken ze uit om gewonde of ontheemde dieren, vooral vogels, maar ook huisdieren, op te vangen. Naast verkeersslachtoffers, vooral ook jonge vogels die door een kat gegrepen zijn, of uit een nestjes komen die door de ouders verlaten zijn.

De organisatie zorgt dat deze dieren de noodzakelijke opvang krijgen. Indien nodig, brengen zij ze direct naar een dierenarts en anders worden de dieren tijdelijk opgenomen in de noodopvang. Daarbij komen ze op dit moment handen tekort.

Daarom zoeken ze vrijwilligers, die ze daarbij willen komen helpen. In goed overleg wordt afgesproken wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Nieuwe vrijwilligers krijgen daarvoor een instructie en een inwerkperiode.

Dagelijks vervoer

Omdat er op dit moment geen eigen vogelasiel is, moeten de vogels na een kort verblijf dagelijks vervoerd worden naar de vogelasiels in Den Haag en Haarlem.

Daarvoor zijn vrijwilligers nodig: voor de verzorging, maar ook chauffeurs, het liefst met eigen auto. Voor gemaakte kilometers is een vergoeding.

Geïnteresseerd? Mail Stefan van der Burg: stefan.vogelasielleiden@gmail.com, of bel: 071- 5174141.

Actie behoud groen Roomburgerpark

politiek n De gemeenteraad vergadert donderdagavond 20 juni over wel of geen extra kunstgras hockeyvelden in het Roomburgerpark en naast het Trigonterrein aan de Cronesteinkade.

Veel wijkbewoners en organisaties, die zich inzetten voor behoud van groen en diversiteit, hebben grote bezwaren tegen meer kunstgras in het park. Temeer daar mogelijkheden op vrijkomende sportvelden buiten de wijk volgens hen niet serieus zijn onderzocht.

Woensdag 19 juni komen wijkbewoners vanaf 18.00 uur naar het Roomburgerpark om met een actie te laten zien hoe groot zo'n hockeyveld is en hoeveel groen met een extra veld verloren zou gaan. Op een afgezet stuk park ter grootte van een hockeyveld houden zij daar een bijeenkomst.

Woordvoerder Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgerpark: "Met deze actie willen wij laten zien hoezeer het park leeft in de wijk en hoe belangrijk een goed bereikbaar park ook voor oudere wijkbewoners is."

Daarnaast wijzen tegenstanders van extra kunstgras op verlies van de al kwetsbare biodiversiteit in het Roomburgerpark.

(vervolg op pagina 7)

. Twee wetenschappers, dr. Rinny Kooi, onder andere botanisch curator van het Singelpark, en prof. dr. Helias Udo de Haes, emeritus hoogleraar Milieukunde, hebben hiervan een inventarisatie gemaakt. Stemerdink: 'Wij hopen dan ook van harte dat de groenste raad en het groenste college ooit eindelijk eens de groene grens gaan trekken en stappen nemen om de bio- diversiteit van het Roomburgerpark te versterken in plaats van aan te tasten. Wij schatten in dat deze maatregelen plus het benutten van sportvelden buiten de wijk ook nog eens aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige voorstellen.'

De Sleutel van...

Tim de Cler

Docos blijft in de

tweede klasse

puzzel n Doe mee en ga voor de eeuwige roem

Minerva doet Leids Grachtenconcert cadeau

muziek n Het Leids Grachtenconcert wordt wederom op zondag 30 juni gehouden. Een soort Leidse Night of the Proms op het water van het Rapenburg. Flo Rosenberg en Guido Marchena vertellen er meer over.

Door Gerlinde Vliegenthart

Rosenberg: "Het Leids Grachtenconcert is een cadeautje van Minerva aan de stad. De studentenvereniging bestaat 205 jaar en ik kreeg de eer om dit lustrum te mogen organiseren.

We willen iets laagdrempeligs neerzetten, iets wat alle Leidenaren bij elkaar brengt. Persoonlijk vond ik het Prinsengrachtconcert in Amsterdam altijd erg leuk, dus waarom zouden we dat niet ook in Leiden doen?

Het concert wordt gegeven door studentenorkest en -koor Sempre Crescendo, onder leiding van Guido. Zij zullen niet alleen klassieke stukken spelen, er is voor ieder wat wils. En alle meewerkende artiesten hebben een Leidse link."

Een soort Leidse Night of the Proms op het water

Marchena: "Wat krijg je als je cultuur en Stad van Ontdekkingen samenbrengt in een concert? Die vraag hebben we proberen te beantwoorden bij de samenstelling van het Leids Grachtenconcert.

Het resultaat is een line-up met heel diverse Leidse artiesten, die op ons podium iets heel anders gaan doen dan je van ze gewend bent. Volkszangers Mart Hoogkamer en Wesley Klein met een 150-koppig orkest. Pianist Wibi Soerjadi – ja, die is geboren in Leiden! – speelt het moeilijkste stuk ooit geschreven. En we hebben twee hits van feestact Barry Badpak omgeschreven naar groot orkest. Ook Reinier Sijpkens is erbij.

Je weet wel, die man met trompet en orgeltje op zijn kleine bootje. Cabaretier Thomas van Luyn praat de avond aan elkaar."

Het Leids Grachtenconcert vindt plaats op zondag 30 juni van 19.00 tot 22.00 uur op het Rapenburg, tussen de Nonnenbrug en de Kaiserstraat. Wie jarig is trakteert, dus de toegang is helemaal voor niets

Informatiebord onthuld

Wethouder Yvonne van Delft bij het infobord. | Foto: Emile van Aelst

presentatie n In 2017 werd het sculptuur Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg geplaatst op de hoek van de Morssingel en de Schipholweg. Na 20 jaar van actievoeren, overleg, welles nietes discussies werd het sculptuur eindelijk geplaatst. De plek waar hij nu staat is tijdelijk. Bij de herinrichting van het gebied wordt het weggehaald en daarna definitief geplaatst en komen ook de bakken erbij die er in het originele ontwerp uit 1917 bijstaan.

Vorige week werden een informatiebord en een boekje over Vierkant in Vierkant onthuld. In verband met de slechte weersomstandigheden werd uitgeweken de droge ruimte binnen de muren van het stadskantoor op Stationsplein. De bedoeling was dat het bord na de onthulling geplaatst zou worden, daarom stond hij nog niet vast en kon voor de onthulling nog even naar binnen.

Henriëtte van der Linden, voorzitter van Beelden in Leiden, vertelde wethouder van Yvonne van Delft dat er weer kunstwerken waren vernield bij de Openlucht Tentoonstelling op de Hooglandsekerkgracht. Na een inleiding door Petra Hoogeveen, bestuurslid Vierkant in Vierkant, trok Van Delft het doek weg om het informatiebord te onthullen. Het doek was uiteraard in de kleuren waar De Stijl 100 jaar geleden bekend mee werd. Op het bord staat een korte uitleg over Theo van Doesburg, de Stijl en Vierkant in Vierkant.

Het eerste exemplaar van het boekje werd aangeboden aan Van Delft. De wethouder vertelde blij te zijn dat er steeds meer kunst in de openbare ruimte komt te staan in Leiden. Na haar toespraak gaf ze aan zich zorgen te maken over de zinloze vernielingen bij Beelden in Leiden en vroeg zich hardop af hoe we daar als stad op zouden moeten reageren. n de loop van de week wordt het informatiebord ingegraven en kan iedereen de geschiedenis van dit sculptuur lezen.Het boekje is onder andere bij het VVV op de Stationsweg te koop.

Ruimte voor de bloemetjes en de bijtjes

natuur n Bij Tuinvereniging Ons Buiten is onlangs het project 'Bioversiteit in beeld' gestart.

Dit project gaat alle flora en fauna op het terrein van Tuinvereniging Ons Buiten en de Tuin van Noord in Leiden inventariseren. Ons Buiten wil daarmee bewustzijn creëren voor de natuur in de eigen omgeving en aantonen dat deze natuur de moeite waard is om te versterken en beschermen.

Nederland zoemt

Jeroen Van Der Brugge van Naturalis verzorgde de feestelijke opening door een insectenhotel op te hangen aan de buitenmuur van het verenigingsgebouw. Hij noemde volkstuinen 'vluchtheuvels voor diversiteit' en waardevol voor de natuur. Naturalis werkt aan verschillende 'citizen science'-projecten, waarbij burgers waarnemingen doen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Voorbeelden van deze projecten zijn 'NL zoemt', hommelonderzoek en oeverplanteninventarisaties. Ook de waarnemingen op Ons Buiten kunnen bijdragen aan deze projecten.

Slakkentrailer

Naturalis was ook aanwezig met de 'Slakkentrailer', waar bezoekers veel kennis opdeden over de natuur. Daarnaast waren andere samenwerkingspartners present, zoals de imkers van de Hortus en IVN-natuurgidsen, die de (jonge) bezoekers van alles leerden over bijen of hen meenamen op beestjessafari in de 'Ecozone' van Ons Buiten. Daar gonst het van het leven en er werden allerlei bijzondere beestjes en ook poppen en cocons waargenomen.

Vele bezoekers staken de handen uit de mouwen. Er zijn 25 'bloempot-insectenhotels' gemaakt en verschillende deelnemers hebben geleerd hoe je zelf de natuur kunt fotograferen en filmen.

Last but not least namen velen een kijkje in 'de kleine Hortus': de tuin van Richard Schoenmaker. Dat is een levend en inspirerend voorbeeld van hoe biodiversiteit er in het echt op de tuin uitziet.

De komende tweeënhalf jaar zullen diverse workshops en inventarisaties volgen door tuinders, omwonenden en specialisten om de flora en fauna op en rond Ons Buiten zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De resultaten worden gepresenteerd worden in een tentoonstelling en een boek.

Oud-international Tim de Cler

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven, of gewoon: een Leidenaar in hart en nieren. Deze week vijf vragen aan sportman in hart en nieren: voetballer Tim de Cler.

Wat betekent Leiden voor je?

Ik ben geboren en getogen in leiden.

Met een kort uitstapje naar Cyprus ben ik hier bewust nooit weggegaan.

Leiden is een stad maar rustig en relaxed vergeleken met de grotere steden.het is een gezellige stad waar genoeg te beleven is. Bijna iedereen is hier met elkaar verbonden en kent elkaar. Leiden is mijn thuis.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Leiden heeft zoveel leuke en mooie plekjes. Van de Burcht tot aan het Leidse Hout.

Ik kom eigenlijk overal wel. Zeker in de zomer vaar ik graag door de grachten en over de singels.

Dat is toch wel iets unieks met alle historie van de stad waar je dan voorbijkomt.

De gezellige terrasjes en restaurants zijn ook plekken waar ik graag kom. Natuurlijk bij sport en dan vooral voetbal ben ik zeker te vinden. Met name Lugdunum een soort tweede thuis.

Wat mag weg in Leiden en wat moet hier persé blijven?

Moeilijke vraag. Het drukke autoverkeer in de binnenstad mag van mij beperkt worden.

Wellicht bieden de nieuwe parkeergarages daar uitkomst in.

De authentieke straatjes, pleintjes, parkjes en bruggetjes mogen absoluut niet verdwijnen. Dat maakt Leiden wat het is voor mij.

Wat mis je in Leiden?

Dan hou ik het bij voetbal. Leiden mist natuurlijk een voetbalclub die minstens op het hoogste amateur niveau speelt. Dat wil in principe iedere Leidenaar die voetbal een warm hart toedraagt.

In deze stad moet dat mogelijk zijn. Feit is dat de meeste voetbalclubs toch niet willen samenwerken vanwege clubhistorie, ligging etc.

De meeste clubs gunnen elkaar ook weinig terwijl 98 procent elkaar goed kent, dat is jammer.

Wat doe je op 3 october?

Op 3 october slaap ik uit na 2 oktober. Haha!

Zeker toen ik jong was keek ik er heel het jaar naar uit. Te beginnen met het lopen van de taptoe met al die mensen langs de kant. Om vervolgens de kermis af te struinen. Deze momenten vergeet je nooit.

Ik heb het wel eens moeten missen door mijn voetbal. Daar baalde ik wel van. Tegenwoordig is het hutspot eten en taptoe kijken met vrienden en dan een drankje doen bij de vele muziek gelegenheden.

3 october is een begrip ook buiten Leiden.

Mensen vragen er wel is naar, maar die sfeer in de stad moet je echt zelf ervaren.

Singelschilderden

creabea n Op drie zondagen in de zomer is het mogelijk om te gaan Singelschilderen: elke keer in een ander park.

Op 30 juni tussen 11 en 17 uur is de eerste mogelijkheid in het Rembrandtpark bij de oude Zeevaartschool aan het Noordeinde. Voor de Singelschilders staan twaalf schildersezels klaar met een stoel, en er wordt gezorgd voor een doek, acrylverf en penselen. Schilders, die hun eigen materiaal willen meenemen, zijn ook welkom. Aan de Singel schilderen kan ook op 28 juli bij de volière in het Plantsoen en op 25 augustus in het Ankerpark, tegenover de Zijlpoort. Foto's staan na afloop op www.singelschilders.nl.

De vreugde van voetbal

presentatie n In de Babooka Bookstore was vorige week de presentatie van het boek De Vreugde van het Voetbal Ajax in de Champion League 2018- 2019.

Tijdens de presentatie bladerden auteur Jaap Visser, dichter Nico Dijkshoorn en sportjournalist en voormalig teamchef van Ajax David Endt door de foto's in het boek.

sleutel/sport

Een uitgestorven avond op de snelweg A4

Onbestaanbaar tegenwoordig, een lege A4! Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of langer verleden. Ook een bijdrage? Mail naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto uit juni 2004. Een lege A4 dankzij het EK in Portugal. Nederland werd daar in de halve finale uitgeschakeld door het thuisland. Uitslag: 2-1... Wat dat betreft herhaalde de geschiedenis zich vorige week tijdens de finale van de Nations Leaque.

Waarom ik deze keer deze foto heb uitgekozen is vanwege de opvallende verkeerssituatie. Een lege A4. (Nou ja, fotograaf Monica van der Stap gaf toe één auto weg te hebben weggehaald). De weg was tijdens het groepsduel tegen Duitsland gewoon léég. Een bizar beeld, want onlangs werd bekend dat Den Haag Leiden als filehoofdstad van Nederland heeft afgelost. Blijkbaar had Leiden vorig jaar de twijfelachtige eer de drukste verkeersstad van Nederland te zijn. En zeker op het punt van deze foto staat het elke werkdag tijdens de spits muurvast. Hier is het aantal rijbanen sinds 2004 zo'n beetje verdubbeld. Toch is het fileleed enorm. Wie 's ochtends van Leiden richting Amsterdam wil voor zijn werk, moet óf voor half zeven op pad zijn, of accepteren dat de reis een kwartier langer duurt, met alle frustraties van het filerijden er bij.

Zal dit bizarre beeld nog ooit terugkeren? Dat ligt aan de voetbalresultaten. De oranje Leeuwinnen zullen dit nog niet kunnen bewerkstelligen tijdens het WK den ik, maar als Oranje volgend jaar goed presteert op het EK dan zal het best weer eens stil kunnen worden op de A4...

Eric Hoenson

Maak kennis met Serviceflat Schouwenhove

wonen n Zorgeloos wonen met alle gemakken onder handbereik. Met alle ruimte en voorzieningen om comfortabel te leven, zonder omkijken naar woningonderhoud of andere lastige verplichtingen.

Serviceflat Schouwenhove in Leiden is een veilige en beschermde woonomgeving voor senioren. Senioren wonen hier zelfstandig, in alle privacy en kunnen tegelijkertijd gebruik maken van tal van services, voorzieningen en activiteiten. Schouwenhove is daarmee de enige in zijn soort in Leiden en omgeving.

Dag en nacht

Een team van dertig medewerkers staat dag en nacht klaar en de receptie is 24 uur bemand. Bovendien zijn in de woningen alarmeringspunten en alle ingangen zijn beveiligd.

In Schouwenhove is dagelijks een verzorgende in huis die helpt bij incidenten en de technische dienst voert karweitjes uit. Indien gewenst is het mogelijk om gebruikt te maken van een maaltijdservice. Het keukenteam maakt elke dag verse en gezonde maaltijden. In Schouwenhove is een supermarkt, kapsalon, pedicure en bibliotheek. De huisarts houdt er spreekuur.

Activiteiten

Er is elke dag is er wel iets te doen in Schouwenhove. Variërend van klassieke concerten in de aula en stoelgymnastiek tot koersbal, bridge en bingo. Meedoen mag, niets moet.

Probleemloos verhuizen

De appartementen zijn voorzien van een nieuwe luxe keuken en er is behangen en geschilderd. Er ligt géén vloerbedekkingen en er hangen géén gordijnen. Medewerkers van Schouwenhove kunnen naar wens helpen bij de inrichting en het (laten) plaatsen van de meubels én adviseren over verhuizen.

Zelf ervaren

Bel 071- 531 20 21 om een afspraak te maken voor een rondleiding of stuur een e-mail naar directie@schouwenhove.nl. Neem ook eens een kijkje op www.schouwenhove.nl en bekijk de video.


Herinneringstegel op de stoep

Voormalig stadsdichter Wouter Ydema (rechts) en Walter Peijpe. | Foto: Emile van Aelst

steen n Voormalig Stadsdichter Wouter Ydema kreeg vrijdagmiddag een herinneringstegel voor zijn deur.

De tegel is een initiatief van het Leids Literair Landschap, zij organiseren ook de verkiezing van de Stadsdichter.

Eerder kreeg ook al de eerste Stadsdichter Jaap Montagne een gedenktegel voor zijn deur.

Marianne van Velzen de huidige Stadsdichter had voor deze gelegenheid een speciaal gedicht geschreven. De steen werd onthuld door Groen Links raadslid Walter van Peijpe.

Hij vertelde dat de steen eigenlijk illegaal is vandaar dat Yvonne van Delft, de wethouder cultuur, hem niet mag onthullen.

Illegaal, maar gedoogd

Hij stelde de aanwezigen wel gerust, hij is dan wel illegaal, maar hij wordt wel gedoogd.

Walter van Peijpe had zelf ook en gedicht geschreven met de toepasselijke titel 'Gedoogd'.

Actie behoud groen Roomburgerpark

politiek n (vervolg van de voorpagina) Woordvoerder Bert Stemerdink: 'Met deze actie willen wij laten zien hoezeer het park leeft in de wijk.' Daarnaast wijzen tegenstanders van extra kunstgras op verlies van de al kwetsbare biodiversiteit in het Roomburgerpark.

Twee wetenschappers, dr. Rinny Kooi, onder andere botanisch curator van het Singelpark en prof. dr. Helias Udo de Haes, emeritus hoogleraar Milieukunde, hebben hiervan een inventarisatie gemaakt. Stemerdink: "Wij hopen dan ook dat de raad en het college de groene grens trekt en stappen neemt om de bio- diversiteit van het Roomburgerpark te versterken. Wij schatten in dat deze maatregelen aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige voorstellen."

Peen en Ui helpt bewoners met plannen voor Leiden

Nog tot het einde van het jaar is het mogelijk om gratis mee te doen. | Foto: pr

plannen n Verschillende bewoners van Leiden trachten de stad te verbeteren door het organiseren van ontmoetingsactiviteiten in de wijk, of door het ontwikkelen van een buurttuin.

Sommige bewoners nemen zelfs de verantwoordelijkheid voor hele wijkherzieningen. Er zijn allerlei mogelijkheden voor bewoners om te helpen bij het realiseren van goede plannen. Vooral financieel zijn daar verschillende mogelijkheden voor.

Toch is het best ingewikkeld om een mooi idee uitgevoerd te krijgen. Peen en Ui werkt al geruime tijd samen aan buurt en stad projecten. In al die projecten hebben ze veel geleerd over hoe je plannen kunt realiseren.

Tijdens die verschillende projecten ontmoetten ze veel andere bewoners met goede plannen voor de stad. Ze willen nu aan de slag met het uitvoeren van alle ideeën.

Op basis van hun eigen ervaringen en die van anderen ontwikkelde Peen en Ui een methode om mensen met goede plannen te helpen: de methode Samen aan de Stad. Met Samen aan de Stad helpen ze ideeën te delen met zoveel mogelijk andere bewoners en de relevante professionals uit de buurt. Dankzij Fonds 1818, de gemeente Leiden, Druckerfonds en WOZfonds is het mogelijk om tot het einde van dit jaar gratis mee te doen met het Samen aan de Stad traject.

Dus: een super idee voor de stad? Hulp nodig? Doe mee! Stuur een mailtje naar info@peenenui.nl.

Dubbel feest in Rijksmuseum Boerhaave

onderwijs n 'Ieder kind recht op ontwikkeling'. Die missie ligt ook ten grondslag aan WeekendKlas, waar kinderen leren wat zij op school niet leren.

Door middel van wekelijkse lessen van gepassioneerde gastsprekers uit diverse vakgebieden en beroepsgroepen wordt de horizon van de kinderen verbreed. Vol zelfovertuiging kunnen de kinderen vervolgens de stap naar de grote wereld zetten. Voor 21 alumni van WeekendKlas is het inmiddels zover. Zij ontvingen afgelopen zondag hun WeekendKlas-diploma tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rijksmuseum Boerhaave.

Het is niet niks, gedurende twee jaar – groep 7 tot en met de brugklas – vrijwillig elke zondag aanvullend onderwijs genieten. In totaal komt dat neer op pakweg zestig gastlessen, onderverdeeld in twintig uiteenlopende thema's. Van advocaat tot bakker en van grimeur tot sterrenkundige, de WeekendKlas-alumni zagen het allemaal de revue passeren. Met die kennis ontdekken kinderen tijdens de lessen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Ook bouwen zij een netwerk op vol bevlogen professionals en inspirerende gastsprekers.

WeekendKlas en Zomerschool ontbijt

Zij zijn voor de kinderen een rolmodel, wegwijzer en inspirator. Kortom: WeekendKlas geeft de alumni vertrouwen in de toekomst. Overigens werden de WeekendKlassers uit groep 7 en 8 ook in het zonnetje gezet met een wenskaart.

Voorafgaand aan de Jaarafsluiting WeekendKlas organiseerde Stichting JES Rijnland een WeekendKlas en Zomerschool ontbijt.

Dit, om te vieren dat het Rijksmuseum Boerhaave, Europees museum van het jaar, sinds 2018 WeekendKlas en Zomerschool herbergt, maar ook om de samenwerking met tal van gastsprekers, fondsen, vrijwilligers en de gemeente Leiden te vieren. In het bijzijn van eregast burgemeester Henri Lenferink, kregen de genodigden twee boeiende minicolleges voorgeschoteld van dr. Hariette Verwey en prof. dr. Vincent Icke; beide trouwe WeekendKlas-gastsprekers.

Over JES Rijnland

JES Rijnland vindt dat kinderen en jongeren gelijke rechten hebben op kansen, in het onderwijs en in de samenleving. Daarom heeft JES programma's die er voor zorgen dat kinderen die kansen wel krijgen, waaronder WeekendKlas en Zomerschool.

JES is voortdurend op zoek naar nieuwe gastsprekers voor WeekendKlas. Bovendien nodigt JES geïnteresseerde kinderen uit om mee te doen aan Zomerschool en/of WeekendKlas. Contactpersoon: Zeynep Uslu, 071 – 342 09 00, z.uslu@jesrijnland.nl.

Op de foto: WeekendKlas-gastspreker dr. Hariette Verwey spreekt de volle zaal toe over het hart tijdens het WeekendKlas en Zomerschool ontbijt. | Foto: Eelkje Colmjon.

Sporting Trigon eindigt bovenaan zonder titel

korfbal n Sporting Trigon won de laatste seizoenspartij met 15-11 van Nova, maar medekoploper KVS zegevierde ook, waardoor de Scheveningse ploeg op basis van het beste onderlinge resultaat kampioen is geworden. Eén nederlaag en twee gelijke spelen bleken niet voldoende voor de titel en de beoogde snelle terugkeer naar de Overgangsklasse.

Hoewel niemand in Leiden dacht dat de concurrent punten zou verspelen aan de hekkensluiter (het was toch "maar"24-20) maakte Trigon er wel een wedstrijd van, want je weet maar nooit. Er was een behoorlijke achterstand nodig om de geest uit de fles te krijgen, want Nova had na 19 minuten een toch wel ruime voorsprong bij elkaar geschoten (2-6). Binnen zes minuten was de thuisclub terug in de wedstrijd (5-6) maar zonder op voorsprong te komen.

Halverwege leidde de formatie uit Bilthoven nog met 7-8, maar daarmee bleek de ploeg zo goed als het kruit verschoten te hebben. Want met het vertrek van 'hun' schutter in de rust bleek Nova zoveel schotkracht ingeleverd te hebben dat Sporting na 8-8 weinig hinder had van de opponent. Vanaf 10-9 werd het een eenzijdige wedstrijd omdat alleen Trigon nog tot goede aanvallen kwam. Het zou ook geen spannende slotfase meer worden omdat bij Nova alle overtuiging weg was en dan is een achterstand van 5 punten teveel. (14-9).

Er was ruimte voor een applauswissel met bloemen voor Pam Straathof, die stopt. En er was nog een treffer van Marc Meulenbeld, die met vijf doelpunten de schutter werd. De overige succesvolle acties kwamen van Mandy Bekooy en Gerald van Dijk (beiden drie maal), Jan Willem van der Gugten (twee maal) en Danya Kling en Ferry Janssen.

Stroombergen wint strop

lezen n Samantha Stroombergen heeft dit jaar met haar thriller De witte kamer de BookSpot Gouden Strop gewonnen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn het startschot van de Spannende Boeken Weken, die van 1 tot en met 21 juni plaatsvinden. Stroombergen (1990) behaalde een bachelor Nederlandse taal en cultuur en een master Journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Precies twintig jaar later, in 2018, debuteert ze met de thriller De witte kamer. Het verhaal speelt zich af en Leiden waar een wandelaar in het park een schokkende vondst doet: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoedt rechercheur Léon Coeur dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam...

Lieve Sven en Mika,

Jullie hebben zó hard gewerkt en het is jullie gelukt! Nu lekker genieten...Ik ben DUBBEL trots op jullie! Dikke knuffel, mama

Lieve Jannes,

Gefeliciteerd met je HAVO diploma. Je bent een topper. We zijn heel trots op je. Liefs van oma Anneke

Fenna,

Het is je gelukt. Van harte gefeliciteerd. We zijn super trots allemaal. Dikke kus van oma Niesing

Lieve Eline,

Gefeliciteerd! Geslaagd aan het Bonaventura, we zijn trots op je, Oma Willeke en Opa Paul

Lieve Isabel,

Gefeliciteerd. En nu fijn verder leren of eerst ??? In ieder geval veel succes gewenst. Je oma Nellie

geslaagd/lokaal

Goddelijke ontmoetingen in Leiden

Deel cover Divine Encounters: Sacred Rituals and Ceremonies in Asia. | Foto: Hans Kemp.

tentoonstelling n In de periode van 27 juni tot 19 augustus 2019 is in de hal van het Leidse stadhuis een bijzondere fototentoonstelling te zien. Divine Encounters. Sacred Rituals and Ceremonies in Asia van de in Bangkok woonachtige Nederlandse fotograaf en schrijver Hans Kemp is speciaal gemaakt ter gelegenheid van de elfde International Convention of Asia Scholars (ICAS 11), die dit jaar in Leiden wordt georganiseerd.

Divine Encounters is een fotografische omzwerving door een 'verborgen' Azië. Achter de neonlichten, de façades van marmer en staal, luxe auto's en blitse warenhuizen, gaat een andere wereld schuil, die zich openbaart in uitgebreide rituelen, bloedstollende ceremonies en uitbundige festivals.

Goede en kwade geesten

Voor veel mensen in Azië zijn cruciale beslissingen in het leven zoals trouwen, verhuizen naar een nieuwe plaats of de aankoop van een huis te belangrijk om uitsluitend rationeel te benaderen. Andere, ongrijpbare krachten spelen ook een rol. Geesten en godheden zijn alomtegenwoordig; hun weldadigheid of kwaadwilligheid kan zich ieder moment voordoen. Om de kans op een welvarende toekomst te vergroten worden geesten en godheden verzoend, aanbeden en feestelijk onthaald. En, in geval van ongeluk, reist een sjamaan of genezer naar de buitenaardse geestenwereld en gaat op zoek naar een oplossing.

Vier hoofdstukken

De foto's in deze tentoonstelling zijn afkomstig van vier verschillende hoofdstukken in het boek Divine Encounters. Sacred Rituals and Ceremonies in Asia.

God's Own Army verhaald van een grote bijeenkomst van orakels in het zuiden van India, hun geloof in de Moeder Godin uitend in extreme toewijding.

The Chosen One is het verhaal van een sterke en vastbesloten man, die – in een ritueel daterend uit de achtste eeuw – met al het kwaad en ongeluk wordt verbannen uit een Japanse gemeenschap.

In Trance on the Edge zien we hoe de beschermgeesten van de stichter van het Boeddhisme in Ladakh, in het noorden van India, zich openbaren door middel van diverse mediums en zo de toekomst voorspellen.

Het laatste verhaal, Crocodile Biting, gaat uitgebreid in op een inwijdingsceremonie in Papua Nieuw Guinea, waar jonge mannen hun huid laten veranderen om zich de kracht en moed van krokodillen eigen te maken.

In het gelijknamige boek (hardcover, 400 pagina's, 288 kleurenfoto's, 14 ceremonies en rituelen) staan, naast foto's en uitgebreide beschrijvingen van ceremonies en rituelen in India, Japan en Indonesië, verhalen en foto's van 'divine encounters' in onder andere Mongolië, Korea en Thailand. De bekroonde Nederlandse fotograaf Hans Kemp is auteur van zeven fotoboeken waaronder het veel geprezen Bikes of Burden, een ode aan de zwaar-beladen motorfietsen van Vietnam, een bestseller met meer dan 100.000 verkochte exemplaren in vier talen.

De elfde International Convention of Asia Scholars (ICAS 11) wordt gehouden van 16-19 juli 2019 in het gebouw van de Rechtenfaculteit aan de Steenschuur en in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden. ICAS is de meest inclusieve internationale bijeenkomst op het gebied van Aziatische studies en verwacht meer dan 2000 bezoekers uit 75 landen die presentaties geven en zullen deelnemen aan dialogen, die de grenzen tussen academische disciplines en geografische gebieden overschrijden.

Turbulent hoogtepunt

Ik word wakker na een korte nacht en struikel bijna over mijn nog openstaande koffer richting de badkamer. Om half acht vertrekt mijn vlucht. De taxi naar Schiphol doet er gelukkig maar 20 minuten over.

Vliegen. Pfff. Ik word er altijd een beetje onrustig van. Een korte vlucht naar Lissabon kan ik nog net handelen. Maar het vooruitzicht van wachtrijen bij de douane en een urenlange zit naar de zon in Verweggistan maakt zelfs mij chagrijnig.

Luidruchtige medepassagiers. Onuitgeslapen cabinepersoneel en misselijkmakende turbulentie. Een jengelende kind in de stoel achter je, die het tafeltje aan je rugleuning irritant op en neer blijft klappen en zijn maaginhoud met zure zoethoudertjes uitspuugt.

Nee. Lange afstandsvliegen is niets voor mij. Tenzij de verloren uren in de lucht worden opgevuld op een prettige wijze. Een spannende film, een aardige buurman. Of andersom: een aardige film en een spannende buurman.

Er zijn reizigers die met een spannende medepassagier veel verder gaan dan een bijzondere dialoog. Daar bestaat zelfs een club voor: the Mile High Club (MHC). Leden van deze club delen met elkaar dat ze seks hebben gehad op grote hoogte. De 'club' heeft zelfs een website waarop ze hun ervaringen uitwisselen en waar je t-shirts en sleutelhangers kan kopen. Sommige leden zeggen te fantaseren over piloten en stewardessen, maar voor het leeuwendeel is het de sensatie om 'het' te doen op een verboden plek en het risico om betrapt te worden. Ook heb ik begrepen dat menig crewmember uit ervaring kan meepraten over seksueel luchtverkeer. Overigens is de MHC in Nederland niet populair. Het zouden met name de Britten, Fransen, Brazilianen en Indiërs zijn die zich laten verleiden tot een vluggertje op grote hoogte.

Een aantal jaar geleden werd een Australisch koppel dat halverwege de daad betrapt werd in een Boeingtoilet, direct na aankomst gearresteerd. Dat is nog eens een coïtus interruptus. En dit bericht staat niet op zich. Veel vliegtuigmaatschappijen hebben in hun algemene vervoersvoorwaarden opgenomen dat 'passagiers zich dienen te onthouden van gedrag waar, naar redelijk oordeel van de vervoerder, andere passagiers mogelijk aanstoot aan kunnen nemen'.

Mocht u geen weerstand hebben tegen een turbulent hoogtepunt: u bent gewaarschuwd!

Caroline Spaans, redacteur

Lakenhal lanceert Nieuw Leids Laken

renovatie n Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander heropent 20 juni vijf jaar renovatie het vernieuwde Museum De Lakenhal.

Tijdens de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal bogen vijf vooraanstaande ontwerpers zich over het creëren van gloednieuwe wollen stoffen op basis van oude ambachten en hedendaagse technieken. Vanaf de heropening van het museum op 20 juni zijn deze nieuwe wollen stoffen onder de naam Nieuw Leids Laken te bewonderen als onderdeel van de museumcollectie.

Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in, en benadrukt hiermee de tijdloze relevantie en rol van de textielindustrie. De nieuwe lakense stoffen zijn ontworpen door Christie van der Haak (1), Mae Engelgeer (2), Edwin Oudshoorn (3), Claudy Jongstra (4) & Petra Blaisse | Inside Outside (5). De nieuwe lakense stoffen zijn van hoogwaardige kwaliteit, net zoals de Leidse stoffen van weleer van vroeger.

Voor de lancering van de Nieuw Leids Laken-DIY-pakketten, maakte Koen Hauser speciaal deze foto's (styling: Lune Kuipers). Het Leids Laken is van oorsprong een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. Ruim 700 jaar lang werden in Leiden lakense stoffen geproduceerd. Om de kwaliteit te waarborgen richtte het stadsbestuur van Leiden in 1641 de keur- en verkoophal de 'Laecken-Halle' (Lakenhal) op, waar in 1874 het museum zich vestigde. In de Laecken-Halle werd het gekeurde Leids Laken voorzien van het officiële Leidse Lakenloodje, en vervolgens verscheept naar meer dan 80 landen over de hele wereld.

Uitgebreide colletie

Het museum weet heden en verleden met het project Nieuw Leids Laken te verbinden, en lanceert stoffen die het eeuwenoude Leidse keurmerk weer mogen dragen. De ontwerpers en kunstenaars die de geweven wollen stoffen hebben ontwikkeld kregen hiervoor toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum.

Verwerkt in DIY pakketten

Vanwege het arbeidsintensieve productieproces is in eerste instantie per ontwerp slechts 50 meter stof geproduceerd. Bij uitverkoop worden nieuwe meters geweven. Een deel daarvan is verwerkt in verschillende DIY-pakketten waarmee een dubbelzijdige tas, wandtapijt, sjaal, kussenhoes of stola gemaakt kan worden.

De pakketten zijn in samenwerking met de ontwerpers van de stoffen bedacht, en bestaan uit de benodigde materialen zoals de Nieuw Leids Laken-stof, naaibenodigdheden en instructies.

column/cultuur

Jubilerend Otis staat haar mannetje met 'Damens'

Foto: emile van aelst

jubileum n De dames in 'Damens' staan met zóveel plezier op toneel, dat je als publiek bijna gaat denken dat een manloze wereld zo'n slecht idee nog niet is...

Tekst: Gerlinde Vliegenthart, foto's: Emile van Aelst

Foto: emile van aelst

Wie jarig is, trakteert! Otis schotelde daarom afgelopen weekend haar publiek de voorstelling 'Damens' voor, die speciaal voor het 30-jarig jubileum van het musicalgezelschap werd geschreven door Jeroen Callaars. Margreet Osinga mocht als regisseur haar tanden in het stuk zetten; een spannende klus aangezien 'Damens' haar eerste grote regie voor Otis was. Merel van der Geest nam de vocal coaching voor haar rekening, Pasquale Ledanius was verantwoordelijk voor de dans en dirigent Sarif Tribou voerde het 17-koppige orkest aan.

Maatschappij zonder mannen

Het verhaal is simpel doch doeltreffend: 30 jaar geleden werden alle mannen verbannen of vermoord. Vrouwen aan de macht, en wel onder de tikje gestoorde dictator Ylja. Voorplanting gebeurt met een kloonmachine, lust wordt getemperd met chocolade en wie tegenstribbelt, verdwijnt naar de rand van de maatschappij, Krottenslop. De rebel Catharina de Verschikkelijke heeft met een opstand nog wel geprobeerd het bewind van Ylja omver te werpen, maar ze werd verdreven en sindsdien verbergt ze een klein groepje mannen in het slop. Ylja wordt gedurende de voorstelling steeds gestoorder, waar door het verzet een kans krijgt en uiteindelijk wint natuurlijk. Logischerwijs zijn alle dames dólblij dat ze weer mannen zien...

Bekende musicalliedjes

De jongens tegen de meisjes: het aloude gegeven is in een hip en nieuw jasje gegoten, waarin het script lekker doorloopt en nergens trekt. De muzikale nummers komen allemaal uit andere musicals, hier en daar met wat tekstaanpassingen. Een beproefd concept en een slimme keuze voor een voorstelling als deze. We Will Rock You, Aida, Les Misérables; ze kwamen allemaal voorbij. Je kon natuurlijk gaan zitten wachten op 'Mannen' uit Drie Musketiers, hetgeen Ylja en Catharina dan ook prachtig thuis brachten.

De meeste zangers en zangeressen van Otis zijn prima solisten, maar waar ze écht shinen, is tijdens de ensemblenummers. Ze zingen met veel power en een goede koorbalans. Monique IJsselsteijn toont een groot comedytalent als roddeltante Tiny. Ciska van Vliet zet een erg goede getergde, maar nog niet verbitterde Catharina neer. Marcel Woudsma overtuigt als Charlie, leider van de laatste mannen.

Alle lof voor Anneleen Lucas-Remijn, die met haar acteertalent, ijzersterke zang en indrukwekkende voorkomen een geloofwaardige vrouwelijke dictator naar de rand van waanzin brengt.

Wonderschone kostuums

Een glansrol in 'Damens' is weggelegd voor de kostuums. Nee, misschien zelfs wel een hoofdrol. Ontwerpster Anouk van Schie was verantwoordelijk voor ruisende wolken felgekleurde tule, satijnen jassen, versierde hoedjes, ingewikkelde applicaties, glitter en glans. Diezelfde rijkheid wist ze ook aan te brengen bij de kostuums van de Krottensloppers; een hele prestatie. Al met al: een waardig verjaardagsfeestje!

Met honderden tegelijk de paden op, de lanen in

avond4daagse n Bijna 1.000 schoolkinderen deden deze week mee aan de Teddy Kids Avondvierdaagse.

Start en finish was op het terrein van Korfbalvereniging Trigon. De laatste avond werden de wandelaars bij de Petruskerk opgewacht door blaaskapel de Maretoeters om daarna met zijn allen achter Jong K&G aan te lopen naar de finish waar een ijsje en een medaille wachtte. Een bandje van de Rockschool speelde op het veld en het demoteam van het Da Vinci College gaf een demonstratie. Onderweg werden ze aangemoedigd door niet alleen ouders en en familieleden, maar ook door Vroege Vogels presentator Menno Bentveld.

Burgemeester Lenferink schaakmat gezet?

simultaan n De Leidse schaakvereniging Philidor vierde zaterdag haar 100 jarig bestaan met een schaakfestival op de Beestenmarkt.

In een in de stromende regen neergezette tent werden allerlei schaakactiviteiten bedreven. Snelschaken, blindschaken, simultaanschaken en de Leidse Studentenkampioenschappen om de 444BOKAAL.Burgemeester Lenferink die de opening verrichtte speelde een demonstratiepartij tegen de 14-jarige Cato de Zoeten. En bij het Schaken tegen de Beer, losse partijtjes tegen de grootmeester John van der Wiel en de Leidse sportman van het Jaar Erik van den Doel, mocht de net 5 jaar geworden Kasper Mouri het opnemen tegen de laastgenoemde. Hij hield het 36 zetten vol!

Op naar het volgende eeuwfeest

Op het plein waren allerlei activiteiten voor kinderen: oploswedstrijden en een levend schaakspel. Toen om drie uur de zon doorkwam was de atmosfeer binnen zowel als buiten formidabel. De schaakvereniging Philidor kan met een gerust hart haar tweede eeuw in!

Lusten en lasten

Het is maar goed dat deze krant geen ochtendblad is. Deze column zou uw eetlust bederven. Maar hij moet geschreven worden. De problematiek is herkenbaar en nijpend. Over honden gaat het en over de lusten en lasten die ze meenemen. Tegenover het plezier dat hondenbezitters hebben van hun trouwe viervoeters staan ook verplichtingen. Zo is er binnen het verspreidingsgebied van deze krant een aanlijnplicht, buiten de daartoe aangewezen losloopgebieden. En er is een opruimplicht. Daartoe zijn op strategische plekken handige containertjes opgehangen met daarin vrijelijk ter beschikking gestelde zakjes. Direct daaronder is vaak een afvalbak. Voor de gevulde zakjes. Eerlijk is eerlijk: ik vind dat opruimen ook niet echt leuk. Zeker wanneer de substantie van hetgeen opgepakt moet worden zich daar niet echt toe leent. Ik spreek uit ruime ervaring, dat voelt u wel aan. Maar wat moet, moet. 's Winters is de warme vulling van het zakje enigszins een weldaad voor mijn koude handen. Meer positiefs weet ik er niet van te zeggen. Hooguit dat dit opruimen jezelf en anderen behoedt voor poep onder je schoen. Het echte probleem is gelegen bij die hondenbezitters die zich nergens wat van aantrekken. Bij ons in de buurt laat een dame haar forse hond 's avonds bij voorkeur loslopen. Forse honden brengen forse keutels voort. Er spelen kinderen bij ons in de straat. Maar de dame maalt daar niet om. Zij loopt onverdroten verder. Toen ik haar eens quasi onschuldig door zag lopen terwijl haar hond halt hield, sprak ik haar aan. Het werd me niet in dank afgenomen. Waar ik me mee bemoeide, vroeg ze mij. Dat was duidelijk: met haar nalatigheid. Ze had geen zakjes, zei ze. Dat was een mager excuus: die hingen op 5 meter afstand. Ze zijn rood dus vallen goed op, kan niet missen. Mopperend ging ze aan de slag. Ze had er geen handigheid in, want uit haar binnensmondse vloek maakte ik op dat niet alles in het zakje kwam. Met moeite onderdrukte ik enig leedvermaak. Of het structureel geholpen heeft betwijfel ik. Maar wie weet draagt dan dit stukje iets bij aan een schonere wereld.

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Donderdag 20 juni tot en met zaterdag 22 juni Openluchthotel aan de Rijn

Dit jaar wordt Leiden tijdens het VAN RIJN FESTIVAL voor drie nachten omgetoverd tot één groot OpenluchtHotel.
De monumentale Burcht ligt als een parel verscholen tussen de Oude en Nieuwe Rijn. Deze oase van rust in het midden van de stad vormt het culturele hart van het OpenluchtHotel. Gecombineerd met een verrassend avondprogramma met poëzie, muziek, dans, mindfulness en een pianobar vormt deze locatie een sfeervolle ambiance voor culturele en romantische ontmoetingen. Het avondprogramma is toegankelijk voor iedereen.
Avontuurlijke hotelgast kunnen slapen in unieke door kunstenaars ontworpen openluchtkamers in de stad.
Locatie: de Burcht, Burgsteeg 14, Leiden
Avondprogramma: aanvang 20.00 uur.

Donderdag 27 juni, Gebr. de Nobel

Sink the Bismarck is terug met een nieuw album, Songs on the Styx. De mannen uit de omgeving van Leiden en Den Haag veroverden harten met wervelende liveshows en sleepten onder meer de Popprijs Haarlemmermeer en de Grote Prijs van de Bollenstreek (tegenwoordig Nobel Award) in de wacht. Zo'n 9 jaar na het begin pakken ze de volgende golf om fier over de zee van rock en roll te surfen.

Op donderdag 27 juni is de albumpresentatie. Meer info: https://gebrdenobel.nl. Aanmelden via ahoy@sinkthebismarck.nl.


Zaterdag 29 juni Festival de Fusie

Afgelopen jaar was de eerste editie en dit was een groot succes. De tweede editie is op het USC terrein. Naast verschillende soorten muziek (disco, groovy house, hitjes) wordt op het festival veel aandacht besteed aan kunst en cultuur, zij het op een laagdrempelige manier.

Zo komt er bijvoorbeeld een live kunstenares, singer-songwriter en dichter. Fe naam 'Festival de Fusie' komt voort uit het woord 'fusie', wat in de studentenmond 'woonkamer' betekent.

De sfeer die hier aanwezig is, wordt in het groot nagebootst door het festival volledig in woonkamersfeer in te richten. Zo staan er overal op het terrein banken, lampen, lp's, kasten en er is zelfs een piano aanwezig. Het doel van het evenement is om de verschillende jongeren uit Leiden en omstreken samen te brengen op één festival. Meer info op facebook (zoek op: festival de fusie Leiden)

Zaterdag 29 juni, orgelconcert

Willem van Twillert bespeelt het orgel in de Marekerk. Het concert begint om 16.00 uur. Op het programma staan werken van Rameau, Händel, J.S. Bach, Mozart, Schubert, Dvorák en Ducan. Vrije toegang. Deurcollecte na afloop. Zie voor meer informatie www.marekerk.nl/muziek.

Lekker puzzelen

winnen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we hieraan een prijs te verbinden. . Voor komende week helaas geen prijs, maar wel, opnieuw: de eeuwige roem! Hoe leuk is dat.

Oplossingen kunnen naar: redactie@deleidenaar.nl. De oplossing van vorige week was: MIERENHOOP

De eeuwige roem gaat naar: WILMA TROMMELEN!