De Leidenaar

11 april 2018

De Leidenaar 11 april 2018


Genieten van draaiorgels

evenement n Dankzij de Leidse Draaiorgeldag konden liefhebbers zondag in de Haarlemmerstraat genieten van dit typisch stukje Leids erfgoed. Tussen 13.00 en 17.00 uur werd het evenement 'Verhalen van de stad' muzikaal opgeluisterd door Leidse orgels. Dit jaar stonden de pierementen als een lang lint opgesteld in de onlangs totaal vernieuwde en schitterend opgeknapte winkelstraat. De Blauwe Huzaar, het Bloemenmeisje, de Joker en vele andere orgels zorgden voor een vrolijke noot. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Paadjes trappen bij opening schooltuin

onderwijs n Het schooltuinseizoen in Leiden is officieel geopend door Jeannette Hendriks van het WOZ-fonds en kinderen van de NOVA-klas van de Anne Frankschool op het schooltuincomplex in het Stevenshofpark.

Daar krijgen ze dit seizoen hun eigen tuintje waar ze tot de herfstvakantie voor zorgen. De opening bestond uit het traditionele paadjes trappen rond de tuintjes, in een lange rij. Door de vele regen bleven er nog wel eens laarzen en schoenen vastzitten in de klei. Daarna gingen de eerste planten en zaadjes de grond in.

In de Stevenshof is dankzij bijdragen van Fonds 1818 en WOZ-fonds een grondverbeteringsproject uitgevoerd. De kleigrond is hier ook na 32 jaar nog moeilijk bewerkbaar voor de kinderen en vaak heel nat. De hoop is dat het mengen met Lavazand voor verbetering gaat zorgen.

De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) bestaat al sinds 1926. Over de hele stad komen er 28 schoolgroepen en 1 BSO-groep met in totaal ongeveer 650 kinderen tuinieren op de schooltuincomplexen: in Noord, in Cronesteyn, in de Stevenshof, in park Matilo en achter het zorgcentrum Rijn en Vliet aan de Cornelis Schuytlaan. Ook na schooltijd en op een aantal zondagmiddagen zijn de schooltuinen weer open voor schooltuinkinderen en hun familie. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje nemen als de schooltuinen open zijn. Kijk voor de openingstijden op de website www.schooltuinenleiden.nl.

Bijenjaar

De Leidse schooltuinen sluiten aan bij het Bijenjaar van Nederland zoemt. Op de schooltuinen zijn naast honingbijen ook vele wilde bijen te vinden. De kinderen gaan dit zeker ontdekken tijdens de tuinlessen.

Tsjechische leerkrachten op bezoek

onderwijs n Basisschool Telders ontving maandag een afvaardiging van 15 leerkrachten uit Tsjechië. Op de Telders gingen de leerkrachten in gesprek met kinderen en leerkrachten over leerlingzorg en over hoe leerkrachten van elkaar leren. Vooral de verbinding tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs in de vorm van de professionele leergemeenschappen die op dit moment bestaan, komen aan de orde.

Voor de Telders was dit een interessant moment om de internationale contacten aan te halen. Er wordt al samengewerkt met een scholengroep in Newcastle upon Tyne en naast de reguliere groepen 1 t/m 8 heeft de Telders twee Internationale Schakelklassen voor expats en nieuwkomers.

Benzine komt er aan de onderkant weer uit...

112 n Een opvallende situatie zondag rond middernacht aan de Haagweg. Een automobilist merkte bij het tanken bij Tango, dat de benzine aan de onderkant de auto uitliep.


De bestuurder van de auto wilde zijn auto 's-nachts voltanken toen alle brandstof direct weer vanonder zijn auto wegstroomde. Omdat de man zich geen raad wist, belde hij direct de brandweer.
De brandweer heeft daarom de resterende lekkende brandstof opgevangen. Het tankstation was tijdelijk niet toegankelijk vanwege het incident. Nadat er geen brandgevaar meer was, is de auto op een veilige plek weggezet. Deze zal zo snel mogelijk worden weggesleept. Een nieuwe tank lijkt de oplossing te zijn.

Schakers LSG landskampioen

Foto: Cor de Mooy

schaken n Voor het eerst in haar 123-jarig bestaan heeft schaakvereniging LSG IntelliMagic uit Leiden het landskampioenschap voor teams veroverd.

Afgelopen zaterdag versloeg LSG in de voorlaatste ronde van de Meesterklasse MuConsult Apeldoorn met 5,5 - 4,5 en werd daardoor onbereikbaar voor naaste concurrent Kennemer Combinatie uit Haarlem.
Na een derde en tweede plaats in de afgelopen seizoenen waarin altijd wel een wedstrijd verloren ging, wist LSG IntelliMagic dit seizoen ongeslagen te blijven en hoefde het slechts eenmaal een gelijkspel toe te staan. Wel waren alle wedstrijden spannend en de match tegen Apeldoorn was daar geen uitzondering op.

Rubrieken n Natuur in de Stad, Het Duimpje

Oude foto met ijscoman Pino

Zestigplus voetbal in opkomst

Leidse scouts de beste

Kauwen op kauwen

Kauwen zijn uiterst slim, partners zijn elkaar levenslang trouw. |Foto: Herman Berhoudt.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Kauwen zijn familie van de kraai en werden vroeger ook wel torenkraaien genoemd. Ze zijn uiterst slim, partners zijn elkaar levenslang trouw en hebben een eigen taal. Van hun roep: kau is ook hun naam afgeleid natuurlijk. In een groep klinkt dat oorverdovend en dat zorgt tot overlast, zoals de bewoners van de Cobetstraat ervaren. Het is niet zozeer het geluid, maar het zijn ook de uitwerpselen die last geven. 'Een continu ondergepoepte straat, stoepen, voortuinen en auto's.' schrijft een bewoner. Die auto's, dat is daaraan toe, maar valpartijen door de glibberigheid is minder.

Wat valt eraan te doen? Kauwen zijn beschermde vogels, en in het broedseizoen mag je ze niet verstoren. Bomen kappen is geen optie. Rigoureus snoeien (kandelaberen)? Het is geen gezicht en je verstoort ook weer nestgelegenheid. Regelmatiger snoeien van zijtakken zou wel kunnen: voorkomt in ieder geval een hoop shit.

Het voedselaanbod verkleinen dan? Vuilnisbakken dicht en alle vetbolletjes uit de tuin zal niet helpen want kauwen eten alles, van slakken tot boomknoppen.

Vogelbescherming gebeld: die adviseert om na het broedseizoen (vanaf augustus) het aantal nestgelegenheden te verkleinen, door boomholtes of schoorstenen af te dichten.

En de kolonie verplaatsen, bijvoorbeeld naar Cronesteijn? Dat mag alleen als er een gevaar is voor de volksgezondheid en met een provinciale ontheffing. En dan nog, hoe doe je dat? Nee, het enige wat ik nog kan bedenken is om predatoren te lokken. Nestkasten plaatsen dus voor roofvogels. Het is een probleem waar ik nog even op moet kauwen.

College van D66 en GroenLinks en VVD

politiek n D66, GroenLinks en de VVD onderhandelen momenteel over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. De twee informateurs (Fleur Spijker namens D66 en Rob van Lint namens GroenLinks) vinden dit de meest kansrijke combinatie.

Zij baseren dit oordeel op gesprekken met alle fracties in de gemeenteraad. D66 en GroenLinks onderschrijven dit oordeel. Zij hebben de VVD uitgenodigd om samen de onderhandelingen te beginnen. De VVD heeft deze uitnodiging geaccepteerd. Het rapport van de informateurs is openbaar aan de raad aangeboden.

Winnaars

Met een coalitie van de drie grootste partijen, waaronder twee winnaars, doen D66 en GroenLinks recht aan de verkiezingsuitslag. Samen koppelen ze bestuurlijke continuïteit aan vernieuwing. De partijen zijn ervan overtuigd dat ze met elkaar een beleidsakkoord op hoofdlijnen overeen kunnen komen, dat veel ruimte biedt voor nadere uitwerking met de raad en met de stad. Programmatisch zijn er verschillen tussen de drie partijen, maar de grote uitdagingen voor de stad willen ze aanpakken met dezelfde mentaliteit: progressief, vernieuwingsgezind en optimistisch.
Volgens de informateurs zijn de belangrijkste thema's voor het nieuwe beleidsakkoord verstedelijking (woningbouw en voorzieningen), verduurzaming, en de rol en taken van de gemeente in het sociaal domein. Andere onderwerpen die een plek kunnen krijgen in het beleidsakkoord zijn "doorontwikkeling van Leiden als stad van kennis en cultuur", "investeren in werkgelegenheid", "gezonde stad", "veiligheid" en "ontwikkeling van de Leidse regio". Ook zullen de drie partijen een akkoord moeten sluiten over de financiën van de gemeente en over de ontwikkeling van lokale lasten.
D66, GroenLinks en VVD willen tijdens de onderhandelingen ook met de andere raadsfracties in gesprek. Op die manier kunnen alle fracties thema's inbrengen die volgens hen een plek verdienen in het nieuwe beleidsakkoord. Het doel hiervan is een zo breed mogelijk draagvlak voor het beleid van het nieuwe college. Demissionair wethouder Robert Strijk zal de onderhandelingen van D66, GroenLinks en VVD begeleiden als formateur.

Bestuursstijl

De gemeenteraad wil in de komende vier jaar de huidige bestuursstijl voortzetten. Elke vier jaar maakt de gemeenteraad afspraken over die bestuursstijl in het bestuursakkoord. Die afspraken gaan over de betrokkenheid van Leidenaren en inwoners van buurgemeenten bij de besluitvorming, over de werkwijze van de raad en over de omgang met elkaar. Na de ondertekening door alle raadsfracties komt er ook een jeugdversie van het bestuursakkoord, in toegankelijke taal.

500.000 subsidie voor verbeteren winkelcentra

ondernemen n Goed nieuws voor Leidse winkelcentra: de provincie Zuid-Holland stelt 500.000 euro beschikbaar voor winkeliers, ondernemers en gemeenten die samen hun winkel- of centrumgebied gaan verbeteren.

De provincie Zuid-Holland streeft naar sterke en aantrekkelijke steden en dorpen waar mensen graag wonen en bedrijven zich graag vestigen. De opmars van internetwinkelen zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om die aantrekkelijkheid in de stad- en dorpscentra te behouden. De provincie voert de 'Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland' in om zo stad- en dorpskernen te versterken en leegstand te bestrijden.

Gemeenten, stichtingen en winkeliers-, ondernemersverenigingen kunnen subsidie aanvragen voor diverse doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten gericht op het verbeteren van de onderlinge samenwerking, vooronderzoek voor het oprichten van een Bedrijven Investeringszone, haalbaarheidsonderzoek om tot compactere winkelgebieden te komen of het opstellen van een sterkte-zwakte analyse voor een winkelcentrum of gebied.

De regeling wordt opengesteld van 1 mei tot 1 augustus 2018 voor die winkel- en centrumgebieden die in het provinciaal detailhandelsbeleid zijn benoemd als 'te optimaliseren centra'. Dit is een lijst met 35 middelgrote winkel- en centrumgebieden die onder druk staan en waar kansen voor verbetering zijn. Er is maximaal € 500.000 beschikbaar, waarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Een ijsje van Leidens bekendste ijscoman

nostalgie n In deze rubriek plaatsen we foto's van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Dankzij het lekkere voorjaarsweer deden de vele ijszaken in het centrum van Leiden het afgelopen weekeinde goede zaken. Dat gold niet voor ijsboer Luigi Belfi (beter bekend als Pino) die vaak te vinden was op zijn bekende standplaats op de Jan van Houtbrug. Hij is vele jaren geleden gestopt. De foto is gemaakt op 8 april 2002 door Niek Bavelaar, met zijn toen bijna driejarige kleinzoon Nevin als middelpunt. Die had het reuze naar zijn zin nadat opa Niek een ijsje voor hem had gekocht...

In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer.nl.

Bloemenzaak

Vrijdag werd aan de Turfmarkt 11 een bloemenwinkel geopend. Op zich goed nieuws natuurlijk, echter, dat is niet goed genoeg voor in deze rubriek. Maar dit wordt niet zomaar een bloemenwinkel want het personeel zal zo veel mogelijk bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking. Kijk, dan wordt het wat anders. Ook is het leuk dat niemand minder dan Erik Versnel (directeur Rabobank Leiden-Katwijk) bereid was de zaak officieel te komen openen, dit in gezelschap van een Leidse wethouder. Wij zeggen: allemaal een bloemetje kopen daar.

Verkamering

In Leiden is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Dat op zich is al vervelend. Maar grote vastgoedbeleggers kopen steeds vaker de schaarse woningen op die zij vervolgens voor veel geld weer doorverhuren. Foute boel natuurlijk. Studenten, starters en gezinnen kunnen hier niet tegenop en betalen noodgedwongen de hoofdprijs of verhuizen naar elders. Tot voor kort vonden deze taferelen alleen in grote steden plaats, maar ook in Leiden wordt dit steeds zichtbaarder. Een sociale stad waar starters, studenten en gezinnen met kinderen in een betaalbare woning in een veilige en rustige buurt kunnen wonen, raakt hiermee steeds verder weg.

Weekgetal: 1,5

uitgerekend n 1,5 procent. Zoveel stijgt de huur voor huurders van Portaal dit jaar. Net als voorgaande jaren vraagt de woningbouwvereniging op 1 juli een beperkte huuraanpassing aan het overgrote deel van de huurders. De wet biedt ruimte voor een verhoging van 3,9 procent voor deze groep. Daarnaast houdt Portaal de huur gelijk voor een groep huurders wiens huur hoog is in relatie tot hun inkomen. De coulante houding komt omdat betaalbaar wonen voor mensen met de laagste inkomens steeds moeilijker wordt.

Lespakket moet sexting op school terug brengen

Scholieren lopen er soms sexy bij. Dat is geen reden om ze verkeerd op de foto te zetten en die te verspreiden. |Foto: archief.

onderwijs n Wethouder Roos van Gelderen heeft vorige week op het Vlietlandcollege te Leiden de nieuwe les 'Sexting zonder risico's' in ontvangst genomen.

Sexting is het verspreiden van seksueel getinte beelden door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter.

Voor jongeren die op die beelden staan, kan dat ernstige gevolgen hebben. Om jongeren van die risico's bewust te maken is een les 'Sexting zonder risico's' ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.
De wethouder volgde samen met leerlingen de les over sexting en nam deel aan de discussie. Uit handen van Willemijn Tholen van Veilig Thuis Hollands Midden ontving zij symbolisch een papieren
versie van de les.
Het doel van de les is om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het digitaal sturen van seksueel getinte foto's. De les bestaat uit oefeningen die de leerlingen in gesprek brengen over sexting.
Hierdoor wordt helder wat komt kijken bij een sextingincident en wordt ingespeeld op het empathisch vermogen van jongeren.

Een bekend sextingslachtoffer is de Canadese Amanda Todd, die als gevolg van al het pesten voor zelfdoding heeft gekozen. Haar filmpje
dat wereldwijd veel mensen heeft geraakt, maakt onderdeel uit van de les.
De les is getest met proeflessen op scholen in Alphen aan den Rijn, Leiden en Katwijk. Die zijn enthousiast ontvangen. Uit het masteronderzoek dat volgde om de les te testen bleek dat de les 'Sexting zonder risico's' evidence based en effectief is voor de klassen 2 t/m 6. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk aangetoond heeft dat de les effectief is in het verminderen van pestgedrag bij deze klassen.

Opvallend eerbetoon aan een andere Hollandse stad

Op de Haarlemmerstraat is het vrijwel altijd druk en gezellig. |Foto: De Leydenaer.

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Wie wonen er? Deze week: de Haarlemmerstraat.

Door: Eric Hoenson

Leiden is niet gul met eerbetoon aan andere steden. We hebben geen Amsterdamse plein, Rotterdamse singel of Eindhovenlaan. Slechts als het heel functioneel is wil Leiden aan andere plaatsen denken, zoals de Voorschoterweg, het Utrechtse Jaagpad of de Haagweg, al is die laatste een beetje een slappe afkorting van onze trotse hofstad.

Nodig

Een uitzondering vormt echter de Haarlemmerstraat, die een kilometer lang door het centrum loopt. Vreemd genoeg leidt deze weg helemaal niet naar boven waar Haarlem ligt. Leiden kent daarvoor de Haarlemmerweg.

Toch is de weg wel een verwijzing naar een oude route naar Haarlem. Ooit liep er een weg van de afgebroken Haarlemmerpoort via de verdwenen dorpjes Poel en Vijfhuizen via het oude dorp Oegstgeest en Sassenheim uiteindelijk naar Haarlem.

De straat is als de onhandelbare succes-spits in een kampioenselftal. Je hebt hem nodig, maar het vergt steeds een aanpassing om hem zo goed mogelijk te benutten. Daarom wordt er regelmatig flink gesleuteld aan de belangrijke Leidse 'koopgoot'. Dus wordt bestrating aangepakt, verlichting vernieuwd en wetgeving wat betreft gevelreclame aangepast. Momenteel wordt de sfeer van de straat teruggebracht naar begin vorige eeuw, inclusief nostalgische lantarens en een suggestieve stoep aan de zijkanten.

Drukte

Naast de winkelfunctie, landelijke ketens wisselen af met de laatste plaatselijke ondernemers, heeft de straat ook een duidelijke woonfunctie, overigen vrijwel allemaal boven de winkels, op het stille gedeelte na. Hier wonen studenten, werkende jongeren en authentieke Leidenaars gebroederlijk naast elkaar. Gezinnen zijn er niet te vinden. Een voorliefde hebben ze gemeen: ze houden van drukte. Want sinds de winkels per 1 januari 2012 elke dag open mogen zijn, zijn er geen rustige momenten meer in de straat. 's ochtends de vrachtwagens. 's middags het winkelend publiek en 's avonds de stappers. Niet ideaal voor ouderen, maar een van de bekendste Leidenaren, Peter Labrujère, houdt het er al zijn hele leven vol.

Gezellige dag in de Merenwijk met lammetjes

evenement n Afgelopen zondag, en ook vandaag (woensdag 11 april) bood de organisatie Naar buiten! de Lammetjesdagen op kinderboerderij Merenwijk.

Kinderen konden lammetjes knuffelen, pony rijden, zaadbommetjes maken, hun zintuigen testen en knutselen bij restaurant De Trotse Pauw. De activiteit duurde van 13.00 tot 16.00 uur. Dankzij het heerlijke voorjaarsweer genoten de bezoekers met volle teugen. Dit jongetje wilde wel even weten hoe een lammetje aanvoelt. Ongetwijfeld heerlijk zacht. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Zorgwinkels dicht

ondernemen n Steeds meer klanten wikkelen hun zorgverzekeringszaken online af en bezoeken minder vaak de verzekeringswinkels. Daarom sluit Zorg en Zekerheid met ingang van vrijdag 27 april de winkels in Amstelveen, Katwijk en Lisse en de servicepunten. De drie meest bezochte verzekeringswinkels, in Leiden, Hoofddorp en Alphen aan den Rijn blijven wél open.

Koffiedates iDoe

vrijwilligers n iDOE, contactpunt voor vrijwillige inzet, komt met iets nieuws: een koffiedate voor (nieuwe) organisaties en burgerinitiatieven in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Organisaties kunnen zo kennismaken met iDOE en vice versa. Ook organisaties onderling kunnen ervaringen uitwisselen. Ook is er maandelijks een thema, op 19 april is dit interculturele communicatie. De volgende koffiedates zijn 17 mei en 21 juni, steeds tussen 19.00 en 20.30 uur in de bibliotheek aan de Nieuwstraat 4. Aanmelden kan bij Sophy Wolters via Sophy@i-doe.nl of 071-5160477.

Gezamenlijk plantjes planten

buurt n De Aloëlaan in de Maredijkbuurt biedt zaterdagochtend een feestelijke plantdag. Meer dan de helft van de huishoudens in de straat doet hieraan mee. Het wordt een feestelijk gebeuren met taart, muziek, een toespraak van de voorzitter van de buurtvereniging, Jeroen Janz, en een officieel moment waarop het eerste plantje de grond in gaat.

Geveltuintjes, boomspiegeltuintjes en plantenvakken zullen worden omgetoverd tot weelderige tuinen met kleurrijke en geurige bloemen en planten, aantrekkelijk voor vlinders en bijen en natuurlijk voor iedereen die in de straat woont of erdoorheen komt.

De activiteiten zullen plaatsvinden op een centraal punt in de straat, ter hoogte van nummer 43.

Sanne Jousma met TOP landskampioen

Sanne Jousma scoort een doorloopbal in de finale in Ziggo Dome. | Foto: René van Dam.

korfbal n Korfbalster Sanne Jousma is met haar ploeg TOP/SolarCompleet op zaterdag 7 april landskampioen geworden door in de finale Fortuna uit Delft met 24-20 te verslaan. De Sassenheimse club prolongeert opnieuw de landstitel in een vol ZiggoDome. Ook in 2016 en 2017 was TOP de beste ploeg in de Korfbal League.

TOP start de finale sterk en staat binnen zes minuten al met 5-0 voor. In de fase erna scoort Fortuna mee, maar mede dankzij een doorloopbal van de sterk spelende Jousma, woonachtig in Leiden, blijft het verschil staan. Vlak voor rust komt Fortuna toch terug in de wedstrijd, en na de pauze naderen de Delftenaren zelfs tot één punt (13-12). Celeste Split – topscoorder met zeven doelpunten en speelster van de wedstrijd- schiet de belangrijke 14-12 binnen.

TOP loopt verder uit en bij 18-22 scoort de afscheidnemende Daniel Harmzen de 23ste. Direct daarna krijgt hij een publiekswissel. Beide ploegen scoren nog, maar de winst komt voor TOP niet meer in gevaar. Door de 24-20 gaat de nationale titel opnieuw naar Sassenheim, waardoor het totaal van de club inmiddels op vijf staat. Voor Jousma is het alweer haar tweede landstitel als basisspeelster van TOP. De voormalig speelster van Pernix bekroont een sterk seizoen met opnieuw een gouden medaille.

Doel-puntjes

* Bij LVV Football Factory kunnen spelers en publiek direct na de wedstrijd de kantine induiken voor vermaak. Pingpongballen, kaartspelen, karaoke, dobbelstenen en biertjes pakken.

* Met nog een ronde te gaan is het 1ste team van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) door een overwinning op MuConsult Apeldoorn nu al landskampioen.Een unicum in de rijke historie van LSG.

* Bij De Zijl Zwemsport vertrekt succescoach/brandweercommandant Ron v/d Harst. De club zoekt iemand die meer tijd en energie in de pupillen kan steken. Koen Plasmeijer?

* Voetbaltalent Iris Brouwer (RCL-JO11) is gescout door ADO Den Haag; ze speelde al met die club tegen AA Gent in België.

* Bij Tennisclub Unicum waar led-verlichting in gebruik is genomen,gaat men het onderhoud van het complex verzorgen. In augustus worden claytech-banen aangelegd. Daarop kan het hele jaar getennist worden.

* Maarten Kersten (Partij Sleutelstad) zou een fusie Lv Roodenburg/Lugdunum 'logisch' vinden. De Kikkers dan verhuizen naar Sportpark Noord.

* De ervaren Marlous Nieuwveen (38) formeert een onder-20-meidenploeg bij BS Leiden, die op termijn kampioenschappen moet veroveren. De selectietrainingen beginnen in mei.

* Vv Leidsche Boys voldoet niet aan alle criteria van Voetbal Vitaal (geen 450 leden en geen 1-tal in elke leeftijdscategorie. De club is een hechte en gezellige groep en is financieel gezond .

* Universiteit Leiden is van plan een Sportcomplex te bouwen, met squashbanen en een klimwand. Voor dit project van 8000 m2 wordt dik € 21 miljoen uitgetrokken.

* Shorttracker Tijn Leijgraaff (Indoor Hardrij Club Leiden) 'regeerde' op de ijspiste van Turnhout/België. Aanstaande vrijdag Dooifeest bij de club.

* Dick Barnhoorn, voorzitter met een enorme staat van dienst (De Sleutels,GHC), gaat op verzoek van Cees Driebergen ondernemers uit Leiden warm maken voor de Businessclub van Rijnsburgse Boys.

* De Zijl Zwemsport en LZ 1886 zijn onderweg naar een fusie. In 2 stemrondes kunnen leden zich uitspreken. Voor de 1ste stemming waren er te weinig leden op komen dagen; 20 april valt de definitieve beslissing.

* Lucas Riethoven (UVS) laat weten dat de 30-jarige Marvin Sloos komend seizoen voor de blauw/witten uitkomt. Sloos komt over van hoofdklasser SJC uit Noordwijk.

* Leiden Atletiek: 13/4 Kogel-Discus Circuit (19.00-22.00) – 14/4 Onderlinge Testwedstrijden Pupillen (10.00-14.00) – 18/4 Algemene Ledenvergadering (20.00), leden en ouders van leden zijn welkom.

Ook een doel-puntje scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl.

Walking Football voor 60-plussers

Ook oud-international Simon Tahamata werd uitgebreid geïnterviewd voor de radio en televisie. | Foto: J.P.Kranenburg

voetbal n Kees Kist, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker waren afgelopen zaterdag te bewonderen bij RCL. Deels voor de opening het nieuwe complex, deels voor de introductie van het Walking Football, voetbal voor 60-plussers.

Het werd een gouden zaterdag voor jong en oud. De jeugd kon zich uitleven op springkussens van eredivisie-grootte, strafschoppen nemen en prijzen winnen, smullen van zoete en zoute popcorn.

Vanaf 13.45 uur kwamen de Senioren in actie. OldStars kwamen in 2 poules tegen elkaar binnen de lijnen. OldStars van Feyenoord 1 en 2, Zoetermeer, ADO, Roodenburg, SEV, Katwijk en oud-internationals.

De achtergrond van OldStars is glashelder, namelijk: meedoen, bewegen, een leven lang voetbal en: geef ouderen de mogelijkheid ook op latere leeftijd een onderdeel van de samenleving te lijven.

Sjaak Swart, de ster van de zonnige middag, vatte de doelstellingen in een zin samen: "Kenmerkend voor Walking Football is dat bewegen en sociaal optrekken samenkomen."

De 'oudjes' (met respect) bleken gretig, soms te gretig. Terwijl Walking Football aan spelregels zijn gebonden die tegemoet komen aan de leeftijd, zoals onder meer: hardlopen, slidings en lichamelijk contact zijn niet toegestaan, de buitenspelregel is niet van toepassing en het spel kent geen keeper. OldStars Walking Football wordt 6 tegen 6 gespeeld op een veld van 42x21 meter met minidoelen.

Tijdens het toernooi mocht er volop gewisseld worden, van deze regel werd vanwege de warmte uitgebreid gebruik gemaakt. Rksv Meerburg en Lv Roodenburg hebben Walking Football al omarmd. RCL is er inmiddels mee gestart. Tijdens het Top Voetbaltoernooi Walking Football overheerste de Olympische gedachte, niet het winnen maar het meedoen telt.

Sport uit het weekend

ZZ kansloos in bekerfinale

basketbal n Twee minuten voor tijd leek Zorg en Zekerheid Leiden in haar missie te slagen, gezien de 76-81 voorsprong. Landstede Basketbal kwam terug tot 80-81, maar Zorg en Zekerheid Leiden kreeg balbezit aan de zijkant met nog zeven seconden te gaan. De bal werd niet goed ingenomen, waarna Noah Dahlman de Leidse ploeg alsnog op de knieën dwong: 82-81. Daardoor gaat ZZ het seizoen zo goed als zeker als vierde afsluiten. Als het dan de eerste ronde van de play-offs overleeft, komt het in de halve finales tegenover Donar te staan voor een 'onmogelijke' klus…

Diok kansloos voor finale

rugby n In een van de cruciale wedstrijden in de strijd om het landskampioenschap is rugbyclub DIOK er niet in geslaagd om de overwinning mee naar huis te nemen. De massaal meegereisde supporters op de eerste zomerse zaterdag van het jaar waren er getuigen van hoe DIOK net achter het net viste en de winst aan RC 't Gooi moest laten. De Leidse ploeg staat derde en heeft met 26 punten, geen realistische kans meer op een plaats in de finale. Op 21 april speelt DIOK de wedstrijd tegen streekgenoot The Bassets in Sassenheim.

Acht maal eremetaal

gym n Op zaterdag 7 april werd de 3e en laatste plaatsingswedstrijd voor de 2e divisie Ritmische Gymnastiek gehouden. Bij deze wedstrijd was er acht maal eremetaal voor Gymsport Leiden.

Pijnlijk gelijkspel De Zijl

waterpolo n De Zijl Zwemsport is de vierde plaats kwijt na een gelijkspel tegen Amersfoort (13-13). Polar Bears is de Leidse ploeg voorbij en bij deze stand is er geen thuisvoordeel in de eerste ronde van de playoffs. De Zijl speelt nog tegen GZC Donk, De Ham en SVH.

Voetbaloverzicht

Uitslagen

Zaterdag 2e klasse

RCL - Docos 0 - 0

SVC - Voorschoten 3 - 0

Lugdunum - Reeuwijk 2 - 2

Valken - UVS 1 - 1

Zaterdag 3e klasse

Leiden - DSVP 2- 2

Koudekerk - LSVV 0 - 4

Zaterdag 4e klasse

SEV - UDO 3 - 2

Football Factory - Hazersw. Boys niet bekend

Alphia - Meerburg 4 - 0

Roodenburg - KSD Marine 1 - 3

Zondag 1e klasse

FC Boshuizen - VOC 0 - 2

Zondag 3e klasse A

Voorschoten '97 - ODB 1 - 3

Zondag 3e klasse B

WVC - SJZ 1 - 3

Nicolaas Boys - Warmunda 5 - 1

Rijnland - RKDS 0 - 0

Aalsmeer - ASC 3 - 1

Dios - Bernardus 2 - 2

Zondag 4e klasse A

Roodenburg staat stil

Standen

Zaterdag 2e klasse

3. UVS 21 - 35 +13

7. Voorschoten`97 21 -30 -1

8. Lugdunum 21 - 29 -1

10 RCL 21 - 27 -4

11 DoCoS 20 - 26 +7

Zaterdag 3e klasse

9 LSVV 19 - 23 -6

13 Leiden 20 - 15 -22

Zaterdag 4e klasse

2. Oegstgeest 16 - 38 +47

5. Meerburg 18 - 29 +13

9. Roodenburg 17- 16 -29

10 UDO 17- 12 -38

12. Football Factory 17- 9 -26

Zondag 1e klasse

11. FC Boshuizen 17- 19 -6

Zondag 3e klasse A

5 SJZ 20 - 30 +5

7. FC Rijnland 21- 29 - 9

10 ASC 19 - 22 +5

11 Warmunda 21 - 17 -8

13 Bernardus 20 - 14 -17

Zondag 3e klasse B

7. Voorschoten 21 - 26 - 10

Zondag 4e klasse

11. Roodenburg 17 - 13 -24

Programma

Zaterdag 2e klasse

TAVV - RCL

Docos - Nieuwkoop

Voorschoten - DSO

Lugdunum - UVS

Zaterdag 3e klasse

Be Fair - Leiden

LSVV - DWO

Zaterdag 4e klasse

VVSB - Football Factory

Meerburg - Oegstgeest

UDO - Roodenburg

Zondag 1e klasse

RVC - FC Boshuizen

Zondag 3e klasse A

De Ster - Voorschoten '97

Zondag 3e klasse B

SJZ - RKDS

Warmunda - Van Nipsen

Stompwijk - Rijnland - RKDS

ASC - Dios

Bernardus - WVC

Zondag 4e klasse A

Roodenburg - SVH

Groen plein ontstaan

Een groen en kleurrijk plein, dat is één van de kenmerken van de nieuw aangelegde Lammermarkt in Leiden. Met een ondergrondse parkeergarage, een inrichting die ruimte biedt aan grote evenementen én een prominente plaats voor de 18de-eeuwse molen is het plein toekomstbestendig gemaakt. Eén belangrijk onderdeel ontbrak nog: de vele vaste planten die naar een ontwerp van internationaal bekend tuinarchitect Piet Oudolf (links) het plein voorzien van de nodige kleur. Hij heeft zelf meegeholpen met het zetten van de eerste planten. Onder: de situatie tijdens de paaskermis.

Foto's: Fotobureau Monica van der Stap, BTL Nederland en Marseille Buiten.

350 tieners strijden om de punten

Vanaf vrijdagavond deden de 350 tieners er alles aan om de felbegeerde punten binnen te slepen. Een lekker maaltje koken, mooie verkleedkleren aan, meedoen met alle spelen en wedstrijden; overal konden punten voor verdiend worden. Met verschillende onderdelen kon in totaal tweeduizend punten gescoord worden. Het winnende groepje (grote foto) van de Francisgroep scoorde 1637 punten. De nummer twee eindigde met 1484 punten. In totaal waren 150 vrijwilligers actief uit alle windstreken van de regio Hollands Midden. Kinderen kwamen uit Boskoop en Alphen tot Hillegom en Wassenaar. Organisator Marije Berger, blikt tevreden terug. ,,Het was dit jaar erg spannend, de verschillen in de top 10 waren erg klein. We zien dat er een groot aantal groepen veel tijd in de voorbereidingen heeft gestoken, met de hoop om hoog te kunnen eindigen. Als je dan op zondag de deelnemers moe, maar met een glimlach én vele verhalen weer naar huis ziet vertrekken, dan weet je ook waar je het als organisatie allemaal voor doet." Foto's: PR - Jeroen Mesman.                        

Beste scouts uit regio

De Scouts van Franciscusgroep uit Leiden hebben dit weekeinde voor de tweede keer op rij de scoutingwedstrijden voor de regio Hollands Midden gewonnen. De groep mag door naar de Landelijke Scoutingwedstrijden die in het pinksterweekeinde gehouden worden in Baarn.

Evenementenplein

Met de nieuw ingedeelde Lammermarkt heeft Leiden er sinds kort een cultuurplein bij. Dit plein zal het hart van het nieuwe Cultuurkwartier vormen met programmering van toneel, dans, film, muziek en vele andere vormen van cultuur en entertainment. In mei staat de opening gepland.

Pluim voor Leids erfgoedbeleid

Een glimlach bij de Leidse delegatie. Hete geld is binnen. |Foto: PR.

n winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2018

geschiedenis n N iet Deventer, Tilburg en Zaanstad, maar de gemeente Leiden heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit op donderdag 29 maart bekend in het Koelhuis in Zutphen

De Bijbel bevat honderden onderstrepingen en kanttekeningen.

Leiden ontving, behalve complimenten en lof door de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Naast een juryprijs wint Leiden ook nog eens de publieksprijs. Van de 4200 stemmen, waren er 1800 stemmen voor Leiden.

De jury omschreef Leiden als volgt: "De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is de gemeente die zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten op het gebied van integraal erfgoedbeleid en een proactieve houding. Het is de gemeente met een hele duidelijke visie. Kenmerkend is de nauwe samenwerking tussen overheid, bewonersinitiatieven en ondernemers. De gemeente heeft zijn erfgoedbeleid en –activiteiten goed geborgd en de profilering van de gemeente is helder. Een deskundig team van archivarissen, collectiebeheerders, bouw- en architectuurhistorici, erfgoedadviseurs, archeologen, monumentenzorgers werken samen aan de regionale historie van deze gemeente en de omliggende regio."

Ook de andere genomineerden, Deventer, Tilburg en Zaanstad, werden door de juryvoorzitter Ina Adema uitgebreid geprezen; 'Het is inspirerend wat deze gemeenten presteren. Allen zetten zich op fascinerende en gepassioneerde wijze in voor hun erfgoed'.

Toegankelijker

Nieuw dit jaar was de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Het publiek heeft gestemd voor de Publieksprijs op de gemeente waarvan men vindt dat die in het verleden, heden en toekomst op inspirerende en innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Met bijna 1800 stemmen ging Leiden ging er ook met de Publieksprijs vandoor.

Met het jurygeld 25.000 euro wil Leiden de komende jaren de verhalen uit onze geschiedenis toegankelijker maken en bij een groter publiek onder de aandacht brengen.

De Bachbijbel tentoongesteld in Leiden

geloof n Bij Ichthusboekhandel in de Nieuwstraat zal vrijdag 13 en op Independent Bookstore day 14 april een unieke replica van de Bijbel van J.S. Bach tentoongesteld worden. Tussen 10.00 uur en 17.00 kan iedereen dit bijzondere exemplaar bekijken.

De Bachbijbel is een facsimile van het meest persoonlijke document uit de nalatenschap van Johannes Sebastian Bach: zijn persoonlijke Bijbel met volop aantekeningen en verwijzingen.

Calov-bijbel

Wat had Johann Sebastian Bach op zijn boekenplank staan? Daar hebben we een lijst van. Het boek dat voor Bach het belangrijkste was, zijn Bijbel, is bewaard gebleven. Dat boek, het meest bijzondere document uit Bachs leven, is nu beschikbaar als unieke facsimile-uitgave. De bijbel van Bach wordt ook wel de Calov-bijbel genoemd. Dat betekent dat er nu een heruitgave is, die tot in de details er uitziet zoals het origineel. Compleet met de eigenhandige aantekeningen van Bach zelf die mede de basis vormden voor zijn muziekstukken.

De handgemaakte uitvoering, de luxe verpakking en de enorme rijkdom aan inhoud maken de BachBijbel tot een unieke uitgave.

De uitgave is tot stand gekomen, in een unieke samenwerking tussen bedrijven in Nederland, Polen en de Verenigde Staten. Van de geplande genummerde oplage van 1.000 exemplaren zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.

De Bijbel bevat honderden onderstrepingen, en kanttekeningen in de hand van Bach, een toeschrijving die is bewezen door handschriftanalyse en chemische analyse van de inkt.

Ontwikkelaar houdt hoop op 'Toekan-toren'

Infrastructuur n De zogenaamde Toekan-toren is nog niet van de baan. Projectontwikkelaar Timpaan uit Hoofddorp wil nog steeds een torenflat langs de Ommedijkseweg bouwen. Eerder sprak een ruime politieke meerderheid zich juist tegen een dergelijke toren, aan de rand van de Stevenshof.

Bewoner en actievoerder Fred Sengers: ''Vorige week viel bij omwonenden een brief van Timpaan in de brievenbus. Het staat er niet met zoveel woorden, maar wie goed leest ziet dat de projectontwikkelaar aankondigt dat hij de planvorming voor de bouw van een 75 meter hoge woontoren naast de A44 gewoon doorzet. Er is een website gemaakt en er komt een nieuwe informatie-avond medio mei of zelfs juni.''

''Waarom projectontwikkelaar en hun opdrachtgevers deze politieke realiteit niet onder ogen willen zien is ons een raadsel. Maar deze hardleerse opstelling bevestigt nog eens dat het participatieproces faliekant is mislukt. Timpaan is alleen maar aan het zenden geweest en heeft er geen blijk van gegeven ook te willen luisteren; laat staan iets met die input te doen. Zelfs nu nog spreekt zij van 'nader overleg' waarin wordt 'verkend welke aanpassingen in het voorlopig ontwerp mogelijk zijn'.

Participeren betekent 'deelhebben in' of 'meedoen aan'. Het impliceert tweerichtingsverkeer. Daar is hier nooit sprake van geweest. Vanaf het begin stond de gewenste uitkomst vast: een torenflat van 75 meter hoog. Alles wat niet in dat plaatje paste is door Timpaan hooghartig genegeerd. Er zijn keurig verslagjes gemaakt en iedereen kon zijn zegje doen, maar de uitgangspunten van het plan stonden blijkbaar niet ter discussie.''

''Wij gaan er vanuit dat de familie Van den Assem-Van de Valk ooit iets met hun grond wil gaan doen. Ze kunnen Timpaan inruilen voor een andere projectontwikkelaar, maar het blijft dezelfde opdrachtgever die dan opnieuw met de omwonenden, de lokale politiek en de gemeente Leiden aan de slag moet over een nieuw plan. Dat wordt bij voorbaat wel heel lastig als ze zich doof blijven houden voor de legitieme belangen van de omgeving. Daarom adviseren wij: trek de stekker uit dit heilloze plan en steek je energie in het ontwikkelen van een alternatief dat wel op draagvlak van de buurt en de politiek kan rekenen.''

Hoogleraar Geschiedenis Leidse Stadscultuur

geschiedenis n Mevrouw dr. Ariadne Schmidt (1972) wordt door de Stichting Leerstoel Magdalena Moons benoemd tot bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur aan de Universiteit Leiden. Zij zal per 1 september wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven over de Geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden.

"De stichting en de universiteit zijn zeer verheugd met de aanstelling van mevrouw dr. Schmidt als bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel. Met haar kennis zal de lokale geschiedenis van Leiden de aandacht krijgen die het verdient," aldus André de Jong, voorzitter van de Stichting Leerstoel Magdalena Moons.

Naast haar hoogleraarschap zal dr. Schmidt een rol spelen in de ondersteuning en versterking van de samenwerkingsverbanden met de Leidse musea, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Ook zal zij een bijdrage leveren aan de publieke zaak op het gebied van de Leidse stadscultuur. Per 1 september zal zij deze leerstoel, die een prachtige versterking is van de band tussen stad en universiteit en leidt tot vergroting van de academische kennis over de rijke Leidse geschiedenis, gaan bezetten. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in de Magdalena Moons Vereeniging.

Geld voor vliegtickets gezocht

Op zaterdag 30 juni is er een optreden van de Amerikaanse zangeres Jhelisa Anderson in de Hooglandse kerk voor het festival Songs of Freedom. Zij komt speciaal over uit de USA voor een exclusief optreden met een Tribute to Nina Simone. Tenminste, als er geld voor haar vliegtickets is. Organisator Martin Rohde: ''Het is een jarenlange droom van mij dat zij naar Leiden komt. Maar we hebben geld nodig. We vragen een sponsoring van 15 of 25 euro. Je naam wordt op de website van Songs of Freedom vermeld en na afloop van het concert is er gelegenheid om Jhelisa Anderson te ontmoeten.'' Info op Info@songsoffreedom.nl.

Pakketbezorging zorgt voor nieuw burengevoel

Een pakketbezorger die tevergeefs aanbelt bij een buurman. Wat doe je als hij naar jou komt? Wegduiken of aannemen? |Foto: De Leydenaer.

buurt n Met de toename van de pakketbezorging, stijgt ook de aanname van pakketjes voor de buren. Niet iedereen wil de buren over de vloer die hun bestellingen komen ophalen, zo blijkt uit onderzoek van De Leydenaer.

door Eric Hoenson

'Op een gegeven moment stond mijn gang vol met pakjes

Alle pakjes voor de hele buurt

Onlangs hebben wij een oproep geplaatst waarbij we reacties zochten voor een artikel over het ontvangen van pakketjes. Het blijkt dat sommige mensen altijd de pakketjes van 'de hele straat' in ontvangst nemen, terwijl andere juist weigeren om de post van anderen aan te pakken, of alleen van die ene vervelende buurman. Er zijn geen berichten binnen gekomen van mensen die wel eens iets zijn kwijtgeraakt dat bij anderen is bezorgd, of dat er weleens iets niet is opgehaald. De politie geeft aan dat er wat dit onderwerp betreft nog geen aangiftes zijn gedaan.

Krijn Schoonderwoerd is zo iemand die vaak pakketjes in ontvangst neemt. ''Ook bij ons worden regelmatig pakjes gebracht voor de buren. Ja, dat heb je hè, als je éénhoog woont in een flatgebouw van elf verdiepingen. Mijn vrouw en ik hebben enorme schik om deze pakketbezorger. Die man heeft altijd haast en al heel vaak zijn hoofd gestoten. De deur van naar beneden geeft niet echt mee. Hij wil al de deur door, als die amper nog open is. Ook krijg ik met de regelmaat van de klok boze buren aan de deur, om de desbetreffende pakjes op te halen. Hoe ken dat nou! Ik was gewoon thuis hoor. Ik weet wel hoe het kan. De pakketbezorger belt overal aan en vliegt gelijk naar boven zonder echt af te wachten of de mensen wel thuis zijn. Die man blijft vrolijk en aardig ondanks al die bulten op zijn hoofd, die hij in de loop der tijd heeft opgelopen.''

Niets tekenen

Ook Carolien Frans is vaak 'De Sjaak'. Ik neem altijd pakketjes aan, ik heb geen buren die ik niet aardig vind. Ik heb wel eens gehoord dat er iets was fout gegaan bij iemand die een pakket had aangenomen wat niet voor hem was, maar waar hij wel voor had getekend voor ontvangst. Het zat ergens fout en de besteller liet hem er gewoon mee zitten. Degene die aanneemt is verantwoordelijk en die goede buur zat met de gebakken peren. Nooit iets tekenen dus.''

Ties van Rijn heeft het niet zo op de nieuwe ontwikkeling: ''Koeriers komen altijd overdag langs wanneer er meestal niemand thuis is. Dan moet je vrij nemen als het een pakketje betreft dat alleen door jou mag worden aangenomen. Overigens is mij niet duidelijk waarom sommige artikelen alleen persoonlijk aangenomen moeten worden. En het is irritant wanneer het pakketje bij een afhaalpunt ver weg wordt gedropt. Tegenwoordig kan elke winkel blijkbaar een afhaalpunt worden maar niet iedere winkelmedewerker weet hoe je moet zoeken, wat lang wachten betekent. En door de stijging van het aantal te bezorgen pakketjes, zijn er meer koeriers en dus meer bestelbussen die in de weg staan.''

Een gang vol

Niet iedereen is echter bereid om pakjes voor de hele buurt te ontvangen. Weduwe Els V. is heel vaak thuis. Ze werkt niet, maar kan gelukkig nog zelfstandig blijven. ''De ontwikkeling begon ongeveer vijf jaar geleden. Was best leuk, je had wat aanloop, eerst van de postbode, later van de buurvrouw die haar pakket kwam ophalen. Tussendoor was ik best benieuwd wat er in zat natuurlijk.''

''Maar op een gegeven moment stond mijn gang vol met pakjes. Op de gekste tijden kwamen buren langs om hun bestelling op te halen. Ik leek wel een afhaalpunt. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Ik heb een briefje op mijn deur hangen dat ik geen pakjes meer aanneem. Jammer, maar wel zo rustig.''

Madeleine wil ook liever anoniem blijven. Zij neemt wel pakjes aan, maar niet voor iedereen. ''We hebben mot met de buren. Daar ga je natuurlijk geen moeite voor doen. Bovendien wil ik ze niet aan de deur hebben. Ik verontschuldig me altijd bij de bezorgers, maar die lijken het wel te begrijpen, ik denk dat ze er vaker mee te maken hebben.''

Andersom kan het ook. Er zijn mensen die pertinent niet bij een bepaalde buur een pakketje willen gaan halen, en daarom laten ze helemaal niets meer thuis bezorgd worden, of het bezorgmoment moet nauwkeurig kunnen worden aangekruist. ''Je weet nooit bij welke buur je pakje wordt bezorgd als je er niet bent. Ik wil geen risico lopen'', zegt Dick S. Ik laat ze daarom altijd bij een afhaalpunt bezorgen. Bijvoorbeeld de bouwmarkt of een supermarkt, Geen enkel punt voor me.''

Saamhorigheid

Toch overheerst vooral een gevoel van saamhorigheid. ''We zijn hier nieuw komen wonen, en ik ben niet zo iemand die op anderen afstapt'', zegt Lucy ten Napel. ''Doordat ik veel thuis ben vang ik heel wat pakjes op. Op die manier hebben we de directe buren goed leren kennen, en zijn we zelfs op de koffie gevraagd. Als bedankje!''

achtergrond

Italiaanse sherry?

column n Pedro Ximénez, ooit van gehoord? Is dat niet die voetballer die al een tijd bij FC Barcelona speelt? Of die knappe flamencodanser die avond na avond volle zalen trekt in een etablissement op de Ramblas?

Fout! Pedro Ximénez of PX is dé druif voor een stroperige, mierzoete, overweldigende sherry. Zeg je sherry? Dat is toch dat oudbollige drankje dat huisvrouwen vroeger in de middag dronken? Si amigo's. We hebben hier echter te maken met wijn van een heel ander kaliber.

Deze godendrank wordt gemaakt van een witte druif uit Andalusië die door de zon verschrompeld wordt tot een piepklein rozijntje. Witte druif, witte wijn? Vergeet het maar. De verschrompelde druiven worden twee keer geperst om er nog een beertje vocht uit te krijgen. De super geconcentreerde nectar vergist moeilijk door de buitensporige hoeveelheid suiker. Daarom voegt men er alcohol aan toe en laat hem daarna even tot rust komen na al dat stressen en persen. Uiteindelijk rijpt de sherry in Amerikaanse eikenhouten vaten en dat kan jaren duren. Het eindproduct is een drank die lijkt op vloeibare appelstroop of soms zelfs zo donker is als sojasaus. Niet te gebruiken in een afslankdieet want het suikergehalte kan 400-450gr per liter zijn! De wijn komt het beste tot zijn recht rond de 15-16 °C en dan proef je dadels, vijgen en natuurlijk veel rozijnen.

Niet iedereen is op de hoogte van de herkomst van deze drank. Tijdens de wijnworkshops die ik geef, werd mij eens de vraag gesteld of ik die Italiaanse sherry kende die zo goed met chocolade combineerde. De rondborstige dame in kwestie had hem eens gedronken in een sjiek restaurant en het glas van pure verrukking omgestoten. Haar partner kon nog net voorkomen dat zij het edele goedje van de stoel wilde aflikken. Mmm, nou komen er een heleboel goede wijnen uit Italië, maar deze Pedro komt toevallig uit Spanje, waar men ook erg goed bezig is als het om kwaliteitswijnen gaat. Maar goed, what`s in a name en combineren met chocolade doet hij als de beste. Overigens ook met blauwschimmelkaas. En eigenlijk is deze wijn op zichzelf al een toetje!

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.

Sigarettenautomaat met pakjes kunst

Deze apparaten hingen vroeger gewoon in de kroeg voor wie zonder peuken zat. |Foto: PR.

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten en bijzonderheden waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een bijzondere sigarettenautomaat.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Zo laagdrempelig als ooit het kopen van een pakje sigaretten in de kroeg, was, zo makkelijk is kunst kopen in Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg 4. Daar komt voor 4 euro een uniek kunstwerk van een lokale kunstenaar uitgerold.

Het initiatief heet Pakje Kunst en is bedoeld om kunstenaars onder de aandacht te brengen in de eigen regio door de verkoop van unieke kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten. In een doosje kan de koper iedere kunstvorm tegenkomen. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing.

Betaalbaar

De machine is een brug naar mensen, die normaal niet zo snel kunst zouden kopen. Door het lage bedrag van vier euro wordt kunst voor iedereen betaalbaar. De pakjes Kunst zijn bijvoorbeeld leuk als cadeautjes of als je zelf wat inspiratie zoekt. En via het pakje krijgt de koper toegang tot het vaak verborgen kunstaanbod in de regio. Kortom goed voor de kunstenaar èn kunstliefhebber.

In de regio Leiden & Duin- en bollenstreek wordt Pakje Kunst gecoördineerd door Lisette Hogewoning en Paulina Verzijden. Meer informatie op Facebook en Instagram: @pakjekunstleiden.

Tips voor de vrije tijd

Boyband

Zaterdag 14 april treedt er in Buurtcentrum Morschwijck een heuse boyband op: ! De jongens noemen zichzelf 'Vanguard', komen uit Zwolle, spelen alternatieve rock en beginnen om 20.00 uur met hun concert, entree is gratis

Voorjaarsbloemen

De LAFV zet de lente extra luister bij met een expositie van voorjaarsbloemen in Theehuis Veldheim op begraafplaats Rhijnhof. Sneeuwklokjes, krokussen, tulpen en andere voorjaarsbloeiers fleuren tot eind mei de muren van het theehuis op. Deelnemers: Helene Roelofs, Boudewijn Swanenburg, Roberto Donadio, Henk-Jan Hoogenberk, Cynthia van der Brugge, Jowan Zonneveld. De expositie is te zien tot en met 31 mei

Hardlopen

Leiden Atletiek begint deze maand met RaceRunning. De atleet loopt of rent met een 3-wiel race loopfiets, zonder pedalen, maar met zadel en borststeun. RR is geschikt voor wie afhankelijk is van een rolstoel en rollator, of moeilijk loopt.

Rollerdisco

Op zaterdag 14 april is er Rollerdisco Kids – Gebr. de Nobel in de Stadsgehoorzaal. Wat krijg je als je de lol van 'ouderwets' rolschaatsen en disco hits samenvoegt op een mooie locatie? Een rollerdisco in de Stadsgehoorzaal! Vanaf 14.00 uur voor kinderen, en 's avonds voor 18+.

Geluk is een besluit

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

Wie ongelukkig is heeft dit eigenlijk aan zichzelf te danken. Althans volgens de brenger van deze boodschap. 'Geluk is een besluit' staat er heel groot op een auto die in Leiden is te zien. Inclusief .nl, dus we hebben dit even op internet opgezocht. Het gaat om Lianne van der Heiden (1955), psychosociaal therapeut, counselor, coach, docent, maar vooral medemens. Na ruim 23 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven onder meer als verzekeringsdeskundige en jurist is zij in 1993 een andere weg ingeslagen. Een hopelijk gelukkige keuze...

Donderdag 12 april

* Thuiswedstrijd ZZ Leiden, tegen Leeuwarden.

* Open dag dansschool Dos Bailadores aan de Perzikweg 2 van 19.30 tot 22.00 uur.

* Alzheimer Café, in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 19.30 uur, onderwerp: Keuzes in de laatste levensfase.

* Erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas, Koningin Máxima, bezoekt de pabo van de Hogeschool Leiden.

Zaterdag 14 april

* Repaircafé in buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk, 13.00 – 16.00 uur.

* Whisky in Leiden Festival.

* Boekenbeurs Bond van handelaren in Oude Boeken in de Hooglandse Kerk, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

* Belangrijke derby in de tweede klasse zaterdag Valken - UVS.

* Rollerdisco 18+ in de Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

* Signeersessie Dorian d'Oliveira en Itsme Marks van 12.00 uur tot 13.00 uur bij Van Stockum, Breestraat 113.

* Proeverij met Hans Spitsbaard (winnaar Heel Holland Bakt), boekhandel Kooyker, van 11.00 tot 12.00 uur.

* Optreden Nico Dijkshoorn met een freestyle programma (beeld, muziek en tekst), boekhandel Kooyker, van 15.30 tot 16.30 uur.

Vrijdag 13 april

* Bruisend Leiden #5.

* Lezing 'En nog is Polen niet verloren' in Sijthoff, 20.00 uur.

Zondag 15 april

* Zondagsmarkt op de Vismarkt.

* Lezing Martien Frijns bij Van Stockum Boekverkopers over zijn boek Maria Austria, 15.00 uur.

* Laatste dag van de Museumweek.

* Concert Leiden Sinfonietta in Vredeskerk, 15.00 uur.

Maandag 16 april

* Start Architectuurweek (t/m 22 april)

Dinsdag 17 april

* Ledenvergadering FC Rijnland en vv Leiden.

Woensdag 18 april

* Start finalereeks waterpolo ZVL Tetteroo.

Donderdag 19 april

* Start Architectuurweek van architectuurplatform RAP Leiden, thema: Fietsmetropool. Tot en met 25 april.

* Papyrologielezing Jitse Dijkstra: Van Heidendom naar Christendom? Oudheden, 20.00 uur.

* Koffiedate iDoe in de bibliotheek aan de Nieuwstraat 4, van 19.00 tot 20.30 uur.

Donderdag 12 april

Kapelzaal: klassiek lunchconcert, 12.45 uur.

Theater Ins Blau: Keren Levi | NeverLike, Footnotes, Dans, 20.30 uur.

Café Plantage: Chris Koenen en Aad van Pijlen, 21.00 uur.

Vrijdag 13 april

Stadsgehoorzaal: The Kik – Hertaalt: 11, 16 & 14, 20.15 uur.

Schouwburg: Wëreldbänd – Släpstick, 20.15 uur.

Café de Twee Spieghels: Jan Willem van Delft trio, 21.00 uur.

Zaterdag 14 april

Café de Twee Spieghels: Bernard Berkhout and Friends, 16.00 uur.
Waalse Kerk: Orgelconcert met organist Anton Doornhein.

Stadsgehoorzaal: ScheidenvandeMarkt, 16.00 uur.

Stadsgehoorzaal: Rollerdisco 18+ – Gebr. de Nobel in de Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

Schouwburg: Vuile Huichelaar – De vijfde van..., 20.15 uur.

Café Rembrandt: The Backseat Windows, 21.00 uur.

Café de Twee Spieghels: Nitin Parree Quintet, 21.00 uur.

Café Lazarus: Maximum Overdrive, 21.00 uur.

Zondag 15 april

Groene Kerkje in Oegstgeest: JSR-Symfonieorkest, 13.30 uur.

Theehuis Leidse Hout: , 14.00 uur.

Scheltema: theatercafé met vier acts, 14.30 uur.

Qbus: Bamba Wassoulou Groove (Mali), 15.00 uur.

Vredeskerk: Leiden Sinfonietta met Haydns Trompetconcert en Beethovens Zesde Symfonie, 15.00 uur.

Lokhorstkerk: Arnold Schönberg Kamerkoor, 15.00 uur.

Theater Ins Blau: BonteHond, Foei (5-10 jaar), 15.00 uur.

Café de Twee Spieghels: Zandscape, 16.00 uur.

Pieterskerk: Cantatedienst met Con Amore, 19.00 uur.

Stadsgehoorzaal: Elise Besemer Sextet – koffieconcert: Schubert & Mozart, 20.15 uur.

Café het Praethuys: Men in blues, 21.00 uur.

Dinsdag 17 april

Schouwburg: Van der Laan & Woe – Pesetas, 20.15 uur.

Woensdag 18 april

Herengrachtkerk: Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko), 20:15 uur.

Schouwburg: Omdenken – De Lastige kinderen? Heb jij even geluk-Omdenkshow, 20.15 uur.

Herengrachtkerk: Nederlands Studentenorkest, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Backbone | Alida Dors & Silbersee, Speak Up!, Dans, 20.30 uur.

Donderdag 19 april

Kapelzaal: klassiek lunchconcert, 12.45 uur.

Schouwburg: Toneelgroep Maastricht – La Superba, 20.15 uur.

Café Plantage: K-Bros ft. Wouter Hook, 21.00 uur.

Vrijdag 20 april

Cultuurzaal Sijthoff: jazzconcert met Mete Erker & Jeroen van Vliet, 20.00 uur.

Schouwburg: Paul de Munnik – Paul met Band, 20.15 uur.

Theater Ins Blau: Mugmetdegoudentand, De Eurocommissaris, 20.30 uur.

Café de Twee Spieghels: Mr. T & Sonic Kaleidoscope, 21.00 uur.

Met Verhagen naar concert Marianne Weber

n All-in arrangement

muziek n Marianne Weber viert op maandag 23 april haar 25 jarig artiestenjubileum samen met John de Bever en de bekende Marcel Fisser Band in het Circustheater in Scheveningen. Het concert maakt deel uit van de concertreeks 'Sterren aan Zee'. De opbrengsten komen ten goede aan het KWF.

Wie dit jubileumconcert van de koningin van het levenslied wil bijwonen heeft nu een gouden kans. Uitgeverij Verhagen zorgt in samenwerking met Impresario Pieter van der Ploeg en Koninklijke Beuk voor een all-in arrangement. Daarnaast heeft u € 18,50 korting en krijgt u na afloop van het concert een verrassend cadeau. Daarnaast krijgen bezoekers bij twee arrangementen een CD van Marianne Weber en John de Bever t.w.v. € 14,99!

Boeken

U kunt met deze lezersactie (1e rang kaart inclusief vervoer en na afloop van het concert een mooi kado + daarbij een prachtige CD van Marianne Weber en John de Bever. Voor slechts€ 49,50 ! (normaal: € 68,-) De 'Koningin van het Levenslied' staat 25 jaar aan de top van de Nederlandse Muziekwereld. Met deze nieuwe show maakt de populaire zangeres na drie jaar haar theatercomeback. Het enige concert in 2018! Samen met John de Bever. Landelijk doorgebroken met zijn hit 'Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht'.


Show

De allergrootste hits (van beide artiesten) en de mooiste duetten worden door het ultieme duo in een ruim 2 uur durende show ten gehore gebracht. Ook de hits die Marianne Weber had samen met Frans Bauer. Marianne Weber heeft zich altijd ingezet voor het échte levenslied. In John de Bever vond ze haar muzikale partner. Het duetten album 'Dat Is De Liefde' scoorde hoog in alle hitlijsten.

Boeken kan direct bijhttp://www.beuk.eu//arrangementen/concerten-en-evenementen

Amigo borduurt voort op succesformule

muziek n De Leidse Stageband AMIGO bood zaterdag 7 april haar vierde editie van 'Stageband AMIGO with Friends'.

De formule is al een jarenlang succes en is ontstaan uit de prettige contacten die er bestaan in de muzikale wereld van (podium)orkesten. Op regelmatige basis worden er evenementen georganiseerd waarbij bevriende collega-orkesten door de Stageband AMIGO worden uitgenodigd om met elkaar een avondvullend programma vol muziek te organiseren. Het is tot nu toe altijd gelukt de toegang voor het publiek gratis te houden, waardoor deze formule extra aantrekkelijk is om te bezoeken. En dat bleek wel, de zaal zat vol.

Dit keer waren de stageband-orkesten van de Rijnmondband uit Schiedam (RMB3) en Kunst en Genoegen (K&G3) uit Leiden te gast. Special guest was de eigen Show- & Marchingband die het publiek muzikaal verraste met de première van haar nieuwe show Coldplay.

Het publiek genoot zichtbaar van alle optredens door de gepassioneerde orkesten. De orkesten brachten veel variatie in diverse genres en muziekstijlen. Nadat de Stageband klaar was werd het stokje overgedragen aan de nieuwe dirigent Patrick van Dessel die de Stageband AMIGO vanaf nu zal leiden.

Pr-man Frank Septer van Amigo: ''Een bijzonder woord van dank gaat naar Slijterij Adegeest als leverancier van de drankjes en Onno en Tom stapper, die verantwoordelijk waren voor de fantastische verlichting.''