De Leidenaar

4 juni 2019

De Leidenaar 4 juni 2019


Centrum filmset voor De Slag

Elvis, naast zanger ook acteur in onder meer Blue Hawaii. | Foto: Emile van Aelst

quiz n De kennisquiz de Slag om Leiden begon vorige week bij Minerva, waar het tegen de avond volliep met deelnemers: dit jaar ruim 400. Het thema was dit jaar: Film. De quiz was op diverse plaatsen in de binnenstad. Om 22.00 uur verzamelden alle teams zich in de grote zaal van Minerva voor de plenaire slotvraag, de uitslag en de opbrengst die in zijn geheel naar Hospice Issoria gaat. De eerste prijs was voor het team van De Clercq advocaten en notarissen, tweede werd het team van Bonaventura College en derde was het team van SCOL. (Zie ook p7)

De hoogte in of stemmen?

referendum n Er zijn 4.022 geldige steunverklaringen ingediend voor het referendumverzoek over de Nota van Uitganspunten LEAD. Van 15 april tot en met 26 mei konden Leidenaren aangeven of zij een referendum over dit onderwerp wilden steunen.

De gemeenteraad beslist of er werkelijk een referendum komt. Naar verwachting komt het onderwerp aan de orde in de raadsvergadering van 20 juni.

Op 6 maart ontving de gemeenteraad een inleidend referendumverzoek over de Nota van Uitgangspunten LEAD.

De initiatiefnemers zijn het niet eens met uitgangspunten die het college van burgemeester en wethouders aan de raad heeft voorgesteld in deze nota.

Het project LEAD is de ontwikkeling van de hoogbouw aan de Willem de Zwijgerlaan waar nu het KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta staan.

In het voorstel staan de kaders waar de ontwikkeling aan moet voldoen. Om te kijken of het referendum echt gesteund wordt door een groot deel van de stad, moesten van 15 april tot en met 26 mei minimaal 5.000 stemgerechtigde Leidenaren het verzoek ondersteunen.

Oud-wethouder Strijk verlaat Leiden

politiek n De Leidse oud-wethouder Robert Strijk verlaat Leiden en verhuist naar Utrecht.

Hij is door zijn partij D66 voorgedragen als gedeputeerde in de provincie Utrecht. Strijk krijgt de portefeuille Economie, Financiën en Europa. "De nieuwe coalitie gaat aan een duurzame, energiezuinige provincie Utrecht werken met een betere luchtkwaliteit," zo meldt de provincie. De 54-jarige Strijk gaat op korte termijn in de provincie Utrecht wonen. Waar weet hij nog niet. "Ik hoop snel een woning te vinden in de Provincie Utrecht," aldus Strijk die momenteel waarnemend burgemeester is in de gemeente Zwijndrecht.

Daar wordt hij op 5 juni opgevolgd door de kroonbenoemde burgemeester Hein van der Loo. | Bron: Sleutelstad.nl

Stinkende slang in Stevenshofpark

schrik n Een bijzondere vondst vorige week voor de Dierenambulance Leiden.

De dienst werd ingeschakeld omdat in het Stevenshofpark een oranjerood-gestreepte slang was aangetroffen. Ondanks die felle kleuren gaat het hier niet om een giftige slang, maar om een ongevaarlijke melkslang. De kleur is helderrood tot oranje met dunne, zwartomrande witte tot gele banden. De witte streep is net zo breed als de omranding en een enkele omrande streep is ongeveer de helft zo breed als een rode band ertussen. Er zijn echter 25 ondersoorten die soms afwijkende kleuren en tekeningen hebben. De lengte is ongeveer twee meter, maar zuidelijke populaties blijven aanmerkelijk kleiner, en de slang kan meer dan 20 jaar oud worden. Melkslangen kunnen bijten en scheiden een stinkende stof af als verdediging. (Bron: sleutelstad/Wikipedia)

Voorlopig geen oogst

wiet n Op twitter van de teamchef van OVD Leiden-Noord was vorige week te lezen dat door de politie een flinke partij hennep is ontmanteld.

De bijna oogstrijpe planten stonden op een zolderverdieping van een woning in de Ganzenzijde van de Merenwijk. Het zou gaan om ongeveer 350 planten. De kwekerij is door een gespecialiseerd bedrijf geruimd.

Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

De Sleutel Van...

Nilles

Raken

Dertig jaar Otis

Schoon winkelen in Leiden

puzzel n Doe mee en win kaartjes

Naar zee, wie zingt mee!

Een feest om mee te maken. Foto: Picasa

n Jubileum van Rumor di Mare

Kust n Leiden ligt weliswaar niet direct aan de kust, maar toch vormt de zee al 25 jaar een onuitputtelijke bron van muzikale inspiratie voor Rumor di Mare. Het Leidse zeemanskoor viert dit jubileum met de zevende editie van het maritieme muziekfestival Naar Zee, Naar Zee! Voor hen het spreekwoordelijke harinkje op de taart.

Lekker zitten, luisteren, een hapje en drankje. Foto: Picasa


TEKST GERLINDE VLIEGENTHART
FOTO'S ARCHIEF RUMOR DI MARE

Daar was laatst een meisje loos. Ken je vast wel. Dat is dus een zeemanslied, ook wel shanty genoemd. Er bestaat een heel zeemansrepertoire met verschillende kleuren, melodieën en zelfs functies. Wat maakt die liederen zó leuk dat in 1994 een groep van 25 mannen bij elkaar kwam om Rumor di Mare (Geluid van de Zee) op te richten? We vragen het aan bestuurslid én fervent koorzanger Cees Meijer.

Mooie meisjes

"Zeemansliederen werden tijdens de schaarse vrije tijd aan boord, maar ook in cafés gezongen", vertelt Cees enthousiast. "Ze gaan over weemoed, verdriet en verlangen, avontuur, mooie meisjes, fouten die je hebt gemaakt. En dan moet je weer naar zee... Zeemansliederen zijn levensliederen, pure folk. De liedjes gaan over het leven zelf, met de zee als metafoor."


Repertoire

Rumor di Mare heeft geen doorsnee zeemannenrepertoire. Cees: "We zijn behoorlijk eigenzinnig, ook mede dankzij onze dirigent Harm Huson. We kiezen minder bekende liederen, in bijzondere dialecten en uit landen als Frankrijk en Indonesië. Er is trouwens een verschil tussen shanty en zeemansliederen. Shanty's werden gezongen om het werk lichter te maken. Ze hebben een bepaald ritme waarop bijvoorbeeld de zeilen werden gehesen." Weer wat geleerd.

Zevende editie

Ook tijdens de zevende editie van Naar Zee, Naar Zee! zal Rumor di Mare verrassend uit de hoek komen. Naast hun eigen liederen zijn er gastoptredens van groepen uit Wallonië, Engeland, Friesland en zusterkoor De Viswijven. Het festival vindt plaats op zaterdag 8 juni, bij de Burcht, op het Hooglandse Kerkplein en in de openbare bibliotheek. In Café De Twee Spieghels wordt maritieme jazz gespeeld.

Op vinyl

Kunnen we rauwe zeebonken verwachten tijdens het festival? Cees: "Al onze koorleden hebben wel iets met de zee. Ik houd zelf van zeilen en ik merk dat veel andere koorleden ook van boten houden, of ze hebben op de grote vaart gezeten." De jonge aanwas blijft helaas een beetje uit, geeft Cees toe, de gemiddelde leeftijd van de leden van Rumor di Mare ligt rond de vijftig jaar. "Dat is jammer. Het gekke is dat je in het buitenland ziet dat het júist jongerenmuziek is geworden. Het is gewoon heerlijke muziek om lekker mee te zingen en mee te doen, want alles kan als muziekinstrument dienen. Het moet hier z'n tijd krijgen, denk ik. Het wordt echt weer cool. Dan brengen we het uit op vinyl!"

Zaterdag 8 juni; aanvang 12.30 uur, Diverse locaties rondom de Burcht, Leiden

Zeemanskoorrumordimare.nl

Is Leiden het nieuwe Volendam?

Een feest met Leidse topartiesten.

Lied n Hoewel Leiden de bakermat is van het Nederlandse levenslied, iedereen kent de 'Zangeres zonder naam' kan men zich afvragen of het inmiddels niet Volendam als plaats met de meeste artiesten voorbij streeft.

Wie daarvan getuige wil zijn kan zondag 9 juni vanaf 19.00 uur terecht in de HOME, aan de Grent in Noordwijk.

Artiesten

Wesly Bronkhorst, Mart Hoogkamer, Wesley Klein, Luciano Vermeer, Mart Hoogkamer sr., Leo Kleijn en daarnaast bekenden als Ruby van Urk, Bart Heemskerk en Naomi Noëlle maken er gezamenlijk een feestje van. En dat zijn nog maar een paar namen. De presentatie is in handen van de bekende zanger/entertainerJohn Medley

Vanaf 19.00 uur staat de club bol van de optredens. HOME is voorzien van alle faciliteiten en meerdere bars zodat iedereen er een plek kan vinden. Ben je fan van het Nederlandse levenslied of Engelstalige toppers bestel snel je kaarten op de website van FM Events en je kan voor slechts € 20,- genieten van een onvergetelijke avond met topentertainment. www.fm-events.nl

30 jaar Otis: 'Damens' aan de macht

| Foto: archief Otis

toneel n Het Leidse musicalgezelschap Otis blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Dat wordt half juni gevierd met het publiek, want dan gaat de nieuwste voorstelling Damens in première. Over een futuristische samenleving waarin mannen een soort van, nou ja, overbodig zijn. Maar... is dat wel echt zo ideaal? Springlevende vereniging, actueel onderwerp: goeie match.

Door Gerlinde Vliegenthart

Otis heeft haar wortels in de operette, maar al snel schakelde een deel van het koor over op een nog populairdere theatervorm: musical. Zo ontstond in mei 1989 Musicalgezelschap Otis. Ja, het zijn officieel amateurs en het is er gezellig, maar het niveau van de Otis-leden is niet van gisteren. Dankzij een immer professioneel artistiek team. Je kent Otis vast wel van de Peurbakkentocht: die boot vol enthousiast zingende passagiers.

Otis was de afgelopen 30 jaar goed voor meer dan twintig eigen producties. Damens staat onder regie van Margreet Osinga. Zij speelde een aantal jaar bij Otis, rondde haar theateropleiding af en mocht bij haar oude cluppie aan de bak. "Damens gaat over een absurdistische wereld waarin besloten is dat het leven zonder mannen véél beter is", vertelt Margreet. "Uiteindelijk blijkt dat niet altijd het geval. Dat zorgt voor onrust, strijd en verrassende wendingen. De onderliggende vraag is: Hoe kijken we naar elkaar? Hoe stereotiep zien wij de rolverdeling man/vrouw? Maar we nemen het niet ál te serieus, het blijft theater."

Mannen verbannen

Anneleen Lucas-Remijn, al 20 jaar Otis-lid en daarmee één van de langstzittenden, speelt Ilja. Een rol waar ze stevig haar tanden in kan zetten. Anneleen: "Ilja is de leidster die alle mannen heeft verbannen en vindt dat de wereld beter af is met alleen maar vrouwen. Een verknipt typje. Het is best pittig om die rol helemaal eigen te maken. Normaal gesproken spelen we voorstellingen met fragmenten uit bestaande musicals, maar Damens is echt speciaal voor Otis geschreven. Dit repetitieproces vraagt andere dingen van de spelers. Het is de eerste keer dat ik een rol met zo'n karakterontwikkeling mag creëren. De verschillende kanten van iemand laten zien en al die nuances spelen, dat is echt heel tof."

Wat helpt tijdens de repetities is dat de meeste spelers elkaar van haver tot gort kennen. Otis heeft namelijk geen groot ledenverloop: het gezelschap is met ruim veertig spelers al jaren behoorlijk stabiel. Hoe komt dat, dat zoveel leden eenmaal binnen ook lekker binnen blijven? Margreet: "Als je lid wordt van Otis, ga je een commitment aan. Iedereen die dat wil, gaat er dan ook volledig voor. Ik heb bij de club een grote vriendengroep gevonden. Die creativiteit houdt je bij elkaar. Otis mag dan een amateurvereniging zijn, er zit wel kwaliteit en de lat wordt hoog gelegd. De ambitie, de leuke ideeën, het talent, de energie. Ik houd ervan! Het is heerlijk om met zulke gedreven mensen te werken die er ook nog eens écht kaas van hebben gegeten."

Otis-baby's

Anneleen knikt: "Otis is geen projectmatig gebeuren, maar echt een club. Musical is mijn grote liefde en ik ging altijd al naar voorstellingen van Otis kijken. Tot ik me bedacht: Waarom doe ik niet gewoon mee? Dat is nu 20 jaar geleden. Mijn beste vriendinnen ken ik van Otis. Er zijn Otis-relaties, Otis-huwelijken, Otis-baby's... Tijdens een repetitieproces leer je mensen op een heel andere manier kennen. Die warme vriendschappen zijn voor mij een grote meerwaarde. Maar het meeste nog geniet ik van de showweekenden. Zó in je hobby opgaan, daar kan ik niet zonder."

14, 15 en 16 juni: Leidse Schouwburg, www.otismusical.nl

Drukte op de Haarlemmerstraat. | Foto: archief, Eric Hoenson

schoon n Gemeente Leiden is in de race voor de titel Schoonste Winkelgebied van Nederland, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met 5 winkelgebieden doet Leiden mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. De observatieteams meten ook de schoonheid van elk gebied. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon voegt hieraan toe: "Van een schone winkelstraat plukt niet alleen het winkelend publiek de vruchten. De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en de schoonbeleving van ondernemers én winkelend publiek. Deze inzet wordt met de Schoonste Winkelgebied Verkiezing extra beloond."

column/lokaal

Pop-up Resto-route

goeddoel n In de periode 7 tot en met 14 juni worden op verschillende locaties lunches en diners georganiseerd om geld op te halen voor Stichting Vluchteling Nederland.

Op initiatief van Gebke van Gaal, die 40km meeloopt tijdens de actie Nacht van de Vluchteling, hebben verschillende ondernemers in Leiden hun steun toegezegd om een inzameling te doen voor Stichting Vluchteling.

Onder de naam Food for Thought vragen zij met de restaurantroute aandacht voor Vluchtelingen.

Zij doneren voedsel, stellen ruimtes beschikbaar of doen een financiële bijdrage.

Food for Thought is een pop-up Restaurantroute door Leiden waar diners en lunches van "gered" voedsel worden geserveerd. Onder andere EkoPlaza Leiden en AH Hooigracht doneren voedsel dat anders zou worden weggegooid.

Lunches en diners worden afwisselend georganiseerd bij OldSchool, Sijthoff en het Nico van der Horstpark-Tuinhuis. Ook Tuin van de Smid ondersteunt de actie. Het precieze schema met alle data en locaties is te vinden op bit.ly/SCHEMAFoodForThought.

Het initiatief Food for Thought draait volledig op vrijwilligers. Verschillende koks zijn benaderd om de maaltijden te bereiden en de etablissementen stellen gratis hun ruimte ter beschikking.

50.000 euro voor Hospice Issoria

Robert Jan Stoop, voorzitter Stichting Vrienden van Issoria mocht de cheque in ontvangst nemen. | Foto: Emile van Aelst

quiz n De kennisquiz De Slag om Leiden leverde ruim 47.000 euro op. Robert Jan Stoop, voorzitter Stichting Vrienden van Issoria mocht de cheque in ontvangst nemen. Joachim van Diest (Stichting Lopen tegen Kanker) rondde dit bedrag af naar 50.000 euro.

Een recordaantal van 82 teams (410 deelnemers) speelden mee. Vanwege dit aantal was het niet mogelijk De Slag in één gebouw te spelen, waardoor werd uitgeweken naar verschillende locaties in het centrum. Begeleiders zorgden dat alle teams langs de locaties werden geleid. Het thema dit jaar was 'Film'

sleutel/lokaal

Jubileumtaptoe die zijn weerga niet kent

| Foto: Jordy Kortekaas Foto: Jordy Kortekaas

muziek n Het duurt nog maar een kleine maand voordat de Jubileum Taptoe Katwijk een feit is: zaterdag 29 juni op Sportpark De Krom gaan de muzikanten los. Het is een van de hoogtepunten in het feestelijke jaar voor muziekvereniging DVS Katwijk, die haar 65e verjaardag opluistert met een taptoe. Naast DVS en enkele landelijke toppers is ook de nieuwe show Rock Solid van K&G Leiden te zien én te horen.

Alderik van Duijn, bandmanager van DVS: "Naast de drie orkesten van DVS, de Marchingband, de Junioren en DVS on Stage treden K&G uit Leiden, Adest Musica uit Sassenheim en Flora Band uit Rijnsburg op.

Allemaal vergezeld door hun bekende jeugdorkesten.

De eerste taptoes van het nieuwe seizoen zijn achter de rug en alle toporkesten maken een geweldige indruk.

In Voorhout maakten we kennis met de nieuwe show van Adest Musica 'Stairway to Heaven' die zeer goed werd ontvangen en we zagen ook dat de Flora Band nog steeds veel indruk maakt met hun show 'Britain's Best'.

Op dezelfde avond in Den Bosch boekte K&G een groot succes met hun nieuwe Rockshow 'Rock Solid' en werd de première van onze eigen show 'The Western Trail' door het publiek op een geweldige manier ontvangen."

In Den Bosch hebben DVS en K&G ook gewerkt aan hun gezamenlijke opening van de taptoe.

Van Duijn: "Dit belooft heel spectaculair te worden. Beide orkesten vormen samen een Massed band die een grootse openingsfanfare van de Royal Marines zullen spelen.

Daarna marcheren zij over het veld met een gezamenlijke polka waar de liefhebbers van zullen smullen, dit mag je eigenlijk niet missen."

Toeschouwers

Meer dan 1.000 toeschouwers hebben al een kaartje kunnen bemachtigen.

Het aantal zitplaatsen op de hoofdtribunes is beperkt beschikbaar dus adviseert Van Duijn om snel te handelen: "Natuurlijk zijn er ook mensen die liever een staanplaats willen.

We adviseren dan toch om nu alvast te bestellen omdat de tickets voor staanplaatsen en zittribune achter op de dag zelf 2,50 euro duurder zijn en bovendien kun je zo ook een eventuele wachtrij voorkomen."

Sponsors

Ook het speciale Groene Jagersvak voor de sponsors van DVS loopt vol. Van Duijn: "Naast onze grote groep vaste sponsors zijn er ook weer veel nieuwe bedrijven die een arrangement hebben afgenomen, variërend van een diner vooraf of één van de spectaculaire bewegende reclameborden. Bedrijven met belangstelling kunnen zich hiervoor nog steeds aanmelden via prf@dvskatwijk.nl."

kaarten

Kaarten zijn nog verkrijgbaar via de webshop van DVS: webshop.dvskatwijk.nl , de Hoofdtribune onoverdekt kost 12,50 euro, de Zittribune achterzijde kost 7,50 euro, de Staantribune kost 5 euro. Aan de kassa op 29 juni zijn de kaarten 2,50 euro duurder. Rolstoelgebruikers en bedrijven kunnen zich aanmelden via prf@dvskatwijk.nl.

Een van de acht behangzaken op de Haarlemmerstraat

Het doek was gevallen, in 1995 ging de behangzaak De Drie Eenen dicht. Foto: Niek Bavelaar.

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden uit Leiden. Deze week: een bekende behangzaak op de Haarlemmerstraat. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto voor de oudere lezers onder ons: Bedden- en behangzaak de Drie Eenen, gemaakt door Niek Bavelaar. De zaak was vernoemd naar het adres, niet vreemd omdat er in de vorige eeuw nogal wat van dergelijke zaken in de stad waren te vinden. Zo waren er in de jaren vijftig bijvoorbeeld acht behangzaken alleen al in de Haarlemmerstraat. Het was belangrijk dat klanten moesten weten waar je zat.

De Drie Eenen werd in 1902 opgericht in de Janvossensteeg door de heer De Mol, zo is te lezen in een artikel van Michel Rohlof het blad Stielz uit 2006. Meer is er op internet niet vinden over de Drie Eenen, begrijpelijk, want in 1995 was de sluiting, vlak voor de digitale revolutie. De reden lag deels in het veranderde patroon van de huizeninrichting. In plaats van behangen raakten schilderen en stucen in de mode. Ook de plannen voor het Aalmarktproject, waardoor de winkel op de nominatie voor een gedwongen verhuizen stond, zorgde voor een onzekere toekomst. Dat het nog vele jaren zou duren voordat het project gereed was, maakte niet uit. Voor de laatste eigenaar Simons jr was er geen eer meer te behalen, hij kon zijn zaak maar beter verkopen voordat die failliet ging. De man was overigens nauwelijks bij zijn naam bekend. 'Het was altijd: daar heb je meneer De Drie Eenen, zo besluit hij het interview in Stielz.

Eric Hoenson

nieuws/column

13 / 22

Bijzonder videoservice bij Ford Van Bunningen

Transparant n Ford Van Bunningen Leiderdorp legt alle onderhoud en APK op video vast en maakt zo het onderhoud transparant. Ford-monteurs filmen tijdens APK en onderhoudsbeurt hun bevindingen over het voertuig, waarna klanten via een video duidelijk worden geïnformeerd over eventuele aandachtspunten.

Persoonlijke Ford Video Check maakt onderhoud transparant en laat de klant vooraf bepalen wat er moet worden uitgevoerd. Wat doet een Ford-monteur tijdens een APK of onderhoudsbeurt aan de auto? Welke aandachtspunten komt hij tegen? En wat raadt hij de klant aan om te vervangen? Ford-rijders kunnen dat vanaf nu duidelijk zien en horen via de Ford Video Check. Door middel van een persoonlijke online video geeft een Ford-monteur op een eenvoudige manier uitleg over de status van het voertuig.

Ford onderhoud en APK

Bij Ford worden zowel personenauto's als bedrijfswagens, onderhouden door opgeleide monteurs. Zo voldoet de plaatselijke dealer altijd aan de hoogste technische- en kwaliteitsstandaarden. Bij een APK wordt het voertuig getest op verkeersveiligheid, uitstoot en documentatie. Onderhoud aan een auto of bedrijfswagen kon vroeger wel eens ondoorzichtig zijn. Klanten rijden met hun prima werkende auto naar de dealer, waar opeens blijkt dat er bijvoorbeeld koelvloeistof lekt, er niet meer voldoende profiel op de banden zit of een voorveer is gebroken. Als klant moet je er dan op vertrouwen dat de monteur de waarheid spreekt wanneer hij aan de telefoon uitlegt wat er aan de hand is. Immers, de gemiddelde automobilist heeft vaak wel enig verstand van auto's, maar is natuurlijk geen expert.

Online video advies

Met de Ford Video Check heeft Ford daar nu wat op gevonden. Zowel bij een APK als een onderhoudsbeurt filmt de monteur wat hij tegenkomt en legt daarbij op een eenvoudige manier uit wat mogelijke aandachtspunten zijn en wat eraan gedaan kan worden. Zijn de remschijven bijvoorbeeld nog net dik genoeg, maar houdt het niet over? Dan toont de monteur dat aan met een meetinstrument en geeft hij een advies aan de klant.

Persoonlijk advies op maat

Als de video klaar is, wordt deze via e-mail met de Ford-rijder gedeeld. Die wordt zo op een volledig transparante manier geïnformeerd over de status van zijn auto en kan daarna wel of niet akkoord gaan met het geadviseerde onderhoud. Bij Ford Van Bunningen krijgen klanten dus persoonlijk advies. Ze zien precies welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, waarom én wat het gaat kosten. Zo worden er geen reparaties uitgevoerd zonder toestemming van de klant. Ook ontvangt de klant na de APK een overzichtelijk keuringsrapport met daarin reparatie-, afkeur- en adviespunten.

Leidse Hofjesconcerten

Katell Chevallier en rechts celliste Maya Fridman. | Foto's: pr

muziek n Komend Pinksterweekend is de elfde editie van De Leidse Hofjesconcerten.

Het Pinkster-muziekevenement met meer dan 200 concerten wordt uitgevoerd in twintig van de mooie hofjes die Leiden rijk is en op acht overdekte locaties. Van klassiek tot pop en van jazz tot volksmuziek en een kinderprogramma. Dit jaar zijn er ook twee programma's in het kader van Het Rembrandtjaar.

De opening van de Leidse Hofjesconcerten is 7 juni in de Stadsgehoorzaal met een barokprogramma door Concerto Köln. Gevolgd door de concerten op zondag 9 en maandag 10 juni. Nieuw binnen de programmering is het Franse chanson, vertolkt door Katell Chevalier, onder andere bekend van The Voice. Verder optredens door de celliste Maya Fridman die 19 mei winnares werd van Dutch Classical Talent 2019. Speciaal voor de jazz liefhebbers een optreden van de Legends met Machael Varekamp en Joy Wielkens met een repertoire van Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Billie Holiday. Op 9 juni in de Pieterskerk het Nederlands Jeugd Strijk Orkest, de wereldpremière van de kameropera 'Katharina de Bronovo'.

Voor de kinderen is er dit jaar ook een muziektheater voorstelling voor de héle kleintjes en hun (groot)ouders. Entree voor kinderen tot en met12 jaar is gratis. De passe-partouts zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij VVV Leiden (Stationsweg 26), Stadsgehoorzaal (Breestraat 60) en BplusC Bibliotheek (Nieuwstraat 4). Tijdens de Pinksterdagen zijn er extra verkooppunten, waaronder de Pieterskerk. Meer info: www.leidsehofjesconcerten.nl.

Voor nu kunnen de boeken de kast in, maar of dat zo blijft, is nog even de vraag. Duimen maar voor woensdag 12 juni wanneer ook Kaylee Zandvliet hoort of ze wel of niet geslaagd is. | Foto en tekst: Petra Noordervliet

examens n Voor veel scholieren zijn dit spannende tijden. Zo ook voor de 16-jarige Leidse Kaylee Zandvliet. Zij doet eindexamen op het Wellantcollege en nu is het wachten op de dag des oordeels: 12 juni komt dat allesbeslissende telefoontje voor haar en bijna de 200.000 overige eindexamenkandidaten in Nederland.

Kan de vlag uit of nog een jaartje de schuur in? Kaylee vreest voor het laatste: "De vakken wiskunde en biologie vond ik zo moeilijk. Ik begon ook niet met geweldige cijfers aan dit examen, dus ik ben bang dat ik zal zakken", laat ze weten. Een jaartje overdoen? Kaylee peinst: "Dat ligt aan mijn ouders. Voor mij hoeft het niet, maar mijn vader wil dat ik mijn diploma haal." Hierover is in huize Zand-vliet dus het laatste woord nog niet gesproken. Veel scholieren hebben last van examenstress, ook Kaylee: "Ik was vreselijk zenuwachtig en ben nu zo blij dat het voorbij is!" De stress heeft ze aardig opgevangen door op tijd naar bed te gaan. Kaylee is van plan een kappersopleiding te volgen en heeft als droom haar eigen salon te runnen.

Leiden neemt afscheid van Bert Samson

basketball n Bert Samson keert komend seizoen niet terug als assistentcoach bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Vanwege een verschil in visie heeft het bestuur van de Leidse club besloten dat de 64-jarige Haarlemmer komend seizoen niet actief zal zijn als assistent-coach bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

Samson (64) maakte afgelopen seizoen, na drie seizoenen werkzaam geweest te zijn als coach bij Akrides, zijn rentree bij de Leidse club. De docent bij Sportkunde Inholland Haarlem maakte eind jaren tachtig al zijn opwachting in de Leidse regio. Na enkele jaren coach geweest te zijn van BV Leiderdorp, stapte hij in 1991 over naar Luba Leiden, zoals BS Leiden toen heette. Samson, die jarenlang in diverse functies betrokken is geweest bij de Nederlandse Basketball Bond (bondscoach en docent bij de opleidingen), kijkt tevreden terug op afgelopen seizoen. Hij fungeerde als een prima klankbord voor Franke en leidde ook geregeld de training bij de Leidse hoofdmacht. Rob van Hooven, bestuurslid technische zaken, schrijft een deel van het succes van afgelopen seizoen toe aan Samson. Ondanks zijn ervaring en inzicht staat een verschil in visie een contractverlenging in de weg. Samson is beschikbaar om komend seizoen elders aan de slag te gaan.

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Zaterdag 8 juni 13.00 tot 16.00 uur

Repair Café in de Merenwijk

Reparatie experts helpen iedereen in Buurtcentrum Op Eigen Wieken (Valkenpad 5) bij het herstel van bijvoorbeeld elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed of servies. Gereedschap en basismateriaal zijn aanwezig. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook de ruilwinkel van het buurthuis is geopend. Rond het buurtcentrum is voldoende gratis parkeerruimte. In juli en augustus is er geen Repair Café in de Merenwijk. Meer informatie op www.repaircafeleiden.nl.

Zaterdag 8 juni 15.00 uur

Tweede orgelconcert in de zomerserie 2019

Het Maarschalkerweerd orgel in de Hartebrugkerk zal dit keer worden bespeeld door de vorig jaar benoemde organist van de Hooglandse kerk: Willeke Smits. De toegang is gratis, ter bestrijding van de kosten wordt een deurcollecte gehouden.

Maandag 10 juni vanaf 12.00 uur

Biodiversiteit in Beeld bij Tuinvereniging Ons Buiten

Dit project beoogt alle flora en fauna op en rond het terrein van Tuinvereniging Ons Buiten en de Tuin van Noord in Leiden te inventariseren. Daarnaast wil het bewustzijn creëren voor de natuur in de eigen omgeving en aantonen dat deze natuur de moeite waard is om te versterken en beschermen.
Opening om 12.00 uur met een gratis workshop, rondwandeling of activiteit. De Slakkentrailer van Naturalis komt met allerlei activiteiten voor kinderen. Ook de bakfiets van de Hortus Botanicus is aanwezig, waarbij imkers van alles uitleggen over bijen. Verder is er een doorlopende rondleiding in "de kleine Hortus", tuin 271 van Richard Schoenmaker. Voor een zacht prijsje zijn er diverse zoekkaarten te koop. Adres: Joop Vervoornpad 16.

Vrijdag 7 en zaterdag 8 juni

Schemerstad 2019

Staat dit jaar in het teken van licht en beweging en is de tiende editie van dit theaterfestival. Bij dit bijzondere evenement vaart publiek tijdens de schemering in boten door de grachten van Leiden, en kijkt naar unieke voorstellingen op de wal. Ook dit jaar staan er spannende, afwisselende voorstellingen op het programma. Kijk op www.schemerstad.nl voor het hele aanbod.

Vrijdag 14 juni, 20.00 uur

Opera's, madrigalen en kerkmuziek

In de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1. De van Claudio Monteverdi staan volop in de belangstelling. Blokfluitensemble Praetorius brengt samen met twee zangers/solisten een gevarieerd programma, waarin de veelzijdigheid van de werken van deze Italiaanse componist prachtig tot haar recht komt. Toegang: 12,50 euro in de voorverkoop, 15 euro aan de deur. Kinderen gratis, studenten 5 euro.

Fietsbridgedrivetaartpunt

Elk mens heeft een hobby. Mijn vrouw bijvoorbeeld is een fanatiek bridger. Ik bridge ook, maar ik ben minder fanatiek omdat ik minder bedreven ben. Of ben ik minder bedreven omdat ik minder fanatiek? Hoe dan ook, zij gaat geregeld de hort op voor een drive. Dat is een bridgewedstrijd waarbij men paarsgewijs van het ene horeca-etablissement naar het andere. Er worden overal een paar spelletjes gespeeld en tenslotte is er de einduitslag. Er valt namelijk wat te winnen. Dat roept bij mij steevast de herinnering op aan mijn vader zaliger. Hij was een goed klaverjasser en kwam nogal eens met een prijs thuis. Een vleespakket bijvoorbeeld, terwijl we nog geen koelkast hadden. Ik ruik nog de biefstuk, waar we midden in de nacht voor wakker gemaakt werden. Of het summum: een slagroomtaart. Zonder koelkast eveneens onhoudbaar. Ook met dat probleem wisten wij wel raad. Want dat zou je mijn hobby kunnen noemen: iets bij de koffie...

Dus als zij des morgens vroeg vertrekt om met een van haar bridgevriendinnen haar geluk te beproeven, stel ik steevast voor dat als ze in de prijzen valt, ze een slagroomtaart moet meenemen. Zo ook afgelopen Hemelvaartsdag. Terwijl ik mij opmaakte om met andere laatsten der Mohikanen ter kerke te gaan, vertrok zij voor een bridgedrive, met mijn gebruikelijke prijskeuzeadvies in haar oren. Tegen 5 uur appte ze dat het allemaal nogal tegenviel. Ik appte terug met een plaatje van een taartpunt, in het besef dat die mij wederom door de neus geboord werd. Blijkbaar droop mijn teleurstelling er overtuigend vanaf. Want op de terugweg deed ze bij verschillende Sassenheimse horeca-ondernemers navraag: of ze toevallig een puntje slagroomtaart voor haar arme man hadden. Dat niet. Maar eentje had cheesecake! Hij zag er de lol wel van in.

En zo voelde ik mij 's avonds getrouwd met een heuse winnares! Eerlijkheidshalve vermeld ik dat ze als 83e geëindigd is. Van de 120. Maar u snapt dat ik dat omwille van die cheesecake er niet nog eens extra inwrijft...

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Operatie Jonas strikt Humberto Tan en Plastic Soup Surfer

De Leidse bioloog Merijn Tinga met zijn van zwerfafval gemaakte surfboard. | Foto: pr

schoon n De Plastic Challenge Academy is donderdag 6 juni: een initiatief van Operatie Jonas in samenwerking met Leiden University Green Office, het Wereld Natuur Fonds Haaglanden en Rabobank Studentenhuis.

Het doel van Operatie Jonas is om meer aandacht te krijgen voor het plastic probleem in de oceanen in opmaat naar World Oceans Day op 8 juni aanstaande.

Tijdens de Plastic Challenge Academy wordt aan het publiek voorgelegd hoe en met welke innovaties en technologieën we plastic vervuiling kunnen tegengaan. De opzet is een interactieve academy met de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, als gast. Wereld Natuur Fonds-ambassadeur Humberto Tan zal als gastheer het vraaggesprek leiden. De Leidse bioloog Merijn Tinga zet zich al jaren in voor het terugdringen van de plastic soep en is bekend van de vele expedities die hij maakt op zijn, van plastic zwerfafval gemaakte, surfboards. De Plastic Challenge Academy is op de Universiteit Leiden in de Cleveringazaal (Kamerlingh Onnes gebouw, Steenschuur 25 donderdag 6 juni en duurt van 13.30 uur tot 15.30 uur. Gratis aanmelden: www.eventbrite.nl.

Lekker puzzelen

winnen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we aan de inzendingen een prijs te verbinden. Zoals vorige week vermeld, mogen we twee tickets weggeven voor het FM Event op Pinksterzondag, 9 juni in de Home in Noordwijk. De oplossing week 22: rommelzolder. De winnaar: Willem van der Valk. Gefeliciteerd! De kaartjes komen per post naar u toe. Voor volgende week hebben we nog twee kaartjes weg te geven: Stuur de oplossing naar: redactie@deleidenaar.nl vóór VRIJDAG 7 juni. Dan zorgen we dat de kaartjes op tijd bij de winnaar zijn.