De Leidenaar

25 juni 2019

De Leidenaar 25 juni 2019


Koning opent nieuwe Lakenhal

Samen vormen de Sleutels het symbool van de stad. | Foto: Emile van Aelst Foto: emile van aelst

museum n Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 19 juni het vernieuwde Museum De Lakenhal geopend. Het museum opende vandaag, 20 juni om 10.00 uur haar deuren voor het publiek na een sluiting van ruim twee jaar. Gedurende die sluiting is het museum grondig gerestaureerd en uitgebreid. Voor de openingshandeling schreef het museum een ontwerpwedstrijd uit voor basisschoolleerlingen in Leiden. Zeventien scholen deden mee. Het winnende ontwerp en de ontwerpers speelden een prominente rol in de opening. (vervolg P3)

De sleutel voorzien van het winnende ontwerp werd samengevoegd met een tweede sleutel, waarmee zich het symbool van de stad ontvouwde en het museum symbolisch werd geopend. De drie winnaars uit groep 7 van basisschool De Arcade verrichtten samen met de Koning deze openingshandeling.

Tijdens de daarop volgende rondleiding nam de Koning kennis van het topstuk 'Het Laatste Oordeel' van Lucas van Leyden, de collectiepresentatie Het Beleg en Ontzet van Leiden en kreeg hij het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook bracht hij een bezoek aan het nieuwe educatie-atelier waar de klas van de ontwerpers een workshop volgden.

Dankzij de restauratie en uitbreiding is balans tussen verschillende tijdlagen, volgens het principe 'eenheid in verscheidenheid', opnieuw ontstaan. In het prachtig gerestaureerde museumcomplex is een rijke keuze uit de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis te zien aan de hand van zeven kernverhalen. Tien hedendaagse kunstenaars en vormgevers kregen de opdracht om in het kader van de restauratie en uitbreiding een bijzondere toevoeging te doen in het gebouw .In de nieuwe tentoonstellingszalen zijn ruimtelijke stillevens van de Belgische fotografe Karin Borghouts te zien en werk van beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen.

Museum De Lakenhal wil zoveel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden laten kijken. Museum De Lakenhal is een inclusief, gastvrij museum waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, culturele of maatschappelijke achtergrond of beperking. Tijdens een bruisend openingsfestival van 20 tot en met 23 juni is het museum gratis toegankelijk, met een speciaal programma vol Leidse verrassingen.

Foto's: Jorrit Lousberg

Over Museum De Lakenhal
Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekend collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens 'Laatste Oordeel' (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Door de bijzondere ontmoetingen tussen heden en verleden die hier plaatsvinden, is Museum De Lakenhal een inspiratiebron voor iedereen!

Noot voor de redactie
Lonneke Wijnhoven, Hoofd publieks- en commerciële zaken | 06 46 64 57 55 | l.wijnhoven@lakenhal.nl | www.lakenhal.nl

Kruiwagens voor Rembrandt

onderwijs n Studenten van de opleiding Bouwtechniek van het mbo Rijnland overhandigden maandag 24 juni drie kruiwagens aan de Leidse Rembrandt Dagen.

De kruiwagens zijn helemaal gemaakt als in de tijd van Rembrandt. Docent Steven van der Pad: "Toen Tjeerd met deze vraag bij ons kwam, ben ik op zoek gegaan naar een goede afbeelding van zo'n kruiwagen. Die vond ik in het schilderij De Kwakzalver van Jan Steen. Met dit voorbeeld zijn de studenten aan de slag gegaan. De kruiwagens zijn volledig uit eikenhout gemaakt. Alleen de nagels en banden zijn van smeedijzer." De kruiwagens doen dienst op zaterdag 13 en zondag 14 juli tijdens de Leidse Rembrandt Dagen. Van 11.00 tot 17.00 uur wordt het gehele Pieterskwartier getransformeerd tot de zo authentiek mogelijke zeventiende-eeuwse wijk, compleet met vele honderden acteurs en figuranten, historische gebruiksmaterialen en andere rekwisieten uit die tijd. Ook de jonge Rembrandt is er. Kunstenaar Theodoor Flach, artiestennaam Papatio, is het hoofd van de decorgroep in het historisch festival. Hij nam de drie kruiwagens in ontvangst. (Lees het hele bericht op: www.deleidenaar.nl)

Voorzitter van de Leidse Rembrandt Dagen, Tjeerd Scheffer, is zeer gelukkig met de samenwerking én de kruiwagens: "Wat een vakmanschap leggen die jongens en de docent aan de dag. En wat een gevoel voor het oorspronkelijke timmerambacht laten zij zien. Pure reclame voor wat het mboRijnland voor de samenleving betekent. En dan bedoel ik vooral het afleveren van vaklieden en in ons geval ook nog eens deze rekwisieten voor de Leidse Rembrandt Dagen".

Controle spekt overheidspot

politie n De politie heeft vorige week in samenwerking met de belastingdienst een grote controle gehouden aan de Willem de Zwijgerlaan.


Voertuigen werden gecheckt op openstaande bekeuringen en andere strafbare feiten. In totaal zijn 22 voertuigen in beslag genomen waarvan zeventien direct zijn afgesleept. Ook werd voor ruim 62.000 euro geïnt door de belastingdienst.

Groot onderhoud

omrijden n De provincie Zuid-Holland voert groot onderhoud uit aan drie bruggen in Leiden en Leiderdorp (de Zijlbrug, de Spanjaardsbrug en de Leiderdorpsebrug).

De werkzaamheden aan de Zijlbrug en Spanjaardsbrug vallen binnen het vaarwegtraject de Zijl die loopt van Leiden tot aan Warmond. De Leiderdorpsebrug loopt over de Oude Rijn in Leiderdorp. In overleg met gemeenten Leiden en Leiderdorp is de wegindeling aangepast en het noordelijke fietspad naar de zuidkant verplaatst ter voorbereiding op de aanleg van de Leidse Ring Noord. In het najaar zal de technische installatie van de Zijlbrug vervangen worden. Hiervoor geldt enkele weken een hoogtebeperking en leveren weinig hinder op voor het wegverkeer met uitzondering van de testperiode van de brug. In het weekend van 28 juni 18.00 uur tot maandag 1 juli 06.00 uur is de Zijlbrug afgesloten voor alle doorgaande verkeer. Het verkeer wordt met gele omleidingsborden omgeleid. De Zijlbrug wordt tijdens de werkzaamheden ook niet bediend voor scheepvaart. Tijdens de werkzaamheden is daarom een hoogte- en breedtebeperking van kracht. De provincie voert vanaf 22 juli gedurende vier tot zes weken groot onderhoud uit aan de Leiderdorpsebrug. Meer informatie staat op www.zuid-holland.nl.

Carolina - Moeder van een Dozijn

familiegeschiedenis n Hoe breng je twaalf kinderen groot? Carolina en haar man Chris deden dat. Tussen 1939 en eind 1958 baarde Carolina dertien kinderen.

Ze overleefden de oorlog en de hongerwinter, was altijd in de weer voor haar gezin, naast het drukke bestaan van haar man in zijn eigen bedrijf in 'hartje' Leiden. Door haar positieve levenshouding en haar doorzettingsvermogen, leidde zij haar kinderen naar de volwassenheid. Ze was streng in het opvoeden, maar achter die strengheid schuilde de liefde die zij voor haar kinderen had. Johanna Carolina Pasma is geboren in Leiden en heeft er haar jeugd doorgebracht. In haar boek vertelt ze over het leven van een moeder die in de stad Leiden twaalf kinderen grootbracht. Het verhaal over haar leven wordt afgewisseld met interviews van haar kinderen, die 'soms vermakelijke' korte verhaaltjes vertellen over hun jeugd in de 'destijds' kinderrijke buurt in het centrum van de stad. Het is daardoor een aansprekende, bijzondere en ontroerende biografie geworden.

Vandaag, dinsdag 25 juni is er een boekpresentatie op de Boommarkt 23, het huis waar de familie woonde, van 14.30 tot 17.00 uur.

De Sleutel Van...

Karin van Iterson

Vaatje van 5000 euro

Foto: Bart Ros

Werfpop met dj Lifecycle en Lilith

puzzel n Doe mee en ga voor de eeuwige roem!

Koning opent vernieuwde Lakenhal

Voor de openingshandeling werd de sleutel voorzien van het winnende ontwerp samengevoegd met een tweede sleutel, waarmee zich het symbool van de stad ontvouwde en het museum symbolisch werd geopend. De drie winnaars uit groep 7 van basisschool De Arcade verrichtten samen met de Koning deze openingshandeling.

(vervolg van de voorpagina) Tijdens de daarop volgende rondleiding nam de koning kennis van het topstuk 'Het Laatste Oordeel' van Lucas van Leyden, de collectiepresentatie Het Beleg en Ontzet van Leiden en kreeg hij het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is ontwikkeld op basis van oude Leidse ambachten en nieuwe technieken. Ook bracht hij een bezoek aan het nieuwe educatie-atelier waar de klas van de ontwerpers een workshop volgden.

Dankzij de restauratie en uitbreiding is balans tussen verschillende tijdlagen, volgens het principe 'eenheid in verscheidenheid', opnieuw ontstaan. In het prachtig gerestaureerde museumcomplex is een rijke keuze uit de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis te zien aan de hand van zeven kernverhalen. Tien hedendaagse kunstenaars en vormgevers kregen de opdracht om in het kader van de restauratie en uitbreiding een bijzondere toevoeging te doen in het gebouw .In de nieuwe tentoonstellingszalen zijn ruimtelijke stillevens van de Belgische fotografe Karin Borghouts te zien en werk van beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen.

Museum De Lakenhal wil zoveel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden laten kijken. Museum De Lakenhal is een inclusief, gastvrij museum waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, culturele of maatschappelijke achtergrond of beperking. Tijdens een bruisend openingsfestival van 20 tot en met 23 juni was het museum gratis toegankelijk, met een speciaal programma vol Leidse verrassingen.

Perspreview

Voor de pers was er voorafgaand aan de opening op 18 juni een speciale rondleiding in het museum (zie foto's hieronder op deze pagina.). Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, verzorgde de opening. Hierna volgden
diverse rondleidingen in de nieuwe vleugel die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen.

De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de 16e eeuw tot nu is vanaf de opening permanent te zien in het gerestaureerde gebouw. | Foto's: Emile van Aelst

Bezoek koning

Museumdirecteur Meta Knol verwelkomt de pers

Ontwerper Karin van Iterson

sleutel n In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Deze week: ontwerper Karin van Iterson.

Wat betekent Leiden voor je?

Leiden betekent veel voor me. Ik vind het een fijne stad om te zijn. Een stad van mixen: met zowel historie als nieuwe ontwikkelingen, studenten en Leidenaren, zijn kleinschaligheid, maar altijd wat te beleven. Het gaat allemaal goed samen. Tijdens het onderzoek voor de opdracht van de parkeergarage Garenmarkt, heb ik Leiden weer op een nieuwe manier leren kennen. Je kijkt met andere ogen naar zaken waar je dagelijks klakkeloos langs fietst. De grachten hebben mijn hart gewonnen. Zonder dit water zou Leiden geen Leiden zijn. Het water maakt de stad ruimtelijk. Ook is het perspectief op de stad vanaf het water fascinerend.

Is er een bijzondere plek in Leiden waar je graag komt?

Ik vind het lastig om één plek te noemen. Er zijn zoveel bijzondere plekken. Ik houd wel heel erg van de bruggen in Leiden. Vanaf veel bruggen heb je een mooie uitkijk. Denk aan de Herenbrug aan het einde van de Herengracht. Ik ga altijd wat langzamer fietsen of ga stil staan om van het uitzicht te genieten. Soms is er zo'n mooie lichtval dat ik afstap en een foto neem. Ook de Scheluwbrug bij de Haven is zo'n plek. Deze brug is samen met de Kleine Havenbrug onlangs prachtig gerestaureerd. Ze hebben een passende kleur en mooie typografie gekregen. En natuurlijk zit ik ook graag op één van de terrassen met vrienden voor een lunch of een drankje. En ook regelmatig voor een zakelijke afspraak.

Wat mag uit Leiden weg en wat persé niet?

De leegstand van winkelpanden mag verdwijnen. Dat maakt Leiden armoedig. Het is zo zonde dat veel 'echte' winkels niet meer kunnen overleven door de komst van de wegwinkels. Ik hoop dat er een kentering komt en dat de (specialistische) winkels weer een kans krijgen in Leiden. Zij geven de stad zoveel toegevoegde waarde en charme. Er was een tijd dat zaken als Paddenburg en Mol en de Groot konden bestaan…En laat vooral ook de boekenwinkels blijven. Het blijft een 'guilty pleasure' om spontaan binnen te lopen en nooit met lege handen de winkel te verlaten.

Wat mis je in Leiden?

De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan de openbare ruimte in het centrum. Dat is geweldig. De Lange Mare, einde Breestraat/Hogewoerd en de rotonde bij de Korevaarstraat zijn zo opgeknapt. Alleen mis ik deze aandacht bij de andere wijken in Leiden. Als ontwerper zie ik daar vele mogelijkheden. Door aanpassingen aan donkere tunnels, verouderde bruggen en verwaarloosde plekken kun je deze leefomgevingen een nieuw passend uiterlijk geven en er tevens voor zorgen dat het voor de buurt aangenamer wordt. Ook mis ik de laatste jaren de hedendaagse kunst in Leiden. Er werken en wonen zoveel kunstenaars in Leiden, die zouden (naast de kunstroute) meer podium moeten krijgen.

Wat doe je op 3 october?

Dat wisselt per jaar. In ieder geval eten we bijna elke jaar op 2 oktober hutspot bij vrienden in de Gerrit Doustraat.We zijn dan meestal met een groepje van minimaal 10 mensen. De gastvrouw, een vriendin van mij, maakt dan heerlijke hutspot. ze probeert zichzelf elk jaar weer te overtreffen met een nieuwe receptuur van het vlees en de kruiden. Het 'karweivlees' wordt speciaal een aantal dagen van te voren bij Slagerij van der Zon aan de Haarlemmerstraat besteld. Op 3 october overdag ben ik meestal aan het werk. Op één of andere manier heb ik altijd projecten en deadlines rond die tijd. Ook ben ik weleens te vinden op het balkon van Minerva. Mij moeder was daar ooit pedel en wordt nog elk jaar uitgenodigd. Ik ga weleens mee, want dat is natuurlijk een perfecte plek om de optocht te bekijken.

Geluiden in staal onthuld in tunnel

Vanaf links: een bewoner, wethouder Martine Leewis, Karin van Iterson, Conny Broeyer. | Foto: pr.

kunst n Het Stalen kunstobject in de fietstunnel bij het Huigpark is vrijdag officieel onthuld. Dit gebeurde door wethouder Marine Leeuwis in bijzijn van kunstenaar/ontwerper Karin van Iterson en de voorzitter van de Vrienden van het Singelpark en Conny Broeyer.

De fietstunnel is 13 meter lang en tijdens het passeren ervan komt de passant in een geheel andere omgeving terecht. De waarneming van de geluiden aan beiden zijden van de tunnel worden door tekst verbeeld. Ontwerper Van Iterson legt uit: "Je fietst van een, drukke straat naar een idyllisch parkje of andersom. Op weg naar de Huigstraat, steek ik eerst de Langegracht over. Dit gaat nooit snel. Er zijn altijd wel auto's die van beide kanten komen. Ook passeer ik genoeg fietsers. Ze zijn vast op weg naar de stad, station of richting huis. De parkeerpolitie komt ook net naar buiten om een ronde te gaan doen... Ik draai met mijn fiets het tunneltje van de Huigstraat in en terwijl ik drie trappen op de pedalen doe kom ik terecht in een rustige omgeving: het Huigpark met zijn slingerende fiets- en voetpad, een groene oase van rust, slenterende mensen, chillende studenten en voorbijgangers. Het afleggen van deze 13 meter doorgang brengt mij in een hele andere omgeving. Dit is het uitgangspunt voor het ontwerp. Van links naar rechts wordt het geluid steeds luider, van rechts naar links wordt het geluid steeds stiller.

Recordopbrengst veiling: 17.500 euro, vaatje: 5000

gilde n De jaarlijkse haringparty van het 3 October Gilde was traditioneel op het terras van Koetshuis De Burcht.

De veiling en de loterij leverden 17.500 euro op. Dit geld gaat gebruikt worden voor de gehandicapten toer van de 3 October Vereeniging, waarbij diverse instellingen worden bezocht voor mensen met een beperking. Het topstuk van de veiling, het traditionele vaatje, werd voor 5.000 euro gekocht door Piet Sloos van aannemersbedrijf Sloos en Zoon.

Het 3 October Gilde is een vereniging voor ondernemers met een Leids hart. Zij maken onder andere de grote Hutspotmaaltijd op 2 oktober en de uitreiking van Haring & Wittebrood op 3 oktober mogelijk.Behalve de veiling waren er loten te koop voor de ruim 80 prijzen van de loterij.

De loten van een tientje per stuk gingen grif van de hand.Altijd een gewilde kavel een plek in de Gilde koets tijdens de 3 October Optocht. Dit jaar geen plek, maar een eigen koets voor 8 personen. Aad de Bruin kan beginnen met zijn vrienden uit te nodigen want hij bracht het hoogste bod uit. | Foto's en tekst: Emile van Aelst

sleutel/nieuws

'Toekomst Roomburgerpark nog steeds onzeker'

uitbreiding n Van de 'Vrienden van het Roomburgpark' ontving de redactie een mail over de voortgang van de plannen van de gemeente.

"Hockeyclub en buurtbewoners hebben op 20 juni van de Raad de opdracht gekregen samen een plan te bedenken voor het Roomburgerpark en de directe omgeving waarin de hockeyclub kan uitbreiden met een 4e veld en dat tevens groen en biodivers is. Als dat niet lukt dan moeten maatregelen voor vergroening toch worden doorgevoerd. Zo interpreteren wij de motie van Groen Links en andere partijen.

Hoe kijken wij aan tegen deze uitkomst? Deze heeft voor ons plussen en minnen.

Wij zijn erg blij dat de huidige plannen om biodiversiteit en groen te offeren aan 6300m2 kunstgras en stenen van tafel zijn. Ook is het positief dat de meerderheid van de Raad heeft aangegeven dat zij grote waarde hecht aan groen en biodiversiteit.

Een minpunt vinden wij dat andere criteria die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de wijk verdwenen lijken te zijn: ongestoorde verkeerscirculatie, parkeerdruk, geluidsoverlast en overlast van lichtinval van kunstlicht. Dit zijn heel belangrijke punten om te beoordelen of er sprake is van goede ruimtelijke ordening. Wat gaat het College hiermee doen?

Verbaasd zijn wij dat de wethouder in zijn reactie meent dat aan dit cocreatie-traject niet dezelfde deelnemers kunnen deelnemen die meededen aan het haalbaarheidsonderzoek. Hoezo? De aantoonbare constructieve houding van de deelnemers lijkt zo in diskrediet gebracht te worden. De opgebouwde deskundigheid van de vertegenwoordigers uit de verschillende belangengroepen moet dan opnieuw opgebouwd worden. En geldt zijn voorstel voor alle deelnemers (ook voor vertegenwoordigers van de hockeyclub en tennisclub?) of alleen voor buurtbewoners die met enorme inzet hun achterban hebben vertegenwoordigd? De wethouder geeft met deze opmerking echt een fout signaal af!

Dit geeft ook direct het risico dat wij ervaren aan. Om van een volwaardige co-creatie te kunnen spreken zal een voor ieder acceptabele voorzitter aangesteld moeten komen. In de inspraakreacties was te beluisteren dat veel deelnemers het participatietraject als partijdig en niet-objectief hebben ervaren. Hoe voorkomen wij dit in de toekomst?"

Protestborrel

In aanloop naar de vergadering van de gemeenteraad organiseerden de Vrienden van het Roomburgerpark een protestborrel in het park.

Hiermee vroegen ze opnieuw aandacht voor het belang van de biodiversiteit en het groen in het park en voor hun bezwaren tegen meer kunstgras. De Vrienden hadden met linten en paaltjes de oppervlakte van het extra hockey- veld in het park zichtbaar gemaakt Alle bezoekers konden zien hoeveel groen verloren zou gaan en hoeveel bomen in en aan de randen van het park zouden moeten verdwijnen. Ook is met de protestborrel opnieuw onderstreept hoezeer het park leeft in de buurt: bij ongeorganiseerde sporters en bij wandelaars, die willen genieten van een stuk groen met een waardevolle biodiversiteit. Hierover hebben twee milieudeskundigen een rapport gepubliceerd.

Veel aanwezigen benadrukten dat Leiden te weinig openbaar groen bezit en het groen, dat er is, absoluut behouden moet worden.

Tomaten gooiende meiden vanaf een peurbak

Het personeel van Olo Rosso ging uit haar dak na het winnen van de prijs.

vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of langer verleden. Ook een bijdrage? Mail naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week komt half Leiden weer in actie voor de Peurbakkentocht. Een deel doet mee, een nog veel groter deel staat aan de kant. Aan beide zijden geldt: we gaan compleet uit ons dak.

Dat gold zeker voor deze twee meiden van Italiaans restaurant Olo Rosso, dat tien jaar geleden tomaten gooiend de eerste prijs pakte. Het schijnt een traditie te zijn in Italiaanse dorpjes waar ze weken in de keuken van 'casa di mama' rotte tomaten sparen om elkaar tijdens het jaarfeest te bekogelen en in te smeren. Het idee werd in 2009 naar Leiden gehaald waar een enthousiast team van wulps gekleed personeel aan het smijten ging. Het publiek genoot en de jury vond het prachtig en beloonde het restaurant met een fraaie beker. Daar ging direct een lading drank in en er werd er tot in de kleine uurtjes gefeest.

Vijf jaar later stopte Olo Rosso als restaurant aan de Breestraat, maar de Lakenfeesten en de Peurbakkentocht zijn gebleven. Gelukkig maar. Komende vrijdag is het weer zover. Om 19.00 uur wordt het startsein gegeven op de Beestenmarkt. Vanaf hier vaart de stoet via de Apothekersdijk, Botermarkt, Herengracht en Oude Rijn terug naar het waterplein voor Annies. Hier zit tevens de jaarlijks wisselende jury die streng doch rechtvaardig om 21.00 uur bekend zal maken wie dit jaar de winnaars zullen zijn in de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de Aad van der Luit Trofee wint voor de meeste originele en creatieve peurbak.

Eric Hoenson

column/lokaal

Hortus ontvangt erfenis van 5 miljoen euro

Tijdens haar leven bezocht Carla van Steijn regelmatig de Hortus en was zeer betrokken bij het wel en wee van de botanische tuin. | Foto: pr Foto: carla van steijn

gift n De Hortus botanicus heeft een erfenis ontvangen van 5 miljoen euro. Het is een gift uit de nalatenschap van Carla van Steijn, die tijdens haar leven een trouwe bezoeker van de Hortus was. De gift zal volgens haar wens worden besteed aan nieuwe activiteiten en om de toegankelijkheid voor mindervaliden te optimaliseren.

De nalatenschap wordt opgenomen in een nieuw op te richten fonds, het Carla van Steijnfonds. Het fonds valt onder beheer van de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus. "We zijn blij en vereerd dat Carla van Steijn zich zo betrokken voelde bij de Hortus dat zij de stichting heeft opgenomen in haar nalatenschap", laat Paul Keßler, prefect van de Hortus, weten. "Met deze gift kunnen we nieuwe activiteiten blijven ontwikkelen voor onze bezoekers. Daarnaast biedt het de mogelijkheid de collecties van de Hortus beter te ontsluiten en onze kennis hierover nog beter toegankelijk te maken."

Trouwe bezoeker

Carla van Steijn was frequent bezoekster van de Hortus, en steunde de botanische tuin jarenlang als Vriend van de Hortus. Zij was zeer betrokken bij het wel en wee van de botanische tuin en sprak tijdens die bezoeken vaak met medewerkers, vrijwilligers en de directie van de Hortus, evenals met de bestuursleden van de stichting Vrienden van de Hortus. Daarbij had zij in het bijzonder aandacht voor een goede toegang en informatievoorziening voor mensen met een beperking. Ook op latere leeftijd kwam zij, hoewel slecht ter been, nog vaak naar de Hortus.

Al tijdens haar leven ondersteunde zij de Hortus met enkele anonieme gulle giften, onder andere voor de vernieuwing van de tropische kassen en Clusiustuin, de informatieborden, padenvernieuwing en de recente verbouwing van de wintertuin en entreegebouw. Zij wilde daarbij als persoon altijd op de achtergrond blijven. Om haar bijzondere betekenis voor de Hortus recht te doen wordt haar naam nu aan haar giften verbonden.

De oprichting van het Carla van Steijnfonds is een bijzonder moment voor de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus. John van Ruiten, voorzitter van de stichting, hoopt dat de oprichting van dit ondersteuningsfonds, gericht op vernieuwing, ook anderen kan aansporen dit doel te gaan steunen. "Daarnaast blijven natuurlijk de huidige adoptanten en ruim 1800 Vrienden van de Hortus van groot belang. Zij maken het mogelijk dat wij de Hortus kunnen blijven steunen."

Carla Roberta van Steijn (* Arnhem, 7 januari 1925, † Wassenaar 12 maart 2018) groeide op in Den Haag waar haar vader kantonrechter was. Ze had graag willen studeren, maar door de Tweede Wereldoorlog is het daar, tot haar grote spijt, niet van gekomen. In plaats daarvan doorliep zij de meisjes HBS en na de oorlog volgde zij een opleiding tot doktersassistente, een beroep dat ze vervolgens enige tijd heeft uitgeoefend. Daarna was zij werkzaam als directrice van Huize Dorrepaal in Voorschoten, een opvanghuis voor Nederlanders die uit Nederlands Indië terugkwamen en weinig geld hadden.

Haar belangstelling voor Leiden werd al gevoed door haar vader die haar daar regelmatig mee naartoe nam. Op latere leeftijd heeft zij circa tien jaar in Leiden gewoond en raakte nauw betrokken bij enkele culturele instellingen van de stad. Zij had een brede culturele belangstelling en kennis. Ze sprak haar talen en reisde veel en was zeer belezen. Met name muziek speelde een grote rol in haar leven; haar jong overleden vader, die eigenlijk dirigent had willen worden, was voor haar een belangrijke inspiratiebron. Zelf zou zij een uitstekend amateurpianiste worden.

Ze bleef bewust ongehuwd, was genereus en heeft gedurende haar lange leven vele instellingen, zowel op cultureel als maatschappelijk terrein, significant gesteund.

Groene vingers gevraagd

Een keer van de mobiele telefoon en computer weg en groene vingers halen. | Foto: pr

onderwijs n De Vereniging Leidse Schooltuinen houdt nog op twee avonden deze maand een 'open avond'.

Dinsdag 25 juni op de schooltuinen in park Matilo en woensdag 26 juni op schooltuincomplex Cronesteyn (de Akkerdistel). De activiteiten duren op beide avonden van 19.00 tot 20.30 uur. Ouders, tuinierende kinderen en alle ander tuin-belangstellenden zijn welkom. Op beide locaties vertellen vrijwilligers van alles over het tuinieren. Er is ook een speurtocht en informatie over de Vereniging Leidse schooltuinen en een imker geeft uitleg in de Bijenstal, waar ook verkoop van honing en waskaarsen is.

De ingang van de schooltuinen in park Matilo is aan de Besjeslaan bij de loods van de scouting en in Cronesteyn langs het Rijn-Schiekanaal.

Theehuis de Leidse Hout wordt 70

jarig n Het is feest in Leidse Hout, want donderdag 4 juli bestaat het Theehuis 70 jaar.

Bezoekers van het park, 70 jaar geleden nog voornamelijk keurige en toch vooral kalme, waardige wandelaars, konden er tijdens hun 's zondags tochtje 'frisse lucht happen'. Er is veel veranderd, en zeker voor wat betreft muziek: een door de jaren een niet meer weg te denken factor bij het Theehuis. Iedere zondag vanaf 14.00 uur een live optreden. Het feestje is donderdag 4 juli en begint om 16.00 uur.

Rembrandt; een Leids geheim

theater n Het Zingend Hart presenteert een muziektheatrale voorstelling rondom Rembrandt. Spel en zang nemen de toeschouwer mee naar de Gouden Eeuw en naar nog onbekende verhalen over de schilder. De matineevoorstellingen zijn op zaterdag 29 juni, zondag 30 juni, zaterdag 6 juli en zondag 7 juli 2019 in Scheltema.

Op een zolder in Leiden is een rariteitenkabinet ontdekt. De voorwerpen brengen vele door Rembrandt geportretteerden in herinnering. Leids kamerkoor Het Zingend Hart bestaat uit twintig zangers. Het koor zingt uit een breed repertoire a-capella koormuziek. In de voorstelling komen onder meer werken van Badings, Brahms, Mendelssohn en Tormis aan bod. Voor de voorstelling Rembrandt: een Leids geheim verzorgen Nicoline van de Beek en Henriëtte Zoon de regie en het spel, heeft Guido van Swieten de muzikale leiding en tekent Coby van der Weerd voor de productie. Laetitia Smit deed de research. Kaarten voor de voorstelling kosten 15 euro; kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro. Reserveren kan door een mail te sturen naar kaartverkoop@hetzingendhart.nl. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en het VSBfonds.

Rijdend café over Bio Science Park

voorstelling n De eerste 'bierfiets' is in Leiden gesignaleerd. Het voertuig is onderdeel van de voorstelling Welcome In My Backyard van PS|theater. Het Stadsgezelschap van Leiden speelt tot en met 5 juli een voorstelling rond de verhalen van internationals in Leiden. Velen van hen zijn werkzaam op het Bio Science Park en daarom heeft Welcome In My Backyard de vorm van een theaterroute in deze 'wijk'.

Bezoekers worden door een van de theatermakers van PS|theater meegenomen voor een tocht over het Bio Science Park. Via koptelefoons horen zij, wandelend langs en soms door de bedrijven, verhalen van de internationals: over het verlaten van hun thuis, terugverlangen naar toen en het maken van een nieuw thuis. In Welcome In My Backyard wordt niet alleen gewandeld. Bezoekers nemen ook plaats op een 'bierfiets'. Op dit Oer-Hollandse fenomeen ontmoeten zij een van de internationals en gaan in gesprek over wat hen drijft en hoe zij van Leiden hun thuis maakten. Tenslotte schuiven bezoekers aan aan een lange tafel om eten en verhalen te delen.
De tweetalige voorstelling (ook Engels) begint om 12.00 uur (incl. lunch) en om 18.30 uur (incl. diner). Meer info: www.pstheater.nl

Leidse normen en waarden in toekomstvisie

gemeente n Op de site van de gemeente is te lezen dat de gemeente Leiden een belangrijke eerste stap heeft gezet naar een toekomstvisie.

In de Omgevingsvisie Leiden 2040 wordt op hoofdlijnen beschreven hoe Leiden er in de toekomst uit zal komen te zien. Elke week wordt een van de zeven Leidse waarden uitgelegd.

Na vele gesprekken in de stad zijn zeven Leidse waarden benoemd, die belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de stad.

De komende weken zal in Stadsnieuws steeds kort de zeven Leidse waarden uitgelegd worden.

De gemeente trapt op haar site in dit eerste deel af met twee waarden: 'De stad is van ons allemaal' en 'Verbonden met elkaar'.

De stad is van ons allemaal
Veel Leidenaren zijn trots op hun stad. Ze voelen zich eigenaar van de stad. Leiden moet een prettig leefbare stad blijven, waarin iedereen zicht thuis voelt.Verbonden met elkaar
Leiden is van oudsher een compacte stad. Veel Leidenaren kennen en ontmoeten elkaar, bijvoorbeeld op 3 oktober of op de markt. De meeste studenten en andere nieuwe inwoners van Leiden voelen zich snel thuis. De houding is: iedereen doet mee in Leiden.Meer informatie

De Omgevingsvisie 2040 wordt de komende tijd doorontwikkeld. Bekijk alle andere Leidse waarden en afgeleide verhaallijnen op www.leiden.nl/2040.


nieuws/uitgaan

Werfpop: 'Optreden voelt als beloning'

Foto: Bart Ros

muziek n Werfpop staat aan de vooravond van editie nummer 38. Met Therapy? en Wende staan mooie headliners geprogrammeerd tijdens het festival, dat nog altijd gratis is te bezoeken. Werfpop heeft daarnaast ook altijd oog voor lokaal muzikaal talent. Dit jaar zijn bijvoorbeeld dj Lifecycle en de punkrockband Lilith te bewonderen. Hoe leven zij toe naar deze ultieme thuiswedstrijd op zondag 14 juli?

Door Richard Post

Foto: pr

Wat betekent het voor jullie om op Werfpop te staan?

Lilith: "We hebben een tof jaar achter de rug met mooie optredens en uitbrengen van twee EP's. Het voelt heel goed om daarvoor te worden beloond door op Werfpop te kunnen spelen. Als lokale, beginnende band is het toch je doel om op het grootste festival in jouw regio te staan. We gaan echt een vette show maken van deze eerste keer."

Lifecycle: "Het is wel grappig dat ik sinds kort dicht in de buurt van de Leidse Hout woon. Ik wandel er minstens één keer per week en dan loop ik altijd even over het veld. Dan probeer ik alvast de energie in te beelden die loskomt tijdens Werfpop. Ik sta nog net niet met mijn handen in de lucht te springen, haha. Ik heb meegewerkt aan veel feesten in Leiden en ik voel me echt verbonden met de stad. Werfpop symboliseert voor mij in zekere zin de complete Leidse muziekscene, vanwege haar toonaangevende rol. Het is een grote eer om voor zo'n gruwelijke crowd te spelen."

Zijn jullie trouwe bezoekers?

Lifecycle: "Volgens mij heb ik vanaf mijn achttiende maar één of twee edities gemist, doordat ik op vakantie was. Ik heb veel toffe dingen gezien. Persoonlijk was het optreden van Noisia, een jaar of 10 geleden, een hoogtepunt. Ik keek enorm op tegen die gasten. Na afloop kon ik via via bij ze in de buurt komen, maar ik was volledig starstruck… Ik heb maar liefst een woord of twee gewisseld met één van die jongens. Maar mijn leven stond toen toch wel even op zijn kop. Legendarisch was ook het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig tijdens een enorme hoosbui. Dat maakte een compleet nieuw niveau aan energie los bij zowel publiek als gasten op stage."

Lilith: "Wij zijn er ieder jaar bij! Bij Maaike schiet meteen het optreden van John Coffey te binnen. Zij hadden toen net aangekondigd te gaan stoppen en het was haar laatste kans om ze te zien optreden. Vandaar dat ze dit jaar zeker bij het optreden van Tusky zal gaan kijken, want ja, daar speelt half John Coffey nu in! Tessa verheugt zich op het optredens van Wende, die ze vorig jaar voor het eerst zag op Down The Rabbit Hole."

Wat mogen de bezoekers van jullie optreden verwachten?

Lilith: "We geven altijd een energieke show, dus dat past zeker in de festivalsfeer. Hopelijk is het niet te warm, want er moet wel gedanst worden! Werfpop is voornamelijk een festival waar veel alternatieve mensen op afkomen. Dat past bij ons, want Lilith is zeker geen mainstream troep."

Lifecycle: "Ik heb het liefst dat iedereen zonder verwachtingen naar de show komt. Kaders zijn voor rekenschriften, niet voor dj-sets. In mijn ogen dan. In die zin denk ik dat mijn visie goed aansluit op die van Werfpop: er zijn weinig Nederlandse festivals die zo'n breed scala aan stijlen neer weten te zetten en daar vervolgens ook nog diepgang in aanbrengt. Ik maak een reis langs veel verschillende genres en mijn favoriete ceremoniemeester Philip a.k.a. Multiplex MC komt mee. Dat wordt ware magie!" (Meer op: www.deleidenaar.nl)

KADER

Werfpop weetjes

* Het festival begon ooit in het Van Der Werfpark, vandaar de naam Werfpop

* Het wordt georganiseerd door meer dan 300 vrijwilligers

* De op- en afbouw duurt ongeveer 1 week

* Vrijwilligers die de hele week werken worden de 'Bikkels' genoemd

* De allereerste Werfpop was in 1982

* Tegenwoordig trekt het festival tussen de 22.000-24.000 bezoekers

* Afgelopen jaar introduceerde Werfpop ecoglazen in plaats van wegwerpbekers

Koninklijk compliment

Hoorde ik dat nu goed? "Wat heeft u een mooie borsten!" zei kroonprins Willem-Alexander. Hij zei het toch echt! Of niet?

Vijf maanden vóór mijn ontmoeting met de koning, toen nog een ongehuwde kroonprins, zat ik vol ongeloof op het toilet te staren naar de dubbele blauwe streepjes op het predictorstaafje. Zwanger! Onverwacht, maar zo welkom, ons eerste kind. De bevestiging volgde na de eerste echo en op de wat wazige foto die we meekregen. De daarop volgende weken verliepen zonder pijntjes of ander zwangerschapsellende waarvoor ik door ervaren moeders was gewaarschuwd. Ik liep op een roze wolk en het leven lachte me toe!

Ik werkte destijds samen met vijf collega's aan een project voor het Ministerie van Buitenlandse zaken waaraan ik dat jaar in Leiden was begonnen. De Prins van Oranje was beschermheer van dit project, wat betekende dat we hem meermalen zouden ontmoeten. Mijn zwangerschap verliep gelukkig zo voorspoedig dat ik mijn werkzaamheden kon blijven uitvoeren tot aan het einde van dit project. Voor een van de ontmoetingen met de PvO paste ik nog nét in een mooi jurkje, waarin mijn groeiende buik niet zo heel erg opviel, maar mijn steeds groter wordende borsten des te meer. Wat was ik daar trots op! Voordat we vertrokken speldden we bij elkaar de speciale broche op, met het logo van het project. Gezamenlijk reden we naar Amsterdam, naar het Paleis op de Dam waar de happing plaatsvond.

Toen we de ruimte betraden waar Willem-Alexander stond, riep een lakei stuk voor stuk onze namen op terwijl hij met een zogenaamde attentiestok op de grond stampte. Mijn collega's die voor me waren, stonden in de naastgelegen ruimte op mij te wachten, terwijl ze keken hoe ik naar voren liep en wachtte tot de kroonprins me de hand toereikte.

En toen gebeurde het. Terwijl hij mijn hand schudde, dwaalden zijn ogen af op borsthoogte en zei hij dat hij mijn borsten mooi vond. Ik wilde zeggen: "Maar hoogheid, wat zegt u nu?" maar beet mijn tong af. Ik stamelde iets dat leek op 'dank u wel' en liep met hoogrode kleur naar mijn collega's.

"Wat was dat nou? Wat zei hij tegen je?" vroegen ze nieuwsgierig. "Iets over mijn borsten volgens mij. Ik verstond letterlijk: 'Wat heeft u een mooie borsten'", antwoordde ik. Mijn collega's hadden het niet meer. Gierend zei een van hen: "Jij bent sinds je zwangerschap ook zó bezig met die borsten van je. Het is die broche die we allemaal op hebben waarnaar hij keek. Hij zei natuurlijk: "Wat heeft u een mooie broche op!"

Een ervaring rijker en een illusie armer verliet ik die middag het paleis…

Caroline Spaans, redacteur

Zilver voor Leidse Tiba Vroom

klimmen n Tiba Vroom heeft zilver gewonnen tijdens het Nederlands Kampioenschap Boulderen, in Nijmegen vorig weekend.

Boulderen is een spectaculaire manier van klimmen. 'Boulder' is Engels voor 'rotsblok'. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn, wordt 'geboulderd' op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels die opgelost worden met techniek, kracht en denkwerk.

Bij boulderen zijn geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Wanneer je deze tak van de klimsport zou vergelijken met atletiek, dan zou het boulderen het koningsnummer zijn, de 100 meter sprint. Vroom heeft als doel nu de internationale wedstrijden en wellicht ooit deelname aan de Olympische Spelen.

Ze nam dit jaar een tussenjaar om zich zoveel mogelijk toe te kunnen leggen op haar sport. En om de volgende stap te kunnen maken, zijn studieplannen nog een jaar langer in de ijskast gezet.

Wereldrecord speed staat op 5 seconden

Komend jaar in Tokio debuteert sportklimmen op de Olympische Spelen, met en combinatie van drie onderdelen: Lead, Boulder en Speed. Lead is het klimmen van een route met touw op een wand van 20 meter, Boulderen is het klimmen van korte routes zonder touw op een wand van 4,5 meter hoog, en Speed is een soort sprint op een vaste route op een klimmuur van 15 meter hoog. Het wereldrecord staat op iets meer dan vijf seconden.

Haar hoop is gevestigd op het voorstel om het onderdeel Speed los te maken van de andere twee onderdelen. Maar ook dan is Nederland een klein land als het gaat om de klimsport.

Deel uitmaken van de Olympische ploeg in 2024 in Parijs is zeker een mooi richtpunt voor Vroom. (Bron: Sleutelstad)

Heilige Koe

Foto en tekst: Rien van Vliet

Buick n Een ijsblauwe Buick Le Sabre. Gespot in de Nieuwstraat.

Met deze 48 jaar oude, 5,7 meter lange reus is het lastig manoeuvreren in het krappe centrum van Leiden. Deze auto snakt natuurlijk naar de snelweg waar de stoere V8 die onder de motorkap verborgen zit echt tot z'n recht komt. In 1959 verscheen de eerste Le Sabre op de Amerikaanse snelwegen.

De laatste Le Sabre rolde in 2005 van de band. Het model op de foto is van de vierde generatie (1971-1976). Bijzonder aan deze auto: de motor startte pas als zowel de chauffeur als de bijrijder de veiligheidsgordel om had. Ook bijzonder was de manier waarop de ventilatie geregeld was. De lucht kwam aan de voorkant naar binnen en ging er via speciale ventilatieroosters in de kofferbak weer uit.

Volgens sommigen werd hiermee ook de kofferbak gedroogd die nat werd door lekkende afdichtingen.

column/nieuws

Voor de tiende keer zeven keer zeven bij Uvs

voetbal n Voor de tiende achtereenvolgende keer wordt ook dit jaar het recreatietoernooi bij Uvs gehouden.

Ontstaan uit een geintje, omdat er nooit een toernooi voor de 'lagere' senior-elftallen geregeld werd. Het idee werd geopperd om de lagere senioren onderling in toernooiverband tegen elkaar te laten voetballen. Het was een uitdaging voor de spelers, die niet in selectie-verband speelden, om tegen elkaar te strijden om de fel begeerde trofee van het beste Uvs recreatie-team.

Het idee wat erachter zat was om het voetbalseizoen, wat net achter de rug was, op een plezierige manier af te sluiten. Het is ieder jaar een hele happening, die wordt afgesloten met een gezamenlijk barbecue.

Maatschappelijk betrokken

Omdat ook bij Uvs het senioren-voetbal wat terrein aan het verliezen is, heeft de organisatie gemeend om het recreatietoernooi wat meer open te stellen. De laatste jaren heeft Uvs veel gedaan aan de maatschappelijke betrokkenheid door het opzetten van diverse projecten. Er wordt op een positieve manier samen gewerkt met instellingen en organisaties uit het welzijnswerk in Leiden. Omdat de samenwerking naar alle tevredenheid verloopt heeft Uvs verzocht of diverse instellingen het leuk vonden om met een team mee te doen aan het recreatietoernooi. Dat verzoek werd in grote getale gedeeld en inmiddels hebben 16 teams hun fiat gegeven om mee te doen.

Nieuw

Wat ook nieuw is bij het toernooi dat er ook dames mee gaan doen. De Uvs-30+ dames hebben aangegeven graag mee te willen doen en van diverse instellingen kwam ook het verzoek om dames mee te laten doen.

Deelnemers

De volgende teams hebben hun deelname toegezegd:

Uvs Zaterdag heren 3,5 en 6,

Uvs Zondag heren 1 en 2,

Uvs 35+ en 45+,

Uvs 30+ dames,

Uvs A-jeugd uit 1986/1987 die dat seizoen kampioen werd

Carol's team (reunie Uvs zaterdag 3 en/of 4).

Gastteams

Life Goals Leiden (project bij Uvs),

Het Alrijne Ziekenhuis (sportieve verpleegkundigen)

Gemeente Leiden (sportieve ambtenaren),

De 3e helft (partners 30+ dames),

Het team Mike (verrassingsteam)

Actor Consultancy (arbeidsintegratiebedrijf).

Aanvang Toernooi

Dit 7 tegen 7 toernooi wordt gespeeld op 4 halve velden en staat gepland op zondag 30 juni om 11.00 uur.

Ieder team speelt vijf wedstrijden van 15 minuten, In eerste instantie worden er poulewedstrijden gespeeld, daarna de halve finales en de finales, De uiteindelijke finale is om 15.00 uur. Na de prijsuitreiking volgt de barbecue.

Tour d'amour bij Libertas

homo n Te veel roze ouderen durven nog steeds niet zichzelf te zijn in hun eigen woonomgeving. Dat komt met name door onbegrip van leeftijdgenoten. Ook speelt onwetendheid bij bewoners, medewerkers, vrijwilligers en stagiaires in de zorg vaak een rol.

Onder het motto plezier in diversiteit ontwikkelt Libertas Leiden een diversiteitbeleid met aandacht voor alle vormen van verschillen die kunnen leiden tot onbegrip en soms pestgedrag. Verschillen in bijvoorbeeld geloof, huiskleur, seksuele voorkeur en gewicht.

Op 28 juni besteden ze aandacht aan het onderwerp seksuele oriëntatie en genderidentiteit en -expressie. Speciale gast voor deze middag is schrijfster Eveline van de Putte. Zij breekt een lans voor LHBTI-ouderen.

Zij schreef twee boeken over het onderwerp; 'Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen' en 'Nieuwe namen, levensverhalen van transgender oudere'.Naast Eveline is Magda Römgens, Leidse 50+ roze ambassadeur, ook is er een optreden van Victoria False

Voor Libertas Leiden is Tour d'Amour een van de manieren om de visie op diversiteit te delen en te luisteren naar ideeën en meningen vanuit de omgeving. Daarom open we op vrijdagmiddag 28 juni de deuren van Rijn en Vliet en heten iedereen van harte welkom.

De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 16.15 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en is in het woonzorgcentrum Rijn en Vliet aan de Aaltje Noorderwierlaan 1.

Stevenshof viert 35 jarig bestaan

Een pleinfeest is natuurlijk een must als je als school je verjaardag viert.| Foto: pr

onderwijs n In de week van 17 juni tot en met 21 juni vierde openbare basisschool de Stevenshof haar 35-jarige bestaan. Een feestweek met iedere dag een feestelijke activiteit waaronder een groot pleinfeest voor alle kinderen, ouders en teamleden. Tijdens deze middag is het nieuwe logo van de school onthuld.

De Stevenshof heeft zich de afgelopen 35 jaar ontwikkeld dat wat ze nu is: een saamhorige school met als motto: 'Een school waar je met plezier naartoe gaat, waar je je veilig voelt en veel kunt leren.

PENTAX Image

Een school waar je gerespecteerd wordt om wie je bent.' De Stevenshof werkt met het GIP-model: Groepsgericht Individueel Pedagogisch en didactisch handelen. Zelfstandig werken, zelfstandigheid en uitgestelde aandacht staan in dit model centraal. De school heeft al jarenlang een Plusklas om meerbegaafde leerlingen extra uitdaging te bieden. Daarnaast besteedt de Stevenshof extra aandacht aan techniek en wetenschap en werken ze elk jaar met alle groepen aan een kunstthema.


Afgelopen schooljaar heeft de Stevenshof onder leiding van de nieuwe directeur Martine Molenaar verdere stappen gemaakt in de ontwikkeling van de school. Onlangs startte de school met het International Primary Curriculum (IPC): een onderwijsprogramma voor het basisonderwijs waarin leren centraal staat en wordt gewerkt met thema's. De thema's omvatten geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, techniek, ICT, beeldende vorming en internationalisering.

De creatieve vakken en de zogeheten 'zaakvakken' vormen een samenhangend geheel binnen het IPC. Wat het IPC bijzonder maakt, is dat het erg gevarieerd is zodat leerkrachten hun lessen verrassend en daarmee voor de leerlingen boeiend kunnen houden.

Logo

Er is een nieuw logo ontwikkeld waarin de beweging van de school goed in beeld is gebracht.

Dit nieuwe en eigentijdse logo is tijdens het pleinfeest van 19 juni onthuld.

Verder zal de nieuwe website binnenkort live zijn en zal de binnenkant van de school komende zomer flink onder handen worden genomen, zodat de school na de zomer in een moderne, opgeknapte school alle onderwijsontwikkelingen verder vorm kan geven.

De Stevenshof maakt deel uit van de Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden (PROOLeiden). PROOLeiden vormt het bestuur van zestien openbare basisscholen: veertien reguliere basisscholen en twee scholen voor speciaal onderwijs.

PROOLeiden vormt een personele unie met OBSG Leiderdorp. Bij de Stichting OBSG Leiderdorp zijn vier openbare basisscholen in Leiderdorp aangesloten. Gezamenlijk verzorgen PROOLeiden en OBSG Leiderdorp onderwijs aan circa 5.500 kinderen van 4 t/m 12 jaar in Leiden en Leiderdorp.

Met bijna 600 medewerkers is de scholengroep de grootste werkgever voor primair onderwijs in Leiden/ Leiderdorp.

Rijksmuseum van Oudheden op zoek naar jonge speurneuzen

schoolvakantie n Altijd al een echte detective willen zijn? Met de gratis Kunstdetective-speurroute kan dat deze zomer (6 juli tot en met 1 september) in het Rijksmuseum van Oudheden.

Professor Aardewerk vraagt jonge speurneuzen (8 tot 12 jaar) om hulp omdat dieven een beroemd beeld uit het museum willen stelen. Met slim speurwerk kunnen kinderen codes kraken, geheimen ontrafelen en bewijsstukken verzamelen om de kunstroof te voorkomen. Wie professor Aardewerk kan vertellen welke verdachte de echte dief is, wat het plan is, en wanneer het gaat gebeuren, maakt kans op een mooie prijs. Kinderen gaan met de speurroute op zoek naar geheime aanwijzingen in het kindertekenatelier 'Studio RMO' en de tentoonstelling 'Middeleeuwse tuinen'.

Daar gaan ze aan de slag met vingerafdrukken, onderzoeken ze archeologische voorwerpen en nemen ze Griekse beelden onder de loep. 'Kunstdetective' is gratis bij aankoop van een museumkaartje en speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Tijdens de zomervakantie, 6 juli tot en met 1 september, is het museum elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer info: www.rmo.nl.

Slootdiertjes vangen in Cronesteyn

natuur n Kinderen vanaf 5 jaar kunnen zondag 30 juni met hun begeleiders meedoen aan het vangen en bekijken van de slootdiertjes in Polderpark Cronesteyn.

De starttijd is 14.00 uur, de verzamelplaats het theehuis De tuin van de smid, aan het Polderpad. Van daar loopt de groep naar de visplek. De activiteit duurt tot ongeveer 15.45 uur. De leiding is in handen van gidsen van IVN Leidse regio. Met behulp van schepnetten worden de kleine beestjes opgevis, waarna ze in bakken kunnen worden bekeken en met zoekkaarten op naam gebracht. Er blijkt verrassend veel verschillend waterleven te zitten in het polderpark, met ook bijzondere soorten, zoals salamander- en libellenlarven en staafwantsen. Een aanwijzing voor een goed watermilieu.De organisatie heeft voor alle benodigde materialen gezorgd. Trek wel kleding aan die vies mag worden. Meer info: www.polderparkcronesteyn.nl .

uitgaan/lokaal

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Donderdag 27 juni, Gebr. de Nobel

Sink the Bismarck is terug met een nieuw album, Songs on the Styx. De mannen uit de omgeving van Leiden en Den Haag veroverden harten met wervelende liveshows en sleepten onder meer de Popprijs Haarlemmermeer en de Grote Prijs van de Bollenstreek (tegenwoordig Nobel Award) in de wacht. Zo'n 9 jaar na het begin pakken ze de volgende golf om fier over de zee van rock en roll te surfen.

Op donderdag 27 juni is de albumpresentatie. Meer info: https://gebrdenobel.nl. Aanmelden via ahoy@sinkthebismarck.nl.


Zaterdag 29 juni Festival de Fusie

Afgelopen jaar was de eerste editie en dit was een groot succes. De tweede editie is op het USC terrein. Naast verschillende soorten muziek (disco, groovy house, hitjes) wordt op het festival veel aandacht besteed aan kunst en cultuur, zij het op een laagdrempelige manier.

Zo komt er bijvoorbeeld een live kunstenares, singer-songwriter en dichter. Fe naam 'Festival de Fusie' komt voort uit het woord 'fusie', wat in de studentenmond 'woonkamer' betekent.

De sfeer die hier aanwezig is, wordt in het groot nagebootst door het festival volledig in woonkamersfeer in te richten. Zo staan er overal op het terrein banken, lampen, lp's, kasten en er is zelfs een piano aanwezig. Het doel van het evenement is om de verschillende jongeren uit Leiden en omstreken samen te brengen op één festival. Meer info op facebook (zoek op: festival de fusie Leiden)

Zaterdag 29 juni, orgelconcert

Willem van Twillert bespeelt het orgel in de Marekerk. Het concert begint om 16.00 uur. Op het programma staan werken van Rameau, Händel, J.S. Bach, Mozart, Schubert, Dvorák en Ducan. Vrije toegang. Deurcollecte na afloop. Zie voor meer informatie www.marekerk.nl/muziek.

Zondag 7 juli, Rembrandt Bierwandeling door Leiden

Bierwandeling.nl houdt de allereerste Rembrandt Bierwandeling door de Leidse binnenstad.
De Rembrandt Bierwandleing is een wandeling langs zes cafés in de Leidse binnenstad die allemaal een ander bier op tap hebben. De te proeven streekbieren zijn allen gebaseerd op brouwrecepten uit de 17e eeuw en worden gebrouwen door kleine Nederlandse brouwerijen. De bieren zijn vernoemd naar schilderijen van Rembrandt of thema's uit zijn tijd.

De deelnemende cafés zijn allen gehuisvest in een 17e eeuws pand en liggen aan de door Bierwandeling.n uitgezette Rembrandt route. Tijdens de wandeling kom je meer te weten over Rembrandt, de biercultuur uit die tijd.

De wandeling start vanaf 14.00 uur. Meer informatie op www.rembrandtbier.nl.

Opera Festa laat Vestaalse maagden herleven

muziek n Het Leidse operagezelschap Opera Festa brengt de Franse opera 'La vestale' van Gaspare Spontini. Opera Festa presenteert dit meesterwerk in een nieuwe, kamermuzikale bewerking.

De Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vormt het bijzondere en toepasselijke decor voor drie uitvoeringen op 28, 29 en 30 juni.

De opera La vestale vertelt het verhaal over de Vestaalse maagd Julia. Zij heeft de eervolle taak om het heilige vuur in de tempel van de godin Vesta brandend te houden. Als haar vroegere geliefde Licinius de tempel bezoekt, wordt zij op de proef gesteld. Blijft ze haar heilige plicht vervullen of kiest ze voor de liefde? De opera wordt begeleid door het Nicolaas Consort. De artistieke leiding is in handen van dirigent Wim Dijkstra en regisseur Saskia Bonarius.

De uitvoeringen zijn op 28, 29 en 30 juni 2019, aanvang 21.00 uur in Rijksmuseum van Oudheden. Meer info via www.operafesta.nl.

Sinds 2011 verzorgt Opera Festa semiprofessionele uitvoeringen van aansprekende opera's, zoals Nabucco van Verdi in de Stadsgehoorzaal in 2017 en Cavalleria Rusticana in de Pieterskerk in 2015.

Het Festa Operakoor bestaat uit gevorderde amateurzangers uit de Leidse regio, met een passie voor opera. Zij koppelen hun vocale talenten aan een expressieve podiumpresentatie.

Tuinadviseur

Vergeleken bij de 750 m2 grote tuin rond ons vorige huis is wat we nu hebben een postzegel. Maar wel een hele groene: aan de tuinmuur en tegen het schuurtje groeien de rozen. De border (hooguit 3 bij 3) is één zee van bloemen. Achter ons huis liggen de tuinen van de mensen aan de zijstraat. De bomen en struiken daar vormen de mooie groene coulissen voor onze hof. Weinig inspanning, veel genot. Ik ben een contente mens. Sommige planten in mijn tuin sleep ik al jarenlang bij elke verhuizing mee. Van de meeste weet ik de naam. Andere planten noem ik naar de herkomst: spul van Miny (vaak sterk woekerend), bloemen van Poorterman. De donkerste geraniums zijn nog van Marien Jansen geweest, de irissen van Tonnie, de heucheria's komen van Theo. Het zegt u niets maar voor mij zijn het dierbare herinneringen. De roze klimroos kreeg ik van onze oudste zoon voor mijn verjaardag, bijna 21 jaar geleden. Hij heeft drie verhuizingen overleeft en bloeit dat het een lust heeft. Mijn vorige tuin is nu in handen van mijn opvolgster. Dat zijn lieve handen, ongetwijfeld. Maar ze zijn niet groen… Zij is een goede theoloog en een uitstekend predikant. Mijn gemeente vertrouw ik haar helemaal toe. De gang van zaken in de tuin echter zag ik met lede ogen aan. Maar er gloort hoop! Onlangs zag ik hoe met rigoureuze hand tegen de chaos ten strijde wordt getrokken. Met haar zelf sprak ik af eens langs te komen en wat toe te lichten teneinde kruid van onkruid te kunnen onderscheiden. Dat is het leidend principe van het menselijk bestaan: kennende goed en kwaad. Daar een weg tussen vinden – we hebben er een dagtaak aan. Tuinieren heeft daarom iets van een herschepping. Zeker, het mag minder geknipt en geschoren dan ik graag zie. Daar zal ongetwijfeld ook wel een of andere psychologisch ongemak aan ten grondslag liggen. Noem mij maar een controlfreak, u bent de eerste niet. Ik laat die vorige tuin helemaal los, begrijp me goed: het is nu haar ding. Maar nu ze zelf gediend is van mijn adviezen zal ik die –geheel vrijblijvend uiteraard- geven. Weer een taak(je) erbij.

(Uitgeweid is geschreven door Egbert van der Weide, emeritus dominee, woonachtig in Warmond. De column verschijnt wekelijks in deze krant)

Lekker puzzelen

winnen n Wekelijks staat in De Leidenaar een puzzel en elke week proberen we hieraan een prijs te verbinden. . Voor komende week helaas geen prijs, maar wel, opnieuw: de eeuwige roem! Hoe leuk is dat.

Oplossingen kunnen naar:

redactie@deleidenaar.nl.

De oplossing van vorige week was:

ZWAARGEWICHT

De eeuwige roem gaat naar:

B.P. BLEIJI